Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier.

Het beursnieuws van vandaag en de vooruitzichten voor komende week

Of u nu handelt in aandelen, opties of ETF’s, als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van de beurs. Justin en Kevin brengen u het laatste beursnieuws en geven een vooruitblik op de mogelijke ontwikkelingen voor de komende week.


Markten schommelen licht na kredietratingverlaging en rentezorgen

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

--,--
---% (1D)
1W ---%
1M ---%
1Y ---%
S&P 500
Artikel laten voorlezen

De Amerikaanse aandelenmarkten sloten maandag nipt in het groen na een volatiele sessie. De S&P 500 noteerde een bescheiden winst van 0,09% en een slot op 5.964 punten, terwijl de Dow Jones Industrial Average 0,32% steeg naar 42.793 punten. De Nasdaq 100 eindigde eveneens 0,09% hoger met een slot van 21.447 punten. De Russell 2.000 verloor 0,42% met een slotkoers van 2.104 punten. Op sectorniveau eindigden zeven van de elf S&P 500-sectoren in de plus. Grootste stijger was de gezondheidssector. Van de vier sectoren die in het rood eindigden, was de energiesector de zwakste.

Nasdaq 100 (NDX), 20/05/2025

De markten veerden later op de dag op dankzij koopinteresse bij lagere niveaus en geruststellende verklaringen van minister van Financiën Bessent. Hij onderstreepte de toewijding van de Amerikaanse overheid om de uitgaven terug te dringen en structurele economische groei te bekomen.

De beursdag begon echter in mineur, nadat Moody’s vrijdag de kredietrating van de Verenigde Staten verlaagde van Aaa naar Aa1. De verlaging volgde op toenemende zorgen over het oplopende begrotingstekort. Dit nieuws duwde de dollar naar het laagste niveau in een week, terwijl de rente op éénjarige T-notes steeg naar 4,562%, het hoogste punt in vijf weken.

Moody’s sluit zich hiermee aan bij eerdere verlagingen van S&P (2011) en Fitch (2023), waarmee alle grote kredietbeoordelaars de VS nu niet langer de hoogste kredietstatus toekennen. De omvang van uitstaande Amerikaanse staatsobligaties is sinds 2007 opgelopen van $4,5 biljoen naar bijna $30 biljoen. Volgens branchevereniging SIFMA stegen de jaarlijkse bruto-uitgifte van overheidsleningen van $362 miljard in 2007 naar $2,6 biljoen vorig jaar. Ook de schuldquote ten opzichte van het bbp steeg van circa 35% naar 100%, aldus het Congressional Budget Office.

Jamie Dimon waarschuwde maandag dat financiële markten en centrale banken de risico’s van torenhoge Amerikaanse begrotingstekorten, protectionisme en geopolitieke spanningen ernstig onderschatten. Hij vreest dat inflatie of zelfs stagflatie realistischer is dan beleggers nu incalculeren. Volgens Dimon zullen winstverwachtingen voor S&P 500-bedrijven dalen richting nulgroei, met negatieve gevolgen voor aandelenwaarderingen. Investment banking-inkomsten bij JPMorgan nemen af, terwijl handelsactiviteiten licht stijgen. Dimon bevestigde dat hij nog enkele jaren aanblijft als CEO van JPMorgan.

Vandaag worden de boeken geopend bij Home Depot, Palo Alto Networks, Keysight Technologies en Vodafone.

Centrale bank drukt het sentiment

Beleidsmakers van de Federal Reserve lieten zich maandag voorzichtig uit. Fed-gouverneur Bostic waarschuwde voor stijgende inflatieverwachtingen en gaf aan slechts één renteverlaging dit jaar te verwachten. Hij benadrukte dat de recente ratingverlaging mogelijk negatieve gevolgen heeft voor de financieringsmogelijkheden van bedrijven en huishoudens.

New York Fed-president Williams gaf aan dat de centrale bank geduld moet betrachten bij het beoordelen van nieuwe economische signalen. Vicevoorzitter Jefferson stelde dat het huidige rentebeleid “gematigd restrictief” is en benadrukte het belang van afwachten, gezien de vele onzekerheden rond overheidsbeleid en geopolitiek.

Alle signalen die gisteren werden gegeven door beleidsmakers bij de Federal Reserve gaan in tegen wat president Trump graag wil, namelijk lagere rentevoeten. De markt kent momenteel slechts een kans van 8,6% toe aan een renteverlaging van 25 basispunten tijdens de FOMC-vergadering op 17-18 juni.

www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html, 20/05/2025

Blik op de week: arbeidsmarkt, industrie en vastgoed

Deze week kijken beleggers uit naar mogelijke ontwikkelingen rond importheffingen en handelsakkoorden. Donderdag worden de wekelijkse steunaanvragen verwacht te stijgen naar 230.000, en zal de S&P Global PMI voor de verwerkende industrie naar verwachting dalen naar 49,9. Voor de S&P Global PMI diensten wordt een stijging verwacht naar 51. De bestaande woningverkopen over april worden op donderdag gepubliceerd en zouden met 2,0% kunnen stijgen naar 4,10 miljoen. Vrijdag volgen de cijfers over nieuwbouwwoningen, waarbij een krimp van 4,7% naar 694.000 wordt verwacht.

Blik op Azië en Europa

Chinese en Hongkongse aandelen stegen dinsdag na de eerste renteverlaging door de PBoC (People’s Bank of China) sinds oktober, wat het beleggersvertrouwen versterkte. De Hang Seng-index won 1,29%, de CSI300 steeg 0,6% en de Shanghai Composite 0,38%. Vooral gezondheidszorg en consumentensectoren profiteerden. De monetaire versoepeling en betere handelsvooruitzichten tussen de VS en China voedden de risicobereidheid onder beleggers. Ook regionale markten, zoals de Nikkei, sloten licht hoger met een stijging van zo’n 0,26%.

De ECB waarschuwt dat de goudmarkt onder geopolitieke druk een bedreiging kan vormen voor de financiële stabiliteit in de eurozone. Volgens vier ECB-economen zorgen de dominantie van enkele grote spelers, hefboomwerking en de ondoorzichtige OTC-derivatenmarkt voor systeemrisico’s. Leveringsproblemen, zoals eerder bij de Bank of England, en margin calls kunnen liquiditeitsstress veroorzaken en schokken verspreiden. De recente goudpiek boven $3.500 per ounce, gevolgd door een scherpe correctie, onderstreept die kwetsbaarheid, aldus de ECB. Ook kan fysieke schaarste bij afwikkeling van contracten leiden tot aanzienlijke verliezen.

Vandaag duiden de Europese futures op een mogelijks groene opening in Europa. De winsten lopen op tot 0,50%. In Europa worden vandaag de boeken geopend bij o.a Atenor en Inclusio.

Beursagenda

Dinsdag 20 meiDE – Inflatie (PPI)08:00
Woensdag 21 meiJPY – Export
JPY – Handelsbalans
VS – Ruwe olievoorraden
01:50
01:50
16:30
Donderdag 22 meiDE – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
DE – Diensten Inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – Productie PMI
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
EUR – ECB notulen
VS – Jobless claims
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – FOMC-lid Williams spreekt
09:30
09:30
10:00
10:00
13:30
14:30
15:45
16:00
20:00
Vrijdag 23 meiJPY – Nationale Kern CPI
DE – BBP
VS – Nieuwe huizenverkopen
01:30
08:00
16:00

Gebruikte bronnen:

www.cnbc.com/2025/05/19/trump-tariffs-jpmorgan-chase-ceo-jamie-dimon.html

www.bloomberg.com/markets/sectors

www.forexfactory.com/

www.bloomberg.com/news/articles/2025-05-19/gold-markets-are-cited-by-ecb-as-a-risk-to-financial-stability

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Beursnieuws Amerika

De Amerikaanse aandelenmarkten hebben afgelopen week indrukwekkende winsten geboekt, waarbij beleggers zich optimistisch toonden ondanks tegenvallende economische signalen. De S&P 500 sloot vrijdag 0,70% hoger op 5.958,38, de Nasdaq steeg met 0,52% naar 19.211,10 en de Dow Jones won 0,78% tot 42.654,74. Daarmee keerde de Dow terug in positief terrein voor 2025. Op weekbasis steeg de S&P 500 met 5,3%, de Nasdaq zelfs met 7,2% en de Dow met 3,4%.

Vooral technologieaandelen trokken de kar. Nvidia steeg 16% in de week, Meta Platforms 8%, Apple 6% en Microsoft 3%. De rally kwam ondanks een forse verslechtering van het consumentenvertrouwen, dat volgens de University of Michigan daalde naar het op een na laagste niveau ooit. Tegelijkertijd zijn de inflatieverwachtingen onder consumenten fors gestegen: van 6,5% naar 7,3% op jaarbasis. De vrees dat inflatie zou exploderen door importheffingen blijkt vooralsnog echter niet uit de data.

Applied Materials verloor 6% na tegenvallende kwartaalcijfers. Daarentegen steeg Coinbase 9% na een scherpe correctie eerder in de week; analisten achtten de zorgen over een SEC-onderzoek overtrokken.

Op de obligatiemarkt bewoog de Amerikaanse 10-jaarsrente volatiel en zakte uiteindelijk weer onder de 4,5%. Goud kreeg het zwaar te verduren: de prijs daalde meer dan 4% op weekbasis tot $ 3.188,25 per ounce, het diepste niveau sinds november. De opluchting over het handelsakkoord lijkt risicobereidheid onder beleggers te stimuleren, ten koste van veilige havens.

Beleggers lijken zich echter vooral te focussen op geopolitieke ontspanning. De tijdelijke handelsvrede van 90 dagen tussen de VS en China verlichtte de zorgen over een escalerende handelsoorlog. Het is nu afwachten of de twee grootmachten ook tot een definitieve oplossing komen.

Toch blijven er onzekerheden. President Trump kondigde vrijdag aan binnenkort nieuwe tarieven te communiceren aan landen waarmee de VS geen tijd heeft om onderhandelingen te voeren. Daarnaast waarschuwde Fed-voorzitter Powell dat centrale banken zich moeten voorbereiden op vaker voorkomende aanbodschokken en blijvend hogere rentes.

Ook verlaagde Moody’s vrijdag de Amerikaanse kredietrating van Aaa naar Aa1, waarmee het in lijn komt met S&P en Fitch. De reden: het oplopende begrotingstekort en de hoge herfinancieringskosten van de Amerikaanse staatsschuld. Als reactie daalden futures stevig: de Dow-futures verloren 292 punten (-0,7%), S&P 500 futures daalden 0,7% en Nasdaq 100 futures 0,8%.

De rente op Amerikaanse staatsobligaties kan hierdoor verder stijgen, juist op het moment dat de economie al onder druk staat door de tarievenpolitiek van president Trump. Toch zagen we dat tot dusver niet echt gebeuren. Volgens analisten van Bleakley Financial Group onderstreept de afwaardering symbolisch de groeiende zorgen over de Amerikaanse schuldpositie. Fed-voorzitter Powell waarschuwde eerder al voor een toekomst van frequente aanbodschokken en blijvend hogere rentes.

Aziatische markten dalen na kredietafwaardering VS

In Azië kleurden de beurzen maandag rood, nadat Moody’s de Amerikaanse kredietwaardigheid verlaagde en nieuwe economische cijfers uit China teleurstellend waren. De Hang Seng verloor 0,73%, de CSI 300 daalde 0,48%. De Nikkei 225 zakte met 0,54%, de Topix met 0,36%. In Zuid-Korea verloor de Kospi 0,47% en de Kosdaq 0,77%.

De Reserve Bank of Australia begint vandaag aan haar tweedaagse beleidsvergadering. In Japan blijven zorgen over economische krimp en de zwakke yen de markten domineren.

Beleggers blijven alert op verdere reacties op de Amerikaanse kredietafwaardering, die de druk op wereldwijde obligatiemarkten en risicobereidheid verder kan verhogen.

Europese markten openen gemengd

De Europese beurzen lijken maandag gemengd te openen. De futures wijzen op een licht hogere start voor de DAX, terwijl de FTSE licht lager opent (-5 punten).

De aandacht van beleggers verschuift naar geopolitieke ontwikkelingen. In Londen vindt vandaag een belangrijke U.K.-EU-top plaats. Verwacht wordt dat premier Keir Starmer en Ursula von der Leyen een nieuw defensie- en veiligheidsakkoord aankondigen, evenals versoepelingen op het gebied van mobiliteit en handelsbelemmeringen.

Later vandaag voeren president Trump en zijn Russische ambtgenoot Poetin een telefoongesprek over de impasse in Oekraïne. Beiden lieten de vredesonderhandelingen in Turkije vorige week links liggen.

Verder verschijnen vandaag kwartaalresultaten van Ryanair en Cerillion. Er worden geen grote macro-economische cijfers uit Europa verwacht.

In Europa boekten de belangrijkste beurzen vrijdag bescheiden winst. De pan-Europese Stoxx 600 index sloot 0,4% hoger, aangevoerd door de sector huishoudelijke goederen (+1,2%). Mijnbouwaandelen daarentegen stonden onder druk (-1%). De Duitse DAX eindigde 0,8% hoger en beweegt richting een nieuwe recordstand. De index is sinds begin dit jaar al 19% gestegen.

Renk (+16%), producent van onderdelen voor gevechtstanks, was een opvallende stijger na een positieve analistenrapport van JPMorgan. Op bedrijfsniveau viel ook Novo Nordisk op, dat bijna 4% daalde na het onverwachte vertrek van CEO Lars Fruergaard Jørgensen. Analisten wijzen erop dat de strategische problemen bij de GLP-1-producent daarmee niet zijn opgelost.

Vooruitkijkend ligt de focus deze week op de inkoopmanagersindices (PMI’s) voor de VS en de Eurozone. Deze cijfers geven een belangrijk signaal over de gezondheid van de industriële en dienstensector. Daarnaast worden de definitieve inflatiecijfers uit de Eurozone bekendgemaakt en staan er toespraken van diverse Fed-leden op de agenda. Mogelijk bieden deze meer duidelijkheid over het toekomstige rentebeleid, dat nog altijd het sentiment op de markten sterk beïnvloedt.

Beursagenda

Maandag 19 meiCNY – Industriële Productie
EUR – Inflatie (CPI)
VS – FOMC-lid Bostic spreekt
VS – FOMC-lid Williams spreekt
VS – Leading index VS
04:00
11:00
14:30
14:30
16:0
Dinsdag 20 meiDE – Inflatie (PPI)08:00
Woensdag 21 meiJPY – Export
JPY – Handelsbalans
VS – Ruwe olievoorraden
01:50
01:50
16:30
Donderdag 22 meiDE – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
DE – Diensten Inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – Productie PMI
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
EUR – ECB notulen
VS – Jobless claims
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – FOMC-lid Williams spreekt
09:30
09:30
10:00
10:00
13:30
14:30
15:45
16:00
20:00
Vrijdag 23 meiJPY – Nationale Kern CPI
DE – BBP
VS – Nieuwe huizenverkopen
01:30
08:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/05/15/stock-market-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2025/05/16/asia-pacific-markets-live-japan-gdp-hong-kong-gdp.html

https://www.cnbc.com/2025/05/16/european-stock-markets-friday-live-updates-stoxx-600-ftse-100-dax-cac-40-earnings.html

https://www.cnbc.com/2025/05/16/gold-slips-heads-for-worst-week-in-six-months-on-easing-trade-tensions.html

De Amerikaanse aandelenmarkten lieten donderdag een overwegend positief beeld zien. De S&P 500 steeg voor de vierde dag op rij en sloot 0,41% hoger. De Dow Jones won 0,65%, terwijl de Nasdaq Composite licht terrein verloor (-0,18%), met name door winstnemingen in de technologiesector. Bij de grootste verliezers zagen we Amazon (-2,4%), Meta (-2,35%) en Tesla (-1,4%). Het aandeel UnitedHealth verloor ruim 10% nadat mogelijke fraude aan het licht kwam. Eerder werd ook al de outlook opgeschort en de CEO vervangen.

De recente opleving op Wall Street is grotendeels te danken aan de tijdelijke wapenstilstand in het handelsconflict tussen de VS en China. Beide landen kwamen begin deze week overeen om gedurende 90 dagen geen nieuwe tarieven in te voeren, wat beleggers enige ademruimte gaf. Bovenop dit nieuws kwamen gisteren meevallende inflatiecijfers. De producentenprijzen in april daalden met 0,5% ten opzichte van maart, waar een stijging van 0,3% werd verwacht. Ook de consumentenprijsindex toonde eerder al een matiging met een jaargroei van 2,3% – het laagste niveau sinds februari 2021.

De dalende inflatie leidde ook tot lagere rentes op Amerikaanse staatsobligaties. De 10-jaarsrente daalde met 8,1 basispunten naar 4,447%, terwijl de 2-jaarsrente 9 basispunten zakte tot 3,963%.

Technologiefondsen leverden een sterke bijdrage aan de recente beursrally. Aandelen van Nvidia en Tesla zijn deze week al zo’n 15% gestegen. Meta en Amazon volgden met respectievelijk +8% en +6%. Daarmee staat de S&P 500 op weekbasis op een winst van 4,5%, de Dow op +2% en de Nasdaq zelfs op +6,6%.

Toch zijn er ook tekenen van voorzichtigheid. Walmart waarschuwde donderdag dat het bedrijf vanaf eind mei mogelijk prijzen moet verhogen door toegenomen importheffingen. Hoewel deze waarschuwing nog geen groot effect had op het marktsentiment, wijst het op mogelijke onderliggende kwetsbaarheden. Oud-topman Bill Simon benadrukte dat Walmart door efficiëntie en margeverbetering voldoende ruimte heeft om de hogere kosten voorlopig op te vangen.

Voor vandaag kijken beleggers uit naar nieuwe data over de Amerikaanse woningbouwen en het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan, die meer inzicht kunnen geven in de economische veerkracht.

Azië: Correcties ondanks handelsoptimisme

In tegenstelling tot de opmars op Wall Street sloten de meeste Aziatische beurzen donderdag lager. De Nikkei 225 in Japan daalde met 0,98%, terwijl de Topix 0,88% verloor. In Zuid-Korea ging de Kospi 0,73% omlaag. Ook de Chinese beurzen stonden onder druk: de Hang Seng verloor 0,82% en de CSI 300 daalde met 0,87%. De Indiase Nifty 50 verloor 0,16%. Alleen de Australische S&P/ASX 200 wist zich aan de malaise te onttrekken en steeg 0,22%.

De terugval in Azië lijkt vooral ingegeven door winstnemingen na eerdere stijgingen en onzekerheid over de daadwerkelijke impact van de VS-China tariefpauze. Analisten van Citi waarschuwen dat ondanks de huidige rust nieuwe volatiliteit op de loer ligt, onder meer door onduidelijkheid over het Amerikaanse begrotingsbeleid en zwakkere macrodata.

Ook politieke uitspraken wegen op het sentiment. Zo bekritiseerde voormalig president Trump donderdag Apples toenemende productie in India. Hij riep CEO Tim Cook op meer binnen de VS te produceren, ondanks de eerder aangekondigde investering van $ 500 miljard in Amerikaanse activiteiten.

Europa: rente ECB dichtbij ‘eindniveau’

In Europa is er vanochtend aandacht voor het rentebeleid van de ECB. Bestuurslid Martins Kazaks gaf aan dat de beleidsrente “relatief dicht” bij het eindniveau ligt, zolang inflatie binnen de verwachte bandbreedte blijft. De ECB verlaagde vorige maand haar depositorente met 25 basispunten tot 2,25%, maar Kazaks sluit niet uit dat er op 5 juni opnieuw een verlaging volgt. De markt houdt inmiddels al rekening met een renteverlaging van 25 basispunten.

Ook collega-bestuurder Isabel Schnabel pleitte vorige week voor een neutrale renteomgeving, wat erop duidt dat het monetaire beleid richting versoepeling beweegt. Grote zakenbanken zijn verdeeld: Goldman Sachs voorziet twee verlagingen dit jaar, JPMorgan slechts één.

Op bedrijfsniveau is het vandaag relatief rustig. Enkele grote Europese bedrijven zoals Richemont, Swiss Re, Land Securities en Thales presenteren kwartaalcijfers, wat mogelijk tot beweging in specifieke sectoren leidt.

Beursagenda

Vrijdag 16 meiJPY – BBP
JPY – Industriële Productie
EUR – Handelsbalans
VS – Bouwvergunningen
VS – Export & Import
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
01:50
06:30
11:00
14:30
14:30
16:00
16:00

Beursnieuws Verenigde Staten

De aandelenmarkten lieten op woensdag een gemengd beeld zien. De Dow Jones daalde met 0,21%. De brede S&P 500 en de technologie-index NASDAQ konden wel met winst sluiten. De indexen stegen met respectievelijk 0,10% en 0,72%.

De markt voor beursintroducties of IPO’s staat al een geruime tijd op een laag pitje. Verschillende grote spelers hebben hun beursplannen weer in de kast gestoken door de onrustige situatie op de markten. Crypto-exchange eToro besloot in deze moeilijke markt toch naar de beurs te trekken. En met succes. Het aandeel schoot bij de beursopening meteen 40% hoger. Een deel van deze winst ging wel weer verloren waardoor het aandeel zijn eerste handelsdag afsloot met een winst van bijna 29%.

Boeing is reeds lang een Amerikaans icoon. De vliegtuigbouwer heeft de afgelopen jaren echter een deel van haar pluimen verloren door verschillende tegenslagen en schandalen. Boeing heeft bijvoorbeeld geen winst meer geboekt sinds 2018. Het bedrijf probeert deze moeilijke tijd nu achter zich te laten door een recorddeal met Qatar te tekenen, waar president Trump niet toevallig op staatsbezoek is. Boeing en Qatar Airways hebben op woensdag een overeenkomst aangekondigd. De luchtvaartmaatschappij zal maximaal 210 vliegtuigen bestellen bij het Amerikaanse bedrijf. Dit wordt zo de grootste deal die Boeing ooit gesloten heeft voor widebodyvliegtuigen.  

Nabeurs kende het aandeel van sportkleding- en schoenenketen Foot Locker een koersexplosie. Het aandeel schoot met bijna 70% de hoogte in. Concurrent Dick’s Sporting Goods zou op het punt staan om Foot Locker over te nemen. Foot Locker is een van de bekendste schoenenbedrijven, maar heeft het de laatste tijd moeilijk gehad met een dalende omzet. Sinds 2019 sloot het bedrijf zo’n 20% van zijn  winkels en naar verwachting zullen er nog meer sluitingen volgen. Dick’s Sporting Goods zou $24 per aandeel betalen, waardoor Foot Locker een waardering van zo’n $2,3 miljard krijgt. Dit is een premie van meer dan 86% op de laatste koers. Met  zo’n 2 000 winkels wereldwijd en meer dan 45 000 werknemers is Foot Locker wereldwijd actief. Door de overname van Foot Locker kan Dick’s Sporting Goods zijn vleugels verder uitslaan over de hele wereld.

Blik op Azië

De markten in Azië vertonen op het moment van schrijven grotendeels een verlies. De Japanse Nikkei 225 noteert aan een verlies van ruim 1% net zoals de breder samengestelde Topix. De CSI 300 van het Chinese vasteland daalt met 0,89% terwijl de Hang Seng index uit Hongkong een verlies van 1% kent.

Europa

In Europa haperden de markten. De grootste indexen sloten allemaal met een verlies, zij het wel bescheiden. De BEL20 en de FTSE 100 uit het Verenigd Koninkrijk gingen respectievelijk 0,25% en 0,21% lager. De Franse CAC40 en de Duitse DAX kenden beide een verlies van 0,47%. Ook de pan-Europese STOXX600 liet een verlies van 0,24% optekenen.

De Franse treinbouwer Alstom was met een daling van meer dan 17% de zwakste leerling in de STOXX600. Het bedrijf maakte haar resultaten van afgelopen boekjaar bekend en deze werden niet goed onthaald bij beleggers. De omzet steeg met 6,6% op jaarbasis tot €18,5 miljard. Voor het komende boekjaar voorziet het bedrijf echter een groei van slechts 3% tot 5%. De vrije kasstroom van het bedrijf lag ruim boven de verwachtingen van analisten waardoor de cashflowproblemen waar het bedrijf mee kampte nu van de baan zouden moeten. Beleggers struikelden echter over de prognoses voor het komende jaar.

Luxebedrijf Burberry was dan weer één van de best presterende aandelen op het oude continent.  De omzet van het bedrijf daalde in het eerste kwartaal met 6%, wat iets beter was dan analisten hadden verwacht. Burberry heeft het in de hele wereld moeilijk. In alle regio’s daalde de omzet, aangevoerd door de zwakte in Azië-Pacific. In het derde kwartaal van 2024 was de omzet in Noord-Amerika nog een lichtpunt maar kende in het laatste kwartaal eveneens een daling van 4%. Geen echte goede cijfers, zou men denken maar toch steeg het aandeel zo fors. Beleggers hebben goede hoop dat het bedrijf erin zal slagen om de resultaten opnieuw op te krikken. Het management kondigde een reeks maatregelen aan die van de turnaround een succes zouden moeten maken. Burberry wil tegen 2027 wereldwijd ongeveer 18% van haar personeelsbestand schrappen.  Dit komt neer op 1 700 jobs. Deze en andere maatregelen zullen naar verwachting leiden tot een kostenbesparing van bijna $80 miljoen. Volgens CEO Joshua Schulman is dit de laatste stap om het iconische Britse merk weer op de rails te krijgen. In november werden reeds kostenbesparende maatregelen van meer dan $50 miljoen aangekondigd.

De Europese beurzen zullen naar verwachting vlak tot licht negatief openen. Deutsche Telekom, Siemens en Allianz openen hun boeken. Ook maakt het Verenigd Koninkrijk haar economische groeicijfers voor het afgelopen kwartaal bekend.

Beursagenda

Donderdag 16 meiEUR – BBP
EUR – Industriële Productie
VS – Jobless claims
VS – Detailhandelsverkopen
VS – PPI
VS – Jobless claims
VS – NY Empire State Productie-index
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Fed-voorzitter Powell spreekt
VS – Industriële Productie
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Fed-vicevoorzitter Barr spreekt
11:00
11:00
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:40
15:15
16:00
16:00
20:05
Vrijdag 17 meiJPY – BBP
JPY – Industriële Productie
EUR – Handelsbalans
VS – Bouwvergunningen
VS – Export & Import
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
01:50
06:30
11:00
14:30
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/05/14/boeing-qatar-trump-plane-deal.html

https://www.reuters.com/business/retail-consumer/dicks-sporting-goods-closes-deal-buy-rival-foot-locker-wsj-reports-2025-05-14

https://www.reuters.com/business/alstom-forecasts-higher-margin-after-reporting-strong-yearly-cash-flow-2025-05-14

https://www.cnbc.com/2025/05/14/burberry-brby-earnings-q4-fy-2025.html

https://www.cnbc.com/2025/05/15/european-markets-live-updates-stocks-news-data-and-earnings.html

https://www.cnbc.com/2025/05/15/asia-pacific-live-us-china-trade.html

Op Wall Street werd de opwaartse trend voorgezet. De stemming onder beleggers werd aanzienlijk gesteund door een meevallend inflatiecijfer over april. De brede S&P 500-index noteerde een stijging van 0,72% tot 5.887 punten en sloot daarmee voor het eerst sinds begin maart weer positief over het lopende jaar. De Nasdaq 100 won zelfs 1,58% en eindigde op 21.198 punten. De Dow zakte 0,64% tot 42.140,43 punten. De small cap index Russell 2.000 eindigde 0,49% hoger op 2.102 punten. Op sectorniveau zagen we een gemengd beeld. Zes van de elf S&P 500-sectoren eindigden in de plus. De informatietechnologiesector was veruit de sterkste stijger. De overige vijf S&P 500-sectoren sloten ondanks de sterke beursdag in het rood. De meest getroffen sectoren waren de vastgoed- en de gezondheidssector.

UnitedHealth Group drukt zwaar op de Dow. Het aandeel kelderde liefst 17,79% nadat het bedrijf onverwacht aankondigde dat CEO Andrew Witty per direct aftreedt. Tevens trok de zorgverzekeraar zijn vooruitzichten voor 2025 in vanwege oplopende medische kosten. De onderneming heeft de afgelopen periode meerdere tegenslagen gekend, waaronder de moord op Brian Thompson, topman van de verzekeringsdivisie, eind vorig jaar. Verder hangt er ook een rechtszaak boven het hoofd van UnitedHealth. Volgens de klacht heeft het management informatie achtergehouden voor de aandeelhouders.

De VS opent de deur voor grootschalige AI-investeringen in de Golfregio. Saoedi-Arabië en de VAE krijgen toegang tot geavanceerde AI-chips van Nvidia en AMD, wat miljardencontracten oplevert voor Amerikaanse techreuzen. Nvidia levert honderdduizenden chips aan het Saoedische Humain, AMD participeert in een $10 miljard project voor datacenters. Amazon, Cisco, en Global AI investeren samen met Humain in AI-infrastructuur, terwijl OpenAI plannen heeft voor uitbreiding in de VAE. Een mogelijk akkoord stelt de VAE in staat jaarlijks 500.000 Nvidia-chips te importeren, wat eerdere exportbeperkingen ondermijnt. Tegelijk lanceert het venture capital bedrijf STV met steun van Google een AI-fonds van $100 miljoen voor startups uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Hiermee krijgen Amerikaanse AI- en halfgeleiderbedrijven toekomstige groeikansen in de emerging markets.

Coinbase steeg dinsdag 23,97% na de aankondiging dat het wordt opgenomen in de S&P 500-index, ter vervanging van Discover Financial. De opname, die maandag ingaat, leidt tot verplichte aankopen door indexfondsen. Voor Coinbase betekent dit een keerpunt na een volatiel jaar met stevige dalingen in februari en maart. De koerswinst volgt op eerder momentum sinds Trumps verkiezingsoverwinning, waarbij verwacht wordt dat zijn beleid cryptovriendelijker zal zijn. Coinbase rapporteerde recent een kwartaalwinst van $65,6 miljoen op $2,03 miljard omzet en kondigde de overname aan van Deribit (Dubai) voor $2,9 miljard, de grootste deal in de cryptosector.

De Amerikaanse consumenten­prijsindex over april steeg op jaarbasis met 2,3% en kwam daarmee onder de markt­verwachting van 2,4% uit. De kerninflatie (exclusief voeding en energie) bleef met 2,8% onveranderd ten opzichte van maart. De afkoelende inflatiedruk voedt de hoop op een minder agressief rentepad van de Fed. De rentefutures prijzen nu een kans van 8,2% in op een verlaging van 25 basispunten tijdens de FOMC‑vergadering van 17‑18 juni.

www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html, 14/05/2025

Blik op Azië en Europa

De aandelenbeurzen in Hongkong boekten woensdag stevige winsten, met technologieaandelen als belangrijkste trekkers. De markt reageerde positief op het verdere afzwakken van de handelsspanningen tussen de VS en China, terwijl beleggers hun aandacht verlegden naar de naderende kwartaalcijfers van grote techspelers.

De Hang Seng-index steeg 1,73%, terwijl de Shanghai Composite een winst realiseerde van zo’n 0,54%. Tencent en Alibaba wonnen respectievelijk 1,98% en 1,67% in aanloop naar hun cijfers. JD.com steeg 3,07% na beter dan verwachte omzetcijfers. Tencent Music sprong zelfs 13,67% omhoog dankzij sterke kwartaalresultaten. De HSTECH-index staat inmiddels bijna 20% hoger op jaarbasis. HSTECH staat voor Hang Seng TECH Index en is een aandelenindex die bestaat uit de grootste en meest toonaangevende technologiebedrijven uit Hong Kong.

Hang Seng TECH Index, 14/05/2025

In Europa staan vandaag heel wat bedrijfsresultaten op het programma. Denk hierbij aan Euronext, Agfa Gevaert, Mdxhealth, Bekaert, Care Property Investen Euronav.

De Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, uitte dinsdag scherpe kritiek op de Europese Unie tijdens het Saoedi-Amerikaanse Investeringsforum in Riyad. Volgens Bessent worstelt de EU met een “collectief handelingsprobleem” dat de voortgang van handelsgesprekken met de VS ernstig belemmert. “De Fransen willen iets anders dan de Italianen,” aldus Bessent. Dat maakt een snelle overeenkomst met Europa minder waarschijnlijk.

Vandaag lijken de Europese futures voorlopig te duiden op een mild lagere opening. Het verlies loopt op tot 0,16%.

Beursagenda

Woensdag 15 meiDE – Inflatie (CPI)
VS – Fed-lid Waller spreekt
VS – Ruwe olievoorraden
08:00
11:15
16:30
Donderdag 16 meiEUR – BBP
EUR – Industriële Productie
VS – Jobless claims
VS – Detailhandelsverkopen
VS – PPI
VS – Jobless claims
VS – NY Empire State Productie-index
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Fed-voorzitter Powell spreekt
VS – Industriële Productie
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Fed-vicevoorzitter Barr spreekt
11:00
11:00
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:40
15:15
16:00
16:00
20:05
Vrijdag 17 meiJPY – BBP
JPY – Industriële Productie
EUR – Handelsbalans
VS – Bouwvergunningen
VS – Export & Import
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
01:50
06:30
11:00
14:30
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

www.bls.gov/news.release/cpi.nr0.htm

www.bloomberg.com/markets/sectors

www.bloomberg.com/news/articles/2025-05-13/nvidia-amd-humain-all-the-ai-related-deals-from-trump-s-mideast-trip

www.cnbc.com/2025/05/13/coinbase-jumps-sp-500-inclusion.html

www.bloomberg.com/news/articles/2025-05-13/bessent-says-eu-may-have-a-collective-action-problem-on-trade

De grote Amerikaanse beursindices sloten de eerste handelsdag van de week stevig in het groen. De S&P 500 won 3,26 % met een slot op 5.844 punten, de Dow Jones Industrial Average steeg 2,81 % met slotkoers op 42.410 punten en de technologie‑gedreven Nasdaq 100 voegde 4,02 % toe. De slotkoers lag uiteindelijk op 20.868 punten. De small caps ondergingen ook een stevige portie optimisme. Russell 2.000 eindigde de eerste handelsdag van de week 3,42% hoger op 2.090 punten. Op sectorniveau konden alle elf de S&P 500-sectoren in de plus eindigen met uitzondering van de nutssector.

Beleggers keerden massaal terug naar risicovolle activa nadat Washington en Peking overeenkwamen hun wederzijdse invoerheffingen gedurende drie maanden substantieel terug te schroeven, een belangrijke stap richting de‑escalatie van het handelsconflict. Volgens de Amerikaanse Minister van Financiën Bessent verliepen de gesprekken ‘uiterst robuust en productief’. De VS verlaagt de gemiddelde heffing op Chinese goederen van 145 % naar 30 %, terwijl China zijn tarieven op Amerikaanse producten terugbrengt van 125 % naar 10 %. Exportgevoelige sectoren kunnen even opgelucht ademhalen.

Trumps nieuwe Executive Order zet farmabedrijven onder druk: binnen 30 dagen moeten ze vrijwillig lagere prijzen aanbieden, anders koppelt de VS haar medicijntarieven aan Europese prijzen, die volgens Trump vaak een pak lager zijn. HHS‑minister Robert F. Kennedy Jr. leidt de onderhandelingen. Indien het mislukt zal er regulering volgen. Lobbyorganisatie PhRMA waarschuwt voor minder R&D en noemt het plan ‘slecht voor patiënten’. De impact voor commercieel verzekerden blijft onzeker en politiek verzet samen met juridische acties lijken zich op te maken.

Er lijken hoopgevende geopolitieke signalen zijn. India en Pakistan kondigden een onmiddellijk staakt‑het‑vuren af en de Oekraïense president Zelensky meldde dat hij later deze week in Istanbul rechtstreeks met president Poetin zal onderhandelen. De macro‑kalender wordt deze week gedomineerd door inflatie‑ en consumptiegegevens. Vandaag verschijnt het Amerikaanse consumentenprijsindexcijfer (CPI) voor april, de markt rekent op een maand‑op‑maandstijging van 0,3 % en een jaarinflatie van 2,4 %. Core‑CPI zou eveneens 0,3 % stijgen maand-op-maand. Donderdag volgen de detailhandelsverkopen en de producentenprijzen (PPI). Vrijdag sluiten de woningbouw‑ en de sentimentcijfers de week

Blik op Azië en Europa

Chinese staatsmedia prijzen de harde opstelling van Beijing, terwijl op sociale media miljoenen berichten circuleren over het akkoord. Tegelijk wil China zich profileren als betrouwbare handelspartner en belooft het versoepelingen, ook rond exportbeperkingen op zeldzame aardmetalen. Na de eerste euforie over het handelsbestand tussen de VS en China bleef de beurs in het Chinese vasteland dinsdag vrijwel vlak met de Shanghai composite die 0,08% terrein wint en de Hang Seng index neemt een duik van 1,67%. Volgens Bloomberg heft China het verbod op leveringen van Boeing-vliegtuigen op na een doorbraak in de handelsgesprekken met de VS. Dat biedt Boeing op korte termijn ademruimte. Leveringen mogen worden hervat, maar blijven afhankelijk van verdere vooruitgang in de onderhandelingen. China vertegenwoordigt 20% van de toekomstige wereldwijde vliegtuigvraag.

Europa lijkt nog steeds weinig vooruitgang te boeken in de onderhandelingen met Trump. Tegelijkertijd haalde Trump gisteren opnieuw uit naar Europa, dat hij omschreef als “gemener dan China” (vrij vertaald: nastier than China). De Europese beurzen gaan voor een vlakke opening. Verder krijgen we vandaag in de voormiddag het Duitse ZEW economisch sentiment en kijken we uit naar de kwartaalcijfers van Alfen, Kendrion, TKH Group, B&S Group, Nyxoah en ABN AMRO.

Beursagenda

Dinsdag 14 meiEUR – ZEW Economisch sentiment
VS – Inflatie (CPI)
11:00
14:30
Woensdag 15 meiDE – Inflatie (CPI)
VS – Fed-lid Waller spreekt
VS – Ruwe olievoorraden
08:00
11:15
16:30
Donderdag 16 meiEUR – BBP
EUR – Industriële Productie
VS – Jobless claims
VS – Detailhandelsverkopen
VS – PPI
VS – Jobless claims
VS – NY Empire State Productie-index
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Fed-voorzitter Powell spreekt
VS – Industriële Productie
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Fed-vicevoorzitter Barr spreekt
11:00
11:00
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:40
15:15
16:00
16:00
20:05
Vrijdag 17 meiJPY – BBP
JPY – Industriële Productie
EUR – Handelsbalans
VS – Bouwvergunningen
VS – Export & Import
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
01:50
06:30
11:00
14:30
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

www.bloomberg.com/markets/sectors

www.forexfactory.com/#detail=142635

www.cnbc.com/2025/05/12/china-trade-trump-tariffs-beijing.html

www.bloomberg.com/news/articles/2025-05-13/china-removes-ban-on-boeing-deliveries-after-us-trade-truce