Verwachting aandeel Relx Heeft het aandeel RELX de mooiste jaren achter zich gelaten?

Analyse van het aandeel Relx

Door |

Relx
ISIN: NL0006144495
|
Ticker: REN
|
Valuta: EUR
Het aandeel RELX was altijd al niet het populairste aandeel uit de AEX, maar sinds de naamswijziging is dit mijns inziens in elk geval niet verbeterd. De meeste beleggers gebruiken immers altijd nog de oude naam voor het aandeel, Reed Elsevier. Maar wat doet het bedrijf precies? En hoe is het ontstaan?
 

Aandeel RELX Group

Grafiek van het aandeel RELX - koers aandeel RELX

Korte geschiedenis van RELX Group

De geschiedenis van het huidige RELX Group gaat terug naar het jaar 1880. In dat jaar werd Elsevier Uitgeversmaatschappij opgericht in Rotterdam. Niet veel later verhuisde het bedrijf overigens naar Amsterdam. Na ruim 60 jaar niet meer dan 10 werknemers in dienst te hebben gehad, groeide het bedrijf na de Tweede Wereldoorlog als kool.

Het andere grote onderdeel van RELX Group, de uitgeverij Reed, werd in 1894 opgericht. Bijna 100 jaar later, in het jaar 1993 fuseerden beide uitgeverijen en ontstond de naam Reed Elsevier.

Waarom heeft het bedrijf recent een naamsverandering ondergaan?

Zoals bekend is de naam Reed Elsevier inmiddels verandert in RELX Group. Na nog een overname heeft de moedermaatschappij inmiddels Reed, Elsevier, LexisNexis en Reed Exhibitions onder beheer.

Door deze vier verschillende onderdelen te combineren, is uiteindelijk de naam RELX Group ontstaan. De directie van het bedrijf vond dit blijkbaar een betere afspiegeling van het bedrijf, aangezien de naam Reed Elsevier alleen deze beide onderdelen benoemt.

Activiteiten van RELX

RELX Group is een grote speler op het gebied van informatievoorziening voor professionals en zakelijke klanten. Middels verschillende dochterondernemingen verstrekt RELX Group informatie voor onder andere onderzoekers, medici en juristen.

Eén van de bekendere wetenschappelijke bladen waarin onderzoeken geplaatst worden, is het weekblad Elsevier. RELX Group heeft wereldwijd klanten in meer dan 180 landen. Om al deze klanten allemaal van de juiste informatie te voorzien om wellicht productiever te worden of nieuwe inzichten te geven, heeft het bedrijf 30.000 werknemers in dienst. Ongeveer de helft van dit aantal is werkzaam in de Verenigde Staten.

De prestaties van het aandeel RELX Group in vergelijking met concurrenten

Na enkele jaren van stagnatie lijkt RELX Group de formule naar groei weer gevonden te hebben. Terwijl in het jaar 2014 nog dezelfde omzet werd gedraaid als in het jaar 2009, is in de jaren na 2014 een flinke winst gerealiseerd. Zowel de procentuele omzetgroei als de winstgroei bevonden zich de laatste twee jaar in de dubbele cijfers.

   2014  2015  2016  2017*  2018*  2019*
 Omzet in miljarden euro’s  7,16  8,23  8,44 8,70  9,07  9,39
 Winst in miljoenen euro’s  620  709  809  1.866  1.859  1.843

 *Verwachtingen van de door Bloomberg gepolste analisten

Deze groei is goed te vertalen naar de beurskoers van het aandeel RELX Group. In vergelijking met belangrijke concurrenten als Thomson Reuters en Morningstar, presteert de koers van het aandeel RELX Group de afgelopen twee jaar uitstekend.

Koers aandeel RELX in vergelijking met concurrenten

Of deze outperformance de komende jaren stand houdt, valt te betwijfelen. Uit de verwachtingen van analisten valt op te maken dat na het jaar 2017 nog nauwelijks groei wordt verwacht. De mooiste jaren lijken voor beleggers in het aandeel RELX Group dus reeds te hebben plaatsgevonden. Aan het bedrijf zelf om deze verwachtingen in positieve zin te verslaan.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft wel positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Zelf aandelen kopen via LYNX?

Uiteraard is het via LYNX mogelijk om te beleggen in aandelen. LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.