Artikel laten voorlezen

De meeste beleggers kopen aandelen en profiteren dus alleen van een koersstijging. Toch is het ook mogelijk om te profiteren van dalende koersen door middel van een shortpositie op aandelen.

Wat is short gaan? Wat zijn de risico’s van short gaan? En hoe werkt short gaan precies?

Na het lezen van dit artikel weet u precies wat short gaan is en waarom deze strategie interessant kan zijn.

Wat is short gaan?

‘Short gaan’ of ‘short selling’ is een veelgehoorde term in de beleggingswereld. Met short gaan proberen beleggers winst te behalen door in te spelen op een daling van de koers. Als een belegger short gaat op een aandeel, dan verkoopt hij deze aandelen zonder dat hij ze daadwerkelijk in bezit heeft.

 
Het doel van deze strategie is om de aandelen op een later moment en tegen een lagere prijs weer terug te kopen. Het verschil tussen de eerdere prijs en de huidige prijs is dan uw winst of verlies.

Een belegger kan zowel aandelen, ETF’s als obligaties shorten. Het is uiteraard ook mogelijk om short te gaan door middel van afgeleide producten als opties en futures (derivaten). Dit artikel gaat echter alleen over short selling door middel van het verkopen van aandelen.

Nu vraagt u zich waarschijnlijk af hoe u aandelen kunt verkopen die u niet heeft. Het antwoord daarop is simpel: u leent deze van een andere partij en betaalt daar een vergoeding in de vorm van rente over.

Kort voorbeeld

U short 100 aandelen op € 10 per stuk. Uw totale short positie is hierdoor € 1000

Indien het aandeel daalt naar € 9,00, dan is uw winst € 100. Uw kunt immers 100 aandelen terugkopen voor € 900 terwijl u ze voor € 1000 heeft verkocht.

Indien het aandeel stijgt naar €11,00, dan heeft u echter een verlies van € 100. Indien u de positie sluit moet u namelijk € 1100 betalen terwijl u ze voor € 1000 heeft verkocht.

Let op: Op het moment dat u short gaat, ontvangt u cash als onderpand van deze short positie, ook wel cash collateral genoemd. Dit betekent dat uw cashsaldo dus toeneemt. Toch wordt deze cash collateral niet meegerekend om te bepalen of u rente dient te betalen over negatieve cashsaldi. U mag deze opbrengsten dus niet aanwenden voor de koop van andere aandelen. U dient dit als onderpand aan te houden. Meer informatie over cash collateral vindt u op onze service pagina.

Voordelen en nadelen

Uiteraard kent deze beleggingsstrategie zowel voor- als nadelen. Hieronder zetten we de belangrijkste aspecten voor u op een rij.

De voordelen:

 • Flexibiliteit: U kunt niet alleen profiteren van stijgende koersen, maar ook bij dalende koersen kunt u rendement behalen.
 • Hedging: Met een short positie kunt u uw financiële risico’s geheel of gedeeltelijk af dekken. Door shortposities tegenover uw gekochte aandelenposities te zetten dekt u het marktrisico (deels) af.
 • Snelheid: Terwijl een stijgende beurs over het algemeen langzaam beweegt, zien we bij een dalende beurs juist het tegenovergestelde.

De nadelen:

 • Onbeperkt verlies: Wanneer u long zit kunt u enkel uw inleg verliezen (indien niet gekocht op marge). De prijs kan immers niet lager zakken dan € 0. Terwijl bij een shortpositie uw verlies theoretisch gezien oneindig is. Een aandeel kan in theorie immers ongelimiteerd blijven stijgen.
 • Rente: De rente die u betaalt voor het lenen van aandelen is terug te vinden in het LYNX handelsplatform onder de SLB (Stock Loan Borrow) rates. Deze interestvoet verschilt per aandeel en kan dag op dag verschillen aangezien dit afhankelijk is van het vraag en aanbod. Bekijk hier de actuele LYNX rente tarieven.
 • Dividenden: Indien u een shortpositie heeft in een bedrijf en dit bedrijf keert op dat moment een dividend uit in de periode dat u short zit, dan dient u het bruto dividend te betalen. Uiteraard gaat het dividend van de koers af, en verandert er per saldo weinig voor u.
 • Short squeezeShorters sluiten hun positie af door het terugkopen van de aandelen. Als zij dit allemaal tegelijk doen doordat er bijvoorbeeld positief nieuws is uitgekomen of doordat de stoplosses worden geraakt dan kan de koers plotseling hard stijgen. Dit heeft in het verleden al veel beleggers in problemen gebracht. Alles over dit fenomeen leest u in dit artikel over de short squeeze.

Voor welke belegger is short gaan passend?

Aandelen shorten werkt net even anders dan het kopen van aandelen (long gaan). In principe is het precies het omgekeerde van aandelen kopen, maar de risico’s zijn groter. U kunt tenslotte meer verliezen dan uw inleg.

Daarom willen wij u graag wijzen op het volgende: Het short gaan in aandelen kent risico’s en vereist veel kennis, beleggingservaring en een hoge risicoacceptatie. Om deze reden adviseert LYNX om u vooraf goed te laten informeren over de werking en risico’s van deze financiële instrumenten.

Short gaan via LYNX 

Via LYNX is het aangaan van een shortpositie net zo gemakkelijk als het kopen van een aandeel. In plaats van een aandeel te kopen, wat u waarschijnlijk gewend bent, verkoopt u nu het aandeel. Uw positie is in dit geval negatief, wat duidt op een shortpositie.

In deze tabel ziet u een voorbeeld van een shortpositie van 80 aandelen.

Wat is short gaan? En hoe werkt short gaan precies?

Via LYNX is het mogelijk om een positie aan te gaan op basis van bevoorschotting (margin). Hierdoor heeft u de mogelijkheid (maar niet de verplichting!) om met geleend geld te beleggen. U houdt een margin voor uw lopende posities aan, het resterende bedrag leent u van LYNX. De marginvereisten voor posities die gedurende de dag worden gesloten is 25%. Wilt u de positie meenemen naar de volgende dag, dan geldt een marginvereiste van 50%. De vereisten voor long- en shortposities zijn nagenoeg hetzelfde. Meer informatie hierover vindt u hier: Het verschil tussen een cashrekening en een marginrekening.

Het is helaas niet mogelijk om in alle verhandelbare aandelen short te gaan. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om illiquide aandelen of aandelen met een lage beurswaarde te shorten. In het TWS Handelsplatform ziet u precies welke aandelen u wel en niet kunt shorten indien u de kolom 'Shortable' bekijkt.

De kleuren in de kolom Shortable hebben de volgende betekenis:

 • Lichtgroen: Er zijn tenminste XXX aandelen beschikbaar om te shorten. Ga met uw muis op het lichtgroene vakje staan om te zien hoeveel aandelen er beschikbaar zijn.
 • Donkergroen: Dit aandeel zal beschikbaar zijn om te shorten als de aandelen gelokaliseerd kunnen worden.
 • Rood: Het is niet mogelijk om het aandeel te shorten.
Shortable - Short gaan | LYNX Beleggen

Zelf short gaan via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:


--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.