Delisting Chinese aandelen – wat gebeurt er met uw aandelen?

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

De afgelopen maanden zijn Chinese aandelen met een Amerikaanse beursnotering flink afgestraft. Er zijn talloze redenen aan te wijzen voor de slechte prestaties, maar één daarvan berust op de angst voor zogeheten delistings. In dit artikel leggen we uit wat een delisting betekent en gaan we in op delisting van Chinese aandelen. U komt ook te weten wat er gebeurt indien u een aandeel in de portefeuille heeft dat gedelist wordt.

Delisting uitleg

Delisting is de benaming voor verdwijning van een notering op een effectenbeurs. Het intrekken van de beursnotering kan verschillende redenen hebben. Zo kan het bedrijf zelf de notering intrekken, mits deze goedkeuring krijgt van de algemene vergadering, waarbij aan de aandeelhouders een bod tot aankoop van hun effecten moet worden voorgelegd. Een andere reden voor een delisting kan een overname zijn, waardoor alle aandelen door een externe partij worden opgekocht. Een laatste reden voor een delisting kan wetgeving zijn. Indien een bedrijf niet voldoet aan de wettelijke eisen van de toezichthouders kan de beursnotering worden opgeheven.

Onrust rondom Chinese (tech) aandelen

In 2021 heeft China de communistische teugels flink aangetrokken. Om meer macht naar zich toe te trekken en de ongelijkheid te verkleinen introduceerde het land diverse nieuwe regels en wetten. Het jaar begon met nieuwe antimonopolie-richtlijnen die voornamelijk gericht waren op internetplatforms. In dat kader deelde de Chinese overheidsinstantie voor markregulering (SAMR) ook miljardenboetes uit aan Alibaba en Tencent. Volgens Beijing hebben beide bedrijven hun dominante marktpositie jarenlang misbruikt.

In juli 2021 werd ook een wet ingevoerd die alle particuliere bijlesinstituten omvormde tot non-profitorganisaties, lagere tarieven oplegt en buitenlands eigendom verbiedt. Vervolgens maakte China in augustus 2021 nieuwe regelgeving voor de bescherming van persoonsgegevens bekend. Daarnaast besloot het land ook nog eens de regels omtrent gaming aan te scherpen. Kinderen mogen nog slechts 3 uur per week online gamen, waardoor gameontwikkelaars Tencent en Netease verder onder druk kwamen te liggen.

SEC stelt strengere eisen aan buitenlandse bedrijven

Niet alleen strengere regelgeving vanuit Beijing zorgde in 2021 voor forse koersdalingen van Chinese aandelen. Op de achtergrond speelde ook strengere eisen vanuit de SEC mee. Veel Chinese bedrijven die het doelwit zijn van strengere regelgeving hebben namelijk een ADR-notering in de VS.

Die noteringen zijn onder druk komen te staan, doordat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission strengere eisen is gaan stellen aan buitenlandse bedrijven. Ieder (buitenlands) bedrijf met een beursnotering in de VS moet in het kader van transparantie onder andere zijn boeken openstellen. De wet die dit mogelijk maakt werd eind 2020 door Trump ondertekend en luistert naar de naam “The Holding Foreign Companies Accountable Act”.

Deze wet werd in december 2020 ondertekend en zorgt ervoor dat buitenlandse beursgenoteerde ondernemingen binnen drie jaar aan de Amerikaanse auditregels moeten voldoen. Ruim 200 Chinese bedrijven zijn genoteerd aan grote Amerikaanse beurzen en lopen dus het risico om eind 2023 van de Amerikaanse beurs geschrapt te worden (een delisting van deze Chinese aandelen dus).

Een klein deel van deze bedrijven zijn in handen van de Chinese overheid. Het merendeel zijn private bedrijven zoals Alibaba, Baidu en JD.com. Deze hebben belang bij meer transparantie en genieten van vele voordelen, zoals meer liquiditeit en meer bekendheid. De machtshebbers in China zullen er echter niet zo snel wakker van liggen en zullen de private bedrijven mogelijk zelfs verbieden hun financiële cijfers aan de SEC te overhandigen. Op die manier hoopt China meer controle te krijgen over Chinese bedrijven en meer macht naar zich toe te trekken. Bedrijven in de VS zitten niet echt te wachten op delisting van Chinese aandelen, aangezien veel grote Amerikaanse bedrijven grootaandeelhouders zijn van Chinese bedrijven.

Wat gebeurt er bij een delisting?

Wanneer een aandeel een beursnotering heeft spreek je ook wel van een listing. De meeste effecten (aandelen, obligaties, opties en futures) worden verhandeld op verschillende effectenbeurzen, zoals Euronext of de New York Stock Exchange. Een delisting betekent feitelijk dat een notering op een effectenbeurs verdwijnt. Dit betekent echter niet dat uw aandelen verloren gaan.

Er worden namelijk ook dagelijks aandelen tussen partijen onderling uitgewisseld, zonder tussenkomst van een effectenbeurs. Ruim tienduizend aandelen en andere derivaten worden over-the-counter verhandeld. Deze transacties worden via twee zogeheten listing services afgewerkt. Deze listing services zijn geen exchanges, maar eerder een soort dienst die quoteringen verleent. Via deze constructie kunnen beleggers aandelen met elkaar verhandelen, zonder enige tussenpersoon.

Aandelen van bedrijven die meestal niet meer (of nog niet) voldoen aan de criteria van de grote bekende beurzen, staan veelal op deze OTC markten. De OTC Pink sheet market is de meest toegankelijke markt. Vrijwel elk aandeel kan hier een notering krijgen. Deze zogeheten PINK sheets hoeven namelijk niet te worden geregistreerd bij de SEC. De Chinese aandelen met een Amerikaanse beursnotering zouden dus (bij een eventuele delisting) kunnen worden verhandeld op de OTC / pink sheet markt.

Risico’s van OTC-markten

Gevestigde beurzen maken deel uit van een systeem van regelgeving en institutionele operaties die beleggers bepaalde bescherming kunnen bieden. Handel je in aandelen via de OTC-markten, dan verlies je dus een stukje bescherming. Ook verlenen grote marktpartijen veelal geen liquiditeit aan aandelen op deze markten, wat kan leiden tot minder diepe orderboeken. U zult in dat geval mogelijk tegen minder gunstige spreads handelen.

Toegang tot pink sheets en OTC aandelen

Niet iedere broker biedt de mogelijkheid om wereldwijd te handelen in over-the-counter aandelen. Bij andere brokers zult u dus mogelijk uw Chinese aandelen met een Amerikaanse notering moeten verkopen. Via LYNX handelt u echter eenvoudig in een ruim aanbod penny stocks, pink sheets en OTCBB aandelen tegen scherpe tarieven.

Noteringen in Hongkong

Veel Chinese bedrijven hebben de afgelopen jaren al een dubbele notering geregeld in Hongkong. Daardoor vormt een eventuele delisting voor bedrijven als Alibaba (9988) en Tencent (700) bijvoorbeeld geen groot risico.

Andere bedrijven met slechts één notering in de VS willen voor een eventuele delisting in 2023 nu snel een 2e notering in Hongkong bewerkstelligen. Grote namen als Pinduoduo, NIO en Didi zouden momenteel al bezig zijn een listing in Hongkong voor te bereiden. Beleggers die willen voorkomen dat zij vroeg of laat via OTC-markten moeten handelen, kunnen er nu al voor kiezen de notering in Hongkong te kopen. Wel dient u rekening te houden met het feit dat men op de beurs van Hong Kong werkt met lot sizes van 100 aandelen.

Beleggen in Chinese aandelen via LYNX?

Via LYNX heeft u uiteraard ook toegang tot de Chinese aandelenmarkten. De liquiditeit op de Hang Seng index is bovendien zeer goed.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.