Technische analyse: neergaande trend ArcelorMittal

26 mei 2017: De meest verhandelde aandelen van 2017

Update 28 februari 2017: Aandeel ArcelorMittal onder druk na zwakke cijfers Salzgitter

Update 13 januari 2017: Waarom is het aandeel ArcelorMittal zo ontzettend populair onder Nederlandse beleggers?

Update 30 november 2016: Aandeel ArcelorMittal stijgt 175%; wat is er aan de hand bij de staalgigant?

Update 22 november 2016: Aandeel ArcelorMittal stijgt 5% en breekt weerstandsniveau

Update 08 november 2016: Aandeel ArcelorMittal gedumpt na 40% stijging EBITDA

Update 22 september 2016: ArcelorMittal leidt vandaag de dans

Update 15 september 2016: Koopniveau in het aandeel Arcelormittal in zicht

Update 11 augustus 2016: Is de stijging in het aandeel ArcelorMittal gerechtvaardigd?

Update 05 mei 2016: Met opties profiteren van de kwartaalcijfers van ArcelorMittal?

Update 15 maart 2016: De claimemissie van ArcelorMittal; lees hier alles wat u moet weten

Update 09 december 2015: ArcelorMittal breekt neerwaarts uit huidig trendkanaal

Beleggers in ‘s werelds grootste staalproducent ArcelorMittal zijn afgelopen jaren weinig verwend. De koers van het aandeel is in vijf jaar tijd gedaald van bijna € 30 tot de huidige koers die onder de € 5 noteert. Op basis van technische analyse zit het aandeel nog altijd in een neerwaartse trend. Deze moet eerst gebroken worden om betere tijden te kunnen verwachten.

Waarom is het aandeel ArcelorMittal zo hard gedaald?

De waarde van het aandeel ArcelorMittal is de afgelopen vijf jaar met bijna 80% in waarde afgenomen. Hoofdreden hiervoor zijn de voortdurend dalende staalprijzen. Goedkope Chinese staalexport en een zwakke vraag zorgen voor druk op de prijzen. De veelbesproken afkoeling van de Chinese economie helpt zeker niet mee aan een herstel van de staalprijzen.

ArcelorMittal is een cyclisch aandeel dat vrijwel direct hinder ondervindt als de wereldeconomie hapert. Voor het jaar 2015 wordt door analisten een fors verlies verwacht van ruim $ 1 miljard. Als we naar het koersverloop van het aandeel kijken, bevindt het zich nog altijd in een neergaande trend. Sinds eind augustus is een duidelijk trendkanaal te zien, waar de koers zich nog altijd in begeeft. Door de vele raakpunten van de grafiek tegen de buitenkanten van dit trendkanaal, kan veel waarde worden gehecht aan het trendkanaal.

 

Is het aandeel ArcelorMittal koopwaardig?

Puur kijkend naar het technische plaatje van ArcelorMittal, moet u het aandeel nog zeker niet kopen. Pas als het aandeel opwaarts uit het trendkanaal uitbreekt, kan verdere opwaartse druk verwacht worden. Dit is nu nog niet het geval. De weerstandslijn ligt op dit moment op € 4,90. Deze lijn loopt dagelijks af met zo’n € 0,0385. Het steunpunt ligt op op € 4,10. Ook de steunlijn loopt dagelijks af met ongeveer € 0,0385.

Hoe in te spelen op dit trendkanaal?

Na dit trendkanaal te hebben geconstateerd, is het mogelijk om zowel met een longpositie als een shortpositie hierop in te spelen.. Als u denkt dat het aandeel verder gaat dalen, kunt u de weerstandslijn gebruiken voor het timen van uw moment om short te gaan. Ook kunt u op een koersdaling speculeren als het aandeel onder de steunlijn breekt. Zoals te zien in de grafiek gebeurde dit eind september al eens eerder. Op de dagen die na de uitbraak volgden, daalde het aandeel flink.

U kunt het trendkanaal ook gebruiken om in te spelen op een koersstijging. De steunlijn kunt u gebruiken als punt dat u het aandeel koopt. Daarnaast kunt u wachten met kopen totdat het aandeel opwaarts uit het trendkanaal breekt. Op basis van technische analyse kan na zo een dergelijke uitbraak verdere opwaartse druk worden verwacht.

ArcelorMittal is, met een bèta van 1,54 over de afgelopen vijf jaar, over het algemeen een volatiel aandeel. Hierdoor is het een ontzettend leuk aandeel om te volgen. Doe uw voordeel met deze constatering; garanties tot aan de keukendeur.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×