De koers van Tesla lag de afgelopen maanden zwaar onder druk. Ongeveer 70% aan beurswaarde ging in rook op. Economische onzekerheid, controverse rondom Elon Musk en toenemende concurrentie. Zomaar een greep uit de onderwerpen die als oorzaak kunnen worden aangewezen voor de sterk gedaalde aandelenkoers. Maar wat laten de resultaten zien? In deze update bespreken we de 4e kwartaalcijfers.
Aandeel Tesla: koersdata
Aandeel Tesla | Tickercode | Laatste koers | 1D | 1M | 1Y |
---|---|---|---|---|---|
Tesla Motors Inc | TSLA | — | — | — | — |
Het aandeel Tesla is volatiel aan het nieuwe beursjaar begonnen. In de afgelopen weken wist de koers met 40% te herstellen vanaf het absolute dieptepunt op $101,81 van 6 januari. Die dag maakte Tesla bekend de prijzen in China te verlagen. Een week later besloot de autofabrikant ook in Europa en de VS de prijzen voor zijn voertuigen te verlagen. Enkele dagen later op 17 januari werd bekend dat de autoverkopen in China daardoor de lucht in schieten. Beleggers beloonden deze actie dus uiteindelijk met een sterk herstel. Deze ontwikkelingen in het 1e kwartaal zien we vandaag natuurlijk nog niet terug in de cijfers. Op 25 januari nabeurs maakte Tesla namelijk de resultaten over het 4e kwartaal van 2022 bekend. Hoewel de markt rekening hield met enorm veel volatiliteit – de implied volatility lag boven de 9% – was de eerste koersreactie nogal lauw. Het aandeel bengelde in de nabeurs-handel met beperkte bewegingen rondom de slotkoers. Tijdens de earnings call steeg de koers nabeurs uiteindelijk met ruim 5,5%.
Aandeel Tesla kwartaalcijfers Q4
De totale omzet steeg in Q4 op jaarbasis met 33% tot een nieuw record van $24,3 miljard, iets boven de verwachting van $24,07 miljard. Ruim $21,3 miljard van de omzet werd gerealiseerd in de automotive-tak, waarvan $467 miljoen afkomstig was van de verkoop van regulatory credits (groene credits).
Wat in negatieve zin opvalt bij de automotive-tak is dat de marges ook in het 4e kwartaal al verder onder druk kwamen te liggen. De brutomarge zakte in Q4 met 4,66% op jaarbasis tot 25,9%, het laagste niveau in vijf kwartalen tijd. In het lopende kwartaal zullen de marges, vanwege de prijsverlagingen, nog verder wegzakken. Tesla geeft echter aan dat de prijzen al jaren een neerwaartse trend vertonen en benadrukte dat “betaalbaarheid” noodzakelijk is om Tesla te laten uitgroeien tot een bedrijf dat jaarlijks meerdere miljoenen auto’s verkoopt. Tussen 2017 en 2022 zijn de prijzen zelfs gehalveerd, maar verbeterde de operationele marge van -14% naar +17%. Met kostenbesparingen, innovaties en efficiëntere fabrieken is het Tesla in het verleden keer op keer gelukt om hoge(re) marges te realiseren. Dat wordt ook mooi duidelijk in onderstaande afbeelding.

Verder behaalde Tesla $1,7 miljard omzet via services + other en $1,3 miljard uit zijn energieproductie- en opslag business. De kosten voor de energiedivisie zijn echter hoog, namelijk $1,15 miljard. Dus echt heel winstgevend is dit nog steeds niet. De servicetak liet echter een recordomzet- en winst zien, onder andere door een toenemende vraag naar betaalde superchargers, tweedehands auto’s en vervangende onderdelen. Ook het aantal verzekeringen neemt gestaag toe. Deze cijfers worden nog niet apart opgenomen in de resultaten, maar tijdens de earnings call wordt aangegeven dat het in 2022 om een bedrag van $300 miljoen ging. Per kwartaal groeit het aantal verzekeringen met 20%. Ongeveer 17% van de klanten maakt momenteel gebruik van Tesla insurance. Hieronder zien we dat het aantal locaties met snelladers ook stevig groeit.

In positieve zin valt op dat Tesla de operationele uitgaven met 16% op jaarbasis wist te verlagen tot $ 1,87 miljard. Dit resulteerde in een stijging van 49% van de operationele inkomsten tot $ 3,9 miljard. De nettowinst steeg met 59% tot een nieuw record van bijna $ 3,7 miljard. Een forse tegenvaller zien we bij de vrije kasstroom die op jaarbasis met 49% daalde tot $ 1,42 miljard. Analisten hadden vooraf een FCF van $2,7 miljard voorspeld.

Hogere kosten voor grondstoffen en materialen, garanties en logistiek hadden een negatieve invloed op de winstgevendheid. Bovendien investeerde Tesla in de uitbreiding van de productie en heeft Model Y iets lagere marges. En momenteel worden er juist steeds meer van dit type auto’s geproduceerd. Voor het aankomende jaar houdt Tesla rekening met dalende kosten en daarmee mikt het bedrijf op gezonde marges die flink hoger blijven dan die van concurrenten. In de earnings call werd gevraagd naar de verwachte ontwikkeling van de marges na de prijsverlagingen. Tesla gaf daarbij aan dat de brutomarges van de automotive divisie naar verwachting boven de 20% zullen blijven. Het management is echter meer gefocust op de operationele marges, want Tesla is niet alleen een autofabrikant en ziet veel potentie om andere divisies snel te laten groeien.
Daarbij wordt onder meer gewezen op de snel groeiende energiedivisie. Musk voegde daaraan toe dat iedere verkocht auto bijdraagt aan het Tesla ecosysteem. Ieder voertuig kan namelijk software aanschaffen, zoals bijvoorbeeld de Full Self Driving (FSD) optie. Hier ziet Musk zelf erg veel potentieel, zeker als de techniek voldoende is ontwikkeld om de voertuigen volledig autonoom te laten rijden. Steeds meer gebruikers schaffen het softwarepakket aan en dat zien we ook terug in de exponentiële toename van het aantal gereden kilometers met de FSD beta.

Jaarresultaat 2022
Tesla produceerde in heel 2022 439.701 voertuigen. Dat betekende een groei van de productie met 44%, minder dus dan de 50% die het bedrijf zichzelf als doel heeft gesteld. Maar de 50% betreft een langjarig gemiddelde en in 2023 denkt Tesla deze doelen wel te halen. Het jaar 2022 werd natuurlijk ook gekenmerkt door fabriekssluitingen in China vanwege de coronamaatregelen.
De omzet steeg in 2022 overigens wel met 51% tot $ 81,5 miljard. En de nettowinst ging zelfs met 128% omhoog tot $ 12,55 miljard. Bij de vrije kasstroom zien we een stijging van 51% ten opzichte van 2021 tot $ 7,56 miljard. Tesla eindigde het jaar met $ 22,5 miljard in cash, een toename van 25%.
Outlook 2023
Tesla maakt zich absoluut geen zorgen over de vraag naar zijn voertuigen. De orders zijn hoog en momenteel zelfs bijna 2x zoveel als de productie. Officieel maakt Tesla bekend de verwachting te hebben dit jaar 1,8 miljoen voertuigen te verkopen. Tijdens de Earnings Call geeft Elon Musk echter aan dat hij denkt dat als alles mee zit er zelfs 2 miljoen auto’s verkocht kunnen worden. Maar het bedrijf houdt een slag om de arm vanwege eventuele tegenslagen. Beleggers reageerden in ieder geval enthousiast op deze uitspraak en zetten de koers nabeurs hoger.

Voor 2023 houdt Tesla vast aan zijn doelen om jaarlijks gemiddeld met 50% te groeien. Voor de semi truck, de vrachtwagen, is de pilotproductie al van start gegaan. De eerste cybertrucks zullen naar verwachting ook deze zomer uit de fabrieken rollen, maar massaproductie van dit voertuig wordt pas in 2024 verwacht.
Dit jaar wordt $3,6 miljard geïnvesteerd om Gigafactory Nevada verder te laten groeien, met 3.000 nieuwe teamleden en twee nieuwe fabrieken, In deze fabrieken moeten de nieuwste 4680 batterijen voor 1,5 miljoen lichte voertuigen per jaar worden gemaakt en de semi-trucks, de volledig elektrische vrachtwagen.
Musk hintte ook nog op een aantal interessante en veelbelovende ontwikkelingen. Tesla is achter de schermen namelijk bezig met meerdere nieuwe producten, maar die worden op korte termijn nog niet publiekelijk gemaakt. Eerder werd natuurlijk al Optimus, de robot aangekondigd, maar mogelijk volgen er ook nieuwe automodellen. Meer daarover wordt tijdens de Investor Day op 1 maart bekendgemaakt.
De CEO van Tesla herhaalde ook nog maar eens zijn uitspraken uit de earnings call van het 3e kwartaal wat betreft de beurswaarde. Musk denkt nog altijd dat Tesla op lange termijn het meest waardevolle bedrijf ter wereld zal worden. Uiteraard zorgen dit soort uitspraken weer voor voldoende fantasie in het aandeel.
Aandeel Tesla waardering
Tesla wil veel meer zijn dan een autofabrikant. Elon Musk heeft het over een combinatie van hardware, software, AI en services. Ambitieuze plannen voor autonoom rijden, een robot en een supercomputer laten zien dat de ambities van Tesla groot zijn. De overname van Twitter en de aandelenverkopen door Musk werden door beleggers afgestraft op de beurs. Maar een groot deel van Elon zijn activiteiten lijkt een groter onderdeel van een goed doordracht masterplan. Prijsdalingen komen niet uit de lucht vallen en moeten Tesla juist nog groter maken. Evenals Twitter, dat hij kan gebruiken als grootste advertentiemedium.
Door de forse koersafstraffing is het aandeel Tesla goedkoper dan ooit. Met een beurswaarde van $452 miljard en een nettowinst van $12,55 miljard in 2022 wordt het aandeel verhandeld op 36x de winst. In het verleden lag de P/E ratio veel hoger, de afgelopen 3 jaar lag het gemiddelde op 450. Ondertussen laat Tesla gigantisch hoge groeicijfers zien. Een omzetgroei van ruim 50% per jaar en de vrije kasstroom laat dezelfde percentages zien.
Volgens de gemiddelde verwachting van analisten stijgt de winst van Tesla in 2023 door tot $14,15 miljard, maar dit kan ook zomaar iets hoger uitvallen. In 2024 mikken ze op een nettowinst van ruim $20 miljard. Dat betekent dat het aandeel Tesla wordt verhandeld op forwarded P/E-ratio’s van 32 in 2023 en slechts 22,6x van 2024. Beleggers die geloven in het aanhoudende groeipad van Tesla en de ambitieuze plannen van Musk kunnen het aandeel Tesla dan ook zeker overwegen.
Aandeel Tesla kopen of verkopen via LYNX
LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Tesla (TSLA). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:
--- ---
--- (---%)Displaying the --- grafiek
Displaying today's chart