Sofina was in 2020 het op één na best presterende aandeel in de BEL20 index. Het aandeel sloot 34,6 procent hoger en daar is het niet bij gebleven. Sinds het begin van 2021 heeft Sofina een stijging van 34,5 procent neergezet en het lijkt er opnieuw op dat het aandeel Sofina nog veel meer groeipotentieel heeft. Een ongelooflijk technisch plaatje en solide fundamentele cijfers zouden het aandeel Sofina op de radar van de meeste beleggers moeten zetten. In dit artikel bespreken we het aandeel Sofina, haar schitterende prestaties dit jaar en wat de toekomst in petto heeft.

In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:

Sofina kon de pandemie makkelijk van zich af schudden

Het aandeel Sofina verloor in eerste instantie ongeveer 12 procent, kort na de algemene daling die op 19 februari 2020 begon. Het slaagde erin om daarna terug naar de voorgaande hoogte te klimmen, om uiteindelijk toch naar beneden te stuiken, door de officiële markt crash die in maart plaatsvond. In totaal verloor het aandeel Sofina op het dieptepunt zowat 30 procent van zijn waarde.

Sofina zette vervolgens een geweldige prestatie neer, met een opwaartse trend die de koers met meer dan 150 procent deed stijgen. In 2021 is het aandeel Sofina met 34,44 procent gestegen, bijna dubbel zoveel als de BEL20 sinds 1 januari, waardoor het aandeel momenteel zijn positie als 4de beste aandeel in de BEL20-index heeft verstevigd.

Meer recent heeft het aandeel Sofina een nieuwe recordhoogte van 412 euro per aandeel weten te bereiken. Sindsdien heeft het aandeel Sofina een lichte daling gekend. Het aandeel Sofina lijkt zich echter klaar te maken voor een nieuwe sprong hoger. Wij bespreken het technische plaatje van Sofina en waarom het zo aantrekkelijk is in dit artikel.

Koers Sofina

Geschiedenis van Sofina

Sofina werd in 1898 opgericht als het Société Financière de Transports et d’Entreprise Industrielles. Het was een ingenieurs- en investeringsmaatschappij op initiatief van de Duitse groep Union Elektrizitäts Gesellschaft (UEG, nu gekend als AEG) en de Amerikaanse ondernemingen Thomson en General Electric.

Na het uiteenvallen van de groep nam de familie Boël het roer over en werd Sofina in 1965 een zuivere investeringsmaatschappij. De maatschappelijke zetel bevindt zich te Brussel, en de onderneming is nog steeds in handen van dezelfde familie.

Waarom is het aandeel Sofina zo interessant?

Sofina is een gediversifieerde investeringsmaatschappij die kapitaal verschaft aan ondernemers en families van groeiende bedrijven. Hun interesse ligt voornamelijk in consumptiegoederen, digitale transformatie, onderwijs en gezondheidszorg. Dankzij de historische prestaties en de decennia-oude ervaring kan Sofina rekenen op het vertrouwen van veel beleggers.

Voor beleggers die er graag een gespreide portefeuille op nahouden, is het aandeel Sofina het overwegen waard. Door de aankoop van een aandeel Sofina verkrijgt de belegger het voordeel van risicospreiding, zonder al te veel transactiekosten te moeten betalen. Bovendien doet een aandeelhouder beroep op professionele beleggers die al jaren in het vak zitten.

Investeringsbeleid aandeel Sofina

Sofina’s belangrijkste activiteiten zijn de minderheidsinvesteringen op de lange termijn. Dat komt omdat Sofina maar weinig interesse heeft in korte termijninvesteringen. Hun voorkeur gaat steeds uit naar gezonde en duurzame bedrijven die beschikken over een goed management. Daarbovenop blijven de Europese ondernemingen met wereldwijde activiteiten geliefkoosd. De investeringen zijn steeds minderheidsbelangen met investeringswaarden die schommelen tussen de €75 en €300 miljoen. Momenteel bedraagt dit deel 43 procent van het eigen vermogen.

Als tweede op de lijst investeert Sofina ook in hoogwaardige venture capital en private equity-fondsen. De investeringen in zo’n fonds variëren tussen de €10 & €40 miljoen en zijn hoofdzakelijk in de VS, Azië en Europa. In principe mag dit deel maximum 30 procent van de portefeuille bedragen. Momenteel bedraagt dit 31 procent van het eigen vermogen.

De derde investeringsstijl is het investeren in snelgroeiende ondernemingen. Ongeveer tien procent wordt geïnvesteerd in ondernemingen die volop in de groeifase zitten van hun levenscyclus. Deze portefeuille heeft eveneens een wereldwijd bereik. Momenteel bedraagt dit 20 procent.

Sofina’s financiële resultaten

Sofina heeft op 2 september haar financiële resultaten voor de eerste helft van 2021 bekendgemaakt. Het bedrijf boekte een winst van 1,6 miljard euro. Een zeer solide resultaat in vergelijking met het verlies van 211 miljoen euro een jaar geleden. Ook het eigen vermogen groeide met een behoorlijke marge. Eind juni had Sofina een eigen vermogen van 10,41 miljard euro. Dit is een stijging van bijna 2 miljard euro ten opzichte van de 8,90 miljard euro die Sofina eind december 2020 zag.

Sofina heeft haar uitstekende prestaties te danken aan de solide prestaties van de wereldwijde financiële markten en de bereidheid van beleggers om meer risico te nemen, zelfs in de huidige omstandigheden waarin we ons bevinden. Sofina’s diversificatie heeft ook de beleggingsportefeuille in evenwicht gebracht, de bedrijven die niet conform hebben gepresteerd, hebben niet veel impact gehad door de ongelooflijke prestaties van andere bedrijven binnen Sofina’s portefeuille.

Sofina keert al enige tijd een solide dividend uit en heeft besloten tot een bruto dividend van ongeveer 3 euro per aandeel. Dit vertegenwoordigt slechts 2,22 procent van hun totale winst. Het bedrijf verhoogt zijn dividend al meer dan tien jaar en heeft ruim voldoende inkomsten om een stijgend dividend te blijven uitkeren. Meer informatie over het dividend van Sofina kunt u vinden op het TWS handelsplatform onder ‘Fundamental Explorer’.

Dividend aandeel Sofina

Resultatenrekening van Sofina

Resultatenrekening van Sofina

Balans van Sofina

Balans van Sofina

Technische analyse aandeel Sofina

Het aandeel Sofina heeft het uitzonderlijk goed gedaan sinds de crash in maart 2020. Het is sindsdien met meer dan 150 procent gestegen. Het aandeel Sofina is op een ordelijke en gestructureerde manier gestegen. Een stijgende trendlijn is nu al meer dan een jaar de aangewezen steun voor het aandeel. Bij elke aanraking van de trendlijn vond het aandeel steun en schoot het weer omhoog tot nieuwe hoogtepunten. Momenteel handelt het aandeel Sofina rond die stijgende trendlijn. Als het aandeel Sofina steun vindt op die trendlijn, kunnen we een nieuwe opwaartse beweging meemaken.

Technische Analyse aandeel Sofina op dagbasisWij hebben ook het 50-daags MA aan de grafiek toegevoegd, dat vaak de bijnaam “institutionele steun” krijg, omdat het belangrijk is in de ogen van de institutionele beleggers. Aandelen die onder het 50-daags MA gaan, moeten goed in de gaten worden gehouden voor verdere zwakte.

Hou er rekening mee dat het aandeel Sofina heel goed onder de trendlijn zou kunnen breken, wat het startschot zou kunnen zijn voor een verdere daling. Het lijkt echter zeer waarschijnlijk dat Sofina weer hoger zou kunnen gaan. Als we naar de 4-uurs grafiek kijken – wat ons een meer gedetailleerd beeld geeft van de situatie – kunnen we een divergentie zien op de relative strength index indicator. Een divergentie bij een daling geeft aan dat de daling aan kracht verliest bij elke opeenvolgende dieptepunten. Dit geeft aan dat de verkopers aan kracht verliezen en de strijd tegen de stieren heel snel zouden kunnen verliezen.

Technische Analyse 4-uursgrafiek aandeel sofinaIn een notendop, de huidige technische situatie ziet er zeer aantrekkelijk uit, om een nieuwe positie in te nemen of een bestaande positie uit te breiden, gezien de risico- en opbrengstkarakteristieken.

Vooruitzichten voor het aandeel Sofina

Het jaar is nog niet voorbij, maar Sofina is opnieuw één van de beste aandelen in de BEL20 index. Het aandeel Sofina kon sinds 1 januari een koele 34,5 procent in waarde stijgen en de groei kan zeker nog aanhouden. Technisch ziet het aandeel Sofina er bijzonder aantrekkelijk uit om zijn opwaartse trend verder te zetten en op fundamentele basis kon Sofina voor de eerste helft van 2021 enkele solide financiële resultaten neerzetten met een winst van 1,6 miljard euro.

Op basis van de informatie die we hebben, kunnen we veilig afleiden dat het aandeel Sofina heel goed haar uitstekende prestaties zou kunnen voortzetten tot het einde van het jaar. Dat betekent natuurlijk niet dat we all-in moeten gaan op het aandeel, de pandemie is nog steeds een actief risico dat roet in het eten kan gooien. Sofina verklaarde ook dat de huidige omstandigheden op de wereldwijde financiële markten nog steeds gunstig zijn, maar dat dit snel kan veranderen, wat beleggers uiteraard in het achterhoofd moeten houden.

Op het TWS handelsplatform kunt u veel meer informatie terugvinden over het aandeel Sofina. Zo kunt u via de ‘Fundamental Explorer’ Het Reuters Stock Report terugvinden. Hierin vindt u o.a. een waarderingsscore voor het aandeel Sofina. Er wordt ook een grondig waarderingsonderzoek gedaan van de concurrenten. In het rapport krijgt het aandeel Sofina ook een score toegekend die u in één oogopslag een idee moet geven van hoe aantrekkelijk het aandeel is ten opzichte van de markt. Sofina krijgt de score negen op tien, waarmee Reuters dus concludeert dat het aandeel Sofina een ongelooflijk aantrekkelijk aandeel is.

Aandelen kopen of verkopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart