Artikel laten voorlezen

De Amerikaanse beurzen lieten gisteren bij de opening stevige verliezen zien. Zowel de S&P 500 als de Nasdaq blijven namelijk stoeien met hun dalende trendlijnen. Uiteraard had de zwakke opening ook te maken met de cijfers van Microsoft. Het aandeel opende bijna 5% lager en zorgde voor een negatief sentiment. Gedurende de dag volgde echter een sterk herstel in aanloop naar een reeks andere kwartaalcijfers. Microsoft sloot bijna in het groen net als veel andere aandelen, waaronder Tesla in aanloop naar de cijfers. Uiteindelijk eindigde de S&P 500 slechts 0,02% lager en de Nasdaq hield de schade beperkt tot een verlies van 0,18%.

Nabeurs viel er veel meer te beleven met cijfers van onder andere Tesla en IBM. Het IT-bedrijf boekte een vlakke omzet, maar wist de winstverwachtingen te overtreffen. Ook denkt het bedrijf zijn marktaandeel te kunnen vergroten ten koste van de concurrentie. IBM maakt ook bekend dat zo’n 3900 banen verdwijnen, wat ongeveer 1,5% van het totale personeelsbestand betreft. De koers ging nabeurs met bijna 2% onderuit.

Wist u dat het via LYNX mogelijk is om voor- en nabeurs te handelen?

De koers van oliegigant Chevron ging nabeurs met 2,75% omhoog na sterke cijfers. Beleggers reageerden enthousiast op een nieuw aandelen-inkoopprogramma van maar liefst $ 75 miljard. Bij de huidige beurswaarde van $350 miljard vertegenwoordigt het buy-back programma maar liefst 20% van de waarde. Ook werd het dividend verhoogd van $1,42 tot $1,51 per aandeel.

Het aandeel ServiceNow verloor 4% in de nabeurshandel, ondanks beter dan verwachte resultaten. Kledingmaker Levi Strauss ging echter met 7% omhoog, na veel beter dan voorspelde cijfers. Het bedrijf verhoogde ook zijn outlook voor 2023.

Kwartaalcijfers Tesla

De elektrische autofabrikant wist beleggers te verrassen met iets beter dan verwachte resultaten. De totale omzet steeg in Q4 op jaarbasis met 33% tot een nieuw record van $24,3 miljard, iets boven de verwachting van $24,07 miljard. Voor 2023 houdt Tesla vast aan zijn doelen om jaarlijks gemiddeld met 50% te groeien. Naar verwachting rollen er dit jaar minstens 1,8 miljoen voertuigen uit de fabriek. De eerste cybertrucks zullen naar verwachting deze zomer worden geproduceerd, maar massaproductie wordt pas in 2024 verwacht. Een uitgebreide analyse van de kwartaalresultaten verschijnt gedurende de ochtend in het LYNX Kennisportaal. Tijdens de earnings call ging de koers omhoog en eindigde uiteindelijk met een winst van 5,5%.

Gisteren zagen we ook in Europa een pullback en de AEX werd daarbij opnieuw opgevangen door de steunzone op 736 punten. Vandaag openen de beurzen stevig hoger. De focus van beleggers ligt momenteel vol op de kwartaalcijfers. Gisteren kwam ASML door, maar de koers reageerde niet spectaculair. Vandaag is het voorbeurs de beurt aan NSI, Rood Microtec en SAP. In de VS komen American Airlines en Mastercard om 13:00 uur. Nabeurs staan Intel en Visa op het programma.

Beleggers moeten echter niet vergeten dat we ons nog bevinden in het hoge inflatietijdperk. Hoe de ECB daar binnenkort op gaat reageren blijft lastig in te schatten. De markt houdt rekening met nog twee verhogingen van 50 basispunten. ECB-directielid Fabio Panetta heeft naar verluidt gezegd dat de centrale bank zich na haar vergadering van maart niet moet vastleggen op specifieke rentestappen. Nu de Fed bijna haar rentedoelen heeft bereikt is het nog maar de vraag of de ECB daarna zijn hawkishe houding kan blijven voortzetten. Het volgende rentebesluit staat gepland op 2 februari.

Beursagenda

Donderdag 26 januari CNY – Chinees Nieuwjaar
VS – Duurzame goederenbestellingen
VS – BBP
VS – Handelsbalans goederen
VS – Jobless Claims
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Nieuwe huizenverkopen
HK gesloten
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
16:00

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.