Beleggen in Bitcoin: Beste Bitcoin aandelen en futures + verwachtingen voor 2020

Beleggen in bitcoin is niet voor iedereen weggelegd door het uiterst speculatieve karakter.

Met de recente stijgingen neemt de interesse naar de digitale munten echter weer toe.

In dit artikel bespreken we de bitcoin verwachtingen voor 2020 en laten we zien op welke manieren u kunt beleggen in bitcoin.

De volgende onderwerpen worden besproken:

 • Wat is bitcoin en hoe komt de bitcoin prijs tot stand?
 • Wat heeft de bitcoin prijs gedreven?
 • Verwachting bitcoin prijs 2020
 • Technische analyse bitcoin prijs
 • Hoe kunt u bitcoin kopen?

Bitcoin verwachting 2020

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een zogeheten cryptovaluta en een globaal betaalmiddel. Met cryptovaluta (cryptocurrency) doelt men op een soort digitale munteenheid. Deze valuta worden gebruikt als alternatief geldsysteem voor de reguliere en erkende geldsoorten. ’s Werelds bekendste cryptovaluta is de bitcoin. In hoeverre cryptogeld werkelijk geld is, is omstreden. In Nederland heeft bijvoorbeeld de bitcoin de juridische status van ruilmiddel, maar niet die van geld. Over de waarde van je cryptovaluta moet echter wel belasting betaald worden.

Bitcoin was de eerste gedecentraliseerde digitale munt die werkt zonder centrale bank of centrale beheerder. Het netwerk is peer-to-peer en dat betekent dus ook dat de transacties gebeuren tussen de gebruikers onderling, zonder tussenpersoon plaatsvinden. Deze transacties worden geverifieerd via onafhankelijke netwerk nodes door het gebruik van cryptografie en worden opgeslagen in een openbare gedistribueerde database. Deze database staat beter bekend als een blockchain, waar gemiddeld elke 10 minuten een blok aan wordt toegevoegd.

Het vinden van een blok en dus het beschikbaar stellen van uw computers(grafische kaarten) voor rekenkracht wordt beloond. Het vinden van een blok wordt minen(delven) genoemd. De blokbeloning, waarmee een extra bedrag aan bitcoin in omloop wordt gebracht, staat vast. De beloning zal medio mei worden gehalveerd. Alles over deze statistieken kunt u vinden op: https://www.bitcoinblockhalf.com/

Het concept van een blockchain werd in 2009 geïmplementeerd als opensourcesoftware onder de naam Bitcoin door Satoshi Nakamoto. Satoshi werd later ook de naam van de kleinste rekeneenheid van bitcoin: 1 satoshi = 1/100.000.000 bitcoin (één honderdmiljoenste van één bitcoin). De waardes van alternatieve cryptovaluta worden vaak uitgedrukt in satoshi’s.

Bitcoin - beleggen in bitcoin - aandelen en futures

Hoe komt de bitcoin prijs tot stand?

Pas in het voorjaar van 2010 werd de eerste publiekelijke Bitcoin transactie daadwerkelijk uitgevoerd. Een programmeur uit Florida kocht voor 10.000 Bitcoins twee pizza’s. Deze pizza’s hadden een waarde van bijna $ 30 in totaal. Door deze transactie kon voor de eerste keer een echte waarde aan de cryptovaluta worden gegeven. Gezien de waarde van beide pizza’s $ 30 betrof, kon een waarde van $ 0,003 per Bitcoin berekend worden.

Sindsdien zijn er tientallen exchanges (handelsplatformen) in het leven geroepen waarop de bitcoin en andere cryptomunten kunnen worden verhandeld. Het minen van bitcoins kost uiteraard geld. De computers gebruiken enorm veel rekenkracht en dat kost weer energie. De kosten voor het minen verschillen daardoor per land. Bij voorkeur wordt er gemined in landen met lage energiekosten zoals China, Georgië en de Verenigde Staten. In Georgië kun je een hele bitcoin bijvoorbeeld al voor iets meer dan $ 3.000 aan kosten minen. In de Verenigde Staten en andere westerse landen zal de kostenpost voor het minen van een bitcoin eerder iets boven de $ 6000 liggen.

De kosten voor het minen van één BTC ligt gemiddeld tussen de $ 3.100 en $ 6.100. De kosten zijn echter ook afhankelijk van de hash rate en de mining difficulty. De ‘bitcoin difficulty’ geeft de moeilijkheidsgraad aan om een hash onder een bepaald getal te vinden. Simpel gezegd, de wiskundige puzzel die een miner moet oplossen om een block te vinden. Bitcoin is zo ontworpen dat de moeilijkheidsgraad zich elke twee weken aanpast. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid rekenkracht van het netwerk (hash rate). Zodra meer miners (en meer rekenkracht) aangesloten is, neemt de difficulty rate toe. Zodra deze hashrate vermindert, dan is het gemakkelijker om een block te vinden.

Bitcoin nieuws: Bitcoin halving – mei 2020

Zoals hierboven besproken levert het minen nieuwe bitcoins op. De hoeveelheid bitcoin per block levert oorspronkelijk 50 bitcoins op. De beloning wordt echter om de zoveel tijd gehalveerd en dit proces staat beter bekend als de ‘halving’ van bitcoin. Na de eerste halving werd dit 25 en na de tweede halving werd de vergoeding verkleind naar 12,5 Bitcoin. Momenteel ontvangt een miner voor elk heel ‘block’ wat hij minet dus een vergoeding van 12,5 Bitcoin. Het is overigens niet zo dat er perse een heel block moet worden gemined.

Medio mei gaat er wederom een halving plaatsvinden. Een miner ontvangt straks voor het opleveren van een block nog maar 6,25 Bitcoin. Hierboven bespraken we al even de productiekosten van 1 bitcoin. Die kosten variëren nu tussen de $ 3.100 en $ 6.100. Dit betekent dat miners straks het dubbele, $ 6.200 en $ 12.200 per bitcoin kwijt zijn aan kosten. In het verleden heeft zo een halving vaak voor prijsstijgingen gezorgd. Ook momenteel is de koers van bitcoin bezig aan een indrukwekkende rally. Halverwege december werd een een bodem neergezet op circa $ 6.400 en inmiddels is de koers boven de $ 10.000 uitgestegen. Mogelijk proberen speculanten hier de halving te frontrunnen. 

Bitcoin als digitaal goud

De goudprijs is in 2019 met zo’n 20% gestegen. In 2020 is de goudprijs ook al enkele procenten gestegen en de koers blijft opvallend sterk liggen na de forse stijgingen. Fundamenteel gezien kunnen we de stijging van goud verklaren door de toegenomen onzekerheid omtrent de levensduur van de huidige economische cyclus en het ruime monetaire beleid van centrale banken. De Federal Reserve heeft in 2019 een aantal keer de rente verlaagd om de groei op peil te houden. Indien de Amerikaanse centrale bank de rente nog verder gaat verlagen, betekent dat twee dingen. Ten eerste zorgt de lagere rente ervoor dat goud weer aantrekkelijker wordt als investering.

De verlagingen betekenen echter ook dat de Fed als het ware toegeeft dat de economie verzwakt. De crisis uit 2008 heeft bij mensen een behoorlijke impact achter gelaten en ook geloven vele beleggers dat het monetaire systeem een nieuwe crisis mogelijk niet zal overleven. Dat kan een reden zijn dat mensen ervoor kiezen om te beleggen in goud. Ter bescherming als het weer eens ontzettend mis gaat; een appeltje voor de dorst(DNB).

Dit zien we ook terug als we kijken naar de populariteit van de Bitcoin. De digitale munt wordt steeds vaker aangeprezen als het ‘digitale goud’. Beide assets zijn qua voorraad eindig en dienen als oppotmiddel in economische onzekere tijden. De bitcoin werd tenslotte op 3 januari 2009, tijdens de financiële crisis geschapen. Het eerste bitcoin block bevatte de tekst: “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”, wat vrij vertaald iets betekent als: “Kanselier op de rand van een tweede reddingsoperatie voor banken”.

Technische analyse van de bitcoin prijs: grafiek bitcoin 

De bitcoin koers is de afgelopen maanden hard opgelopen. In november en december werd een omgekeerd hoofd&schouder patroon gevormd. De uitbraak uit dit patroon was de startschot voor een mooie stijging richting $ 9000. De stieren zijn na een korte adempauze gewoon doorgelopen. Het patroon van hogere toppen en bodems heeft een mooie stijgende trend achtergelaten op de grafiek. Zolang dit patroon zich voortzet mogen we opwaarts blijven kijken.

Steun ligt rond $ 9800 en daaronder zien we veel steun rond $ 9150. Weerstanden voor Bitcoin zijn niet te zien op deze grafiek, maar liggen rond $ 11000 en $ 12350. De belangrijkste weerstand ligt echter vlak onder de $ 14000. In 2019 werd eind juni destijds een top gevormd op dit niveau. In de tweede helft van het jaar daalde de koers van dit niveau tot de bodem op $ 6600 medio december 2019.

Bitcoin kopen en beleggen in bitcoin

U kunt bitcoins en andere cryptovaluta direct kopen via reguliere kanalen en cryptocurrency exchanges die u via google ongetwijfeld kunt vinden. In dit artikel zullen we ons echter focussen op beleggen in bitcoins via aandelen en futures. Hieronder bespreken we eerst 3 interessante aandelen en daaronder bespreken we de nieuwe futures die recentelijk door uitgever Bakkt op de markt zijn gebracht. Ook bespreken we hoe u in bitcoin kunt beleggen door middel van een ETF.

Bitcoin aandelen

HUT 8 Mining (HUT)

Hut 8 mining staat genoteerd op de Toronto Stock Exchange (TSE) in Canada. Dit bedrijf is een partner van Bitfury Group Limited, een producent van mining apparatuur. Bitfury is het toonaangevende bedrijf op het gebied van full-service blokketentechnologie en biedt zowel software- als hardwareoplossingen voor blokketen- en bitcoin-technologieën.

Hut 8 heeft twee locaties in Alberta (Canada), waar het in totaal 952 Petahashes per Second (PH/s) kan bijdragen aan het bitcoin netwerk. Ze gebruiken 94 nieuwe BlockBox AC units van Bitfury. Het bedrijf heeft al meer dan 12.300 bitcoins weten te minen en is daarmee een van de grotere ter wereld. De waarde van Hut 8-aandelen zijn (in)direct gekoppeld aan de prijs van de Bitcoins die in het bezit zijn van het bedrijf. Volatiliteit op de Bitcoin-markt kan daarom de koers van de aandelen stevig beïnvloeden.

Hut 8 heeft een sterk team van leidinggevenden & bestuurders met enorm veel ervaring in blockhain software, bitcoin-mining, investment banking, venture capital en overheid. Op 30 januari 2020 maakte het bedrijf bekend dat de CEO Andrew Kiguel in goed overleg is vertrokken. Het nieuws valt samen met een nieuwe overeenkomst met hun leverancier Bitfury, een van de grootste fabrikanten van mining apparatuur ter wereld. De nieuwe overeenkomst met Bitfury is goed voor ons, omdat we nu ook andere chips kunnen kopen indien we dat willen. Het is goed voor hen, omdat ze nu ook aan anderen in Noord-Amerika mogen leveren.

Beleggers reageerden geschokt en de koers van Hut 8 corrigeerde flink. Beleggers kwamen echter alweer snel bij zinnen en de koers is rap hersteld. Door de nieuwe raamovereenkomst met Bitfury weet Hut 8 te besparen op haar operationele kosten zoals het onderhoud van het serverpark. De maximale vergoeding voor Bitfury ligt op twee miljoen dollar per jaar in ruil voor de levering en onderhoud van de mining rigs. HUT 8 mining heeft 2018 afgesloten met een omzet van $ 49 miljoen en een verlies van $ 136 miljoen. In 2018 moest het bedrijf enorm veel afschrijvingen doen.

De resultaten over heel 2019 zijn nog niet bekend. Maar aangezien dat een beter jaar was voor de bitcoin en de afschrijvingen achter de rug zijn, lijkt het alsof dat enkel beter kan. In de eerste 9 maanden van 2019 werd in ieder geval een winst van ruim $ 25,8 miljoen gerealiseerd.

Canaan (CAN)

Dit bitcoin-mining bedrijf staat eveneens genoteerd op de Toronto Stock Exchange(TSE) in Canada. Het bedrijf werd in 2013 opgericht en is gespecialiseerd in Blockchain-servers en ASIC-microprocessoroplossingen voor gebruik in bitcoin-mining. Eind 2019 ging het bedrijf naar de beurs voor circa $CAD 13, maar de koers zakte snel weg.

Aangezien de halving van bitcoin er aankomt, zullen veel miners hun apparatuur moeten vernieuwen/uitbreiden. Om als bedrijf rendabel te kunnen blijven minen, moet er nieuwe apparatuur met een hogere rekenkracht en een beter energieverbruik worden aangeschaft. Canaan verkoopt deze apparatuur en het aandeel kan dan ook interessant zijn richting de halving in mei.

Bitcoin Group SE (ADE)

De Bitcoin Group SE is een Duitse holding onderneming die investeert in innovatieve bedrijfsmodellen en technologieën binnen de blockchain en cryptocurrency sectoren. Het bedrijf is eigendom van de eerste gereguleerde Duitse Bitcoin beurs, Bitcoin.de. De Bitcoin Group staat genoteerd aan de aandelenbeurs van Düsseldorf en Frankfurt onder de ticker ADE.

In november 2018 nam het bedrijf de Duitse effectenbank Tremmel Wertpapierhandelsbank GmbH over. Tremmel Bank heeft een banklicentie en de Bitcoin Group SE kan met deze overname gemakkelijker nieuwe diensten ontwikkelen op het gebied van crypto geldautomaten en mogelijk security en equity tokens. Het aandeel beweegt de afgelopen maanden binnen een zijwaarts trendkanaal. Een eventuele uitbraak boven de weerstand op € 32 kan de koers een nieuwe impuls geven. Een herstel richting de weerstandszone op € 39 is dan aannemelijk.

NVIDIA (NVDA)

Zoals eerder gezegd liggen de bitcoins niet zomaar voor het oprapen. Er zijn enorm krachtige computers en servers nodig om bitcoins en andere cryptocurrency te minen. Tijdens de bullrun in 2017 steeg het aandeel NVIDIA naar ongekende hoogtes. Dit had alles te maken met de toenemende populariteit voor de bitcoin. De chips van Nvidia, GPU, zijn uiterst geschikt voor het oplossen van de cryptografische sleutels. Nvidia wordt wereldwijd gezien als een van de belangrijkste leveranciers voor de miners.

Nvidia is verder een pionier in de artificiële intelligentie. Het machinaal en automatisch leren vergt enorm veel rekenkracht. Eigenlijk iets wat te vergelijken is als het minen van crypto’s. Verder worden de GPU chips ook gebruikt in de medische sector en in computer/gaming apparatuur. Ze zouden in de toekomst in staat moeten zijn om een onderscheid te maken tussen kankercellen en gezonde cellen. De techgigant speelt in op allerlei toekomstige trends en de link tussen de cryptomarkt en het bedrijf zijn dus niet de enige reden om dit aandeel in uw portefeuille te hebben.

Bitcoin futures

Er zijn momenteel 2 aanbieders van Bitcoin futures op de reguliere beurzen. Voordat ik de futures bespreek wil ik u graag eerst wijzen op de voor- en nadelen van futures. Alles over de werking van futures leest u in het artikel: Handelen in futures: waar moet u op letten? Let er op dat u speciale handelspermissies moet aanvragen om te beleggen in de hieronder besproken bitcoin futures & etf’s. 

 U kunt eenvoudig beleggen in indices, grondstoffen en obligaties

 • De handel gaat 23 uur per dag door, vijf dagen in de week. Doordat de handel vrijwel continu doorgaat, bent u (bijna) altijd in staat om de positie te beschermen met een stoploss.
 • Futures bieden u de mogelijkheid op een efficiënte manier uw aandelenportefeuille te hedgen. Hedgen is het afdekken van een financieel risico van een investering door middel van een andere investering. Door shortposities tegenover uw gekochte aandelenposities te zetten dekt u het marktrisico (deels) af.
 • De hefboom maakt het mogelijk maximaal te profiteren van veranderingen in de koers van de onderliggende waarde

Nadelen:

 • Als gevolg van de hefboom kunnen verliezen snel oplopen
 • U kunt meer verliezen dan uw inleg.
 • Gezien de hefboomwerking en de zeer ruime handelstijden is het raadzaam dat u uw posities zeer nauwlettend in de gaten houdt.

CME Future

In december 2017 is de bitcoin future gelanceerd op de Chicago Mercantile Exchange. De CME Group exploiteert de grootste derivatenbeurs ter wereld, met bekende futures als de E-mini S&P 500 future (ES), de E-mini Nasdaq 100 future (NQ) en de Crude Oil future (CL). De meest verhandelde futures ter wereld staan dus onder beheer van deze partij en zijn op dit gebied de belangrijkste speler wereldwijd.

Dat een dergelijk grote speler een bitcoin-future opnam in het assortiment, zegt dus genoeg over de populariteit van het product en straalt ook enorm veel vertrouwen uit naar de toekomst van bitcoin. Om de transparantie rondom het product te verhogen, lanceert CME Group ook de CME CF bitcoin Real Time Index (BRTI). Deze index moet de zogenoemde “spotprijs” vertegenwoordigen waarop de future gebaseerd is. Uiteraard komt deze spotprijs voornamelijk tot stand door vraag- en aanbod in de onderliggende bitcoin future.

De specificaties van deze future ziet u hieronder. De CME future heeft een hefboom van 5. U dient een overnight margin van maar liefst $ 32.890,62 aan te houden om long te gaan. Voor het shorten is een margin van $ 200.000 vereist. Daarmee is deze future niet geschikt voor de kleinere beleggers. Uiteraard vereist het handelen van deze future goede kennis van zaken en is het handelen van bitcoin uiterst speculatief.

Bakkt Future

Recentelijk heeft uitgever Bakkt een future uitgegeven op de Intercontinental Exchange (ICE). ICE is een Amerikaans bedrijf dat beurzen bezit voor financiële en grondstoffenmarkten en 12 gereguleerde beurzen en marktplaatsen exploiteert. Bakkt is eveneens bezig aan een consumenten-app. De app zou consumenten moeten helpen om digitale valuta in het dagelijks leven te gebruiken. Het uiteindelijk doel van Bakkt is om een soort wallet te ontwikkelen waarin digitale activa zoals cryptocurrencies en loyaliteitspunten bewaard kunnen worden. Het grote internationale koffiehuis Starbucks zou betrokken zijn bij de ontwikkeling. Volgens Bakkt staat 2020 in het teken van de ‘brede adoptie’.

De future van Bakkt heeft een hefboom van slechts 1. Hiermee is de future 5 keer zo klein als de CME future. De specificaties van deze future ziet u hieronder. U dient een overnight margin van maar liefst $ 6.543 aan te houden om long te gaan. Voor het shorten is een margin van $ 32.000 vereist. Deze future is een stuk toegankelijker voor kleinere beleggers dan de CME Future. Uiteraard vereist het handelen van deze future goede kennis van zaken en is het handelen van bitcoin uiterst speculatief.

Beleggen in Bitcoin ETF’s

Naast het inspelen op de bitcoin koers middels aandelen & futures is het ook mogelijk om te beleggen in bitcoin met ETF’s . De onderstaande ETF wordt verhandeld in euro’s. De bitcoin ETF kan een goed alternatief zijn voor beleggers die niet direct bitcoins willen kopen en opslaan met de bijbehorende risico’s. De ETF staat genoteerd op de beurs van Stockholm in Zweden. De tracker volgt de bitcoin koers 1 op 1, maar heeft een waarde die circa 21 keer kleiner is dan de koers van bitcoin zelf om de verhandelbaarheid te vergroten.

Let er op dat u speciale handelspermissies moet aanvragen om te beleggen in de besproken bitcoin futures & etf’s. 

Bitcoin Tracker One (BITCOINXB)

Zelf inspelen op de bitcoin prijs?

Via het handelsplatform van LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in bitcoin. U kunt inspelen op de bitcoinprijs door middel van aandelen & futures. Bekijk ons aanbod.

Beleggen in bitcoin

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker