De beste optiestrategieën in tijden van onzekerheid

In dit artikel bespreken we de beste optiestrategieën bij onzekere maar vooral volatiele beurzen.
Door Jef Dhondt

....

Artikel laten voorlezen

Tijdens economische onzekerheid en in een turbulent beursklimaat zit de doorsnee belegger met de handen in het haar. Verliezen maakt deel uit van beleggen, omdat we meer rendement verwachten dan op ons spaarboekje worden we geconfronteerd met meer volatiliteit. Opties bieden daarvoor de perfecte oplossing.

In dit artikel bespreken we de beste optiestrategieën bij onzekere maar vooral volatiele beurzen. Vervolgens analyseren we hoe deze strategieën een aanvulling van onze portefeuille kunnen zijn en hoe we ze het best implementeren.

Bij een hoge verwachte volatiliteit worden opties duurder en ontstaat er veel extrinsieke waarde, dat maakt het minder aantrekkelijk om opties te kopen of netto koopstrategieën.

Algemene optiestrategie

Wanneer we spreken over volatiliteit binnen opties wordt vaak de implied volatility (IV) bedoeld. Dat is de verwachte volatiliteit van een beleggingsproduct. Hoe hoger de IV is, hoe duurder de optie zal zijn.

Een put-optie lijkt op het eerste gezicht de beste keuze tegen een crash. Er is echter een keerzijde van de medaille. Wanneer u niet de enige bent die bijvoorbeeld een crash verwacht dan zal de prijs (premie) van uw optie substantieel stijgen. Dit duwt uw potentiële winst aanzienlijk lager, en uw potentieel verlies wanneer de optie out-of-the-money (OTM) blijft staan op expiratie.

Daarom opteren veel beleggers voor verkoopstrategieën. De duurdere premie maakt het rendabeler om opties te verkopen en de premies te ontvangen. Daarbij komt nog dat implied volatility historisch overschat wordt, nog een voordeel dat de verkoper heeft tegenover de optiekoper in deze situatie. Ook het tijdsverloop of theta speelt in het voordeel van de verkoper, daarom kiezen we best opties met een looptijd tussen 30 en 45 dagen om hier optimaal gebruik van te maken.

Wat is hoge volatiliteit?

Hoge volatiliteit moeten we steeds relatief bekijken. We kunnen bijvoorbeeld de IV-rank nemen. Dit neemt de huidige implied volatiliteit en rangschikt hem op basis van de 52 weekse voorgaande volatiliteit. Logischerwijze is een IV-rank boven de 50 boven het gemiddelde en wordt hij gezien als “hoog”. Vanaf dit moment wordt het pas echt interessant om opties te verkopen. Dit kan u raadplegen via uw Trader Workstation via een extra kolom “Week 52 IV Rank”

Bear call spread

De eerste optiestrategie levert u netto een premie op en u kunt speculeren op een neerwaartse beweging van de markt. Hierbij koopt en verkoopt u een call. De verkochte call bevindt zich op een uitoefenprijs onder de gekochte call. Hiervoor kiezen we een delta van 0,3 of minder voor de beste risicorendementsverhouding. We opteren ook voor een looptijd van 30-45 dagen om de tijdswaarde optimaal in ons voordeel te laten spelen.

Als voorbeeld nemen we de SPY ETF, deze volgt de S&P 500 index. De SPY bevindt zich momenteel op een IV rank van 54, bovengemiddeld dus. We kunnen hiervoor een call op uitoefenprijs 414 verkopen en een call op 416 kopen met een looptijd van 38 dagen. Dit zou ons vandaag een premie opleveren van $ 64 en ons maximaal verlies beperken tot $ 136 mocht de beurs toch sterk stijgen. De kans op winst voor deze strategie zal met een delta onder 0,3 boven de 70% liggen.

In het LYNX+ platform ziet dit er als volgt uit.

  • U verkoopt 1 call op 414
  • U koopt 1 call op 416
SPY ETF | Bear call spread

We schreven eerder in een artikel een verdere uiteenzetting van de vertical spread strategieën.

Iron Condor

In tijden van onzekerheid kan u ervoor opteren om niet in te spelen op een prijsbeweging. Daarbij kan u gebruik maken van een iron condor. De iron condor is winstgevend bij een hoge IV en normale prijsbeweging. Hierbij combineert u eigenlijk een bear call spread en een bull put spread. Beide combinaties leveren netto een optiepremie op.

We nemen opnieuw de SPY als voorbeeld. Voor de bepalingen van de uitoefenprijs verkopen we nu een optie met een delta rond de 0,16. Zo blijven we in het interval van ongeveer 1 standaardafwijking en bekomen we op een winstkans van 68%. Voor de looptijd blijven we op 30-45 dagen mikken.

  • Verkoop 1 put met uitoefenprijs 369
  • Koop 1 put met uitoefenprijs 367
  • Verkoop 1 call met uitoefenprijs 424
  • Koop 1 call met uitoefenprijs 426

Dit levert ons vandaag een premie op van $ 66 en een maximaal verlies van $ 134.

Iron Condor | SPY ETF |

Covered calls

Covered calls kunnen ook in deze situatie rendabeler zijn. Op een langere termijn kan dit zelfs resulteren in een betere hedge dan de protective put. Wanneer we covered calls schrijven zijn we meestal bullish op ons uitgekozen aandeel. Wanneer we echter turbulentie verwachten op de korte termijn kunnen we calls blijven verkopen. Dit resulteert in hogere ontvangen premies aangezien de prijs stijgt door de toegenomen Implied volatility.

Stel dat we 100 aandelen Apple bezitten maar de markt verwacht veel volatiliteit, een hoge IV. De looptijd blijft hetzelfde, maar de uitoefenprijs hangt sterk af van uw verwachtingen en aankoopprijs.

  • U bezit 100 aandelen Apple
  • U verkoopt 1 call met uitoefenprijs 155

U krijgt $ 227 aan premie. De implicatie hiervan is dat uw extra rendement in die maand wordt beperkt tot 6,9% + de premie. Dat komt omdat u verplicht bent de aandelen op $ 155 te verkopen en Apple zich momenteel op $ 145 bevindt. Wanneer de prijs onder $ 155 blijft dan hebt u $ 227 meer winst of minder verlies.

Covered Calls | SPY ETF

Conclusie

Verkoopstrategieën kunnen in turbulente beurstijden zeker lonen. Hiervoor bespraken we de bear call spread wanneer uw verwachtingen eerder negatief zijn. Daarnaast kan u gebruik maken van de iron condor voor wanneer u minder volatiliteit dan de markt verwacht. Tenslotte de covered call om uw eventuele verliezen te temperen en uw winst aan te vullen. De reden waarom we de protective put niet bespraken is omdat deze zeer kapitaalintensief kan zijn en de kans op winst vaak onder 40% kans ligt. Wanneer u zeer overtuigd bent van uw hypothese en vooral de timing dan kan u nog steeds opteren voor een protective put.

Handelen in opties via LYNX

Bij LYNX kunt u zeer voordelig beleggen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrade en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

Stuur een bericht naar Jef Dhondt
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alles over opties