NIEUW: Micro E-mini futures nu ook beschikbaar voor LYNX klanten | Handel op de meest populaire indices

De Micro E-mini futures zijn op 6 mei gelanceerd. Met deze micro futures kunt u met kleine bedragen handelen in de meest populaire indices.

De lage marginvereisten en transactiekosten zijn een ware doorbraak in de beleggingswereld.

In dit artikel bespreek ik de mogelijkheden, en de voor- en nadelen van deze micro futures.

De onderwerpen ik zal bespreken:

  • Waarom wordt er een Micro E-mini future gelanceerd?
  • Producteigenschappen Micro E-mini future.
  • Is een Micro future hét alternatief voor andere beleggingsproducten?
  • Volumes Micro E-mini future

Micro futures

Micro E-mini future - micro futures

Waarom wordt er een micro E-mini future gelanceerd?

Futures zijn een erg populair product onder de actievere handelaren. Een future is een termijncontract waarbij de koper en verkoper vooraf een prijs en tijdstip vaststellen waartegen het onderliggende financiële product wordt geleverd. De handelaren gaan middels een future een verplichting aan. Futures zijn beschikbaar voor financiële producten zoals aandelenindices en staatsobligaties, maar ook voor fysieke producten zoals goud zilver en olie. In het LYNX Kennisportaal staat overigens al een artikel over alle ins en outs van dit product. Deze vindt u hier: Handelen in futures: waar moet u op letten?

Er waren tot nu toe 2 soorten futures.

  • De normale SPX future op de S&P 500 heeft een hefboom van 250.
  • De razend populaire ES future, ook wel bekend als de E-mini S&P 500, heeft een hefboom van 50.

De Amerikaanse beurzen zijn de afgelopen jaren hard opgelopen, waardoor de waarde van het futurecontract is gestegen. Indien je nu 1 future contract koopt op de S&P 500 krijgt u hierdoor een positie van 2.900 x 250 = $725.000 in de markt. Een beweging van 1%, circa 29 punten, heeft dus een effect van $7.250 op uw positie. U begrijpt dat deze future voor de grotere belegger is weggelegd.

Hierdoor kwam CME group, de uitgever van deze future, met de E-mini future. Bij de aanschaf van een E-mini future op de S&P 500 krijgt u een positie ter grootte van 2.900 x 50 = $145.000. Hierdoor zal een beweging van 1% uw positie met $1450 doen veranderen. Deze E-mini future is nog altijd voor veel particuliere handelaren te groot, waardoor zij vaak bij minder transparante en minder liquide producten terechtkomen zoals de CFD.

De oplossing:

De CME Group heeft daarom nu de micro E-mini future gelanceerd. Op deze manier kunnen handelaren met een kleiner kapitaal ook handelen in futures op de meest populaire aandelenindexen ter wereld. De contractgrootte van een micro E-mini is namelijk slechts 1/10 van de standaard E-mini. Een hefboom van slechts 5 dus. Met deze micro future krijgt u op de S&P 500 een positie van slechts 2.900 x 5 = $14.500. Een beweging van 1% zorgt nu voor een verandering van ‘slechts’ $145. Deze micro future is dus bij uitstek geschikt voor de kleinere particuliere belegger.

Uiteraard brengt de micro future ook bijbehorende lagere marginvereisten en lagere transactiekosten met zich mee. Waar je bij een E-mini S&P 500 future een marginvereiste van $4.229 euro hebt bij de opening is dat bij een micro future op de S&P 500 nog slechts een margin van $423.  Voor alle margin vereisten kunt u terecht in het LYNX Handelsplatform of op deze pagina: Marginvereisten LYNX

De kosten voor deze Micro future zijn slechts $1,25 per stuk.  Alle tarieven vindt u hier: Tarieven LYNX

CME Group komt met 4 verschillende micro futures, op de 4 grootste Amerikaanse indices. Hieronder zie je de eigenschappen van de Micro E-Mini futures.

IndexMicro E-mini hefboomMicro future symboolMarktwaarde
S&P 500 5Micro E-mini S&P 500 (MES)$ 14.500
Nasdaq 100 2Micro E-mini Nasdaq 100 (MNQ)$ 15.500
Russell 2000 5 Micro E-mini Russell 2000 (M2K)$ 8.000
Dow Jones 0.5 Micro E-mini Dow Jones (MYM)$ 13.500

Voor welke belegger zijn futures geschikt?

Deze nieuwe micro e-mini futures zorgen ervoor dat ook kleine beleggers mee kunnen doen op de future markt. Futures blijven risicovolle producten en vereisen daarom veel kennis, beleggingservaring en een hoge risicoacceptatie. Het product is hierdoor met name geschikt voor de actieve en ervaren handelaar.  Om deze reden adviseert LYNX u, vooraf goed te laten informeren over de werking en risico’s van deze financiële instrumenten. Ik wil u graag ook wijzen op het feit dat een stoploss instellen op uw posities zeer belangrijk is. Met een stoploss weet u vooraf wat u gaat verliezen en komt u niet voor verrassingen te staan. Hieronder zal ik de voor- en nadelen van de futures op een rij zetten.

Voor- en nadelen van Micro futures

Voordelen:

Yesdividend  Met één micro E-mini future krijgt u met een relatief kleine inleg een mooie spreiding en diversificatie in een index.

Yesdividend Kapitaalefficiënt: een gunstige marginvereiste

Yesdividend Kleine spread (verschil bied- en laatprijs). Een kleine spread betekent kleine indirecte kosten voor de belegger.

Yesdividend  De handel gaat 23 uur per dag door, vijf dagen in de week. Doordat de handel vrijwel continu doorgaat, bent u (bijna) altijd in staat om de positie te beschermen met een stoploss.

Nadelen:

Yesdividend  Als gevolg van de hefboom kunnen verliezen snel oplopen

Yesdividend  U kunt meer verliezen dan uw inleg.

Yesdividend Gezien de hefboomwerking en de 23/5 handelstijden is het raadzaam dat u uw posities zeer nauwlettend in de gaten houdt.

Volumes micro futures

Tijdens de lancering van het standaard futurecontract S&P 500 in 1982, was het volume op de eerste handelsdag 3.963 contracten. De E-mini S&P 500 die werd geïntroduceerd in 1997 had een volume op de eerste handelsdag van 7.494. Indien ik nu naar de Micro E-mini future kijk zie ik dat er op de eerste dag 130.000 stuks zijn verhandeld. Hiermee mag de future zeker een succes worden genoemd. Dit volume zal denk ik naarmate de bekendheid toeneemt wel gaan toenemen. CME Group maakte overigens bekend dat er op dit moment geen plannen zijn om opties te introduceren op de Micro E-mini futures.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker