In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:
Â
Coronavirus: een jaar voor in de boeken
Aan het begin van het jaar kregen we voor het eerst te horen over het coronavirus. In de eerste maanden leek het mee te vallen, maar al snel ging vrijwel de hele wereld in lockdown. We hebben toen allerlei unieke momenten meegemaakt. Niet alleen in ons dagelijks leven, maar ook zeker op de beurs.
De grootste indices ter wereld beleefden de snelste en grootste daling ooit. Binnen enkele weken was de AEX-index met 38% gedaald vanaf het hoogtepunt. Ook andere indices zagen dalingen van soortgelijke proporties.
De VIX-index, de angstbarometer van Wall Street, steeg in maart tot boven de 80 punten. Een stand die we voor het laatst in 2008 hebben gezien. Bij een VIX van 80 moet rekening worden gehouden met dagelijkse koersuitslagen van circa 5% op de S&P 500. Dat is ook exact wat we in die periode hebben gezien. We hebben zelfs dagen gezien waarbij de beurs tot wel 10% daalde en dat de koersen werden stilgelegd.
Oliesector zwaar getroffen
Het jaar 2020 gaat de geschiedenisboeken in als een ‘stock market crash’ jaar. Aanvankelijk gingen vrijwel alle aandelen omlaag, maar hard getroffen industrieën hadden echt zwaar te lijden. De koers van cruisemaatschappij Carnival daalde bijvoorbeeld met ruim 80% en ook olie-gerelateerde aandelen werden zwaar geraakt. De koers van Shell belandde onder een tientje en de olieprijs stond voor het eerst in de geschiedenis onder de $ 0. Heel even kreeg u geld toe bij de aankoop van olie. Dit had te maken met het feit dat er geen opslagcapaciteit meer beschikbaar was in Cushing.
Kansen bij tech
Al snelde zochten beleggers ook naar kansen. Want die ontstaan nou eenmaal in crisistijden. De technologie-aandelen hebben uitzonderlijk geprofiteerd van het coronavirus. De consumenten stapten massaal over op digitale alternatieven. Hierdoor ontstond zelfs het nieuwe acroniem DAWN-aandelen. Deze afkorting staat voor Domino’s, Activision Blizzard, Walmart en Netflix. Stuk voor stuk bedrijven die juist profiteerden van de corona-maatregelen.
Al snel ontstond er een ware tech-hype. Zo een beetje alles wat aan technologie gelinkt kon worden werd massaal opgekocht door beleggers. Aandelen als Zoom Video Communications gingen meerdere malen over de kop. Maar ook de big tech boys kwamen sterker terug dan verwacht. Amazon profiteerde van de enorme vraag naar e-commerce. Facebook en Google wisten ook tijdens de lockdown gewoon meer advertenties te verkopen aan deze online bedrijven. Microsoft en andere techbedrijven zagen de vraag naar cloud-opslag enorm toenemen. De forse koersstijgingen van deze zwaargewichten zorgde ervoor dat de beurs gedurende het jaar weer snel wist op te lopen.
De race naar een vaccin
Andere bedrijven die profiteerden van de coronacrisis zijn te vinden in de healthcare hoek. Tientallen biotechnologiebedrijven begonnen massaal een vaccin voor het virus te ontwikkelen. Er ontstond veel fantasie, want vrijwel ieder grote farmaceut werd aan een vaccin of medicijn gelinkt. De grote winnaar op de beurs was toch het Amerikaanse Moderna, dat zijn koers afgelopen jaar ruim 9 keer over de kop zag gaan. Maar ook het Zweedse Novavax zag de koers met honderden procenten de lucht in schieten. De winnaars van de vaccins in het echte leven zijn echter Pfizer en BioNTech. De vaccins van beide bedrijven zijn goedgekeurd en de eerste vaccinaties zijn inmiddels uitgevoerd.
Ook aandelen van bedrijven die mondkapjes en andere beschermende kleding leverden deden goede zaken. Alpha Pro Tech ging met honderden procenten omhoog en ook Novacyt kon zijn bijdrage leveren. Het bedrijf leverde als een van de eerste snel-tests af voor het coronavirus.
Na een wilde achtbaanrit zijn de meeste belangrijke indices weer rond of zelfs boven de niveaus van voor de coronacrisis aanbeland. We hebben dit jaar ook veel nieuwe beleggers mogen verwelkomen en dat is denk ik een goed teken voor de beurswereld. We kunnen wat dat betreft terugblikken op een goed beursjaar. Al met al moet ik steeds aan één zin denken; ‘t Was Me ‘t Jaartje Wel. Veel succes gewenst op de beurs in 2021!
Aandelen kopen bij LYNX?
LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod: