Platina prijsverwachting 2022 & 2023 + hoe te beleggen in platina

Door Justin Blekemolen


Platina is een veelgebruikt metaal in de auto-industrie, maar ook beleggers zijn dol op deze glimmende grondstof.

In dit artikel bespreken we de platinaprijs verwachting en laten we zien hoe u kunt beleggen in platina.

Platina wordt in auto’s namelijk gebruikt om de CO-uitstoot te verminderen. Nu de economische vooruitzichten verslechteren zien we ook de platina prijs dalen. Beleggen in Platina kan via aandelen, futures en ETF’s.

Platina prijsverwachting 2022 & 2023

Volgens cijfers van de  World Platinum Investment Council (WPIC)  is de vraag naar platina gedaald van 8,5 miljoen troy ounce in 2013 tot 7,7 miljoen troy ounce in 2020. Door de lockdowns lag de platinaproductie in 2020 echter onder de vraag, waardoor de prijzen zich na de coronadip zich in 2020 en 2021 snel herstelden.

In 2021 was er volgens WPIC 1,2 miljoen ounce overaanbod met een totale vraag van 7,0 miljoen ounce. In 2022 zal het overaanbod naar verwachting uitkomen op circa 974.000 ounces. Deze voorspelling is echter onderhevig aan grote onzekerheid als gevolg van de oorlog in Oekraïne, omdat Rusland ongeveer 10% van de wereldwijde platinavoorraad vertegenwoordigt. Het wegvallen van dit aanbod zou een aanzienlijke impact kunnen hebben op de platinamarkt.

In het 2e kwartaal van dit jaar werd er ook opvallend veel platina geïmporteerd door China. Deze overmatige invoer in China leidde tot krapte op de fysieke platinamarkt. Dit blijkt uit de hoge leasetarieven met een piek van 10% in mei, zelfs hoger dan op het hoogtepunt van de pandemie en aanzienlijk hoger dan het gemiddelde over de afgelopen tien jaar.

Platina is erg cyclisch

De industriële vraag naar het metaal zorgt ervoor dat de platina prijs sterk reageert op de economische cyclus. Autoproductie is namelijk cyclisch en de vraag vanuit de autosector daalt in mindere economische tijden.

De vraag naar platina in de automobielsector steeg in het 2e kwartaal van 2022 echter met 8% op jaarbasis. Voornamelijk autobouwers in China kiezen namelijk steeds vaker voor platina in lichte benzinevoertuigen, omdat de prijs van palladium momenteel erg hoog is. Voor het hele jaar 2022 wordt verwacht men dat de vraag naar platina voor de automobielsector met 14% zal toenemen.

Prijsontwikkeling Platina

Op de lange termijn grafiek hieronder is te zien dat platina zeer conjunctuurgevoelig is. Tijdens de recessie in 2008 en in 2020 (grijze vlakken) viel de platinaprijs hard omlaag. Per saldo lijkt er rond de $ 800 per troy ounce wel een stevige bodem te liggen.

In maart 2020 dook de platina prijs daar echter kort onder met een dieptepunt op $ 562 troy ounce. In het eerste kwartaal van 2021 bereikte de prijs vervolgens een piek op $ 1348. Op de zeer lange termijn lijkt de platinaprijs daar te zijn afgeketst op de dalende trendlijn.

De afgelopen anderhalf jaar ligt de prijs onder druk en zien we lagere toppen en bodems op de grafiek.

technische analyse over prijsontwikkeling van platina

Technische analyse platinaprijs

De platina future laat de afgelopen maanden lagere toppen zien. Wel ligt er een dubbele bodem rond de $ 800 per troy ounce. Een doorbraak boven de top op $944 per troy ounce kan een technische verbetering opleveren. Daarmee zou namelijk de dalende trend worden verlaten en een weerstand uit de weg worden geruimd.

Een herstel richting de weerstanden op $ 975 en $ 1037 worden dan weer mogelijk. Op lange termijn vormen $ 1197 en $ 1348 zeer belangrijke hordes. De Platina prijs mag in ieder geval niet onder de $ 797 zakken, want dan mogen verdere dalingen niet meer worden uitgesloten.

Waarvoor wordt platina gebruikt?

Platina werd rond 1500 voor het eerst beschreven door de Italiaan Julius Caesar Scaliger. Dit metaal werd daarvoor al gebruikt door de lokale bevolking van onder andere Mexico en Panama. De Spanjaarden gaven het metaal de naam platino vanwege zijn zilverachtige kleur (plata betekent zilver in het Spaans). In 1740 werd ontdekt dat platina een chemisch element is.

Platina heeft een grijs-witte glans en is verrassend kneedbaar. Daarnaast verliest het niet snel haar glans en is het goed bestand tegen corrosie. Deze eigenschappen maken het geschikt voor zowel juwelen als industriële toepassingen. Platina wordt gebuikt als katalysator voor de oxidatie van ammoniak bij de productie van kunstmest.

De belangrijkste industriële toepassing is echter in auto’s. Platina wordt in de katalysatoren van auto’s namelijk gebruikt om de CO-uitstoot te verminderen. Platina kan deze giftige stoffen namelijk aantrekken en vasthouden waardoor die niet de lucht komen. De gemiddelde katalysator bevat zo’n twee tot drie gram platina. Platina wordt vandaag de dag echter bijna alleen voornamelijk gebruikt in dieselmotoren.

WEETJE
Platina en de auto-industrie
Platina wordt niet gebruikt in elektrische auto’s, maar onderzoekers zien wel mogelijkheden voor gebruik van het metaal in waterstof voertuigen.

Platina of platinum?

Er ontstaat soms verwarring over platina en platinum. Dat komt doordat dit edelmetaal in het Nederlands platina genoemd wordt. In het Engels spreekt met van Platinum.

Platina prijs per gram

De prijs van platina wordt wereldwijd doorgaans uitgedrukt in USD per troy ounce, omdat de VS en het Verenigd Koninkrijk de dominante markten zijn voor de handel in grondstoffen. Op dit moment is de platina prijs $ 880 per troy ounce. 1 Troy ounce is exact 31,103 gram.

In Europa wordt de prijs van platina echter uitgedrukt in grammen. De huidige platinaprijs is € 29,16 wanneer we de prijs van platina in euro’s uitdrukken. Een kilo platina kost op dit moment dus € 29.161.

Beleggen in platina

Platina futures (PL)

Afgeleide producten waarmee u kunt inspelen op de platinaprijs, zoals futures, worden veel gebruikt door handelaren. De meest bekende is de future op de platina prijs (PL). Dagelijks worden deze contracten verhandeld, waardoor deze future maatgevend is voor de totstandkoming van de platinaprijs. Deze future vertegenwoordigt 50 keer de onderliggende waarde, waarbij 1 dollar beweging in de platinaprijs dus een beweging van $ 50 betekent in deze future. Voor één future contract heeft u momenteel een margin nodig van $ 7824.

De future heeft een fysieke levering, wat inhoudt dat u daadwerkelijk platina thuis geleverd krijgt als het contract expireert. Omdat de meeste beleggers niet op platina baren zitten te wachten, is het via het TWS Handelsplatform niet mogelijk om deze future te laten expireren. Twee werkdagen voor de expiratie van de future kunt u via LYNX niet meer handelen in dit product. U kunt dan kiezen voor de volgende future met een latere expiratiedatum.

NYMEX platinum index in het tws handelsplatform

Beleggen in platina via een ETF (XAD3)

Een Exchange-Traded Commodity (afgekort ETC) is een mandje met beleggingen in grondstoffen dat net als een aandeel gemakkelijk op een beurs verhandeld kan worden.

Een voorbeeld daarvan is de Physical Platinum Euro Hedged ETC van Xtrackers. Deze ETC volgt de prijs van platinum in euro’s. De ETC houdt het platina fysiek in bezit. Beleggers lopen hierbij dus geen productierisico. De ETC houdt het platina fysiek in bezit. Beleggers lopen hierbij dus geen productierisico. Op de grafiek van de ETC hieronder ziet u goed dat het koersverloop gelijk is aan die van de platina prijs.

XAD3 platina trading tws

Beleggen in platina aandelen

Uiteraard is het ook mogelijk om aandelen te kopen van bedrijven die platina produceren. Door de hoge vaste kosten profiteren deze bedrijven enorm van een stijgende platinaprijs. Beleggen in dit soort bedrijven levert dus indirect exposure op naar de platina prijs.

De koersen van mijnaandelen bewegen doorgaans sterker dan de onderliggende grondstof. Doorgaans bewegen dit soort aandelen als het ware met een hefboom. Hieronder hebben we 5 interessante platina aandelen op een rij gezet.

AandeelSymboolValuta
Anglo American PlatinumAMSZAC
GlencoreGLENGBX
Northam PlatinumNPHZAC
ValeVALEUSD
Impala Platinum Holdings IMPZAC

Beleggen in platina

Via LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in platina. U kunt inspelen op de platinaprijs door middel van aandelen, futures, en ETF’s.

Beleggen in water via wateraandelen

Reacties uitgeschakeld voor Beleggen in water via wateraandelen

De beste zilvermijnaandelen: beleggen in zilver aandelen 

Reacties uitgeschakeld voor De beste zilvermijnaandelen: beleggen in zilver aandelen 

De beste lithiumaandelen: beleggen in lithium aandelen

Reacties uitgeschakeld voor De beste lithiumaandelen: beleggen in lithium aandelen

De beste goudmijnaandelen: beleggen in goud aandelen

Reacties uitgeschakeld voor De beste goudmijnaandelen: beleggen in goud aandelen

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.