Artikel laten voorlezen

Het aandeel Kinepolis is het jaar 2021 goed gestart. Het aandeel klom sinds het begin van dit jaar al 30 procent hoger en dat staat in schril contrast met het jaar 2020. De grootste bioscoopgroep van de Benelux hoopt vanaf de paasvakantie opnieuw bezoekers te mogen ontvangen. Het einde is in zicht en het herstel is ingezet. Hoeveel hoger kan het aandeel Kinepolis nog gaan eenmaal alle beperkingen worden opgeheven? In dit artikel wordt het aandeel Kinepolis besproken, de invloed die het coronavirus heeft gehad op het bedrijf en hoe het nu verder moet.

In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:

Aandeel Kinepolis | Koers Kinepolis | Beleggen in Kinepolis

 

Wat is Kinepolis?

Kinepolis is een Belgische bioscoopketen die wereldwijd 111 bioscopen bezit, met 1081 schermen en bijna 200 000 zitplaatsen. 56 van de 111 bioscopen vindt u terug in Europa, verspreid over België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Zwitserland en Polen. Sinds de overname van de Canadese bioscoopgroep Landmark Cinemas en de Amerikaanse bioscoopketen MJR, staat Kinepolis ook op de kaart in Canada en in de VS. Dankzij deze overname telt de bioscoopgroep nu ook 45 bioscopen in Canada en 10 bioscopen in de VS.

Het bedrijf is ontstaan in 1997 en sinds 1998 kunt u de aandelen van Kinepolis kopen op de Euronext Brussels. De verkoop van cinematickets was in 2020 goed voor 51,8 procent van de omzet van Kinepolis. Vervolgens zorgde de verkoop van snacks en drinken voor 26 procent van de totale omzet in 2020. In 2019 was dit nog 55 en 28 procent respectievelijk. De overige omzet werd behaald door hun activiteiten in de filmdistributie, schermreclame, event organisatie en vastgoedbeheer.

.

Aandeel Kinepolis | Koers Kinepolis | Beleggen in Kinepolis

De koers van het aandeel Kinepolis

Het aandeel Kinepolis heeft het afgelopen jaar een hobbelig parcours afgelegd. Op 20 februari 2020 had de bioscoopketen nog een marktwaarde van ruim 1,6 miljard euro, wat overeenkwam met € 62 per aandeel. In enkele maanden tijd verloor het aandeel Kinepolis bijna 70 procent van zijn waarde. Zeven jaar beurshausse was in enkele maanden tijd in rook opgegaan. Op 29 oktober 2020 klokte de koers van het aandeel Kinepolis af op € 19,20 per aandeel. Dit was het dieptepunt voor Kinepolis. Tot op dat moment behoorde Kinepolis bij de slechtst presterende aandelen in 2020.

Sindsdien heeft de koers van het aandeel Kinepolis een steile opwaartse beweging gemaakt. Na de bekendmaking dat er een vaccin gevonden was tegen het coronavirus was het vertrouwen bij beleggers in een goede afloop voor Kinepolis groot. Het aandeel behoort sinds zijn dieptepunt op 29 oktober 2020 tot de best presterende Belgische aandelen van het moment. In de afgelopen 4 maanden was het rendement van het aandeel ruim 120 procent. Momenteel handelt het aandeel Kinepolis aan € 45 per aandeel. Dit komt overeen met een marktwaarde van 1,22 miljard euro.

De invloed van de coronacrisis

De huidige situatie

In maart 2020 sloeg het noodlot toe voor Kinepolis. Na een goede start van 2020 waarin het bezoekersaantal met 12 procent gestegen was tot en met 12 maart, besliste De Belgische overheid alle bioscopen in ons land te sluiten. Ook in de andere Europese landen waar Kinepolis actief is, moesten de bioscopen dicht. Kort daarna werden ook de bioscopen in de VS en Canada verplicht gesloten. Bijgevolg waren de resultaten voor het eerste half jaar bloedrood.

In het begin van de afgelopen zomer startte de bioscoopketen voorzichtig met het ontvangen van bezoekers in Europa en Canada. Door de capaciteitsbeperkingen en andere coronamaatregelen bleef het bezoekersaantal ver onder het peil van 2019. In september 2020 zag Kinepolis de bezoekersaantallen toenemen tot 60 à 70 procent van de totale capaciteit. Een groot deel van deze stijging in bezoekers was te danken aan de blockbuster ‘Tenet’.

Daarnaast probeerde Kinepolis ook creatieve oplossingen te zoeken voor deze moeilijke periode. In België lanceerde de bioscoopketen aan het begin van de zomer een succesvolle drive-in campagne. In totaal hebben ze meer dan 16 000 wagens mogen ontvangen die konden genieten van het grootste mobiele LED-scherm ter wereld. Ook in de paasvakantie en in de zomer van 2021 heeft Kinepolis een drive-in campagne gepland.

Ondertussen zijn de meeste bioscopen alweer gesloten. Van de 111 bioscopen mogen er momenteel 19 bezoekers ontvangen. Daarbij komt nog eens dat filmstudio’s hun films uitstellen door de lage bezoekersaantallen. Bijgevolg blijven veel filmliefhebbers op hun honger zitten en blijven ze weg van de bioscoop. De CEO van Kinepolis Eddy Duquenne voorspelt dat het aanbod pas in mei opnieuw zal beginnen toe te nemen. In oktober wordt de langverwachte Bond-film ‘No time to die’ verwacht in de filmzalen.

De toekomst

De opkomst van streamingsplatformen is een trend die al langer bezig is, maar sinds 2020 kiezen sommige filmstudio’s ervoor om hun films rechtstreeks te lanceren op hun streamingsplatform. Walt Disney was de eerste filmstudio die besliste om hun film ‘Mulan’ rechtsreeks te lanceren op hun streamingsplatform Disney+. Warner Bros volgde enkele maanden later door maar liefst 17 releases te plannen via hun streamingsdienst HBO Max. Door deze ontwikkelingen verliezen bioscopen hun twee maanden exclusiviteit op blockbusters. Dit is een flinke aderlating voor Kinepolis.

Eddy Duquenne, de CEO van Kinepolis, maakt zich echter nog geen zorgen. Het gaat om eenmalige beslissingen van Disney en Warner Bros om meer klanten te lokken naar hun nieuwe streamingsplatform. Het is een strategie om marktaandeel te winnen. Daarbij zijn de cinema-inkomsten volgens hem te lucratief voor deze filmstudio’s om op te geven. De helft van de ticketverkoop bij Kinepolis gaat naar de filmmaker. Daardoor blijft cinema het grootste inkomen van Hollywood. We merken de laatste jaren wel een inperking van de exclusiviteit op, maar dat kan ook een voordeel zijn voor Kinepolis. Door de inperking van de exclusiviteit moet er minder geld naar de filmstudio’s waardoor de marges voor Kinepolis stijgen.

Kinepolis is een innovatieve en baanbrekende speler in de bioscoopsector en dat hebben ze ook dit jaar bewezen. Tijdens de lockdownperiode is het bedrijf een thuisleverdienst voor bioscoopsnacks gestart. Daarnaast lanceerde de bioscoopketen in oktober een ‘private-cinema’ concept waar mensen met vrienden en familie naar een privé-filmvoorstelling kunnen kijken. Bovendien heeft Kinepolis verschillende films van Netflix gekocht, terwijl andere streamingsplatformen juist het omgekeerde doen. Het gaat om ‘Chicago 7’, ‘The midnight sky’ (met George Clooney) en ‘Mank’ (pilot). Deze films zullen eerst drie weken in de Kinepolis te zien zijn voordat ze op Netflix zullen verschijnen. Duquenne denkt er ook aan om Netflix-series te tonen in de bioscoop.

Vervolgens denkt de bioscoopketen er ook aan om eventueel zelf films te maken. ‘We kennen via onze klantendatabase de behoefte van de klant zeer goed: wat hij of zij wel en niet wil zien. Laat ons zelf investeren in content. Wij willen dat, en ik ken genoeg partijen die in dat gat willen springen. Dat staat te gebeuren. Daarom niet de eerste twee of drie jaar, maar stay tuned.’, zegt Kinepolis-topman Eddy Duquenne.

Fundamentele analyse aandeel Kinepolis

Financiële gezondheid van Kinepolis

Kinepolis ontving in 2020 12,1 miljoen bezoekers. Dat is een groot verschil met de 45 à 46 miljoen bezoekers die de bioscoopketen verwachtte in het begin van 2020. De omzet van Kinepolis was 176,3 miljoen euro in 2020. Dat is een daling van 68 procent in vergelijking met 2019. Het uitzonderlijke jaar heeft ervoor gezorgd dat Kinepolis in 2020 56,5 miljoen euro armer is geworden.

Om dit verlies te beperken heeft het bestuur zijn best gedaan om doorheen 2020 zo weinig mogelijk kosten te maken. De operationele kosten gingen van 57 naar 22 miljoen euro en de maandelijkse cash burn was € -5,8 miljoen euro indien alle bioscopen gesloten waren. Dat wil zeggen dat Kinepolis 5,8 miljoen euro verliest per maand om aan al hun engagementen tegemoet te komen. De groep heeft ook besloten om geen dividend te betalen voor het jaar 2020.

Kinepolis is 2021 ingegaan met 171 miljoen euro cash op de balans. Ze zijn daarvoor een extra krediet van 80 miljoen euro aangegaan zodat ze voorbereid zijn op het ergste scenario. Deze cashbuffer zorgt ervoor dat Kinepolis zich niet veel zorgen hoeft te maken. Volgens de CEO zijn de financiële middelen voldoende om met zekerheid te zeggen dat Kinepolis deze crisis zal doorstaan.

Het is duidelijk dat Kinepolis op financieel vlak sterk in hun schoenen staat. De opening van vier nieuwe bioscopen (1 in oktober 2020 en 3 in het eerste kwartaal 2021) onderstreept dat. Vervolgens denken ze bij de bioscoopketen al aan het jaar 2022. Het project ‘Entrepreneurship 2022’ moet aan de hand van innovaties en verdere optimalisaties de heropstart van de Kinepolis verder ondersteunen. Ook de bouw van nieuwe bioscopen zal verdergezet worden in 2021 en 2022 en moet de heropstart helpen ondersteunen. Verder sluit CEO Duquenne niet uit dat er overnames zullen gebeuren.

Momenteel hoeft het bedrijf zich ook nog geen zorgen te maken over het afbetalen van grote schulden. De netto financiële schuld van Kinepolis, exclusief leaseverplichtingen, bedraagt € 513 miljoen en de eerste grote terugbetaling is pas gepland voor 2022. Dit jaar moet het bedrijf € 10 miljoen van hun schulden aflossen. Daarnaast is de bioscoopketen in het bezit van een grote hoeveelheid vastgoed doordat het eigenaar is van het grootste deel van zijn bioscopen. Hierdoor verliezen ze weinig geld aan huuruitgaven. De waarde van hun vastgoed wordt geschat op ongeveer 1 miljard euro.

Balans

Aandeel Kinepolis | Koers Kinepolis | Beleggen in Kinepolis

Concurrentie van Kinepolis

Kinepolis is niet de enige bioscoopketen die zijn zalen moest sluiten door de pandemie. Als we Kinepolis gaan vergelijken met de twee grootste bioscoopketens ter wereld, namelijk AMC en Cineworld, dan merken we op dat deze twee bedrijven het veel moeilijker hebben dan Kinepolis. 

Cineworld, de nummer twee van de wereld, heeft besloten om al zijn bioscopen in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Ierland te sluiten toen bekend werd dat de nieuwe Bond-film pas in april 2021 zal verschijnen in plaats van november 2020 (ondertussen is deze datum alweer verschoven naar oktober 2021). Volgens het bedrijf zouden ze alleen maar meer verlies lijden door open te blijven. In de eerste zes maanden van het jaar leed Cineworld een verlies van 1,64 miljard euro. Daarbovenop hebben ze nog eens 10 miljard euro schulden op de balans staan. Het aandeel Cineworld heeft momenteel een beurswaarde van 1,42 miljard pond.

Ook AMC, de grootste bioscoopketen van de wereld, zit in de problemen. Deze zomer verkocht het bedrijf negen bioscoopcomplexen. Zowel Cineworld als AMC waren voor de coronacrisis stevig aan het uitbreiden waardoor hun schulden zich begonnen op te stapelen. AMC heeft op dit moment 5 miljard dollar schulden. Daarnaast laat AMC weten dat er 85 procent minder bezoekers komen dan vorig jaar. Op die manier komt er ook geen geld binnen om deze schulden terug te betalen. Opvallend is dat het aandeel AMC momenteel 20 procent hoger staat dan voor de uitbraak van het coronavirus. Het aandeel AMC is één van de aandelen die door het leger Reddit-beleggers de hoogte werd ingestuwd. De marktkapitalisatie van AMC is momenteel 3,12 miljard dollar.

Bent u benieuwd naar een uitgebreide analyse van het aandeel Kinepolis. Bekijk dan zeker de fundamental explorer waar u het Reuters Stock Report kan terugvinden. Hierin vindt u o.a. een waarderingsscore van het aandeel Kinepolis. Er wordt ook een grondig waarderingsonderzoek gedaan van de concurrenten. In het rapport krijgt het aandeel Kinepolis ook een score toegekend die u in één oogopslag een idee moet geven hoe aantrekkelijk het aandeel is ten opzichte van de markt. Kinepolis krijgt de score twee op tien. Voor uitgebreide informatie, kan u de tool in het LYNX Handelsplatform bekijken.

Aandeel Kinepolis | Koers Kinepolis | Beleggen in Kinepolis

Conclusie aandeel Kinepolis

Het aandeel Kinepolis is de afgelopen maanden bezig aan een opwaartse trend. De bioscoopgroep heeft zich zo flexibel als mogelijk opgesteld in deze bizarre tijden en dat heeft hen geholpen om het verlies te beperken. Door de grote liquiditeit van het bedrijf lijkt het alsof ze deze crisis makkelijk zullen doorstaan. Ondertussen is de bioscoopketen alweer gefocust op de toekomst. Kinepolis lijkt er beter voor te staan dan hun sectorgenoten. Wie weet kunnen ze hiervan profiteren eenmaal iedereen opnieuw op een normale manier naar de cinema mag. Aangezien het aandeel nog steeds 25 procent onder zijn waarde van voor corona handelt, kan het misschien een interessante positie zijn voor uw portefeuille.

Zelf beleggen bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te kopen of te verkopen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 30 landen, dus ook in het aandeel Kinepolis. Bekijk ons uitgebreide aanbod:

Ontdek het volledige aanbod van LYNX

 

Disclaimer: dit artikel is geen aanzet tot het uitvoeren van een transactie maar is wel bedoeld uw eigen beslissing te ondersteunen. U bent de uiteindelijke verantwoordelijke van uw transacties.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart