Coronavirus Beurscrash | Beleggers vluchten uit aandelen – Update 12 maart 2020

Door Justin Blekemolen


Novavax
ISIN: US6700024010
|
Ticker: NVAX --- %

---
USD
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Novavax aandeel
Artikel laten voorlezen

Wat is de invloed van het coronavirus op beleggen? Het coronavirus zorgt voor veel onrust op de financiële markten. Hoewel de meerderheid van de bedrijven wordt getroffen door het virus, zijn er ook bedrijven die juist profiteren van de paniek rondom het virus.

In dit artikel bespreken we de ontwikkelingen rondom het coronavirus en de impact daarvan op de beurs.

Beleggen tijdens coronavirus

Coronavirus beursnieuws 12 maart 2020

Het coronavirus blijkt de zwarte zwaan van de huidige beurscrash te zijn. Black-Swan is een begrip uit de economische wetenschap dat een onverwachte gebeurtenis aanduidt. Een gebeurtenis die (bijna) niemand van tevoren heeft zien aankomen of heeft voorspeld. Deze gebeurtenissen hebben vaak een enorme impact op de wereld en zijn veelal schadelijk voor de economie & maatschappij. Kenmerkend is het feit dat het achteraf vaak juist allemaal logisch te verklaren is en dat iedereen het had kunnen zien aankomen.

Vandaag zakken de beurzen hard verder weg. Dit komt met name omdat Trump het verkeer tussen de VS en Europa vanaf vrijdag middernacht helemaal stil gaat leggen. Deze drastische maatregel moet het aantal nieuwe besmettingen terugdringen. Economisch heeft deze maatregel in ieder geval zeer ernstige consequenties en de beurzen vallen dan ook omlaag. De Wereld Health Organization (WHO) heeft het coronavirus inmiddels ook officieel uitgeroepen tot wereldwijde pandemie. Enkel uit China en Zuid-Korea komen bemoedigende signalen dat het ergste daar achter ons ligt.

Overheden nemen geen halve maatregelen meer en ook centrale banken grijpen in. De Fed verlaagde de rente vorige week met 0,5% tot een bandbreedte van 1,25%-1,50% en volgens de rente futures kunnen we zeer snel nog meer verlagingen verwachten. Ook in China en Engeland werden de beleidsrentes verlaagd. De beurzen zijn inmiddels in bearmarkets terecht gekomen, de indices zijn meer dan 20% gezakt sinds de toppen van vorige maand. Door de snelheid van de daling kan de huidige situatie met gerust hart een beurscrash worden genoemd.

Een aantal dingen om in het achterhoofd te houden:

Beleggen tijdens coronavirus: voor de passieve belegger

  1. Verzamel cash zodat u straks kunt bodemvissen.
  2. Zorg ervoor dat u voldoende spreiding aanbrengt in uw portefeuille. Indien u belegt voor de lange termijn, kunt u rustig blijven zitten en uw dividenden incasseren. U kunt dan eventueel bijkopen om uw gemiddelde aankoopkoers omlaag te brengen. Aandelen gaan doorgaans op lange termijn tenslotte omhoog.
  3. Voeg grondstoffen zoals goud en zilver toe aan uw portefeuille om te profiteren van eventuele koersstijgingen van de edelmetalen tijdens een beurscrash. In het verleden bleek dat de glimmende metalen vaak goed fungeren als veilige haven.
  4. Blijf kalm tijdens een beursdaling. Een beurscrash kunt u onrustig maken. Toch is het juist dán niet verstandig uw geld op te nemen, maar om juist vol te houden en door te gaan.

Beleggen tijdens coronavirus: voor de actieve belegger

  1. Een beurscrash timen is extreem moeilijk, maar u kunt ervoor kiezen om een deel van uw aandelen te verkopen. Uiteraard is het onmogelijk om de exacte bodem van de markt te raden. Maak dus van te voren een plan en bepaal op welke niveaus u besluit om weer in te stappen. Een goede methode is om stapsgewijs weer in te stappen.
  2. Shorten: wist u dat u geld kunt verdienen aan dalende aandelenkoersen? U verkoopt dan aandelen die u niet in bezit heeft, om deze later tegen een lagere prijs terug te kopen. Op deze manier kunt u geld verdienen aan dalende koersen. Bij LYNX is het shorten vrij eenvoudig. Voor een uitgebreide uitleg over de kansen en de risico’s kunt u het artikel lezen in het LYNX Kennisportaal: wat is short gaan? En hoe werkt short gaan precies?
  3. Uiteraard kunt u ook gebruik maken van opties, indien u wilt inspelen op een koersdaling. Voor een uitgebreide uitleg van A tot Z verwijs ik u graag door naar het Kennisportaal: wat zijn opties?
  4. Voeg goud en zilver toe aan uw portefeuille om te profiteren van eventuele koersstijgingen in de metalen. De speculatieve belegger kan ook goud- en zilvermijn aandelen overwegen.
  5. Gebruik technische analyse: door middel van technische analyse kunt u bepalen wanneer bijvoorbeeld de dalende trend is verlaten of op welke niveaus veel steun ligt. Voor uitleg over technische analyse van A tot Z verwijs ik u door naar het LYNX Kennisportaal: Wat is technische analyse? 

Aandelenbeurs en coronavirus beleggen

De AEX-index is uit de stijgende trend gevallen en onder alle steunniveaus gezakt. De steunzones op 530 en 474 punten konden het vallende mes niet opvangen. De lange termijn stijgende trend is verlaten en de beurs is in een ware crash terecht gekomen. Tot hoe ver deze daling reikt is lastig te zeggen. Op de grafiek zien we nog 3 steunniveaus terugkomen, waarvan de steun op 380 punten het belangrijkste is. Op dit niveau lag de top uit 2011 en de bodem uit 2016. Voor wekelijkse technische analyse updates verwijs ik u door naar: technische analyse AEX.

Coronavirus beleggen | Koers grafiek AEX index

Profiteren van de beurscrash met coronavirus aandelen

Coronavirus Aandeel Alpha Pro Tech (APT)

Er zijn een aantal coronavirus aandelen. Aandelen die juist profiteren van de paniek rondom het coronavirus. Alpha Pro Tech is een Amerikaanse fabrikant van onder andere mondkapjes en beschermende wegwerpkleding. Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft het bedrijf de productie van zijn zogeheten N-95 Particulate Respirator-gezichtsmasker exponentieel opgevoerd. De vraag naar de maskers is enorm en het bedrijf wil consumenten over de gehele wereld helpen met de bescherming tegen het coronavirus. De maskers van het bedrijf voldoen aan de eisen die gesteld worden door het Centers for Disease Control and Prevention’s (CDC) and National Institute for Occupational Safety and Health’s (NIOSH).

Het N-95 gelaatsmasker filtert ten minste 95% van de deeltjes in de lucht. De geïntegreerde Magic Arch-technologie creëert een comfortabele ademhalingsruimte in het N-95 gelaatsmasker door voldoende afstand te houden van de neus en de mond van de drager. Volgens de CEO van het bedrijf neemt de vraag naar verschillende soorten gezichtsbescherming en andere persoonlijke beschermingsmiddelen zoals pakken toe. Het bedrijf houdt de voorraadniveaus dan ook scherp in de gaten en zal passende maatregelen nemen om de productie te verhogen om aan de vraag van de consument tegemoet te komen.

Alpha Pro Tech (APT) koers | Beleggen tijdens het coronavirus

Coronavirus Aandeel Novavax (NVAX)

Novavax is een Zweeds vaccinbedrijf dat zicht bezighoudt met de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Het bedrijf ontving in 2015 een bedrag van $ 89 miljoen van niemand minder dan Bill Gates (Microsoft) om te helpen bij de wereldwijde gezondheidscrisis. Het bedrijf probeerde in 2015 een medicijn te ontwikkelen tegen het Ebola-virus alsmede een verkoudheidsvirus (RSV). Hoewel beide medicijnen zich ver in de afrondende fase bevinden, zijn de medicijnen nog altijd niet beschikbaar. De klinische fase leverde toch problemen op en het aandeel zakte de afgelopen jaren dan ook hard weg. Momenteel werkt het bedrijf een aan medicijn tegen het nieuwe coronavirus. Of dat wel een succes gaat worden is lastig te zeggen.

Novavax (NVAX) koers | Corona aandelen

Coronavirus Aandeel Novacyt (ALNOV)

Dit bedrijf dat genoteerd staat op de beurs in Frankrijk is een specialist in klinische diagnoses. De beurskoers van dit Anglo-Franse bedrijf ging meerdere keren over de kop. Het bedrijf produceert in vitro en moleculaire diagnostische tests en levert wereldwijd een uitgebreid assortiment testen en reagentia. Sinds de start van het virus wordt dit biotechbedrijf in verband gebracht met het coronavirus. Novacyt heeft echter geen vaccin, maar heeft wel de tests om het virus te diagnosticeren.

Eerder verkocht het bedrijf al tests, maar pas sinds 17 februari zijn deze tests ook goedgekeurd door de Europese Unie. Er loopt intussen een aanvraag bij de Amerikaanse toezichthouder FDA om de test goed te keuren voor gebruik bij noodgevallen. Hierdoor zou de test ook tijdelijk kunnen worden gebruikt voor klinische diagnoses in de VS. De test is zo ontworpen dat hij alleen de nieuwe variant van het virus detecteert, die eind vorig jaar opdook in China. Andere tests zijn minder specifiek en kunnen leiden tot valse diagnoses, aldus Novacyt.

De test werkt binnen twee uur, wat kan helpen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Ook hoeft de test niet te worden gekoeld bij tropische klimaten, wat de transportkosten drukt. Het bedrijf maakte jarenlang verlies en stond dichtbij een faillissement. Novacyt haalde de afgelopen jaren vaak geld op en de koers van het bedrijf was veranderd in een pennystock. Na de enorme stijging van het aandeel heeft het bedrijf opnieuw aandelen uitgegeven om geld op te halen. Het coronavirus kan het bedrijf wellicht uit zijn leiden verlossen. Meer informatie over Novacyt leest u in een uitgebreid artikel: Aandelenkoers Novacyt profiteert van coronavirus

Novacyt (ALNOV) koers - Beleggen coronavirus - corona aandelen - beurs corona

Beleggen tijdens coronavirus: vlucht naar veilige havens

Goudprijs

Een andere paniekreactie die we de afgelopen maanden terug zien op de beurs is de vlucht naar goud. In tijden van onzekerheid slaan beleggers massaal goud in om zich te beschermen tegen de mogelijke economische tegenvallers die kunnen ontstaan bij een verdere escalatie van het coronavirus. Deze maatregelen gaan vroeg of laat leiden tot een dreun voor de economie. Als de maatregelen te lang duren kunnen eventuele renteverlagingen volgen om de economie te ondersteunen. Ook die zijn positief voor de koersontwikkelingen van goud.

Op korte termijn kan de goudprijs juist onder druk komen te staan door de paniek. Beleggers krijgen margin calls en zijn genoodzaakt winsten te nemen op waarden waar zij nog wel winsten op hebben. Bovendien zorgt een beurscrash voor paniek en beleggers gaan dan op zoek naar liquiditeit en verkopen dus vrijwel alles.

Koers goud (XAUUSD) - Beleggen coronavirus - corona aandelen - beurs corona

In een ander artikel bespreken we alles over goud en leest u hoe u kunt beleggen in goud: goudprijs verwachting 2020 

Beleggen in goudmijn aandelen kan wellicht ook interessant zijn. Doe inspiratie op in het artikel: Beleggen in goudmijn aandelen 

Obligaties

De vlucht naar veilige havens is ook zeer goed terug te zien in de grootste markt ter wereld. De obligaties zijn in trek en de rentes zijn de afgelopen weken hard weggezakt.  Zo stond de Amerikaanse 10-jaars rente zo’n 2 maanden geleden nog bijna op 2%. Inmiddels is de rentevergoeding teruggezakt tot 0,6%. Vorige week bereikte de rente zelfs een dieptepunt van 0,31%. De rentes in Nederland en Duitsland voor de 10-jaars obligaties zijn weggezakt tot respectievelijk -0.56% en -0,76%. De grafiek hieronder toont de futures van de Amerikaanse 10-jaars obligatie.

Alle ins- en outs over de werking van obligaties vindt u hier: beleggen in obligaties: hoe werken ze en wat zijn de rendementen en risico’s?

10 Years US Treasury Note (ZN) - corona aandelen - beurs corona

Beleggen tijdens coronavirus in aandelen & futures via LYNX

U heeft de mogelijkheid om zeer voordelig aandelen te kopen of verkopen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld, dus ook alle bovenstaande corona aandelen. Wereldwijd heeft u direct toegang tot meer dan 150 beurzen in 33 en kunt u voor- en nabeurs handelen in uw favoriete aandeel. Bekijk het aanbod:


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.