ELIA Aandeel

Het aandeel Elia was de afgelopen tien jaar een buitengewoon goede belegging. Een stijging van 700 procent zorgde ervoor dat Elia een must-have aandeel was. De afgelopen maanden waren echter erg volatiel voor de Elia koers. Het aandeel Elia zag onlangs een prijsdaling van 20 procent. Ondanks een wereldwijde pandemie rapporteerde het bedrijf redelijke financiële resultaten. Toch bleken de resultaten niet goed genoeg voor beleggers.

Kan het aandeel Elia haar ongelooflijke prestatie weer voortzetten? We zullen het aandeel in dit artikel bespreken en bekijken of het aandeel Elia een goede belegging kan zijn.

Wat u hier te weten komt over het aandeel Elia:

Aandeel Elia

Koers aandeel Elia

Het aandeel Elia heeft de afgelopen twee maanden een moeilijke periode doorgemaakt. Het aandeel Elia daalde met ongeveer 20 procent in waarde. Voordat de pandemie toesloeg, was het aandeel van Elia een ongelooflijke belegging. De Elia koers wist van oktober 2008 tot februari 2020 maar liefst 700 procent te stijgen in waarde. De meest recente prijsactie is echter zorgwekkend. Het aandeel kende na de crash in maart 2020 weliswaar een snel herstel, maar het aandeel Elia heeft sindsdien niet echt goed gepresteerd. De koers van Elia daalde na het herstel met 25 procent en bevindt zich nu in een zeer volatiele periode. In de afgelopen 6 maanden is het aandeel wel met 26 procent gestegen, maar het is ook opnieuw met 20 procent gedaald.

Momenteel bevindt het aandeel Elia zich op een belangrijk kruispunt. Het is een make-or-break scenario op basis van de grafiek. We zullen dit in detail bespreken in de sectie technische analyse.

Aandeel Elia Koers

Het bedrijf ELIA

Elia is een Belgische transmissienetbeheerder voor hoogspanning elektriciteit. Het bedrijf Elia is gevestigd in Brussel en werd opgericht in 2001. Naast actief in België, heeft Elia ook activiteiten in Duitsland. Op 12 maart 2010 bereikten Elia en Industry Funds Management een akkoord met Vattenfall over de overname van de Duitse transmissienetbeheerder van Vattenfall, 50Hertz Transmission. Dit bedrijf is één van de vier Duitse transmissienetbeheerders. De transactie werd op 10 mei 2010 goedgekeurd door de Europese Commissie.

Het bedrijf Elia transporteert elektriciteit van generatoren naar distributienetbeheerders, die vervolgens kmo’s en huishoudens van elektriciteit voorzien. Elia heeft ook een aantal contracten met grote industriële bedrijven die rechtstreeks met Elia’s hoogspanningsnet verbonden zijn. Het bedrijf beheert elektriciteit van 30.000 tot 380.000 volt.

Geschiedenis

Het bedrijf Elia is ontstaan als gevolg van de splitsing van de elektriciteitsmarkt. Elia werd een onafhankelijke naamloze vennootschap in 2001. Het kwam tot stand door een fusie tussen de vennootschap voor de coördinatie van Productie en Transport van Elektrische Energie, met de entiteit van Electrabel die het 30-380 kV-net beheerde. Op 17 september 2002 werd het bedrijf Elia aangesteld als federale transmissienetbeheerder.

Op 20 juni 2005 werd Elia genoteerd op de Euronext Brussel. Het bedrijf maakte deel uit van de BEL20-index van 2012 tot 2017. Het aandeel Elia is echter weer een favoriet voor een zitje in de index. De jaarlijkse herschikking voor de BEL20-index vindt namelijk plaats op vrijdag 19 maart.

De activiteiten van Elia

Elia heeft een aantal activiteiten, maar de belangrijkste is natuurlijk het beheren van hun netinfrastructuur. Het bedrijf onderhoudt en ontwikkelt hoogspanningsinstallaties. Ook beheert Elia elektrische systemen. Het bedrijf moet haar elektrische stromen bewaken, om zo evenwicht te behouden tussen het opwekken van elektriciteit en het verbruik van elektriciteit. Elia is verder verantwoordelijk voor de in- en uitvoer van en naar buurlanden.

Elia geeft ook veel aandacht aan het ontwikkelen van diensten, met het oog op de uitbreiding en verbetering van de elektriciteitsmarkt op nationaal en Europees niveau.

Het bedrijf heeft een dochteronderneming genaamd Elia Grid International. Deze onderneming werd opgericht in 2014 en biedt advies- en ingenieursdiensten aan in de energiesector.

Elia’s financiële resultaten

Elia sloot 2020 af met een positieve toon. Het bedrijf publiceert op 3 maart de jaarresultaten voor 2020. Ondanks de pandemie heeft Elia vrij goede resultaten kunnen neerzetten. Elia heeft een dividend voorgesteld van € 1,71 per aandeel. De beslissing over het dividend zal worden besproken op de algemene vergadering van 18 mei. De nettowinst over 2020 eindigde positief, met een stijging van 0,6. Het bedrijf rapporteerde een nettowinst van 308,1 miljoen euro.

Daarnaast rapporteerde het een EBITDA van 1 miljard euro, wat een lichte stijging is in vergelijking met de resultaten van 2019. Toen bedroeg de EBITDA 930,2 miljoen euro. Het bedrijf kende ook een lichte stijging van de opbrengsten in vergelijking met 2019. In 2020 bedroegen de opbrengsten 2,47 miljard euro. In 2019 bedroeg de omzet 2,32 miljard euro.

Elia zag een stijging van haar netto financiële schuld met 1,9 miljard euro. Het totale bedrag is nu 7,4 miljard euro.

Een andere financiële ratio waar Elia belang aan hecht, is het rendement op eigen vermogen. Het bedrijf blijft vol vertrouwen in het realiseren van een rendement tussen de 5,5 procent en 6,5 procent voor het jaar 2021.

Het bedrijf heeft een verklaring uitgegeven waarin staat dat ze geen impact van de pandemie op de resultaten van 2021 verwachten. Dit is natuurlijk positief nieuws voor beleggers in het aandeel Elia. De reden dat het aandeel Elia toch minder goed presteert de voorbije weken, is door de ongunstige fiscale omstandigheden voor het bedrijf. Ook de winstgroei staat toch wel onder druk, een groei van 0.6 procent blijkt voor vele beleggers ondermaats.

Resultatenrekening

Elia resultatenrekening

Balans

Elia balans

Bent u benieuwd naar een uitgebreide analyse van het aandeel Elia? Bekijk dan zeker de fundamental explorer waar u het Reuters Stock Report kunt terugvinden. Hierin vindt u o.a. een waarderingsscore van het aandeel Elia. Er wordt ook een grondig waarderingsonderzoek gedaan van de concurrenten. In het rapport krijgt het aandeel Elia ook een score toegekend die u in één oogopslag een idee moet geven, van hoe aantrekkelijk het aandeel is ten opzichte van de markt. Elia krijgt de score zes op tien. Voor uitgebreide informatie, kunt u de tool in het LYNX Handelsplatform bekijken.

Aandeel Elia Stock Report

Aandeel Elia: Technische Analyse

Het aandeel Elia bevindt zich momenteel op een heel belangrijk kruispunt. Het aandeel daalde onlangs met 20 procent, helemaal terug naar het dieptepunt van oktober 2020. Dit is natuurlijk een belangrijk prijsniveau, gezien de reactie die het aandeel destijds zag. Het aandeel Elia zou boven dit prijsniveau moeten blijven handelen, als het weer hoger wil gaan. Een breuk onder dit niveau zou theoretisch betekenen dat het aandeel zich in de beginfase van een nieuwe neerwaartse trend bevindt. Echter deze conclusie komt voort doordat we naar de dagelijkse grafiek kijken.

Aandeel Elia - TA Dagbasis

Op de maandelijkse grafiek kunnen we bijvoorbeeld concluderen dat de huidige prijsactie niets meer is dan een consolidatiefase voor een voortzetting van de vorige opwaartse trend. Over het algemeen zou het aandeel Elia echter bij voorkeur boven het dieptepunt van oktober 2020 moeten blijven. Als het aandeel het dieptepunt doorbreekt, zou het veel lager kunnen handelen, mogelijk richting het dieptepunt van maart 2020. Echter dat scenario lijkt onwaarschijnlijk te zijn.

Aandeel Elia - TA Maandbasis

Advies aandeel Elia

Het aandeel Elia heeft het afgelopen decennium een ongelooflijke prestatie geleverd. Het bevond zich echter zeer recent op een vrij moeilijke plek. De financiële resultaten voor 2020 waren goed, maar niet goed genoeg. Het nettoresultaat is slechts met 0,6 procent gestegen, wat niet erg aantrekkelijk is gezien het feit dat de pandemie geen grote invloed had op Elia. De stijgende rentevoeten hebben het aandeel Elia ook wat minder aantrekkelijk gemaakt als alternatief voor obligaties.

Technisch gezien bevindt het aandeel Elia zich ook op een belangrijk kruispunt. Het aandeel Elia handelt rond het belangrijke dieptepunt van oktober 2020. Een breuk van dat dieptepunt kan duiden op problemen voor het aandeel in de komende weken. Ondanks dat het erop lijkt dat het een moeilijke periode zou kunnen worden voor Elia, ziet het aandeel er nog steeds uit als een zeer aantrekkelijke belegging.

In de onderstaande tabel kunt u de meest recente adviezen vinden voor het aandeel Elia. De consensus is om het aandeel te behouden.

Datum Bank Advies Koersdoel
03 maart 2021 DeGroof Petercam Houden 94
18 februari 2021 Citigroup Houden 99
20 januari 2021 KBC Securities Kopen 105.5
21 oktober 2020 Kepler Capital Markets Kopen 105
29 september 2020 Exane BNP Paribas Houden 90
27 juli 2020 ING Houden 93

 

Bent u opzoek naar vergelijkbare aandelen zoals Elia? Neem dan een kijkje bij de onderstaande aandelen.

Bedrijf Symbool
Dominion Energy DOEN
American Electric Power AEPC
Exelon EXEC
Xcel Energy XCEL
Endesa ELE
Verbund VER
Red Electrica REE
A2A A2A
EVN EVN

Zelf beleggen bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te kopen of te verkopen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 30 landen, dus ook in het aandeel Elia. Bekijk ons uitgebreide aanbod:

Ontdek het volledige aanbod van LYNX


Disclaimer: dit artikel is geen aanzet tot het uitvoeren van een transactie maar is wel bedoeld uw eigen beslissing te ondersteunen. U bent de uiteindelijke verantwoordelijke van uw transacties.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart