De platinaprijs krijgt de laatste tijd meer aandacht. Veel beleggers zijn dan ook op zoek naar de verwachtingen van de platinaprijs voor 2019 en 2020.

 

Platina is net als zilver en goud een edelmetaal. Nu goud en zilver in de lift zitten wordt ook platina populairder.

In dit artikel bespreek ik mijn verwachtingen van de platinaprijs voor 2019 en 2020. Zowel fundamentele beweegredenen als technische signalen worden besproken.

 

Platinaprijs

 

Platina prijs per gram

De prijs van platina wordt meestal gemeten in USD per troy ounce, omdat de VS en het Verenigd Koninkrijk de dominante markten zijn voor de handel in grondstoffen. Op dit moment is de platina prijs $ 972 per troy ounce. In Nederland en de rest van de wereld meten we de prijzen liever in grammen en euro’s. De huidige platinaprijs is $ 31,23 per gram of € 28,42 wanneer we de prijs van platina in euro’s uitdrukken. Een kilo platina kost op dit moment € 28.417.

Platinaprijs grafiek

De grafiek van platina laat recent een enorm sterke stijging zien. In enkele dagen is de koers van platina 13% gestegen. Wanneer we naar de jaargrafiek kijken, zien we een duidelijke uitbraak boven de recente top van $ 915 per troy ounce. De stijging van de platinaprijs lijkt vooral te komen door de toegenomen populariteit van edelmetalen. Dit begon met de goudprijs, maar inmiddels zit ook de prijs van platina in de lift.

Koers platina grafiek 1 jaar

Wanneer we naar de langere termijn kijken, dan is de uitbraak een stuk minder dramatisch. Platina lijkt namelijk pas net uitgebroken uit een dalende trend die de afgelopen vijf jaar heeft geduurd. In deze periode daalde de platinaprijs van boven de $ 1.500 tot iets boven de $ 750. Deze halvering is echter nog steeds een hoge prijs vergeleken met het dieptepunt van $ 97,70 per troy ounce in 1972. Voor meer optimistische beleggers is er ook een duidelijke kans. In 2008 bereikte de platinaprijs een top van $ 2.290 per troy ounce. Deze top is nog steeds 135% boven de huidige marktprijs voor platina.

Grafiek platina koers sinds 2014

Verwachting platina prijs 2019

De uitbraak markeert een duidelijke trendbreuk. De dalende trend in de platinaprijs lijkt verbroken. Gezien de sterke stijgingen bij andere edelmetalen zoals goud en zilver lijkt een verder herstel van platina niet onwaarschijnlijk. De koers van platina ligt ook nog erg ver van haar top van 2008 af. Vergeleken met andere edelmetalen is platina sterker weggezakt. Dit lijkt meer ruimte te bieden voor een herstel. Een van de redenen dat platina minder goed presteert is dat platina niet enkel in juwelen wordt gebruikt.

Wat is platina en waarvoor wordt het gebruikt?

Platina werd rond 1500 voor het eerst beschreven door de Italiaan Julius Caesar Scaliger. Dit metaal werd daarvoor al gebruikt door de lokale bevolking van onder andere Mexico en Panama. De Spanjaarden gaven het metaal de naam platino vanwege zijn zilverachtige kleur (plata betekent zilver in het Spaans). In 1740 werd ontdekt dat platina een chemisch element is.

Platina heeft een grijs-witte glans en is verrassend kneedbaar. Daarnaast verliest het niet snel haar glans en is het goed bestand tegen corrosie. Deze eigenschappen maken het geschikt voor zowel juwelen als industriële toepassingen. Platina wordt gebuikt als katalysator bij de productie van kunstmest en platinadraad wordt gebruikt als temperatuursensor. De belangrijkste industriële toepassing is echter in auto’s. Platina wordt in auto’s namelijk gebruikt om de CO-uitstoot te verminderen. De oplossing wordt met name veel gebruikt is dieselmotoren, die na het dieselschandaal uit de gratie zijn geraakt. De industriële vraag naar het metaal maakt dat de prijs ervan niet altijd als een edelmetaal reageert op de economie. Autoproductie is namelijk cyclisch en de vraag vanuit de autosector daalt juist op het moment dat speculanten een veilige haven zoeken in edelmetalen.

Fundamentele analyse platinaprijs

De enorme koersval in de platinaprijs maakt dat veel mensen nu kansen zien. Een herstel richting die toppen levert al een rendement op van 135%. Platina was historisch gezien duurder dan goud. Dit betekent dat speculanten ook om deze reden zien voor herstel. Het meeste platina komt uit Zuid-Afrika, niet het meest veilige land, maar ook niet een groot gevaar. Verder is het edelmetaal te vinden in Rusland en Canada.

Het risico voor speculanten zit hem echter in de andere toepassingen van platina. Goud wordt gekocht voor juwelen en door centrale banken. In tijden economische onrust zal de vraag naar goud niet opeens wegvallen. De vraag naar platina wordt voor meer dan 50% bepaalt door de industrie. Industrie is cyclisch en de vraag naar platina zakt dus weg op het moment dat speculanten op zoek zijn naar een veilige haven. Deze tegenstrijdigheid maakt platina een lastig metaal om te waarderen. Industriële metalen zakken vaak weg, wanneer de economie verzwakt. Hierdoor heeft bijvoorbeeld koper haar naam “doctor copper” gekregen.

Deze cyclische blootstelling is juist wat veel beleggers in edelmetalen proberen te vermijden of juist contrair aan willen beleggen. De grote achterstand van platina ten opzichte van goud, kan dit moment toch aantrekkelijk maken. Zeker als de problemen vooral monetair van aard zijn en de vraag vanuit de industrie dus niet te ver terugvalt.

Verwachting Platina 2019 - Waar gaat de platinaprijs heen?

Hoe kunt u platina kopen en beleggen in platina?

De manieren om te beleggen in platina zijn eindeloos. Hieronder licht ik ze toe.

Fysiek platina kopen

Via sommige winkels en online is het mogelijk om fysiek platina te kopen. De keuze is hierbij minder groot dan bij goud of zilver. Toch is ook platina verkrijgbaar in baren en munten. Het voordeel van deze aankopen is dat u het metaal daadwerkelijk zelf in bezit heeft en kunt aanraken. Het nadeel is dat vaak hoog zijn. U betaalt vaak een prijs voor de bezorging en ook het verkopen is niet altijd gemakkelijk. Daarnaast moet u het metaal veilig opslaan. Hierdoor lopen de kosten vaak op en nemen een hap uit uw potentiële rendement. Digitaal een positie kopen in edelmetalen is daardoor vaak praktischer en goedkoper.

Platina futures

Afgeleide producten waarmee u kunt inspelen op de platinaprijs, zoals futures, worden veel gebruikt door handelaren. De meest bekende is de future op de platina prijs (PL). Dagelijks worden deze contracten verhandeld, waardoor deze future maatgevend is voor de totstandkoming van de platinaprijs. Deze future vertegenwoordigt 50 keer de onderliggende waarde, waardoor u bij 1 dollar beweging in de platinaprijs $ 50 verdient of verliest.

De future heeft een fysieke levering, wat inhoudt dat u daadwerkelijk platina thuis geleverd krijgt als het contract expireert. Omdat de meeste beleggers niet op platinabaren zitten te wachten, is het via het LYNX Handelsplatform niet mogelijk om deze future te laten expireren. Vier weken voor expiratie van de future kunt u via LYNX niet meer handelen in dit product. U kunt dan kiezen voor de volgende future met een latere expiratiedatum.

Overzicht Platina - Waar gaat de platinaprijs heen?

Opties & turbo’s

Opties en turbo’s zijn andere derivaten die u in staat stellen op bewegingen in de platinaprijs in te spelen. Uiteraard kunt u deze producten via het LYNX Handelsplatform aan- en verkopen. Vaak handelt u middels deze producten met een grote hefboom, waardoor voorzichtigheid op zijn plaats is.

Beleggen in platina via een ETF

Een Exchange-Traded Fund (afgekort ETF) is een mandje beleggingen dat net als een aandeel gemakkelijk op een beurs verhandeld kan worden. Een ETF wordt in het algemeen gebruikt om een specifieke index te volgen. Dit zijn indextrackers. Er zijn echter ook ETF’s die andere onderliggende waarden volgen. Een voorbeeld daarvan is de db Physical Platinum Euro Hedged. Deze ETF volgt de prijs van platinum in euro’s. De ETF houdt het platina fysiek in bezit. Beleggers lopen hierbij dus geen productierisico.

Koers db Physical Platinum (XAD3)

Beleggen in platina mijnaandelen

Daarnaast is het mogelijk om aandelen te kopen van bedrijven die platina delven. Door de hoge vast kosten profiteren deze bedrijven enorm van een stijgende platinaprijs. Beleggen in dit soort bedrijven levert dus indirect exposure op naar de platina prijs. Door de vaste kosten belegt u als het ware met een hefboom. De koersen van mijnaandelen bewegen doorgaans sterker dan de onderliggende grondstof. Hieronder vindt u een link naar een overzicht van de vijf beste platina aandelen.

De beste platina aandelen

 

Zelf inspelen op de platinaprijs?

Via het TWS handelsplatform kunt u op verschillende manieren beleggen in platina. U kunt inspelen op de platinaprijs door middel van aandelen, opties, futures, en ETF’s. Bekijk ons aanbod:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart