Technische analyse AEX

In de rubriek Technische analyse AEX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de AEX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de AEX.

Correctie voor de AEX & Hang Seng verzwakt

Korte termijn Technische Analyse AEX: daggrafiek

Maandenlang zijn we op deze plek positief geweest over het koersverloop van de AEX index. De hogere toppen en bodems binnen het stijgende trendkanaal waren telkens genoeg om het opwaartse scenario de voorkeur te geven. Toch lijkt het na afgelopen vrijdag tijd voor een terugval. Maar tot hoe ver?

Verzwakkingen bij AEX

Binnen de stijgende trend was de afgelopen weken een nog steilere trendlijn ontstaan. Deze trendlijn (groene stippellijn) is afgelopen vrijdag doorbroken wat de eerste verzwakking betekende. Ook lijkt het koersverloop van de afgelopen weken op een rising wedge. Dit patroon dat zich kenmerkt als oplopende driehoek, zien we vaak voorafgaand aan een daling.

Daar komt nog eens bij dat de grote rode candle van afgelopen vrijdag bekend staat als een bearish engulfing. 

Een bearish engulfing patroon is een sterk omkeersignaal op een top. Het patroon bestaat uit twee candlesticks waarbij de tweede candle de eerste candle volledig omsluit. Wanneer de eerste candle een zeer kleine body heeft, en de tweede een zeer grote body, dan vergroot dit de betrouwbaarheid van het patroon. Een hoog volume bij de tweede candle vergroot ook de kans op een trendomkering.

RSI indicator – negatieve divergentie

Als laatste kijken we ook nog even naar de RSI-indicator. De Relative Strength Index laat namelijk een lagere top achter, terwijl de AEX zelf op vrijdag nog een hogere top wist te vormen. Dit fenomeen staat bekend als negatieve divergentie en is eveneens een signaal dat de trend aan kracht verliest.

Al met al dus een hele reeks topvormingssignalen. De AEX lijkt daarmee in ieder geval rijp voor een correctie richting de onderkant van het lange termijn stijgende trendkanaal. De trendlijn van dit trendkanaal (geel) ligt nu rond de 760 punten. Vlak daarboven ligt ook het 55-daags gemiddelde.

Pas als de AEX onder de steun op 755,33 (bodem 19 augustus) zakt, moet men rekening houden met een diepere correctie. Na een doorbraak en slotstand onder de steun op 755 punten kan de AEX verder omlaag richting de steun op 720 punten.

Technische analyse daggrafiek: Hang Seng index (HSI)

De beurs in Hongkong ligt al maanden onder druk, vanwege de steeds verdere bemoeienis van de Chinese overheid. De machtshebber in China voeren steeds strengere regulering in voor techbedrijven als Tencent en Alibaba. Maar ook thuisonderwijs en casino’s worden aangepakt.

Sinds het hoogtepunt van eerder dit jaar is de Hang Seng index ruim 20% aan beurswaarde verloren. De trend is neerwaarts gericht en ook bevindt de index zich ver onder het dalende 200-daags gemiddelde (rode lijn).

Afgelopen vrijdag leek de index nog te worden opgevangen door de steunlijn. Bovendien leek de positieve divergentie in de RSI een vroegtijdig herstel te signaleren. Vastgoedgigant Evergrande dook op maandag echter opnieuw met 15% omlaag en trok de gehele Hang Seng index mee naar beneden. Met de daling van ruim 3% is de steun doorbroken en breekt de index uit het kanaal van de afgelopen weken.

Met de doorbraak lijkt de dalende trend te worden hervat. Wel bleef de steun rond 24.000 punten intact, maar een daling hieronder geeft 22.500 als koersdoel. Mocht de beurs snel weer herstellen en boven de steunlijn springen, dan is het potentieel in eerste instantie beperkt tot circa 26.300 punten, waar de weerstandslijn (rode lijn) van de afgelopen weken ligt. De blauwe lijn die de 55EMA vertegenwoordigt, kan eveneens voor weerstand zorgen. Pas na een eventuele uitbraak boven deze weerstandniveaus, mag een verder herstel worden verwacht.

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Ontvang wekelijks de technische analyse AEX per e-mail

Ontvang wekelijks een e-mail met de technische analyse van de AEX index en/of een aandeel uit de index.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

LYNX Masterclass met Justin Blekemolen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×