De beste Duitse dividendaandelen van dit moment

Door Wubbe Bos


Deutsche Telekom
ISIN: DE0005557508
|
Ticker: DTE --- %

---
EUR
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Deutsche Telekom aandeel
Artikel laten voorlezen
De lage rente hebben aandelen met een hoog dividend de interesse gewekt van beleggers. Een aandeel met het hoogste dividend hoeft echter niet het beste aandeel te zijn. Dividendaandelen met een groeiend dividend worden steeds meer gekocht. Deze aandelen met een groeiend dividend geven een directe vergoeding en de verwachting dat de aandeelhouders in de toekomst meer mogen ontvangen. In dit artikel zet ik de beste Duitse dividendaandelen in de DAX voor u op een rij.

Sectoren die veel dividend uitkeren

Er zijn twee voorwaarden waar bedrijven aan moeten voldoen om veel dividend uit te keren over een lange termijn. Ten eerste moeten bedrijven winst maken die ze kunnen verdelen onder aandeelhouders, want zonder winst is er geen geld over om het dividend te betalen. De tweede voorwaarde is dat het bedrijf geen andere, betere doelen heeft voor het geld.

Duitse dividendaandelen

Bedrijven die hard groeien zijn vaker geneigd om meer in groei te investeren en keren dus weinig tot niets uit. Dit zorgt ervoor dat bedrijven die veel dividend uitkeren meestal komen uit stabiele, meer gevestigde sectoren zoals: banken, olie, telecom-, auto-, vastgoed- en utiliteitsbedrijven. In de DAX zitten geen olieconcerns, maar de andere sectoren zijn goed vertegenwoordigd. Sectoren die traditioneel weinig dividend uitkeren zijn technologie-aandelen, al zijn er in deze sector inmiddels ook gevestigde partijen die dividend uitkeren. Sowieso vinden beleggers in de DAX dividend belangrijk, wat blijkt uit de lange reeks dividendbetalers.

Hoogdividendaandelen vs. groeidividendaandelen

Aandelen met een hoog dividend genereren een mooi inkomen. Het hoge dividend kan vervolgens gebruikt worden om van te leven of kan geïnvesteerd worden in nieuwe aandelen, waardoor de toekomstige dividendinkomsten toenemen.

Het nadeel van hoogdividendaandelen is dat er meestal weinig geld over is voor het bedrijf om te investeren in groei. Daarnaast zijn de verwachtingen voor de toekomstige resultaten minder gunstig. De kans op mindere resultaten in de toekomst en een mogelijke lager dividend zijn dan ook aanzienlijk.

Groeidividendaandelen keren een lager dividend uit, maar houden daardoor meer kapitaal over om te investeren in het bedrijf. De winst kan hierdoor stijgen en de dividendbetalingen kunnen dus uiteindelijk toenemen. Een andere reden dat groeidividendaandelen vaak een lager dividend uitkeren is dat de markt de groeipotentie van deze bedrijven waardeert. Hierdoor is de waardering ten opzichte van de winst hoger, waardoor het dividendrendement bij een gelijkblijvend uitkeringspercentage lager is.

Bedrijven die in mindere mate de mogelijkheid hebben om in groei te investeren, doen er verstandig aan om een groter percentage van de winst als dividend uit te keren.

De beste Duitse dividendaandelen van 2019

Wat opvalt als wanneer we naar de aandelen in de Duitse DAX kijken is dat alle dertig bedrijven in de DAX dividend uitkeren. Hieronder een selectie van tien bekende Duitse dividendaandelen met hun dividendpercentage.

Deutsche Telekom dividend = 4,70%

Telecombedrijven staan traditioneel bekend als grote dividendbetalers. Deutsche Telecom is van oorsprong een Duits staatsbedrijf, dat geprivatiseerd is. Naast haar activiteiten op haar thuismarkt Duitsland is Deutsche Telekom ook actief 50 andere landen. De belangrijkste markten voor Deutsche Telekom zijn Duitsland en de VS. In de VS wil het haar T-mobile US (TMUS) activiteiten samenvoegen met die van Sprint, dat gecontroleerd wordt door het Japanse Softbank.

In tegenstelling tot veel andere telecom concerns in Europa is Deutsche Telekom er wel in geslaagd het dividend te verhogen, haar activiteiten te consolideren en haar dividend te verhogen. Het dividendrendement is met 4,70% ruim. Het dividend is het hoogste van alle hier besproken Duitse dividendaandelen. De waardering is echter stevig wanneer we naar de koerswinstverhouding van 32 kijken. Ook de vrije kasstroom laat te wensen over door de vele investeringen in nieuwe infrastructuur. Hierdoor is de netto schuld de gestegen van tot € 55 miljard. De telecommarkt blijft zeer competitief en het is lastig te voorspellen hoe deze zich gaat ontwikkelen. Dit kan op termijn voor behoorlijke tegenvallers zorgen zoals is gebeurd bij beleggers in bijvoorbeeld KPN.

Beste Duitse Dividendaandelen Deutsche Telekom

BMW dividend = 4,50%

De auto-industrie staat bekend als cyclisch, niet meteen de eerste industrie dus waar dividendbeleggers naar kijken. De cycli zorgen er namelijk voor dat het dividend ten tijden van een crisis vaak gekort moet worden. BMW heeft besloten € 3,50 per aandeel uit te keren van de winst in 2018, dit is minder dan het recorddividend van € 4,00 in 2017 en gelijk aan het dividend van 2016. In de DAX zitten met BMW, Daimler en Volkswagen maar liefst 3 autofabrikanten.

De keuze voor BMW komt voort uit het feit dat het bedrijf zich focust op luxe auto’s, een niche dat minder cyclisch is. BMW slaagde er als één van de weinige autofabrikanten in om tijdens de financiële crisis winstgevend te blijven. Ondanks de dividendverlaging krijgen aandeelhouders van BMW nog steeds een ruim dividend van 4,50%. De waardering met een koerswinstverhouding van 7,19 is ook zeer aantrekkelijk en zorgt ervoor dat BMW genoeg kapitaal overhoudt om te groeien en te investeren. Groot nadeel is wel dat BMW ook veel moet investeren om ervoor te zorgen dat de concurrentie hen niet aan alle kanten inhaalt. Een ander risico blijft dat deze winst mogelijk in de toekomst verder terug kan vallen als de cyclische autoverkopen terugzakken.

Beste DAX dividendaandelen BMW

E.ON dividend = 4,37%

Utiliteitsbedrijven zijn doorgaans goede dividendbetalers, maar in Duitsland is er de afgelopen jaren veel onzekerheid geweest. Zowel het uitfaseren van kerncentrales als investeringen in nieuwe energie kostte veel geld. RWE en E.ON gaan ook de activiteiten herorganiseren. E.ON gaat zich richten op de netwerken, die doorgaans stabielere inkomsten genereren. Er zijn in de toekomst genoeg mogelijkheden om in deze netwerken te investeren en zo de winst te laten groeien. Op dit moment krijgen beleggers in E.ON een ruim dividend van 4,37% en wordt het bedrijf gewaardeerd op een veelvoud van 14 keer de genormaliseerde winst. De reorganisatie met RWE brengt risico’s met zich mee, maar biedt mogelijk ook kansen op toekomstige synergievoordelen.

Beste Duitse dividendaandelen E.ON

BASF dividend = 4,31%

Chemie bedrijven hebben ook een cyclisch karakter, maar BASF heeft door de jaren heen goede resultaten laten zien. Het dividend is sinds 2009 gestegen van € 1,70 naar € 3,20 per aandeel, waardoor het dividendrendement nu uitkomt op 4,31%. Ondanks het stevige dividend is BASF constant bezig te groeien en takken met minder groeimogelijkheden af te stoten. In 2018 besloot BASF onder andere een nieuwe verbund site, waar veel activiteiten samenkomen te openen in Zhanjian, China. De winst viel in 2018 wat terug met 9%, maar dankzij de overname van bepaalde activiteiten van Bayer namen de verkopen wel toe. Voor 2019 is BASF bovendien optimistisch en ziet het de winst weer stijgen. BASF wordt momenteel gewaardeerd op 14 maal de winst en is daarmee redelijk gewaardeerd. Het risico is echter dat een economische correctie de winst onder druk gaat zetten.

Beste dividendaandelen DAX BASF

Allianz dividend = 4,19%

Allianz is één van ‘s werelds grote verzekeraars en heeft bovendien een grote vermogensbeheer tak. Beide industrieën zijn historische gezien goede dividendbetalers. Het bedrijf heeft de winstgevendheid de afgelopen jaren weten te verhogen bij vrijwel gelijkgebleven omzet. Veel financiële concerns hebben de afgelopen jaren veel schommelingen gezien. Juist Duitsland heeft hier in het bijzonder veel last van gehad, waarbij Commerzbank en Deutsche Bank in het bijzonder forse klappen kregen.

Hiermee vergeleken is Allianz erg stabiel en daardoor ook het meest waardevolle financiële bedrijf in de Duitse DAX. Het bedrijf weet zich te richten op meer lucratieve niches en heeft het dividend sinds 2005 verhoogt van € 2,00 naar € 9,00. Allianz wordt momenteel gewaardeerd op 12,4 maal de winst en is daarmee redelijk gewaardeerd. Allianz koopt ook regelmatig aandelen terug, dit zorgt ervoor dat het aantal uitstaande aandelen sinds 2014 is gedaald van 454 miljoen naar 430 miljoen.

Koers Allianz-Beste Duitse dividendaandelen

Deutsche Post dividend = 3,70%

Postbezorgers zijn traditioneel goede dividendbetalers, maar veel postbedrijven zitten nu in zwaar weer nu het aantal stukken verzonden post blijft dalen, Deutsche Post is hierop een uitzondering. Deutsche Post heeft met de overname van DHL zich vroeg gericht op oplossingen in de supply chain en express diensten. Post en pakketten is nog maar 30% van de omzet en Deutsche Post heeft de afgelopen jaren consequent het dividend weten te verhogen. Sinds 2010 is het dividend verhoogt van € 0,65 naar € 1,15 per aandeel, terwijl het bedrijf nu nog maar 55% van de winst uitbetaalt. Wat overblijft investeert het bedrijf in groei en het inkopen van eigen aandelen.

Beste DAX dividendaandelen koers Deutsche Post

Siemens dividend = 3,57%

Siemens is een industrieel conglomeraat, wat haar inkomsten uit veel verschillende takken haalt. Dit grote Duitse conglomeraat kan natuurlijk niet ontbreken in een lijst van Duitse dividendaandelen. Industrie is een cyclische sector, maar hebben vaak verschillende schommelingen en keren ondertussen dividend uit. Siemens is de afgelopen jaren ook druk bezig geweest het bedrijf te herorganiseren, zo heeft het onder andere Siemens Healthineers naar de beurs gebracht. De spooractiviteiten worden gefuseerd met het Franse Alstom en de windactiviteiten met het Spaanse Gamesa. Het bedrijf denkt zo deze divisies beter te kunnen besturen, terwijl het zelf vol inzet op industriële software en slimme infrastructuur. Met een koerswinstratio van 19 is het aandeel momenteel niet goedkoop omdat de gasturbine tak niet goed loopt. De winstgevendheid van deze divisie is inmiddels echter zo sterk geslonken dat dit in de toekomst deze divisie een minder groot gevaar is. Het dividend is sinds 2014 verhoogt van € 3,30 naar € 3,80 per aandeel, waardoor beleggers constant beloont werden met een aantrekkelijk dividend.

Beste aandelen DAX koers Siemens

Commerzbank dividend = 2,46%

Banken zijn historisch goede dividendbetalers, maar de financiële crisis heeft een flinke deuk geslagen in deze reputatie. Duitse banken hebben in het bijzonder zwak gepresteerd. Commerzbank heeft echter in tegenstelling tot Deutsche Bank inmiddels de meeste problemen onder controle en wist in 2018 weer mooie winstcijfers neer te zetten. In 2017 werd het herstel al ingezet, maar waren er nog veel kosten gerelateerd aan herstructureringskosten. De laatste jaren keerde Commerzbank geen dividend uit, maar 22 mei keert de bank weer een dividend uit van € 0,20 en daardoor komt het dividendrendement uit op 2,46%. Het bedrijf wordt momenteel gewaardeerd op 11,86 keer de winst en 0,26 maal de boekwaarde. Mocht de rente herstellen, dan is Commerzbank één van de banken die hier dankzij grote hoeveelheden deposito’s het beste van kan profiteren.

Beste Duitse dividendaandelen DAX Commerzbank

Henkel dividend = 2,21%

Henkel is een bedrijf dat zich richt op kleefstoffen en dit heeft uitgebouwd tot een bedrijf dat zich richt op lijmen, maar ook op wasmiddelen en schoonheidsproducten zoals Schwarzkopf. Lijmen zijn nog wat cyclisch omdat ze onder andere veel in auto’s worden gebruikt, maar de andere activiteiten hebben een zeer defensief karakter. Hierdoor is Henkel een zeer geschikt aandeel voor defensieve dividend beleggers. Het aandeel is het afgelopen jaar wat in waarde gezakt, waardoor de waardering van 15,5 maal de winst een stuk redelijker is geworden. Het dividend is sinds 2012 bijna verdubbeld van € 0,95 naar € 1,85 per aandeel. Het percentage van de winst dat Henkel in de toekomst als dividend uitkeert stijgt vanaf 2019 van 25-35% naar 30-40%. Hierdoor zal het dividend in de toekomst stijgen en kunnen beleggers waarschijnlijk een hoger dividend verwachten dan de 2,21% die aandeelhouders nu jaarlijks uitgekeerd krijgen.

Koers Henkel - Beste Duitse dividendaandelen DAX

SAP dividend = 1,49%

SAP is een marktleider in bedrijf en applicatie software. Technologiebedrijven keren vaak weinig of geen dividend uit, maar SAP is een gevestigde naam geworden. SAP heeft het dividend sinds 2011 verhoogt van € 0,60 per aandeel naar € 1,50 in 2019. SAP heeft als doel om 40% van haar winst als dividend uit te keren. Door de sterk gestegen koers valt het dividendrendement van 1,49% echter tegen. SAP lijkt duur met een koerswinstverhouding van 29,4, maar investeringen voor nieuwe producten zitten hier al grotendeels in verwerkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medewerkers die nieuwe software ontwerpen. De balans van SAP is sterk en een aandeel als SAP in de portefeuille is misschien niet goed voor het dividendrendement, maar wel voor de dividendgroei van een portefeuille. Daarom dat SAP toch een plek verdient in de lijst van beste Duitse dividendaandelen.

Beste dividendaandelen Duitsland - SAP koers

De beste Duitse dividendaandelen: de conclusie

Als dividendbelegger heeft u veel keuzes te maken. Kiest u nu voor een hoog dividend of wilt u uw portefeuille meer focussen op dividendgroei? Het is verstandig om in uw portefeuille te spreiden en niet te focussen op één sector. In plaats van de keuze om een hoog dividend te ontvangen bij één bedrijf, kunt u ook kiezen voor een portefeuille met daarin ook meerdere groeiaandelen. Dit geeft u meer spreiding en de groei maakt het mogelijk een dividend verlaging op te vangen.

In dit artikel zijn de beste Duitse dividendaandelen besproken. Er zijn buiten de DAX nog veel Duitse dividendaandelen te vinden op de MDAX en SDAX. Sommige dividendbeleggers vinden dat beleggen in Duitse aandelen niet voldoende spreiding geeft. Zij zoeken een betere spreiding en investeren daarvoor ook in andere landen. LYNX biedt toegang tot meer dan 100 markten in maar liefst 30 landen.

Artikelen over dividendaandelen in de Verenigde StatenEuropa of de beste dividendaandelen in Nederland kunt u ook vinden in het LYNX Beurs & Kennisportaal.

 

De beste Duitse dividendaandelen kopen via LYNX?

Uiteraard is het via het TWS Handelsplatform mogelijk om te beleggen in alle besproken dividendaandelen. Ook kunt u beleggen in andere Duitse, Europese en Amerikaanse dividendaandelen.