SPY options: opties op de grootste S&P 500 ETF ter wereld

Door Justin Blekemolen
Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 7 minutes

SPY options: opties op de grootste S&P 500 ETF ter wereld
Een van de meest populaire en liquide opties waar beleggers in handelen, zijn de SPY options.

SPY, de afkorting voor de SPDR S&P 500 ETF Trust, is een Exchange Traded Fund (ETF) die de prestaties van de S&P 500 Index volgt.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op SPY options en hun kenmerken, voordelen en strategieën voor succesvol handelen. Bent u op zoek naar een broker om SPY options te handelen, klik dan hier.

SPY options

SPY options zijn financiële derivaten die beleggers het recht – maar niet de verplichting – geven om de SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY) te kopen (calloptie) of te verkopen (putoptie) tegen een vooraf bepaalde prijs (uitoefenprijs) en binnen een vastgestelde periode (vervaldatum). Deze opties stellen beleggers in staat om te profiteren van prijsbewegingen in de SPY ETF zonder de ETF of onderliggende aandelen daadwerkelijk in bezit te hebben.

De meeste opties hebben een standaard multiplier van 100. Dat betekent dat 1 optie gelijkstaat aan 100 stuks van de SPDR S&P 500 ETF. De SPY ETF handelt momenteel op 447, wat dus weer gelijkstaat aan 1/10 van de S&P 500 index. Een optie heeft dus een theoretische waarde van 100 x 447 = $ 44.700. De marginvereisten zijn echter vele malen kleiner en verschillen per optie en optiecombinatie.

Grafiek SPDR S&P 500 ETF (SPY) | SPY options: opties op de grootste S&P 500 ETF ter wereld

Voordelen van SPY options

De voordelen van opties op Amerikaanse ETF’s zijn onder meer de eenvoud en de liquiditeit. In Amerika is er geen enkele onderliggende waarde waarop meer opties verhandeld worden dan die van de S&P 500. Dagelijks worden er miljoenen opties verhandeld op de SPY. Dit is een belangrijk punt, aangezien veel liquiditeit betekent dat de indirecte kosten voor u laag zijn. Zo zijn de spreads (verschil tussen bied en laat) klein en de transactiekosten van $ 2,40 per optie relatief laag.

Enkele andere voordelen van SPY options zetten we nog even kort op een rij.

  • Diversificatie: SPY options stellen beleggers in staat om blootstelling te krijgen aan de bredere markt zonder individuele aandelen te hoeven kopen.
  • Liquide markt: SPY options behoren tot de meest liquide opties op de markt, wat zorgt voor een gemakkelijke uitvoering van transacties.
  • Flexibiliteit: Beleggers kunnen verschillende strategieën gebruiken, zoals bescherming tegen neerwaartse risico’s of het genereren van extra inkomsten.
  • Hefboomwerking: Opties bieden een potentieel hoger rendement met een relatief lagere investering in vergelijking met het kopen van aandelen of ETF’s. Hiertegenover staat wel een hoger risico.
Amerikaanse opties
Handelen in amerikaanse opties via lynx

Handel eenvoudig en tegen scherpe tarieven in Amerikaanse ETF & aandelenopties, indexopties, futureopties en valutaopties op alle grote Amerikaanse beurzen.

Voorbeeld SPY options

Momenteel staat de SPDR S&P 500 ETF op 447 punten. U verwacht dat de SPY ETF gaat dalen naar 424 punten, aangezien u denkt dat de S&P 500 index met ongeveer 5% gaat corrigeren. U besluit een put optie te kopen met een uitoefenprijs van 440 en de expiratie vindt plaats op 15 september 2023, dat is over 32 dagen.

Voor deze put optie betaalt u $ 4,10 en vanwege de multiplier kost dat u dus $ 410. Dit betekent dat uw break-even punt op 440 – 4,10 = 435,9 punten ligt. De S&P 500 moet met ongeveer 2,5% gedaald zijn tijdens de expiratie om break-even te draaien. Eindigt de SPY ETF boven de 440 punten dan verliest u uw gehele inleg van $ 410. Onder de 435,9 punten maakt u $ 100 winst per iedere punt dat de SPY ETF zakt. In onderstaande prestatiegrafiek uit het TWS handelsplatform wordt schematisch zichtbaar hoe uw positie presteert op de expiratiedag. Zakt de SPY ETF zoals u had verwacht met 5% naar 424,5 punten, dan maakt u $ 1136 winst.

Uiteraard kunt u er in dit voorbeeld ook voor kiezen om een put spread te gebruiken. Daarmee schrijft u gelijktijdig een put optie aan de onderkant, om premie binnen te halen en uw inleg te verkleinen. Hiermee wordt echter ook uw maximale winst beperkt.

Voorbeeld SPY options | SPY options: opties op de grootste S&P 500 ETF ter wereld

Strategieën voor handelen in SPY options

Hieronder benoemen we kort enkele optiestrategieën die beleggers kunnen gebruiken voor het handelen in SPY options. Bekijk ook de uitgebreide artikelen over deze optiecombinaties door te klikken op de naam van de strategie.

Covered Call: Een strategie waarbij een belegger de SPY ETF bezit en call-opties schrijft om extra inkomsten te genereren.

Protective Put: Hierbij koopt een belegger put-opties om zijn bestaande SPY-positie te beschermen tegen neerwaartse prijsbewegingen.

Straddle: Een strategie waarbij een belegger zowel een call-optie als een put-optie koopt, in anticipatie op grote prijsbewegingen.

Iron Condor: Een iron condor is opgebouwd uit vier opties. Met een iron condor spread wordt ingespeeld op een beperkte beweeglijkheid van de onderliggende waarde.

Strategieën voor handelen in SPY Opties | SPY options: opties op de grootste S&P 500 ETF ter wereld
Een straddle in de OptieTrader van het TWS Handelsplatform

Wat zijn de verschillen tussen SPX options en SPY options?

Naast de SPY options zijn er ook opties beschikbaar op de S&P 500 index (SPX) zelf. SPX en SPY zijn beide financiële instrumenten die verband houden met de S&P 500-index, een belangrijke benchmark voor de prestaties van de Amerikaanse aandelenmarkt. Het verschil tussen SPX en SPY options heeft te maken met de aard van het onderliggende instrument en de manier waarop ze worden verhandeld.

Onderliggend instrument

  • SPX options: SPX-opties zijn opties die zijn gebaseerd op de S&P 500-index zelf. Ze hebben de index als hun onderliggende waarde, wat betekent dat hun waarde wordt beïnvloed door de beweging van de S&P 500-index als geheel, niet door de prijs van een specifiek aandeel.
  • SPY options: SPY options zijn opties die zijn gebaseerd op de SPDR S&P 500 ETF Trust, afgekort als SPY. Deze ETF probeert de prestaties van de S&P 500-index te repliceren door daadwerkelijk een portefeuille van aandelen aan te houden die overeenkomt met de samenstelling van de index. SPY options worden beïnvloed door zowel de beweging van de S&P 500-index als de prijsbewegingen van de individuele aandelen in de ETF.

Handelskenmerken

  • SPX options: SPX-opties worden contant afgerekend. Dit betekent dat als u ervoor kiest om een SPX-optie uit te oefenen, u het verschil in contanten ontvangt tussen de uitoefenprijs en de slotwaarde van de S&P 500-index op de uitoefendatum. Fysieke levering van aandelen is niet mogelijk. SPX opties worden afgewikkeld volgens Europese stijl.
  • SPY options: SPY options kunnen fysiek worden afgewikkeld, wat betekent dat als u ervoor kiest om een optie uit te oefenen, u daadwerkelijk de SPY ETF kunt ontvangen of dient te leveren, afhankelijk van uw positie. SPY opties worden afgewikkeld volgens Amerikaanse stijl.

Liquiditeit en kosten

Over het algemeen hebben SPY options vaak een hogere liquiditeit en een hoger handelsvolume dan SPX options. Dit kan resulteren in strakkere bied-laat spreads en meer efficiënte uitvoering van transacties. De transactiekosten voor Amerikaanse opties bedragen $ 2,40 per optiecontract.

Risico’s van opties

Voordat u besluit te gaan handelen in opties is het belangrijk dat u begrijpt dat financiële instrumenten zoals opties risico’s met zich meebrengen. Als de markt de verkeerde richting uitgaat kan dit tot aanzienlijke verliezen leiden. Beleggers moeten daarom goed begrijpen welke risico’s ze lopen voordat ze in opties handelen. Het gebruik van stop loss orders wordt aangeraden.

S&P 500 opties zijn complexe financiële instrumenten die enige ervaring en kennis vereisen om effectief te kunnen verhandelen. Beleggers moeten daarom het nodige onderzoek doen voordat ze beginnen met handelen in deze opties.

Handelen in SPY options via LYNX?

Via LYNX kunt u zeer voordelig beleggen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

Hier vindt u gedetailleerde informatie over de producten:
Long call
Short call
Long put
Short put

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alles over opties