MA crossover: de heilige graal

Door Kevin Verstraete


Artikel laten voorlezen
Er wordt door vele beleggers gezocht naar de heilige graal in het beleggen. Fundamentele analyse en technische analyse zijn schering en inslag. Maar heeft u al gehoord van de MA crossover? Dit fenomeen doet zich dagdagelijks voor op allerlei grafieken en kan een echte meerwaarde betekenen.

De onderwerpen die worden besproken:

  • Wat is een MA crossover?
  • Soorten voortschrijdende gemiddelden
  • Handelsstrategie: MA crossover
  • MA crossover op de BEL 20 index
  • Is de MA crossover nuttig?

 

Wat is MA crossover

De afkorting MA staat voor Moving Average. Dit is een technische indicator die veel gebruikt wordt door zowel startende als gevorderde beleggers. Een moving average staat voor voortschrijdend gemiddelde en er bestaan hier verschillende variaties op.

Een moving average geeft een eenvoudig te interpreteren en vloeiende lijn weer. Hoe kleiner de periode van de moving average, hoe sneller deze op de prijsbewegingen zal reageren. Een moving average wordt niet alleen gebruikt om de trend te bepalen, het wordt ook gebruikt als een zone van dynamische support & resistance, steun & weerstand. Verder kan een volledige handelsstrategie opgebouwd zijn rond voortschrijdende gemiddelden. Een voorbeeld hiervan is de MA crossover.

Soorten voortschrijdende gemiddelden

Er bestaan vele MA’s, denk maar aan de meest gebruikte EMA en SMA. Voor algemene informatie over voortschrijdende gemiddelden, kan u “De Moving Average; hoe maakt u hier slim gebruik van?” Via het professionele handelsplatform van LYNX heeft u de mogelijkheid allerlei geavanceerde voortschrijdende gemiddelden te gebruiken. U vindt hieronder een overzicht van alle soorten voortschrijdende gemiddelden of moving averages die beschikbaar zijn bij LYNX.

Moving Average LYNX - MA Crossover

Handelsstrategie: MA crossover

Één van de meest voorkomende en eenvoudigeste handelsstrategieën is de MA crossover. Hierbij wordt gebruik gemaakt van twee of meerdere voortschrijdende gemiddelden en wordt de kruising ervan gezien als koop- of verkoopsignaal. Een MA crossover kan worden gebruikt bij elk type product op elke tijdsschaal. Tip: In vele gevallen maakt de prijs een pullback na het kruisen van de voortschrijdende gemiddelden.

De meest voorkomende voortschrijdende gemiddelden die gebruikt worden zijn de 9, 10, 20, 50, 100 en 200. Maar u kan gerust andere willekeurige voortschrijdende gemiddelden op uw grafiek plotten, en kijken welke u de beste resultaten geven.

Twee van de bekendste MA crossovers heeft zelfs een eigen naam gekregen, nl de Death Cross en de Golden Cross. Deze MA crossovers bestaan elk uit een 50 en een 200 voortschrijdend gemiddelde. Bij de Death Cross gaat het 50 daags voortschrijdend gemiddelde onder de 200 daags voortschrijdend gemiddelde op de dagelijkse kaarsgrafiek. Dit duidt volgens technische analisten op een dalende trend op lange termijn. De Golden Cross is net het tegenovergestelde van een Death Cross. Het 50 daags voortschrijdende gemiddelde kruist de 200 daags voortschrijdend gemiddelde opwaarts. Dit duidt op een mogelijks stijgende trend op lange termijn.

De Death Cross heeft in het verleden, beleggers goed gesignaleerd dat er een beurscrash zat aan te komen. Voorbeelden hiervan zijn de beurscrash van 1929, 1938, 1974, 2008. Maar een MA crossover is niet feilloos. Zo was er ook een Death Cross in 2016 op bijna alle aandelenmarkten. In tegenstelling tot wat vele beleggers hadden verwacht, werd dit niet de inleiding tot een berenmarkt op lange termijn. De Amerikaanse aandelenmarkt wist zelfs te klimmen tot nieuwe recordkoersen.

MA crossover op de BEL 20 index

De sterindex van België is ongetwijfeld de BEL 20 index. Wanneer we de MA crossover toepassen op de BEL 20 index komen we tot verrassende resultaten. Voor de duidelijkheid gaat het hier om de 50 en 200 EMA, toegepast op de dagelijkse kaarsgrafiek. Wanneer de 50 EMA de 200 EMA opwaarts doorbreekt, ziet u het koopsignaal groen gearceerd. Bij een neerwaartse kruising, ziet u het verkoopsignaal rood gearceerd.

Moving average crossover bel 20 - MA Crossover

We kommen tot de constatatie dat er soms valse signalen zijn voor de lange termijnbelegger. De eerste twee kunnen we aanschouwen als een vals signaal. Ook het derde signaal is ook niet optimaal maar zorgt toch voor een daling van om en bij de 7.5 procent in de index. De laatste twee signalen zijn de signalen die zorgen voor een brede glimlach op iedere lange termijn belegger zijn gezicht.

De trend is uw vriend

Beleggers die de Engelstalige financiële literatuur erop nalezen, zien vaak de slogan: “The trend is your friend.” Dit geldt zeker voor lange termijn beleggers. Wanneer u signaleert dat het product in een trend zit, kan u bij wijze van accumulatie het principe van samengestelde interest toepassen. Het principe is eenvoudig:

  • Scenario 1: Na de eerste aankoop na een koopsignaal, wordt er een tweede aankoop gedaan wanneer de prijs de top doorbreekt. Zo kan u meerdere aankopen doen om zo een grotere potentiële winst te hebben. De onderstaande grafiek maakt dit duidelijk. Let erop dat bij het toepassen van deze techniek u steeds uw stoploss laat meestijgen naar boven toe. Zo niet loopt u door de meerdere aankopen een veel groter risico.

Koopsignalen MA crossover

  • Scenario 2: Na het eerste verkoopsignaal, wordt er een tweede verkoop gedaan wanneer de prijs de bodem doorbreekt. Zo kan u meerdere verkopen doen om zo een grotere potentiële winst te hebben. Deze techniek wordt toegepast voor beleggers die shorten. Net zoals bij het eerste koopscenario, moet u ervoor zorgen dat u de stoploss mee laat dalen naar beneden.

Verkoopsignalen MA crossover

Is de MA crossover nuttig?

We kunnen concluderen dat een MA crossover een mooie aanvulling kan zijn op uw huidige strategie. U kan de kruising gebruiken als koopsignaal, maar evengoed louter als een bevestigingsindicatie of zelfs al verkoopsignaal. Bij de korte termijnbeleggers wordt vaak de kruising tussen de 10 en 20 of de 20 en 50 genomen. Maar sla gerust aan het werk en probeer allerlei combinaties van voortschrijdende gemiddelden. Wie weet botst u op de heilige graal.

Aandelen kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Aandelen kopen bij LYNX


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.