Technische analyse AEX

In de rubriek “Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

AEX-index heeft 587 punten in het verschiet en Philips toont interessant SHS-patroon

Korte termijn Technische Analyse AEX: daggrafiek

(Euronext heeft sinds vanochtend een storing. De koersen staan sinds circa 10:00 uur stil.)

Vorige week konden we concluderen dat de technische conditie van de AEX-index sterk is verbeterd. De uitbraak uit het dalende wig patroon zorgde voor een eerste verbetering. Daarna werd ook de top op circa 560 punten doorbroken en konden we spreken van een hard koopsignaal. Na enkele dagen van stijging zorgde de top van 12 augustus op 575,70 punten op dinsdag 13 oktober voor wat weerstand. Vervolgens viel de index op donderdag hard omlaag.

Die terugval zorgde voor de oplettende analist echter niet voor knikkende knieën. In de analyse van vorige week waarschuwde ik al dat een eventuele correctie opgevangen diende te worden door de voormalige top op 560 punten. De index sloot afgelopen donderdag dan ook ruim boven dit niveau. De recente terugval mag dan ook gewoon als een normale pullback worden beschouwd. Bij zo een pullback wordt het voormalige uitbraakniveau terug getest, waardoor er een hogere bodem op de grafiek verschijnt. Het technische plaatje blijft hiermee onverminderd positief.

Bij een doorbraak boven de 575,7 punten zal de stijgende trend worden hervat. Een aanval op de weerstand op 587 punten ligt dan voor de hand. Eerder benoemde ik een stijging richting de zone 603-613 punten ook als goede mogelijkheid. Daar ligt de gap (koersgat) die werd gevormd aan het begin van de corona-crash eind februari. Dit gebied heb ik licht rood gemarkeerd en vormt mogelijk een obstakel voor de Nederlandse beurs. Meestal zien we dat de beurs in zo een groot gap gebied wat weerstand ondervind.

Het feit dat de AEX-index een hogere bodem boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode glooiende lijn) heeft gevormd is eveneens zeer positief te noemen.

Technische analyse aandeel Philips

Vanochtend kwam Philips met de resultaten van het derde kwartaal. Philips boekte in het derde kwartaal meer omzet en winst. Het zorgconcern profiteerde daarbij van de toegenomen vraag naar bijvoorbeeld beademingsapparatuur vanwege de coronacrisis. De koers van Philips schoot krachtig uit de startblokken en noteerde, vlak voordat de koersen plat gingen vanwege de storing, 2,87% hoger op €42,695.

De koers van het gezondheidsconcern is sinds de coronacrash goed hersteld. In juli werd zelfs een nieuwe all-time high op de borden gezet. De afgelopen weken zagen we een stevige correctie, maar met het herstel van vandaag is die correctie krachtig verlaten. Er ligt veel weerstand in dit gebied tussen de pakweg € 44 en € 46. Er is echter ook een interessante koersformatie zichtbaar geworden.

Met de groene kleur hebben we twee schouders en een hoofd aangegeven van een mogelijk omgekeerd hoofd&schouder-patroon (SHS). Indien Philips erin slaagt om de weerstand(neklijn) te doorbreken, dan ziet de toekomst van Philips er rooskleurig uit. Een doorbraak boven de laatste top op € 46 zal het patroon activeren. Een potentieel koersdoel van circa € 63 kan vervolgens worden berekend aan de hand van dit patroon. Meer over deze interessante koersformatie leest u hier: Grafiekpatronen; wat vertellen de koerspatronen? TA – deel 2.

 

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Ontvang wekelijks de technische analyse AEX per e-mail

Ontvang wekelijks een e-mail met de technische analyse van de AEX index en/of een aandeel uit de index.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker