Technische analyse AEX

In de rubriek “Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

Negatieve divergentie bij de AEX & Tesla is uitgebroken

Korte termijn Technische Analyse AEX: daggrafiek

Al enkele maanden zijn we zeer enthousiast over het stijgende koersverloop van de AEX. In de technische analyse van vorige week wees ik echter voorzichtig op wat vermoeidheidssignalen en een mogelijke terugval die de Amsterdamse beurs tot 690 punten zou kunnen laten zakken. Even leek het er op dat deze correctie werd ingezet, toen de AEX op maandag 12 april onder de 709,6 punten daalde.

De verkoopdruk bleef echter minimaal en gedurende de week herstelde de index zich weer. Voornamelijk vanwege de forse stijgingen in de Verenigde Staten kon de index hier niet achterblijven. In de grafiek heb ik nu een stijgende trendlijn ingetekend en de bodem van 13 april op 706,1 punten gemarkeerd als steun. Bij een slotstand onder dit niveau lijkt een correctie richting 690 punten alsnog plaats te gaan vinden. Momenteel kunnen we slechts spreken van een consolidatie binnen de stijgende trend.

Negatieve divergentie

Vandaag klom de AEX even kort boven de top van 6 april en vormde daarmee een nieuwe all-time high op 718,5 punten. De index zakte echter weer snel terug en de kracht voor een echte uitbraak lijkt voorlopig te missen. Als we geen duidelijk slot boven deze weerstand krijgen, dan is dat opnieuw een teken van vermoeidheid. Dit zien we overigens nu ook terug in de RSI-indicator in de vorm van negatieve divergentie. We zien daar een lagere top ontstaan bij een hogere stand van de AEX.

Samenvattend: Het technische beeld van de AEX is nog steeds positief. We bevinden ons in een stijgende trend en boven de EMA-55 en EMA-200. De mogelijke terugval zal simpelweg plaatsvinden binnen dit stijgende trendkanaal. De potentiele dip mag dus worden gezien als koopmoment. Bevestiging voor deze dip krijgen we echter pas bij een daling en slotstand onder de 706,1 punten. Een slot boven de 717.7 punten geeft de stijgende trend een positieve impuls voor een vervolg richting de 744 punten.

Technische analyse aandeel Tesla: daggrafiek

De koers van Tesla is afgelopen week uitgebroken. Het aandeel brak hierbij boven de weerstand rond $ 719 waarmee een technische verbetering is opgetreden. Momenteel zien we een pullback (terugval) naar deze voormalige weerstand. Vanaf hier moet de koers nu weer gaan opveren en kan Tesla op weg naar de weerstand rond $ 900. Dit is om en nabij het koersdoel van het ascending triangle patroon. Indien de koers terugval onder de $ 700, dan is de uitbraak niet langer valide en verzwakt het technische plaatje.

Deze oplopende driehoek, ingetekend met de groene lijnen, is een veel voorkomend koerspatroon. Het koersdoel kan worden berekend door de afstand van de low van dit patroon tot aan de top op te meten. Vervolgens wordt dit opgeteld bij het uitbraakpunt.

 

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Ontvang wekelijks de technische analyse AEX per e-mail

Ontvang wekelijks een e-mail met de technische analyse van de AEX index en/of een aandeel uit de index.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×