Technische Analyse AEX

In de rubriek Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

Elke week de Technische Analyse AEX in uw mailbox

Wilt u wekelijks de Technische Analyse AEX in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het registratieformulier onder aan deze pagina.


Technische analyse AEX index & aandeel Alibaba

Door |

AEX
ISIN: NL0000000107
|
Ticker: EOE --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
AEX
Artikel laten voorlezen
In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Het technische verhaal van de Nederlandse beurs is al tijden min of meer hetzelfde. Op de grafiek zien we de AEX index binnen een stijgend trendkanaal steeds hogere toppen en bodems maken. Dit patroon signaleert aanhoudende vraag onder beleggers, die blijkbaar bereid zijn om op steeds hogere koersen in te stappen. De recente doorbraak boven de laatste top op 918,85 punten heeft opnieuw voor een technische verbetering gezorgd, want hiermee wordt de stijgende trend opnieuw bevestigd. Vandaag zien we een kleine terugval, die dan ook zal moeten worden opgevangen door deze voormalige top.

Echter zien we ook negatieve divergentie op de RSI-indicator. Want met de recente hogere top zien we een lagere top in de RSI ontstaan. Hierdoor is waakzaamheid geboden en moeten we uitkijken voor een valse uitbraak. Indien de AEX snel terugvalt en sluit onder de 918,85, volgt er mogelijk een grotere correctie. Het volgende steunpunt ligt dan op 897,7 punten, waar ook het 55-daags voortschrijdende gemiddelde in de buurt ligt. Als de AEX ook onder dit steunniveau sluit dan komt het stijgende trendkanaal mogelijk in gevaar. Een grotere correctie richting 858 punten en lager behoort dan tot de mogelijkheden.

Mocht de pullback wel slagen en weet de AEX boven de 918,85 te blijven, dan kan de AEX zijn weg omhoog vervolgen richting de bovenkant van het stijgende trendkanaal op ongeveer 960 punten.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Technische analyse aandeel Alibaba (BABA)

Het aandeel Alibaba blijft de gemoederen van beleggers bezighouden. In april-mei veerden de Chinese markten op en ook Alibaba liet een mooi herstel zien. Deze stijging stuitte echter op de weerstand rond $ 89 en vervolgens is de koers weer hard teruggevallen.

Momenteel consolideert Alibaba al enkele dagen rond de in het groen ingetekende steunzone. Hier zijn het afgelopen jaren vaak belangrijke bodems en toppen gevormd. Ook test Alibaba nu zowel het 200-daags voortschrijdende gemiddelde als het 55-daags gemiddelde. Het is zaak dat Alibaba nu gaat opveren, want als de koers onder de $ 78 sluit dan zullen de bulls waarschijnlijk de handdoek in de ring gooien. Een nieuwe daling naar de lows onder de $ 70 lijkt dan het meest realistische scenario.

Indien Alibaba voldoende opveert en boven de $ 80 sluit lijkt een nieuwe aanval op de weerstand rond $ 89 mogelijk.

Technische analyse aandeel Alibaba (BABA)

Ontvang wekelijks de technische analyse AEX per e-mail

Ontvang wekelijks een e-mail met de technische analyse van de AEX index en/of een aandeel uit de index.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

De AEX-index heeft sinds het dieptepunt van eind vorig jaar boven de 711 punten een indrukwekkende rally laten zien. Het patroon van steeds hogere toppen en bodems laten zien dat we hier met een opwaartse trend te maken hebben. Inmiddels noteert de index zo’n 10% boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode lijn). Hoewel een opwaartse EMA200 een uptrend bevestigd, is de vraag nu wel hoeveel rek er nog in de huidige stijging zit, alvorens de beurs een grotere correctie gaat laten zien. Echter zolang de opwaartse trend intact blijft, hoeven we ons daar nog geen zorgen over te maken.

Vorige week concludeerden we dat de Nederlandse beurs momenteel te maken heeft met een stabilisatie binnen de stijgende trend. Het Fibonacci-extension 1,618 niveau heeft voor weerstand gezorgd op 918,85 punten. Afgelopen week zagen we een beperkte terugval, maar deze bleef mooi boven de voorgaande top op 894,5, die als steun dient te fungeren.

Het is nu wachten op een hervatting van de stijgende trend met het doorbreken van de top op 918,85 punten. Dan kan de beurs de weg omhoog vervolgen richting ons eerder berekende koersdoel op 930 punten. Maar ook het volgende fibonacci-extension 2.618 niveau dat op 954,5 punten ligt behoort tot de mogelijkheden.

Zolang de AEX niet terugzakt onder de vorige top op 894,5 en het 55-daags voortschrijdende gemiddelde (blauwe lijn) blijven we opwaarts kijken.

TA AEX nieuws | AEX nieuws | Koers AEX vandaag

Technische analyse aandeel Nvidia (NVDA)

Talloze analisten en handelaren hebben al geprobeerd de top van het aandeel Nvidia te raden. Op de grafiek zijn er echter nog weinig topsignalen te bekennen. Sinds de rally in januari 2023 van start ging is het aandeel Nvidia namelijk nooit meer onder het 200-daags gemiddelde gesloten. De adempauze van vorige zomer resulteerde in een zijwaarts trendkanaal, waarbij de koers keurig en ruim boven het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde bleef. Dit soort bewegingen bevestigen de enorme vraag naar het aandeel Nvidia. Na de uitbraak werd de stijgende trend weer gewoon hervat. Onlangs gebeurde hetzelfde, waarmee de stijgende trend, gekenmerkt door hogere toppen en bodems, een vervolg kreeg tot $ 1158.

Bij de recente top raakte de RSI-indicator weer in het overbought gebied, wat op zich zelf staand niet per se een topsignaal is. Daarvoor kijken we liever naar negatieve divergentie, waarbij de RSI een lagere top laat zien als Nvidia een hogere top neerzet. Voorlopig is dit dus nog niet aan de orde. Een beperkte terugval blijft toch mogelijk en lijkt al te zijn ingezet, waarbij de voorgaande weerstand rond $ 974 nu als steun dient te dienen. Hier kan Nvidia dus weer opveren en een hogere bodem gaan vormen.

Mocht Nvidia echter onder de $ 974 zakken en hier te ver onder sluiten, dan kan dat wel een teken zijn dat de stijgende trend verzwakt. Een doorbraak onder de EMA55 kan vervolgens een grotere correctie in gang zetten richting de steun op $ 756 (bodem 19 april). De bullmarket dit begin 2023 van start ging komt echter pas ten einde na een langdurig toppatroon, waarbij de koers uiteindelijk onder de EMA200 zakt.

TA aandeel Nvidia | aandeel nvidia nieuws | Koers Nvidia vandaag

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Tijdens mijn korte afwezigheid heeft de AEX index de stijgende trend keurig voortgezet. Tijdens de laatste analyse van 6 mei schreven we het volgende:

Nieuwe all-time highs lijken aanstaande en na een doorbraak en slotstand boven de weerstand rond 894,5 punten ligt de weg vrij voor een verder herstel. Als de AEX bij deze uitbraak voldoende marge weet te boeken en geen valse uitbraak laat zien, dan zien we de index verder oplopen richting ten minste 930 punten. De huidige range bedraagt namelijk ongeveer 36 punten tussen 858 en 894. Indien we deze 36 punten zouden optellen bij de 894 dan komen we op dit koersdoel van 930 punten.

De uitbraak volgde een dag later en had met ruim 5 punten voldoende marge om beoordeeld te kunnen worden als valide. Hierna is de Nederlandse beurs dan ook gestaag verder opgelopen, maar ons berekende koersdoel van 930 punten is nog niet behaald. Inmiddels zien we opnieuw een stabilisatie binnen de stijgende trend, waarbij het eerste fibonacci-extension niveau van 1.618 voor weerstand heeft gezorgd. Vooralsnog blijft de stijgende trend keurig intact, want we zien per saldo nog altijd hogere toppen en bodems. Zolang de AEX niet terugzakt onder de vorige top op 894,5 en het 55-daags voortschrijdende gemiddelde (blauwe lijn) blijven we opwaarts kijken.

Het is nu wachten op een hervatting van de stijgende trend met het doorbreken van de top op 918,85 punten. Dan kan de beurs de weg omhoog vervolgen richting ons eerder berekende koersdoel op 930 punten. Maar ook het volgende fibonacci-extension niveau van 2.618 dat op 954,5 punten ligt behoort tot de mogelijkheden.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Technische analyse aandeel Alfen (ALFEN)

Het enorme volatiele Alfen houdt de gemoederen bezig. Fundamentele beweegredenen hebben dit aandeel een echte stuiterbal gemaakt. Dit kan interessant zijn voor day- en swing-traders. Het technische plaatje is duidelijk.

Op middellange termijn zien we dat de koers neerwaarts gericht is. De afgelopen maanden zagen we lagere toppen en bodems. Ook beweegt de koers onder zowel het lange 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode lijn) en het korte 55-daags voortschrijdende gemiddelde (blauwe lijn). Recentelijk ketste de koers nog af op het 55-daags gemiddelde, waarmee een lagere top op € 43,51 werd achtergelaten op de grafiek.

Aan de onderkant zien we echter ook een dubbele bodem rond de € 33. Het is nu wachten op een technische uitbraak uit deze range. Bij een uitbraak boven de weerstand op € 43,51 krijgen we waarschijnlijk een positief vervolg te zien. Een herstel richting € 50 of zelfs € 64 wordt dan weer mogelijk. Echter zal een doorbraak onder de € 33 de weg vrij maken voor een verdere daling richting de steun op € 27,31.

Technische analyse aandeel Alfen (ALFEN)

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Het positieve technische beeld van de Nederlandse beurs blijft intact. Recentelijk zagen we herstel vanaf het 55-daags voortschrijdende gemiddelde. Dit geeft aan dat de korte termijn trend sterk opwaarts gericht blijft. Tijdens het recente herstel werden weer hogere bodems gevormd en momenteel is de beurs begonnen aan een aanval op de voorgaande toppen.

Nieuwe all-time highs lijken aanstaande en na een doorbraak en slotstand boven de weerstand rond 894,5 punten ligt de weg vrij voor een verder herstel. Als de AEX bij deze uitbraak voldoende marge weet te boeken en geen valse uitbraak laat zien, dan zien we de index verder oplopen richting ten minste 930 punten. De huidige range bedraagt namelijk ongeveer 36 punten tussen 858 en 894. Indien we deze 36 punten zouden optellen bij de 894 dan komen we op dit koersdoel van 930 punten.

Beleggers moeten vooral alert zijn op een valse uitbraak als eerste indicatie dat de stijgende trend ten einde komt. Maar pas als een recente bodem wordt gebroken en de koers onder de EMA55 zakt, moeten we rekening houden met een grotere correctie.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Technische analyse aandeel BESI (BESI)

Het aandeel BESI heeft vanaf het hoogtepunt in februari al een behoorlijk stevige correctie laten zien. De chipsector is enorm cyclisch en vooral BESI heeft het afgelopen decennia laten zien dat grote koersstijgingen niet zonder grote correcties gepaard gaan. Correcties van 40 à 50 procent zijn BESI-beleggers niet vreemd. Ook nu lijkt deze correctie van ruim 30% nog niet ten einde.

Recentelijk hebben we een enorme verzwakking waargenomen, waarbij de koers onder het 200-daags gemiddelde is gezakt. Iets eerder brak de koers de schuine neklijn die onderdeel is van een groot hoofd&schouder toppatroon. Het koersdoel van dit toppatroon ligt rond de 100 euro.

Iets daarboven zien we de toppen van vorig jaar zomer rond de 110 euro. Deze zullen ongetwijfeld voor een sterk steunniveau kunnen zorgen. Maar het is niet onwaarschijnlijk dat BESI ook de gap tussen 101 en 103 euro gaat sluiten die tussen 1 en 2 november 2023 werd gevormd. Een herstel en slot op weekbasis boven de 110 zal het ideale bodemscenario kunnen vormen.

Voorlopig moeten beleggers dus voorzichtig blijven met het aandeel, gelet op de koersgrafiek. Pas als BESI weer een patroon van hogere toppen en bodems gaat laten zien, kan het technische beeld weer positief worden.

Technische analyse aandeel Besi (BESI)

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Wereldwijde aandelenbeurzen lijken onvermoeibaar. Sinds eind vorig jaar zijn de meeste beurzen stevig opgelopen. Dit heeft zich op de koersgrafieken vertaald in stijgende trends, waarbij we steeds hogere toppen en bodems zien. Recentelijk kregen we te maken met korte termijn topvorming, maar dit leidde tot slechts een kleine correctie (-4%) binnen de stijgende trend. De AEX werd namelijk opgevangen door het stijgende 55-daags voortschrijdende gemiddelde (blauwe lijn). Hoewel we al enige tijd rekening hielden met een grotere correctie, moeten we altijd objectief naar de signalen kijken die de grafiek geeft.

Vorige week schreven we over de weerstand rond 874,26 (bodem 5 april). “Een eventuele doorbraak en slot boven deze weerstand kan een groter herstel betekenen. Het sluiten van de gap tot aan 881,62 of een test van de all-time high behoren dan weer tot de mogelijkheden”. De doorbraak hierboven leidde direct tot het sluiten van de gap. Met de sterke resultaten en de bijbehorende koersexplosie van Philips nadert de index vandaag ook weer de records van eerder deze maand.

Zolang de Nederlandse beurs hogere toppen en bodems laat zien, blijft het lange termijn technische beeld positief. Een eventuele doorbraak en slotstand boven de weerstand op 894 punten kan ruimte vrijmaken voor een verdere stijging richting 930/940 punten.

Een verzwakking van de technische conditie zal enkel optreden na een doorbraak onder de recente bodem op 858,09 punten. Dan kan een grotere correctie plaatsvinden richting de vorige top op 829 punten. Ook moeten beleggers alert blijven voor een valse uitbraak. Een uitbraak boven de weerstand op 894 en vervolgens een snelle terugkeer onder dit niveau moet als negatief worden beschouwd.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Technische analyse aandeel Philips (PHIA)

Het aandeel Philips schiet met ruim 40% omhoog, nu het schikkingsbedrag flink lager uitvalt dan verwacht. De vraag van veel beleggers is hoe ver het herstel kan reiken. Fundamenteel lijkt er nog wel wat ruimte in het vat te zitten, maar op deze plek kijken we enkel naar de grafiek.

De doorbraak boven de weerstand op € 22,40 heeft een technische uitbraak opgeleverd. Ook is de koers hierbij boven de EMA200 op zowel de dag- als weekgrafiek gebroken. Maar wat kan een potentieel koersdoel zijn voor het aandeel Philips?

Hiervoor leggen we de fibonacci retracement indicator op de grafiek tussen de high uit 2021 en de low van eind 2022. Tijdens dergelijke herstelperiodes zien we de koers vaak terugkeren tot het 0,5 of zelfs het 0,618 fibonacci niveau. Dat betekent dat Philips nog ruimte heeft voor een herstel tot € 30,92 of zelfs € 35,49.

Uiteraard kan de koers op weg naar boven tussentijds terugvallen laten zien. Een gezonde stijgende trend laat tenslotte hogere toppen en hogere bodems achter op de grafiek.

Technische analyse aandeel Philips (PHIA)

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

De AEX index toont een opwaartse trend op middellange termijn, zoals blijkt uit de algemene stijging sinds het begin van het jaar. Dit wordt ondersteund door het feit dat de index boven het 200-daagse exponentieel voortschrijdend gemiddelde (rode lijn) handelt die vaak wordt gezien als een indicator voor een bullmarkt. De index heeft echter onlangs weerstand ondervonden en is begonnen met een correctieve beweging binnen deze langetermijntrend.

Al enkele weken waren we op deze plek voorzichtig, gezien de grafiek steeds meer signalen van topvorming gaf. De dubbele top in combinatie met negatieve divergentie in de RSI-indicator wezen op een trendomkeer. Afgelopen week werd deze in gang gezet door een combinatie van inflatievrees en de toenemende onrust in het Midden-Oosten.

De eerder genoemde gap tussen 864,82 en 869,81 is gesloten. Momenteel handelt de Nederlandse beurs vlak boven het 50-daagse EMA (de blauwe lijn), wat momenteel fungeert als een kortetermijnsteun. Een doorbraak onder dit beweeglijke steunniveau, dat zich momenteel vlak boven de 859 punten bevindt, kan de correctie verder kracht bij zetten. Een terugtest van de voormalige top uit 2021 op 829,66 punten blijft vervolgens het meest waarschijnlijke scenario. Een pullback naar dit niveau kan een gezonde correctie opleveren in het langetermijnbeeld. Daar worden nieuwe aankopen voor langetermijnbeleggers mogelijk ook weer interessant.

Tijdens het huidige herstel (van maandag) en mogelijk later deze week komt de AEX weerstand tegen op 874,26 (bodem 5 april). Deze voormalige steun zal nu als weerstand fungeren. Een eventuele doorbraak en slot boven deze weerstand kan een groter herstel betekenen. Het sluiten van de gap tot aan 881,62 of een test van de all-time high behoren dan weer tot de mogelijkheden.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Technische analyse aandeel Microsoft (MSFT)

Big Tech begint verzwakkingen te vertonen op de grafieken. Hieronder zien we het aandeel Microsoft dat een weerstand heeft gevormd rond $ 430. Vorige week maandag brak de koers onder de stijgende trendlijn. En niet veel later brak Microsoft ook onder het 50-daags voortschrijdende gemiddelde. Vooralsnog weet het aandeel steun te vinden op voormalige koersbodems rond $ 396,50.

Een kleine opleving lijkt mogelijk, maar beleggers moeten alert blijven op toenemende verkoopdruk. Bij een doorbraak onder de steun op 396,50 komt het volgende belangrijke steunniveau in zicht rond $ 365. Daar liggen meerdere bodems en toppen uit het verleden. En vlak hierboven op $ 373 zien we het 200-daags voortschrijdende gemiddelde dat vermoedelijk ook voor steun kan zorgen.

Technische analyse aandeel Microsoft (MSFT)