De beste grondstofaandelen voor 2024

Door Yani Hellebaut


Rio Tinto ADR
ISIN: US7672041008
|
Ticker: RIO --- %

---
USD
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Rio Tinto ADR aandeel
Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 10 minutes

beste grondstofaandelen 2024 | beleggen in grondstofaandelen | grondtstofaandelen voorbeeld
Beleggen in grondstoffen omvat niet alleen de bekende metalen zoals goud en zilver. Ook industriële metalen zoals lithium of koper vallen onder het plaatje grondstoffen. Met een verwachte heropleving van de economische activiteit in 2024 zijn beleggers ook positief over grondstoffen.

In dit artikel kijken we welke grondstoffen het interessantst zijn om in te beleggen in 2024, en we selecteren tien interessante grondstofaandelen.

Bent u op zoek naar een online broker waarmee u kunt beleggen in meer dan 3000 beursgenoteerde bedrijven in de grondstoffensector? Klik hier en ontdek de mogelijkheden.

Wat zijn grondstofaandelen?

Grondstofaandelen zijn aandelen van bedrijven die actief zijn in de productie, exploratie en distributie van grondstoffen. De term “grondstoffen” gaat heel breed, van industriële metalen voor in de auto-industrie tot koffiebonen voor de dagelijkse kop koffie. Zo kunnen we een onderscheid maken tussen harde grondstoffen, zoals metaal- en energie, en zachte grondstoffen zoals tarwe, graan of koffie. Grondstoffen zijn de basis om andere goederen of diensten te produceren. Beleggers denken vaak dat met “beleggen in grondstoffen” wordt bedoeld dat men fysiek de grondstof moet aankopen. Alhoewel sommige beleggers al eens vijf ton koper aan hun voordeur wisten te vinden is het ook mogelijk om via aandelen ook in grondstoffenbedrijven te beleggen. Naast beleggen in de bedrijven die actief zijn in de productie en/of exploratie van grondstoffen kan je ook meer “rechtsreeks” beleggen in de onderliggende grondstoffen. Via futures, forwards of opties kunt u als belegger speculeren op de prijs van grondstoffen.

Grondstoffen volgens CRB  IndexGrondstof
1.aluminium
2.cacao
3.koffie
4.koper
5.maïs
6.katoen
7.ruwe olie
8.goud
9.verwarmingsolie
10.slachtvarkens
11.levend vee
12.aardgas
13.nikkel
14.sinaasappelsap
15.zilver
16.sojabonen
17.suiker
18.loodvrije benzine
19.tarwe

Hoe beleg ik in grondstofaandelen?

In plaats van rechtstreeks de onderliggende grondstof aan te kopen kan men ook profiteren van bepaalde grondstoffen door te beleggen in bedrijven die deze grondstof ontginnen. Hierbij is het vanzelfsprekend dat deze bedrijven heel afhankelijk zijn van de prijs van de onderliggende grondstof. Zo zijn de marges bij goudmijnbedrijven sterk afhankelijk van de goudprijs.

Men kan in grondstoffen beleggen op verschillende manieren. Via individuele aandelen koopt u rechtsreeks een bedrijf aan dat actief is in de grondstof die u prefereert. Ook via ETF’s of fondsen kunt u beleggen in een mandje van verschillende grondstoffen. Voor de meer risicovollere en speculatieve mogelijkheden kunt u ook via opties, futures of forwards in grondstoffen beleggen.

Voordelen van beleggen in grondstofaandelen:

  • Hefboom op grondstoffen: Grondstofaandelen laten doorgaans versterkte prijsbewegingen zien in vergelijking met de onderliggende grondstofprijs, waardoor beleggers een potentiële hefboomwerking krijgen.
  • Groeiende vraag: De groeiende wereldwijde vraag naar grondstoffen, gedreven door bevolkingsgroei en industriële ontwikkeling, kan gunstig zijn voor grondstofaandelen, aangezien deze bedrijven kunnen profiteren van een toenemende vraag naar hun producten.
  • Inflatiehedge: Grondstofaandelen worden vaak beschouwd als een hedge tegen inflatie, aangezien de prijzen van grondstoffen doorgaans kunnen stijgen tijdens periodes van inflatie, waardoor beleggers hun portefeuille kunnen beschermen tegen waardevermindering.

Nadelen van beleggen in grondstofaandelen

  • Hefboom op grondstoffen: Grondstofaandelen laten doorgaans versterkte prijsbewegingen zien in vergelijking met de onderliggende grondstofprijs, waardoor beleggers een potentiële hefboomwerking krijgen. Dit werkt uiteraard ook naar onderen.
  • Gevoeligheid voor economische cycli: Grondstofaandelen zijn vaak gevoelig voor economische cycli, en de prestaties ervan kunnen sterk beïnvloed worden door veranderingen in de economische omstandigheden, zoals recessies of economische groei.
  • Milieukwesties: Mijnbouwbedrijven, die vaak deel uitmaken van de grondstofsector, kunnen te maken krijgen met milieuproblemen en regelgevingsuitdagingen, wat de operationele kosten kan verhogen en de winstgevendheid kan beïnvloeden.
  • Valutarisico: Grondstofaandelen zijn gevoelig voor schommelingen in valutakoersen, vooral als de bedrijven internationaal actief zijn. Wisselkoersschommelingen kunnen invloed hebben op de winstgevendheid van deze bedrijven.
  • Afhankelijkheid van geopolitieke stabiliteit: Bedrijven in de grondstoffensector, met name die actief zijn in politiek instabiele regio’s, lopen het risico van ongunstige politieke gebeurtenissen, zoals nationalisatie van activa of plotselinge veranderingen in regelgeving.
  • Technologische veranderingen: Veranderingen in technologie en productieprocessen kunnen de vraag naar bepaalde grondstoffen beïnvloeden, waardoor grondstofaandelen kwetsbaar kunnen zijn voor verschuivingen in marktvraag en -aanbod.

Beste grondstofaandelen voor 2024

In dit artikel focussen we ons op de harde grondstoffen zoals basismetalen als koper en lithium en de edelmetalen goud en zilver. Beleggers moeten rekening houden met zowel de potentiële voordelen als de risico’s voordat ze besluiten te beleggen in grondstofaandelen. Hieronder een lijst met tien interessante grondstofaandelen met vervolgens een korte analyse van drie grondstofaandelen.

Loading ...
Company name Symbol Market capitalisation Last trade price YTD 1D 1M 1Y
BHP Group BHP 134,98 26,20 -15,32 % -1,56 % -5,38 % -9,48 %
Teck Resources TECK 24,43 47,76 12,99 % 0,61 % -7,80 % 13,82 %
Rio Tinto plc ADR RIO 83,31 66,51 -10,68 % -0,61 % -7,51 % -1,54 %
Uranium Energy Corp. UEC 2,47 6,04 -5,99 % 1,85 % -13,47 % 83,59 %
Agnico Eagle Mines Ltd. AEM 32,14 64,25 17,14 % 0,34 % -6,63 % 25,98 %
ArcelorMittal SA MT 18,61 21,82 -15,01 % -1,71 % -10,35 % -15,30 %
Albemarle Corp. ALB 12,17 103,51 -28,36 % -4,36 % -19,88 % -54,63 %
Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. FCX 69,11 48,11 13,01 % 0,25 % -7,55 % 20,61 %
First Majestic Silver Corp. AG 1,77 6,11 -0,65 % 0,33 % -17,77 % 9,69 %

Aandeel Rio Tinto Group (RIO)

De Rio Tinto groep bestaat uit het Britse Rio Tinto PLC en het Australische Rio Tinto Limited en is één van de grootste mijnbouwers in de wereld. Met projecten verspreid over zes continenten en 35 landen is het een heel gediversifieerd mijnbouwbedrijf. Naast diversificatie over verschillende regio’s zijn ze ook sterk gediversifieerd over verschillende grondstoffen. Rio Tinto is actief in de ontginning van lithium, koper, diamant, mineralen, nikkel, aluminium en ijzererts.

Gediversifieerde mijnbouwer met sterke financiële positie

Qua activiteiten komt momenteel 58% van de omzet uit China. Ondanks de tegenvallende economische resultaten van het afgelopen jaar in China blijft de consensus bij analisten toch dat de lange termijn positief lijkt voor de Chinese economie. Met een heel sterke balans heeft Rio Tinto een gunstige financiële positie. Momenteel heeft het bedrijf een schuld/eigen vermogen ratio van 26,4%.

De volledige groep had in de eerste helft van 2023 een omzet van $ 26.7 miljard. Een terugval van 10% in vergelijking met 2022 diezelfde periode. De winstmarges kregen ook een felle klap. Die waren 25% lager in de eerste helft van 2023 in vergelijking met de eerste helft van 2022, van $ 15.6 miljard naar $ 11.7 miljard. Ondanks de terugval van de resultaten verkeert het bedrijf financieel gezien in goede staat. De schuldpositie is goed gestructureerd, en het balansoverzicht is solide met een overschot aan liquide middelen.

De grootste reden van deze terugval is de daling van de grondstofprijzen. In de periode 2021-2022 kenden de grondstofprijzen enorme stijgingen, waardoor de omzet en de marges serieus waren toegenomen. Met een daling van deze prijzen kan men stellen dat Rio Tinto het niet bepaald “slechter” heeft gedaan, maar dat dit eerder een normalisering is gezien de extreme prijzen gedurende de periode 2021-2022.

Aandeel Rio Tinto Group | Rio Tinto Group grpndstoffen | grondstofaandelen

Aandeel Agnico Eagle Mines (AEM)

Naast Newmont Corporation en Barrick Gold is Agnico Eagle de derde grootste goudproducent in termen van marktwaarde. Met meer dan 65 jaar ervaring is het een sterke goudproducent met een mooi track-record. Momenteel heeft het projecten in Canada, Mexico, Australië en Finland, met het grootste deel van die operaties in Canada. Agnico Eagle voegde in 2022 samen met Kirkland Lake Gold. Daaruit volgden zes projecten die nu de hoeksteen zijn van het bedrijf. LaRonde, Canadian Malartic, Meadowbank, Detour Lake, Fosterville en Meliadine Mines zijn goed voor een jaarlijkse productie van ongeveer 265.000 ounces goud.

Lage kosten en hogere goudprijs zorgen voor hogere marges

Vergeleken met Newmont en Barrick is Agnico Eagle de op twee na grootste goudproducent ter wereld. Vergeleken met deze twee mastodonten is de AISC (d.z. All-in Sustaining Costs), wat de totale kosten zijn per ounce om goud te ontginnen, enorm laag. Barrick Gold heeft een AISC van $ 1,222, Newmont $ 1,472 en Agnico Eagle $ 1,090. Dit zorgt ervoor dat AEM hogere winstmarges kan behalen en biedt een sterkere concurrentiepositie. Dit is ook te zien op basis van de EV/EBITDA van Agnico Eagle die momenteel op 8,18x staat. Iets hoger dan Barrick (5.37x) en veel lager dan Newmont (10x).

De omzet is de afgelopen drie jaar maar liefst verdubbeld. Van $ 3.19 miljard in 2020 naar een verwachte omzet van $ 6.50 miljard in 2023. Hetzelfde geldt voor de winst. EBITDA steeg in diezelfde periode van $ 1.48 miljard naar een verwachtte $ 3.20 miljard voor volledig 2023.

De komende vijf jaar focust het bedrijf op de optimalisatie van de lopende projecten om de organische groei te verbeteren. 

Goudmijnbedrijven zoals Agnico Eagle mines zijn sterk afhankelijk van de goudprijs. Het is daarom ook logisch dat wanneer de goudprijs stijgt de omzet ook een pak hoger zal zijn. Vandaar dat een lage kost gecombineerd met een hogere goudprijs heel interessant is voor de marges. De kosten gaan immers niet omhoog bij een stijging van de goudprijs. Met een groot aantal nieuwe projecten die zullen worden opgestart dit jaar en een consensus dat de groudprijs nog zal stijgen dit jaar is dit een heel positieve positie voor Agnico Eagle Mines.

Aandeel Agnico Eagle Mines | beleggen in grondstofaandelen | beste grondstofaandelen 2024

Aandeel Albemarle Corporatio (ALB)

Albemarle is één van de grootste lithiumproducenten ter wereld. Met een marktwaarde van $ 14 miljard is het momenteel de leider in de lithiumsector. Ze zijn eigenaar van de Greenbushes mijn, ’s werelds grootste lithiummijn ter wereld.

Wanneer beleggers lithium horen leggen ze vaak rechtsreeks de link met de productie van elektrische wagens. Terwijl dit voor een stuk ook een groot deel inhoudt van de toepassingen van lithium is dit niet de enige focus bij Albemarle. Naast de groeiende industrie van elektrische wagens wordt lithium ook toegepast in allerlei elektronica voor laptops, telefoons, tv’s en andere toestellen.

De groei was de afgelopen 3 jaar zeer merkwaardig. Met een omzet van $ 3.13 miljard in 2020 naar een verwachte omzet van $ 9.45 miljard in 2023. Een stijging van maar liefst 202%. Albemarle focust op blijvende groei door steeds meer innovatie en schaalvergroting gecombineerd met een sterke focus op duurzaamheid. De groei beperkt zich niet louter tot de sector van elektrische wagens. Er wordt ook sterk gefocust op andere sectoren, zoals mobiliteit, energie, communicatie en gezondheid.

Een zwakke lithiummarkt biedt kansen voor de lange termijn

Albemarle is net zoals andere bedrijven actief in de ontginning van grondstoffen sterk afhankelijk van de prijs van de onderliggende grondstof. Momenteel is de lithiumprijs maar liefst meer dan 80% gezakt en gaat de productie bij de Greenbushes mijn teruggeschroefd worden. Allemaal negatieve katalysatoren op korte termijn op macroniveau. Desondanks staan lithiumbedrijven hierdoor op een zeer lage waardering. Momenteel noteert Albemarle aan een koers/winstverhouding van 4x de winst. De verwachtte toekomstige koers/winst staat op 5,5x-6x de winst. Gezien deze lage waarderingen zijn beleggers voor de korte termijn minder optimistisch. Echter is de consensus in de lithiumsector voor de lange termijn bij analisten zeer positief. Gezien de grote nood van lithium in elektrische auto’s, elektrische apparaten en de groene energietransitie is dit metaal niet weg te denken in de toekomst. Met huidige waarderingen kunnen beleggers profiteren van een hoog opwaarts potentieel, maar wel met kortetermijnrisico’s in de lithiumsector.

Aandeel Albemarle Corporatio | beleggen in grondstofaandelen | beste grondstofaandelen

De beste grondstofaandelen kopen via LYNX?

Uiteraard is het via het TWS Handelsplatform mogelijk om te beleggen in alle besproken grondstofaandelen. Maar via LYNX kunt u ook beleggen in andere grondstofaandelen.

Bronnen:

ING: Commodities Outlook 2024 (december 2024); https://think.ing.com/reports/commodities-outlook-2024-cautious-optimism-report

Financial Times: Lithium price plunges on slowing Chinese demand for electric vehicles (25/01/2024); https://www.ft.com/content/0fb27a1a-d149-4d66-87cf-a1e3feecb5e5

Reuters: Gold rises as safe-haven demand, rate cut bets keep prices elevated (15/01/2024); https://www.reuters.com/markets/commodities/safe-haven-gold-gains-renewed-fed-cut-bets-2024-01-15/

Agnico Eagle: TD Securities Global Mining Conference (24/01/2024); https://s21.q4cdn.com/374334112/files/doc_presentations/2024/AEM_TD-Global-Mining-Conference-2024.pdf

Rio Tinto: Investors Seminar (December 2023); https://cdn-rio.dataweavers.io/-/media/content/documents/invest/presentations/2023/rt-investor-seminar-2023-slides.pdf?rev=44327959c56646438e95a7cc821cb844

Albermarle Corporation: Albemarle Investor Presentation (December 2023); https://s201.q4cdn.com/960975307/files/doc_presentations/2023/Dec/04/2023_12-dec-investor-presentation-final.pdf