Technische analyse AEX

In de rubriek “Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

AEX op weg naar 671,5 punten

Korte termijn Technische Analyse AEX: daggrafiek

Aandelen blijven gewild en de AEX laat nog altijd een sterk stijgende trend zien. Sinds de uitbraak boven de 587 punten hebben we enkel halverwege december een noemenswaardig dipje gezien van 4%. Aan het begin van het jaar brak de AEX boven de weerstand op 632 punten, waarmee de stijgende trend werd voortgezet.

Zoals eerder besproken is de Nederlandse beurs op weg naar de all-time high op 700 punten. Daartussen liggen wel enkele weerstanden, maar vooralsnog hebben deze niet voor noemenswaardige correcties gezorgd. De AEX bleef vorige week wel even hangen onder het topje van december 2000, op 647,6 punten. Echter op vrijdag schoot de index hier met kracht boven en in de namiddag werd de koers hierboven weer opgevangen. Het volgende koersdoel ligt nu op 671,5, waar de AEX eind 2000 tweemaal een top vormde.

Ondertussen loopt de Amsterdamse beurs zo snel op dat de afstand tot het 200-daags exponentieel voortschrijdende gemiddelde toeneemt. De EMA-200 (rode lijn) ligt nu op circa 580 punten en dat is dus zo’n 11% lager. In een bullmarkt blijft de beurs doorgaans boven dit gemiddelde, maar zo nu en dan valt de beurs terug tot dit niveau. Op lange termijn mag elke correctie boven dit niveau als koopkans worden beschouwd. Op korte termijn zie ik deze correctie voorlopig niet optreden, zeker niet zolang de AEX boven de 632 punten noteert.

Technische Analyse AEX: weekgrafiek

Het lange termijn plaatje van de AEX oogt erg positief en ook de fundamenten wijzen op een goed klimaat voor aandelen. Op de weekgrafiek zie ik echter wel een interessant patroon optreden. De AEX tikt nu de weerstandslijn aan, die verschijnt als je de toppen van de afgelopen jaren met elkaar verbindt. Het is even afwachten of deze lijn nog enige vorm van betekenis krijgt. Het is ook gewoon mogelijk dat de koers boven deze lijn uitbreekt.

Een opwaartse uitbraak zou zeer positief zijn en waarschijnlijk voor verdere en mogelijk ook snellere koersstijgingen zorgen. De bullflag die we aan het begin van het jaar al eens beschreven, heeft een koersdoel van circa 770 punten. De steel van de vlag is 195 punten lang. Als we 195 punten optellen bij het uitbraak niveau op circa 575 punten komen we namelijk op 770 punten.

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Ontvang wekelijks de technische analyse AEX per e-mail

Ontvang wekelijks een e-mail met de technische analyse van de AEX index en/of een aandeel uit de index.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker