Artikel laten voorlezen
De S&P 500 index is de belangrijkste en meest gevolgde index door beleggers wereldwijd. Door de brede samenstelling van de index schetst het een betrouwbaar beeld van de ontwikkeling op de Amerikaanse aandelenmarkt.

De Amerikaanse aandelenindex bevat ‘s lands 500 grootste bedrijven. Dit is gebaseerd op de marktkapitalisatie van de ondernemingen.

Wat is de S&P index precies?

De S&P 500 index is een aandelenindex van de Verenigde Staten. De 500 grootste Amerikaanse bedrijven zijn gemeten naar hun marktkapitalisatie opgenomen in de index. Deze index wordt in de volksmond ook wel S&P genoemd.

Korte geschiedenis S&P 500 index

Kredietbeoordelaar Standard & Poors is verantwoordelijk voor het samenstellen van deze index, dat gelijk de reden voor de naam van de index verraadt. Sinds 1957 wordt de index zoals wij die kennen gepubliceerd.

sp-500-index-1960-2019-1

Al in 1923 begon Standard & Poors met het bijhouden van een index, maar destijds waren hier nog slechts 233 bedrijven in opgenomen. In 1957 werden dit 500 bedrijven en, u raadt het al, vanaf toen werd de naam S&P 500 index gebruikt.

Sinds 1988 staat het aantal bedrijven dat per sector opgenomen is niet meer vast. Dit maakt de S&P 500 dan ook zo populair aangezien er snel gereageerd kan worden op een veranderende markt door bedrijven uit de index te verwijderen of juist toe te voegen. Tegenwoordig zijn ongeveer 90 verschillende sectoren in de index opgenomen.

Samenstelling S&P 500 index

De S&P 500 index is een marktwaarde gewogen index. Dit betekent dat de marktwaarde van een bedrijf de weging in de index bepaalt. Het bedrijf met de grootste beurswaarde heeft de grootste weging.

De 10 zwaarst wegende aandelen in de S&P 500 zijn in totaal goed voor 20% van de totale index. ’s Werelds grootste bedrijf Apple is uiteraard het zwaarst wegende aandeel. In onderstaande tabel vindt u de overige aandelen die de top 10 compleet maken.

 Naam aandeel  Weging
 Aandeel Apple  3,25%
 Aandeel Alphabet (A+B)  2,49%
 Aandeel Microsoft  2,40%
 Aandeel ExxonMobil  1,93%
 Aandeel Amazon.com  1,76%
 Aandeel Johnson & Johnson  1,73%
 Aandeel Facebook  1,59%
 Aandeel Berkshire Hathaway  1,46%
 Aandeel General Electric  1,42%
 Aandeel AT&T Inc.  1,33%

Deze samenstelling is vergelijkbaar met de AEX-index. Ook onze Amsterdamse index is een marktwaarde gewogen index. Echter, omdat deze index slechts 25 aandelen bevat, zijn de wegingen hier een stuk schever verdeeld.

De aandelen Shell en Unilever hebben beide een weging van bijna 15%. Dit betekent dus dat twee aandelen uit de AEX-index voor 30% bepalen welke richting de gehele index uitgaat.

Circuit breakers in 2016

Het jaar 2016 gaat de boeken in als het jaar van de verrassingen. Hiermee doel ik natuurlijk op de onverwachte uitkomsten van het Britse referendum en de Amerikaanse verkiezingen. Twee uitslagen die niemand voor mogelijk hield werden werkelijkheid.

Zowel bij de Brexit als bij een overwinning van Trump waarschuwden analisten vooraf voor een heftige schok op de financiële markten. Dit gebeurde dan ook direct nadat de uitslagen bekend werden in de markt.

sp-500-index-april-november-2016-2

De S&P 500 future is bij uitstek geschikt om de invloed van dergelijke evenementen in te schatten. Deze future is namelijk nagenoeg 24 uur per dag geopend, iets waar ik later in dit artikel nog op terug kom. Nog voordat de Europese futures ’s ochtends om 08:00 uur openden, was de uitslag al in de koers van de S&P 500 future verwerkt.

De schok die na de Brexit en de overwinning van Trump op de financiële markten ontstond, zorgde ervoor dat de circuit breakers in de S&P 500 werden geactiveerd.

Wat zijn market circuit breakers en sinds wanneer zijn deze ingevoerd?

Circuit breakers zorgen ervoor dat de handel korte tijd wordt stilgelegd. Het geeft beleggers de kans om weer even op adem te komen en goed na te denken of de huidige paniek op de markt wel terecht is.

De circuit breakers op de S&P 500 index zijn sinds “Black Monday” in 1987 ingevoerd nadat de markt in korte tijd met 23% daalde. De eerste keer dat deze circuit breakers daadwerkelijk moesten worden gebruikt was in 1989.

Het systeem kent drie levels vanaf wanneer de handel wordt onderbroken.

Level 1 wordt getriggerd bij een daling van 7%, level 2 wordt bereikt na 13% en mocht het echt fout zijn dan komt level 3 van pas bij een daling van 20%. Overigens worden level 1 en level 2 alleen ingeschakeld als de daling voor 15:25 uur plaatsvindt. De handel wordt in deze gevallen voor 15 minuten stilgelegd.

Deze market circuit breakers hebben in 2016 tweemaal hun waarde bewezen. Nadat de handel werd stilgelegd werd bij beide events het dieptepunt in de markt neergezet. Beleggers komen in deze 15 minuten weer iets tot rust en kunnen daardoor weer rationeel nadenken.

sp-500-index-4

S&P 500 index enorm populair onder analisten

De S&P 500 is enorm populair onder analisten. Allereerst geeft de index een heel goed beeld van hoe de Amerikaanse economie presteert. Daarnaast geeft het ook een duidelijk beeld van de Amerikaanse aandelenmarkt.

Dit heeft alles te maken met de vele bedrijven die de index bevat. Een ander punt wat de index zo populair maakt, is het feit dat bedrijven uit 90 verschillende sectoren in de S&P 500 zijn opgenomen. Dit voorkomt dat de index afhankelijk is van bepaalde sectoren, zoals bijvoorbeeld in de technologie index Nasdaq het geval is.

Een tweede reden dat de S&P 500 zo populair is onder beleggers en analisten, is het feit dat de future zeer ruime openingstijden heeft. De future is dagelijks van 00:00 tot 22:15 uur geopend. Van 22:15 tot 22:30 uur wordt een kwartiertje pauze gehouden. Vervolgens wordt nog een half uur gehandeld tot 23:00 uur. Van 23:00 tot 00:00 uur ligt de index een uur plat.

E-mini S&P 500 futures (ES)

Als er wordt gesproken over “de” S&P 500 future, dan wordt hiermee de mini S&P 500 future bedoeld. De mini future is een stuk populairder en meer liquide dan de grotere variant. De future heeft op de huidige koers een contractwaarde van bijna $ 110.000, wat neerkomt op $ 50 per punt.

Zoals gezegd, is de S&P 500 future de meest verhandelde index future ter wereld. Het gemiddelde dagelijkse volume ligt rond de 2 miljoen futures. Met een contractwaarde van ruim $ 100.000 per future is dit dus een enorm bedrag dat dagelijks van hand tot hand gaat.

Uiteraard is het via LYNX mogelijk om te handelen in de E-mini S&P 500 future. De afkorting voor deze future is ES. Voor een uitgebreide uitleg over deze future verwijs ik u graag naar het stuk de E-mini S&P 500 futures.

sp-500-index-tabel-3

Om de real-time koersen van de S&P 500 future in uw TWS Handelsplatform te krijgen, kunt u de US Value Bundle inschakelen. Deze real-time koersdata is gratis wanneer u meer dan $ 30 commissie per maand betaald. Haalt u deze grens niet? Dan betaalt u $ 10 per maand voor deze data.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Zelf beleggen via LYNX?

Wilt u aandelen uit de S&P 500 index kopen? LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in aandelen of ETF’s van de Amerikaanse aandelenindex S&P 500. U heeft toegang tot ruim 130 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.