Olie futures: op welke manieren u kunt beleggen met futures in olie

Door Justin Blekemolen


WTI Crude Oil
ISIN: --
|
Ticker: WTI
|
Valuta: USD
Olie futures | Olie spreads | Beleggen in olie
Voor actieve handelaren is volatiliteit een zege. De olieprijs is de afgelopen jaren bijzonder volatiel gebleken, wat de interesse van veel beleggers heeft gewekt om te beleggen in olie.

Er zijn verschillende manieren om in olie te investeren, waarvan de meest directe optie het beleggen in olie futures is. Met olie futures kunt u direct inspelen op koersbeweging van de olieprijs.

In dit artikel leest u hoe u kunt handelen in olie futures, wat de meest bekende olie futures zijn en geven we concrete tips om te profiteren van olie spreads. Bent u opzoek naar een online broker om futures te handelen, klik dan hier.

Beleggen in olie met futures

De meeste bekende olie future is de Light Sweet Crude Oil future (ticker: CL), gebaseerd op West Texas Intermediate (WTI). Beleggen in deze future kan een dure hobby zijn. Eén punt in de olie future staat gelijk aan $ 1000. Met een blik op de onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat winsten en verliezen met een positie in de olie-future rap kunnen oplopen.

Light Sweet Crude Oil future - Beleggen in olie met futures - olie spreads

Toch is de Light Sweet Crude Oil future niet de enige olie future die verhandelbaar is. Een andere bekende future is de Brent Crude Oil future (ticker: BZ). De naam zegt het al, deze future is gebaseerd op Brent olie. De multiplier is net als bij de CL-future $ 1000. Beide futures zijn dus op een andere variant van olie gebaseerd, daardoor verschilt de waardeontwikkeling ook enigszins. Maar uiteraard bewegen de koersen globaal wel in dezelfde richting.

Brent & WTI olie future - Beleggen in olie met futures - olie spread

Met olie spreads beleggen in olie

De bovenstaande lijngrafiek laat zien dat de beide futures zo nu en dan redelijk uit elkaar lopen en vervolgens weer convergeren. Ik probeer van dergelijke bewegingen te profiteren. Om dat te doen wil ik een iets duidelijker beeld krijgen van de ontwikkeling van het verschil tussen beide prijzen. Om dit inzichtelijk te krijgen, maak ik gebruik van de ComboTrader.

In de ComboTrader maak ik een future combinatie aan waar ik een BZ-future koop en een CL-future verkoop. Deze combinatie voeg ik vervolgens toe en plot ik in een grafiek.

Combinatie trader met de combotrader - Beleggen in olie met futures olie spreads

De combinatie is vervolgens als volgt zichtbaar in het TWS Handelsplatform, waar de paarse koersen mijn combinatie voorstelt.

Koersen van de olie combinatie - Beleggen in olie met futures - olie spreads

De spread kunt u handelen net als ieder ander aandeel in het platform. Zo heb ik het onderstaande plaatje een verkooporder op 1,75 klaarstaan. Om het gemak te vergroten kunt u de order uiteraard ook rechtstreeks in de grafiek plaatsen. Wanneer u deze combinatie verkoopt, betekent dit dat u de BZ-future verkoopt en de CL-future koopt.

Verkoop van de olie combinatie - Beleggen in olie met futures - olie spreads

De lange grafiek van de april oliespread laat zien dat de BZ-future relatief veel is gestegen ten opzichte van de CL-future.

Olie spread BZ - CL - Beleggen in olie met futures

De kortere grafiek laat een iets rustiger stijgend trendkanaal zien met opgaande golven.

Korte grafiek van olie spread BZ - CL - Beleggen in olie met futures

Daytraden in olie met futures

Een andere manier van handelen is op de korte grafiek mee handelen op de golven. Net als bij de normale olie futures staat één punt voor duizend dollar. In het geval dat u de combinatie koopt op 1,60 en verkoopt op 1,70, heeft u dus $ 100 verdiend.

Het grote voordeel van een spread is dat de richting van de oliemarkt veel minder uitmaakt. Stel u voor, een olieminister doet onverwachts een uitspraak en de olieprijs gaat hard onderuit. Op onze longpositie verliest u dan geld, maar op de shortpositie verdiend u juist geld. De richting van de totale markt maakt niet uit, maar het gaat puur om hoe de onderlinge futures ten opzichte van elkaar bewegen.

Het onderstaande plaatje laat zien dat er op een shortpositie CZ-future een fors verlies staat, maar daar tegenover staat een winst op de CL-future. In totaal staat deze spread dan momenteel in de min.

Shortpositie in olie future - Beleggen in olie met futures - olie spreads

Margin voordeel met beleggen in olie met futures

Het systeem houdt er rekening mee dat u een tegengestelde positie inneemt. Het is dus niet zo dat de margin van de CL-future en de BZ-future bij elkaar worden opgeteld. Voor de combinatie van de bovenstaande spread vereist het systeem € 1.350 initial margin. Voor de CL-future zou dit op het moment een kleine € 4.000 zijn.

Als kleine kanttekening zouden wij u graag willen wijzen op het verschil in expiratiedatum tussen beide futures. De Brent future loopt eerder af dan de WTI-future. Verder raden wij u aan om de spreads ten tijde van oliecijfers te vermijden. Ondanks het hebben van long en shortposities kan de verhouding tussen de futures in een rap tempo veranderen. Zorg ervoor dat u geen positie heeft wanneer dergelijke cijfers uitkomen.

Beleggen in futures via LYNX?

Via LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle futures markten die wereldwijd worden aangeboden. 

KID Information:

FAQ

Olie futures zijn contracten waarin u instemt met het uitwisselen van een bepaalde hoeveelheid olie tegen een vastgestelde prijs op een specifieke datum. Ze worden verhandeld op futures beurzen en dienen hoofdzakelijk voor de koop en verkoop van olie.

De prijzen van olie futures worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals vraag en aanbod, geopolitieke gebeurtenissen, economische indicatoren en weersomstandigheden. Handelaren speculeren op deze prijsbewegingen om winst te maken.

Via LYNX kunt u razendsnel en voordelig in olie futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. LYNX geeft u toegang tot vrijwel alle futures markten die wereldwijd worden aangeboden. 


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.