Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 8 minutes

S&P 500 index - S&P 500 aandelen - S&P 500 koers
De S&P 500 index is een van de meest gevolgde en gerespecteerde aandelenindices ter wereld.

Als een belangrijke barometer voor de Amerikaanse aandelenmarkt, biedt de S&P 500 niet alleen inzicht in de prestaties van grote Amerikaanse bedrijven, maar weerspiegelt het ook bredere economische trends.

In dit artikel duiken we dieper in de S&P 500 index, bespreken we zijn geschiedenis, samenstelling en waarom deze index zo interessant is voor beleggers over de hele wereld. Bent u op zoek naar een online broker waarmee u in Amerika kunt beleggen? Klik dan hier.
Definitie
Wat is de s&p 500 index?

De S&P 500 index is een aandelenindex van de Verenigde Staten. De 500 grootste Amerikaanse bedrijven die genoteerd staan op de NYSE, zijn gemeten naar hun marktkapitalisatie opgenomen in de index.

Geschiedenis S&P 500 index

De oorsprong van de S&P 500 gaat terug tot 4 maart 1957, toen de Standard & Poor’s Corporation (nu S&P Global) deze index introduceerde. De S&P 500 is samengesteld uit 500 van de grootste beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten, die worden geselecteerd op basis van verschillende criteria, waaronder marktkapitalisatie, liquiditeit en representatie van verschillende sectoren.

De index is marktgewogen, wat betekent dat de weging van elk bedrijf afhankelijk is van zijn marktwaarde. Dit geeft grotere bedrijven een grotere invloed op de prestaties van de index. De S&P 500 wordt vaak gezien als een goede maatstaf voor de bredere Amerikaanse aandelenmarkt vanwege de diversiteit van de opgenomen bedrijven.

Sinds 1988 staat het aantal bedrijven dat per sector opgenomen is in de S&P 500 samenstelling niet meer vast. Dit maakt de S&P 500 index dan ook zo populair aangezien er snel gereageerd kan worden op een veranderende markt door bedrijven uit de index te verwijderen of juist toe te voegen. Tegenwoordig zijn ongeveer 90 verschillende sectoren in de S&P 500 index opgenomen.

Koers S&P500 index sinds 1871

Samenstelling S&P 500 index

De S&P 500 vertegenwoordigt weliswaar een breed scala aan sectoren, waaronder technologie, gezondheidszorg, financiën, energie en consumptiegoederen. Toch krijgt een klein groepje technologie-aandelen een steeds grotere weging in de index. Waardoor de evenwichtige weergave van de Amerikaanse economie steeds iets meer verloren lijkt te gaan.

Technologiebedrijven zoals Apple, Amazon, Microsoft en Facebook hebben de laatste jaren een significante invloed op de index gehad vanwege hun grote marktkapitalisaties. De S&P 500 index is een marktgewogen index. Dit betekent dat de marktwaarde van een bedrijf de weging in de index bepaalt. Het bedrijf met de grootste beurswaarde heeft de grootste weging.

De samenstelling van de index wordt periodiek herzien door het Index Committee van S&P Dow Jones Indices. Bedrijven kunnen worden toegevoegd of verwijderd op basis van hun respectieve marktkapitalisaties en andere factoren. Deze herzieningen houden de index actueel en relevant voor de huidige marktomstandigheden.

De 10 zwaarst wegende aandelen in de S&P 500 zijn vandaag de dag goed voor ruim 31% van de totale index, een record. ’s Werelds grootste bedrijf Apple is uiteraard het zwaarst wegende aandeel. In onderstaande tabel vindt u de overige aandelen terug die de top 10 compleet maken.

AandeelWeging
Apple (AAPL)7,1%
Microsoft (MSFT)6,5%
Alphabet (GOOGL)3,8%
Amazon (AMZN)3,3%
NVIDIA (NVDA)2,9%
Meta Platforms (META)1,8%
Berkshire Hathaway (BRK.B)1,7%
Tesla (TSLA)1,7%
Unitedhealth Group (UNH)1,3%
Johnson & Johnson (JNJ)1,2%

De S&P 500 index is vergelijkbaar met de AEX-index. Ook onze Amsterdamse index is een marktwaarde gewogen index. Echter, omdat deze index slechts 25 aandelen bevat, zijn de wegingen hier een stuk schever verdeeld. De aandelen Shell en Unilever hebben beide een weging van bijna 15%. Dit betekent dus dat twee aandelen uit de AEX-index voor 30% bepalen welke richting de gehele index uitgaat.

Het belang van de S&P 500 index voor de financiële wereld

De S&P 500 wordt beschouwd als een benchmark voor de bredere Amerikaanse aandelenmarkt en wordt vaak gebruikt als maatstaf voor de prestaties van beleggingsfondsen, pensioenfondsen en portefeuilles. Veel professionele beleggers gebruiken de S&P 500 als benchmark om hun eigen prestaties te meten. Als een actief beheerd fonds er niet in slaagt om de rendementen van de S&P 500 te evenaren of te overtreffen, kan dit vragen doen rijzen over het vermogen van de fondsbeheerder om waarde toe te voegen ten opzichte van passieve strategieën. De S&P 500 wordt samen met de Dow Jones index ook veel geciteerd in financiële nieuwsberichten en analyses als een indicator van de gezondheid van de economie en de richting van de beleggingsmarkt als geheeld.

Voor veel beleggers vertegenwoordigt de S&P 500 een kans om in een gevarieerde portefeuille van grote Amerikaanse bedrijven te investeren zonder individuele aandelen te hoeven kopen. Indexfondsen en Exchange-Traded Funds (ETF’s) die de S&P 500 repliceren, zijn populair geworden vanwege hun lage kosten en brede exposure naar de markt.

Een tweede reden dat de S&P 500 index zo populair is onder beleggers en analisten, is het feit dat de future zeer ruime openingstijden kent. De S&P (ES) future is dagelijks van 00:00 tot 23:00 uur geopend. Van 23:00 tot 00:00 uur ligt de future een uur stil.

E-mini S&P 500 future (ES)

Als er wordt gesproken over de S&P 500 future, dan wordt hiermee de E-mini S&P 500 future bedoeld. Door de hefboom van 50 vertegenwoordigt een future contract bij de huidige S&P 500 stand van 4.400 een waarde van ongeveer $ 220.000. De spread en minimale ticksize is doorgaans 0,25 punt. Iedere punt die de S&P 500 beweegt levert een verandering op van $ 50 per future contract. Als u een future heeft gekocht zal u dus $ 500 verdienen als de S&P 500 met 10 punten stijgt. Uiteraard werkt dit omgekeerd hetzelfde, als de positie tegen u inloopt kunt u geld verliezen. Door de future te verkopen gaat u short, en kunt u geld verdienen met een daling van de S&P 500.

De S&P 500 future de meest verhandelde index future ter wereld. Het gemiddelde dagelijkse volume ligt rond de 1,5 a 2 miljoen futures. Met een contractwaarde van ruim $ 200.000 per future is dit dus een enorm bedrag dat dagelijks van hand tot hand gaat. Uiteraard is het via LYNX mogelijk om te handelen in de E-mini S&P 500 future. De afkorting voor deze future is ES. Voor een uitgebreide uitleg over deze future verwijzen wij u graag naar het artikel over de E-mini S&P 500 futures.

S&P 500 ETF

Veel beleggers gebruiken een S&P 500 ETF als basis voor hun portefeuille. Er zijn verschillende ETF’s die deze index volgen, en de grootte van een ETF kan worden gemeten aan de hand van zijn totale beheerde vermogen, ofwel asset under management (AUM). De SPDR S&P 500 ETF Trust (ticker: SPY) de grootste en meest verhandelde ETF die de S&P 500 index volgt. Echter is deze ETF vanwege wetgeving niet verhandelbaar voor Europese beleggers. Wel kunt u op deze SPY ETF met opties handelen.

Voor Europese beleggers biedt de iShares Core S&P 500 UCITS ETF (ticker: CSPX) een uitkomst. Dit fonds is ontworpen om beleggers blootstelling te bieden aan de S&P 500 Index, en het is speciaal gestructureerd om te voldoen aan de UCITS-regelgeving, wat het geschikt maakt voor Europese beleggers. De ETF wordt uitgegeven door BlackRock, een van ‘s werelds grootste vermogensbeheerders, onder het iShares merk. De CSPX heeft een zeer lage kostenratio van 0,10%, wat veel lager is dan de gemiddelde kosten van beleggingsfondsen, die vaak 0,50% of meer bedragen.

Circuit breakers

Circuit breakers zorgen ervoor dat de handel korte tijd wordt stilgelegd. Het geeft beleggers de kans om weer even op adem te komen en goed na te denken of de huidige paniek op de markt wel terecht is. De circuit breakers op de S&P 500 index zijn sinds “Black Monday” in 1987 ingevoerd nadat de markt in korte tijd met 23% daalde. De eerste keer dat deze circuit breakers daadwerkelijk moesten worden gebruikt was in 1989. Vervolgens werden de circuit breakers onder andere in 1997, 2008 en tijdens de daling van 9/11 gebruikt. De circuit breaker werden maar liefst 4 keer in 10 dagen getriggerd tijdens de COVID-19 crash in maart 2020.

Het systeem kent drie levels vanaf wanneer de handel wordt onderbroken. Level 1 wordt getriggerd bij een daling van 7%, level 2 wordt bereikt na 13% en mocht het hek echt van de dam zijn dan komt level 3 van pas bij een daling van 20%. Overigens worden level 1 en level 2 alleen ingeschakeld als de daling voor 15:25 uur plaatsvindt. De handel wordt in deze gevallen voor 15 minuten stilgelegd.

Historische rendementen S&P 500 index

De historische rendementen van de S&P 500 index zijn afhankelijk van de periode waarover u kijkt. Over langere termijnen, zoals decennia, hebben de rendementen van de index een stijgende trend laten zien. Dit komt doordat de Amerikaanse economie over het algemeen steeds verder is gegroeid en de winsten van de bedrijven in de index ook steeds verder zijn gestegen.

Sinds de oprichting heeft de S&P 500 index historisch gezien gemiddeld een positief jaarlijks rendement behaald. Het exacte gemiddelde kan variëren afhankelijk van de periode die we in beschouwing nemen en of we het rendement inclusief of exclusief inflatie bekijken. Over het algemeen wordt aangenomen dat het nominale jaarlijkse rendement van de S&P 500 rond de 10% ligt of op ongeveer 8,5% na correctie voor inflatie. Dat is overigens inclusief herbelegde dividenden, maar de S&P 500 is van zichzelf geen herbeleggingsindex.

Het is belangrijk op te merken dat dit gemiddelde rendement over een lange periode varieert en dat individuele jaarlijkse rendementen aanzienlijk kunnen afwijken. Er zijn jaren geweest waarin de S&P 500 aanzienlijk is gestegen en jaren waarin het aanzienlijk is gedaald. Sinds het jaar 2000 is de gemiddelde jaarlijkse opbrengst van de S&P 500 wat lager geweest vanwege de volatiliteit en de impact van belangrijke gebeurtenissen zoals de dotcom-zeepbel en de financiële crisis van 2008.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat de toekomstige rendementen van de S&P 500 index niet gegarandeerd zijn en dat beleggers altijd het risico lopen op verliezen. Het is daarom belangrijk om goed uw eigen onderzoek te doen en te diversifiëren binnen uw beleggingsportefeuille om de risico’s te verminderen.

Zelf beleggen via LYNX?

Wilt u aandelen uit de S&P 500 index kopen? LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in aandelen of ETF’s van de S&P 500 index. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Hier vind je gedetailleerde informatie over de producten:

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.