Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier.

Het beursnieuws van vandaag en de vooruitzichten voor komende week

Of u nu handelt in aandelen, opties of ETF’s, als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van de beurs. Justin en Kevin brengen u het laatste beursnieuws en geven een vooruitblik op de mogelijke ontwikkelingen voor de komende week.


Wall Street gematigd positief na daling PPI & ECB hint op renteverlaging

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

--,--
---% (1D)
1W ---%
1M ---%
1Y ---%
S&P 500
Artikel laten voorlezen

De Amerikaanse aandelenmarkten lieten donderdag een overwegend positief beeld zien. De S&P 500 steeg voor de vierde dag op rij en sloot 0,41% hoger. De Dow Jones won 0,65%, terwijl de Nasdaq Composite licht terrein verloor (-0,18%), met name door winstnemingen in de technologiesector. Bij de grootste verliezers zagen we Amazon (-2,4%), Meta (-2,35%) en Tesla (-1,4%). Het aandeel UnitedHealth verloor ruim 10% nadat mogelijke fraude aan het licht kwam. Eerder werd ook al de outlook opgeschort en de CEO vervangen.

De recente opleving op Wall Street is grotendeels te danken aan de tijdelijke wapenstilstand in het handelsconflict tussen de VS en China. Beide landen kwamen begin deze week overeen om gedurende 90 dagen geen nieuwe tarieven in te voeren, wat beleggers enige ademruimte gaf. Bovenop dit nieuws kwamen gisteren meevallende inflatiecijfers. De producentenprijzen in april daalden met 0,5% ten opzichte van maart, waar een stijging van 0,3% werd verwacht. Ook de consumentenprijsindex toonde eerder al een matiging met een jaargroei van 2,3% – het laagste niveau sinds februari 2021.

De dalende inflatie leidde ook tot lagere rentes op Amerikaanse staatsobligaties. De 10-jaarsrente daalde met 8,1 basispunten naar 4,447%, terwijl de 2-jaarsrente 9 basispunten zakte tot 3,963%.

Technologiefondsen leverden een sterke bijdrage aan de recente beursrally. Aandelen van Nvidia en Tesla zijn deze week al zo’n 15% gestegen. Meta en Amazon volgden met respectievelijk +8% en +6%. Daarmee staat de S&P 500 op weekbasis op een winst van 4,5%, de Dow op +2% en de Nasdaq zelfs op +6,6%.

Toch zijn er ook tekenen van voorzichtigheid. Walmart waarschuwde donderdag dat het bedrijf vanaf eind mei mogelijk prijzen moet verhogen door toegenomen importheffingen. Hoewel deze waarschuwing nog geen groot effect had op het marktsentiment, wijst het op mogelijke onderliggende kwetsbaarheden. Oud-topman Bill Simon benadrukte dat Walmart door efficiëntie en margeverbetering voldoende ruimte heeft om de hogere kosten voorlopig op te vangen.

Voor vandaag kijken beleggers uit naar nieuwe data over de Amerikaanse woningbouwen en het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan, die meer inzicht kunnen geven in de economische veerkracht.

Azië: Correcties ondanks handelsoptimisme

In tegenstelling tot de opmars op Wall Street sloten de meeste Aziatische beurzen donderdag lager. De Nikkei 225 in Japan daalde met 0,98%, terwijl de Topix 0,88% verloor. In Zuid-Korea ging de Kospi 0,73% omlaag. Ook de Chinese beurzen stonden onder druk: de Hang Seng verloor 0,82% en de CSI 300 daalde met 0,87%. De Indiase Nifty 50 verloor 0,16%. Alleen de Australische S&P/ASX 200 wist zich aan de malaise te onttrekken en steeg 0,22%.

De terugval in Azië lijkt vooral ingegeven door winstnemingen na eerdere stijgingen en onzekerheid over de daadwerkelijke impact van de VS-China tariefpauze. Analisten van Citi waarschuwen dat ondanks de huidige rust nieuwe volatiliteit op de loer ligt, onder meer door onduidelijkheid over het Amerikaanse begrotingsbeleid en zwakkere macrodata.

Ook politieke uitspraken wegen op het sentiment. Zo bekritiseerde voormalig president Trump donderdag Apples toenemende productie in India. Hij riep CEO Tim Cook op meer binnen de VS te produceren, ondanks de eerder aangekondigde investering van $ 500 miljard in Amerikaanse activiteiten.

Europa: rente ECB dichtbij ‘eindniveau’

In Europa is er vanochtend aandacht voor het rentebeleid van de ECB. Bestuurslid Martins Kazaks gaf aan dat de beleidsrente “relatief dicht” bij het eindniveau ligt, zolang inflatie binnen de verwachte bandbreedte blijft. De ECB verlaagde vorige maand haar depositorente met 25 basispunten tot 2,25%, maar Kazaks sluit niet uit dat er op 5 juni opnieuw een verlaging volgt. De markt houdt inmiddels al rekening met een renteverlaging van 25 basispunten.

Ook collega-bestuurder Isabel Schnabel pleitte vorige week voor een neutrale renteomgeving, wat erop duidt dat het monetaire beleid richting versoepeling beweegt. Grote zakenbanken zijn verdeeld: Goldman Sachs voorziet twee verlagingen dit jaar, JPMorgan slechts één.

Op bedrijfsniveau is het vandaag relatief rustig. Enkele grote Europese bedrijven zoals Richemont, Swiss Re, Land Securities en Thales presenteren kwartaalcijfers, wat mogelijk tot beweging in specifieke sectoren leidt.

Beursagenda

Vrijdag 16 meiJPY – BBP
JPY – Industriële Productie
EUR – Handelsbalans
VS – Bouwvergunningen
VS – Export & Import
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
01:50
06:30
11:00
14:30
14:30
16:00
16:00

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij online broker LYNX, waar hij verantwoordelijk is voor het creëren van educatieve en informatieve content over de financiële markten. Zijn analyses en video’s verschijnen regelmatig in het LYNX Kennisportaal. Eerder werkte hij als technisch analist bij IEX en Tostrams, waar hij zich specialiseerde in grafiekpatronen en indicatoren binnen de technische analyse. Met jarenlange ervaring in de markten richt hij zich op het toegankelijk maken van beleggingskennis voor een breed publiek.


Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Beursnieuws Verenigde Staten

De aandelenmarkten lieten op woensdag een gemengd beeld zien. De Dow Jones daalde met 0,21%. De brede S&P 500 en de technologie-index NASDAQ konden wel met winst sluiten. De indexen stegen met respectievelijk 0,10% en 0,72%.

De markt voor beursintroducties of IPO’s staat al een geruime tijd op een laag pitje. Verschillende grote spelers hebben hun beursplannen weer in de kast gestoken door de onrustige situatie op de markten. Crypto-exchange eToro besloot in deze moeilijke markt toch naar de beurs te trekken. En met succes. Het aandeel schoot bij de beursopening meteen 40% hoger. Een deel van deze winst ging wel weer verloren waardoor het aandeel zijn eerste handelsdag afsloot met een winst van bijna 29%.

Boeing is reeds lang een Amerikaans icoon. De vliegtuigbouwer heeft de afgelopen jaren echter een deel van haar pluimen verloren door verschillende tegenslagen en schandalen. Boeing heeft bijvoorbeeld geen winst meer geboekt sinds 2018. Het bedrijf probeert deze moeilijke tijd nu achter zich te laten door een recorddeal met Qatar te tekenen, waar president Trump niet toevallig op staatsbezoek is. Boeing en Qatar Airways hebben op woensdag een overeenkomst aangekondigd. De luchtvaartmaatschappij zal maximaal 210 vliegtuigen bestellen bij het Amerikaanse bedrijf. Dit wordt zo de grootste deal die Boeing ooit gesloten heeft voor widebodyvliegtuigen.  

Nabeurs kende het aandeel van sportkleding- en schoenenketen Foot Locker een koersexplosie. Het aandeel schoot met bijna 70% de hoogte in. Concurrent Dick’s Sporting Goods zou op het punt staan om Foot Locker over te nemen. Foot Locker is een van de bekendste schoenenbedrijven, maar heeft het de laatste tijd moeilijk gehad met een dalende omzet. Sinds 2019 sloot het bedrijf zo’n 20% van zijn  winkels en naar verwachting zullen er nog meer sluitingen volgen. Dick’s Sporting Goods zou $24 per aandeel betalen, waardoor Foot Locker een waardering van zo’n $2,3 miljard krijgt. Dit is een premie van meer dan 86% op de laatste koers. Met  zo’n 2 000 winkels wereldwijd en meer dan 45 000 werknemers is Foot Locker wereldwijd actief. Door de overname van Foot Locker kan Dick’s Sporting Goods zijn vleugels verder uitslaan over de hele wereld.

Blik op Azië

De markten in Azië vertonen op het moment van schrijven grotendeels een verlies. De Japanse Nikkei 225 noteert aan een verlies van ruim 1% net zoals de breder samengestelde Topix. De CSI 300 van het Chinese vasteland daalt met 0,89% terwijl de Hang Seng index uit Hongkong een verlies van 1% kent.

Europa

In Europa haperden de markten. De grootste indexen sloten allemaal met een verlies, zij het wel bescheiden. De BEL20 en de FTSE 100 uit het Verenigd Koninkrijk gingen respectievelijk 0,25% en 0,21% lager. De Franse CAC40 en de Duitse DAX kenden beide een verlies van 0,47%. Ook de pan-Europese STOXX600 liet een verlies van 0,24% optekenen.

De Franse treinbouwer Alstom was met een daling van meer dan 17% de zwakste leerling in de STOXX600. Het bedrijf maakte haar resultaten van afgelopen boekjaar bekend en deze werden niet goed onthaald bij beleggers. De omzet steeg met 6,6% op jaarbasis tot €18,5 miljard. Voor het komende boekjaar voorziet het bedrijf echter een groei van slechts 3% tot 5%. De vrije kasstroom van het bedrijf lag ruim boven de verwachtingen van analisten waardoor de cashflowproblemen waar het bedrijf mee kampte nu van de baan zouden moeten. Beleggers struikelden echter over de prognoses voor het komende jaar.

Luxebedrijf Burberry was dan weer één van de best presterende aandelen op het oude continent.  De omzet van het bedrijf daalde in het eerste kwartaal met 6%, wat iets beter was dan analisten hadden verwacht. Burberry heeft het in de hele wereld moeilijk. In alle regio’s daalde de omzet, aangevoerd door de zwakte in Azië-Pacific. In het derde kwartaal van 2024 was de omzet in Noord-Amerika nog een lichtpunt maar kende in het laatste kwartaal eveneens een daling van 4%. Geen echte goede cijfers, zou men denken maar toch steeg het aandeel zo fors. Beleggers hebben goede hoop dat het bedrijf erin zal slagen om de resultaten opnieuw op te krikken. Het management kondigde een reeks maatregelen aan die van de turnaround een succes zouden moeten maken. Burberry wil tegen 2027 wereldwijd ongeveer 18% van haar personeelsbestand schrappen.  Dit komt neer op 1 700 jobs. Deze en andere maatregelen zullen naar verwachting leiden tot een kostenbesparing van bijna $80 miljoen. Volgens CEO Joshua Schulman is dit de laatste stap om het iconische Britse merk weer op de rails te krijgen. In november werden reeds kostenbesparende maatregelen van meer dan $50 miljoen aangekondigd.

De Europese beurzen zullen naar verwachting vlak tot licht negatief openen. Deutsche Telekom, Siemens en Allianz openen hun boeken. Ook maakt het Verenigd Koninkrijk haar economische groeicijfers voor het afgelopen kwartaal bekend.

Beursagenda

Donderdag 16 meiEUR – BBP
EUR – Industriële Productie
VS – Jobless claims
VS – Detailhandelsverkopen
VS – PPI
VS – Jobless claims
VS – NY Empire State Productie-index
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Fed-voorzitter Powell spreekt
VS – Industriële Productie
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Fed-vicevoorzitter Barr spreekt
11:00
11:00
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:40
15:15
16:00
16:00
20:05
Vrijdag 17 meiJPY – BBP
JPY – Industriële Productie
EUR – Handelsbalans
VS – Bouwvergunningen
VS – Export & Import
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
01:50
06:30
11:00
14:30
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/05/14/boeing-qatar-trump-plane-deal.html

https://www.reuters.com/business/retail-consumer/dicks-sporting-goods-closes-deal-buy-rival-foot-locker-wsj-reports-2025-05-14

https://www.reuters.com/business/alstom-forecasts-higher-margin-after-reporting-strong-yearly-cash-flow-2025-05-14

https://www.cnbc.com/2025/05/14/burberry-brby-earnings-q4-fy-2025.html

https://www.cnbc.com/2025/05/15/european-markets-live-updates-stocks-news-data-and-earnings.html

https://www.cnbc.com/2025/05/15/asia-pacific-live-us-china-trade.html

Op Wall Street werd de opwaartse trend voorgezet. De stemming onder beleggers werd aanzienlijk gesteund door een meevallend inflatiecijfer over april. De brede S&P 500-index noteerde een stijging van 0,72% tot 5.887 punten en sloot daarmee voor het eerst sinds begin maart weer positief over het lopende jaar. De Nasdaq 100 won zelfs 1,58% en eindigde op 21.198 punten. De Dow zakte 0,64% tot 42.140,43 punten. De small cap index Russell 2.000 eindigde 0,49% hoger op 2.102 punten. Op sectorniveau zagen we een gemengd beeld. Zes van de elf S&P 500-sectoren eindigden in de plus. De informatietechnologiesector was veruit de sterkste stijger. De overige vijf S&P 500-sectoren sloten ondanks de sterke beursdag in het rood. De meest getroffen sectoren waren de vastgoed- en de gezondheidssector.

UnitedHealth Group drukt zwaar op de Dow. Het aandeel kelderde liefst 17,79% nadat het bedrijf onverwacht aankondigde dat CEO Andrew Witty per direct aftreedt. Tevens trok de zorgverzekeraar zijn vooruitzichten voor 2025 in vanwege oplopende medische kosten. De onderneming heeft de afgelopen periode meerdere tegenslagen gekend, waaronder de moord op Brian Thompson, topman van de verzekeringsdivisie, eind vorig jaar. Verder hangt er ook een rechtszaak boven het hoofd van UnitedHealth. Volgens de klacht heeft het management informatie achtergehouden voor de aandeelhouders.

De VS opent de deur voor grootschalige AI-investeringen in de Golfregio. Saoedi-Arabië en de VAE krijgen toegang tot geavanceerde AI-chips van Nvidia en AMD, wat miljardencontracten oplevert voor Amerikaanse techreuzen. Nvidia levert honderdduizenden chips aan het Saoedische Humain, AMD participeert in een $10 miljard project voor datacenters. Amazon, Cisco, en Global AI investeren samen met Humain in AI-infrastructuur, terwijl OpenAI plannen heeft voor uitbreiding in de VAE. Een mogelijk akkoord stelt de VAE in staat jaarlijks 500.000 Nvidia-chips te importeren, wat eerdere exportbeperkingen ondermijnt. Tegelijk lanceert het venture capital bedrijf STV met steun van Google een AI-fonds van $100 miljoen voor startups uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Hiermee krijgen Amerikaanse AI- en halfgeleiderbedrijven toekomstige groeikansen in de emerging markets.

Coinbase steeg dinsdag 23,97% na de aankondiging dat het wordt opgenomen in de S&P 500-index, ter vervanging van Discover Financial. De opname, die maandag ingaat, leidt tot verplichte aankopen door indexfondsen. Voor Coinbase betekent dit een keerpunt na een volatiel jaar met stevige dalingen in februari en maart. De koerswinst volgt op eerder momentum sinds Trumps verkiezingsoverwinning, waarbij verwacht wordt dat zijn beleid cryptovriendelijker zal zijn. Coinbase rapporteerde recent een kwartaalwinst van $65,6 miljoen op $2,03 miljard omzet en kondigde de overname aan van Deribit (Dubai) voor $2,9 miljard, de grootste deal in de cryptosector.

De Amerikaanse consumenten­prijsindex over april steeg op jaarbasis met 2,3% en kwam daarmee onder de markt­verwachting van 2,4% uit. De kerninflatie (exclusief voeding en energie) bleef met 2,8% onveranderd ten opzichte van maart. De afkoelende inflatiedruk voedt de hoop op een minder agressief rentepad van de Fed. De rentefutures prijzen nu een kans van 8,2% in op een verlaging van 25 basispunten tijdens de FOMC‑vergadering van 17‑18 juni.

www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html, 14/05/2025

Blik op Azië en Europa

De aandelenbeurzen in Hongkong boekten woensdag stevige winsten, met technologieaandelen als belangrijkste trekkers. De markt reageerde positief op het verdere afzwakken van de handelsspanningen tussen de VS en China, terwijl beleggers hun aandacht verlegden naar de naderende kwartaalcijfers van grote techspelers.

De Hang Seng-index steeg 1,73%, terwijl de Shanghai Composite een winst realiseerde van zo’n 0,54%. Tencent en Alibaba wonnen respectievelijk 1,98% en 1,67% in aanloop naar hun cijfers. JD.com steeg 3,07% na beter dan verwachte omzetcijfers. Tencent Music sprong zelfs 13,67% omhoog dankzij sterke kwartaalresultaten. De HSTECH-index staat inmiddels bijna 20% hoger op jaarbasis. HSTECH staat voor Hang Seng TECH Index en is een aandelenindex die bestaat uit de grootste en meest toonaangevende technologiebedrijven uit Hong Kong.

Hang Seng TECH Index, 14/05/2025

In Europa staan vandaag heel wat bedrijfsresultaten op het programma. Denk hierbij aan Euronext, Agfa Gevaert, Mdxhealth, Bekaert, Care Property Investen Euronav.

De Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, uitte dinsdag scherpe kritiek op de Europese Unie tijdens het Saoedi-Amerikaanse Investeringsforum in Riyad. Volgens Bessent worstelt de EU met een “collectief handelingsprobleem” dat de voortgang van handelsgesprekken met de VS ernstig belemmert. “De Fransen willen iets anders dan de Italianen,” aldus Bessent. Dat maakt een snelle overeenkomst met Europa minder waarschijnlijk.

Vandaag lijken de Europese futures voorlopig te duiden op een mild lagere opening. Het verlies loopt op tot 0,16%.

Beursagenda

Woensdag 15 meiDE – Inflatie (CPI)
VS – Fed-lid Waller spreekt
VS – Ruwe olievoorraden
08:00
11:15
16:30
Donderdag 16 meiEUR – BBP
EUR – Industriële Productie
VS – Jobless claims
VS – Detailhandelsverkopen
VS – PPI
VS – Jobless claims
VS – NY Empire State Productie-index
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Fed-voorzitter Powell spreekt
VS – Industriële Productie
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Fed-vicevoorzitter Barr spreekt
11:00
11:00
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:40
15:15
16:00
16:00
20:05
Vrijdag 17 meiJPY – BBP
JPY – Industriële Productie
EUR – Handelsbalans
VS – Bouwvergunningen
VS – Export & Import
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
01:50
06:30
11:00
14:30
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

www.bls.gov/news.release/cpi.nr0.htm

www.bloomberg.com/markets/sectors

www.bloomberg.com/news/articles/2025-05-13/nvidia-amd-humain-all-the-ai-related-deals-from-trump-s-mideast-trip

www.cnbc.com/2025/05/13/coinbase-jumps-sp-500-inclusion.html

www.bloomberg.com/news/articles/2025-05-13/bessent-says-eu-may-have-a-collective-action-problem-on-trade

De grote Amerikaanse beursindices sloten de eerste handelsdag van de week stevig in het groen. De S&P 500 won 3,26 % met een slot op 5.844 punten, de Dow Jones Industrial Average steeg 2,81 % met slotkoers op 42.410 punten en de technologie‑gedreven Nasdaq 100 voegde 4,02 % toe. De slotkoers lag uiteindelijk op 20.868 punten. De small caps ondergingen ook een stevige portie optimisme. Russell 2.000 eindigde de eerste handelsdag van de week 3,42% hoger op 2.090 punten. Op sectorniveau konden alle elf de S&P 500-sectoren in de plus eindigen met uitzondering van de nutssector.

Beleggers keerden massaal terug naar risicovolle activa nadat Washington en Peking overeenkwamen hun wederzijdse invoerheffingen gedurende drie maanden substantieel terug te schroeven, een belangrijke stap richting de‑escalatie van het handelsconflict. Volgens de Amerikaanse Minister van Financiën Bessent verliepen de gesprekken ‘uiterst robuust en productief’. De VS verlaagt de gemiddelde heffing op Chinese goederen van 145 % naar 30 %, terwijl China zijn tarieven op Amerikaanse producten terugbrengt van 125 % naar 10 %. Exportgevoelige sectoren kunnen even opgelucht ademhalen.

Trumps nieuwe Executive Order zet farmabedrijven onder druk: binnen 30 dagen moeten ze vrijwillig lagere prijzen aanbieden, anders koppelt de VS haar medicijntarieven aan Europese prijzen, die volgens Trump vaak een pak lager zijn. HHS‑minister Robert F. Kennedy Jr. leidt de onderhandelingen. Indien het mislukt zal er regulering volgen. Lobbyorganisatie PhRMA waarschuwt voor minder R&D en noemt het plan ‘slecht voor patiënten’. De impact voor commercieel verzekerden blijft onzeker en politiek verzet samen met juridische acties lijken zich op te maken.

Er lijken hoopgevende geopolitieke signalen zijn. India en Pakistan kondigden een onmiddellijk staakt‑het‑vuren af en de Oekraïense president Zelensky meldde dat hij later deze week in Istanbul rechtstreeks met president Poetin zal onderhandelen. De macro‑kalender wordt deze week gedomineerd door inflatie‑ en consumptiegegevens. Vandaag verschijnt het Amerikaanse consumentenprijsindexcijfer (CPI) voor april, de markt rekent op een maand‑op‑maandstijging van 0,3 % en een jaarinflatie van 2,4 %. Core‑CPI zou eveneens 0,3 % stijgen maand-op-maand. Donderdag volgen de detailhandelsverkopen en de producentenprijzen (PPI). Vrijdag sluiten de woningbouw‑ en de sentimentcijfers de week

Blik op Azië en Europa

Chinese staatsmedia prijzen de harde opstelling van Beijing, terwijl op sociale media miljoenen berichten circuleren over het akkoord. Tegelijk wil China zich profileren als betrouwbare handelspartner en belooft het versoepelingen, ook rond exportbeperkingen op zeldzame aardmetalen. Na de eerste euforie over het handelsbestand tussen de VS en China bleef de beurs in het Chinese vasteland dinsdag vrijwel vlak met de Shanghai composite die 0,08% terrein wint en de Hang Seng index neemt een duik van 1,67%. Volgens Bloomberg heft China het verbod op leveringen van Boeing-vliegtuigen op na een doorbraak in de handelsgesprekken met de VS. Dat biedt Boeing op korte termijn ademruimte. Leveringen mogen worden hervat, maar blijven afhankelijk van verdere vooruitgang in de onderhandelingen. China vertegenwoordigt 20% van de toekomstige wereldwijde vliegtuigvraag.

Europa lijkt nog steeds weinig vooruitgang te boeken in de onderhandelingen met Trump. Tegelijkertijd haalde Trump gisteren opnieuw uit naar Europa, dat hij omschreef als “gemener dan China” (vrij vertaald: nastier than China). De Europese beurzen gaan voor een vlakke opening. Verder krijgen we vandaag in de voormiddag het Duitse ZEW economisch sentiment en kijken we uit naar de kwartaalcijfers van Alfen, Kendrion, TKH Group, B&S Group, Nyxoah en ABN AMRO.

Beursagenda

Dinsdag 14 meiEUR – ZEW Economisch sentiment
VS – Inflatie (CPI)
11:00
14:30
Woensdag 15 meiDE – Inflatie (CPI)
VS – Fed-lid Waller spreekt
VS – Ruwe olievoorraden
08:00
11:15
16:30
Donderdag 16 meiEUR – BBP
EUR – Industriële Productie
VS – Jobless claims
VS – Detailhandelsverkopen
VS – PPI
VS – Jobless claims
VS – NY Empire State Productie-index
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Fed-voorzitter Powell spreekt
VS – Industriële Productie
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Fed-vicevoorzitter Barr spreekt
11:00
11:00
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:40
15:15
16:00
16:00
20:05
Vrijdag 17 meiJPY – BBP
JPY – Industriële Productie
EUR – Handelsbalans
VS – Bouwvergunningen
VS – Export & Import
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
01:50
06:30
11:00
14:30
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

www.bloomberg.com/markets/sectors

www.forexfactory.com/#detail=142635

www.cnbc.com/2025/05/12/china-trade-trump-tariffs-beijing.html

www.bloomberg.com/news/articles/2025-05-13/china-removes-ban-on-boeing-deliveries-after-us-trade-truce

De Amerikaanse aandelenmarkten lijken de nieuwe beursweek sterk te openen, na een tumultueuze week waarin alle drie de grote indexen licht verloren. De Dow Jones Industrial Average daalde vorige week 0,2%, de S&P 500 verloor 0,5% en de Nasdaq Composite eindigde 0,3% lager. Toch lijken beleggers maandagochtend hun zorgen van zich af te schudden. De futures op de Dow stijgen 1%, de S&P 500 wint 1,38% en de Nasdaq-futures springen zelfs met bijna 2% omhoog.

De oorzaak van dit optimisme ligt in de verrassende aankondiging van een “handelsdeal” tussen de Verenigde Staten en China, na onderhandelingen dit weekend in Genève. Hoewel de exacte inhoud van de deal nog onbekend is, spraken zowel Amerikaanse als Chinese functionarissen over “substantiële vooruitgang” en “een belangrijke consensus”. Dit kan mogelijk verlichting betekenen voor de wereldwijde handel, die de afgelopen weken onder druk stond sinds President Trump forse importheffingen van 145% op Chinese goederen invoerde. China reageerde daarop met eigen heffingen van 125% op Amerikaanse producten.

Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent waren de gesprekken “productief” en leverden ze “veel op”. Een nadere toelichting wordt later vandaag verwacht. Analisten zien dit als een mogelijk keerpunt in het handelsconflict.

Daarnaast kondigde President Trump aan vandaag een presidentieel decreet te ondertekenen dat de prijzen van geneesmiddelen in de VS drastisch moet verlagen. De zogenaamde “most favored nation”-regeling koppelt de Amerikaanse medicijnprijzen aan de laagste prijzen wereldwijd. Volgens Trump zullen de prijzen hierdoor met 30% tot 80% dalen. Dit kan mogelijk druk uitoefenen op farmaceutische aandelen, maar wordt breed gezien als positief nieuws voor consumenten en gezondheidszorgkosten op lange termijn.

Beleggers kijken deze week vooral uit naar nieuwe macro-economische cijfers. Dinsdag verschijnt het inflatiecijfer (CPI) over april. Donderdag volgen de producentenprijzen (PPI) en detailhandelsverkopen. De markt hoopt op signalen van afkoelende inflatie, wat de kans op renteverlagingen door de Federal Reserve later dit jaar kan vergroten. Fed-voorzitter Jerome Powell spreekt donderdag, waarbij beleggers scherp zullen letten op zijn visie op inflatie en monetair beleid.

Grafiek Nasdaq-100 index uit TWS Handelsplatform

Ontwikkelingen in Azië-Pacific

De beurzen in Azië reageerden overwegend positief op het handelsnieuws uit Genève. In China zelf steeg de CSI 300 met 0,61%, terwijl de Hang Seng-index in Hongkong 0,88% won. De Japanse Nikkei 225 daalde licht met 0,17%, maar de verliezen bleven beperkt. In Zuid-Korea steeg de Kospi met 0,49%, en de Australische S&P/ASX 200 won 0,17%.

India was echter de grote uitschieter in de regio. De Nifty 50 steeg 2,86% en de BSE Sensex zelfs 2,87%, nadat een fragiele wapenstilstand met Pakistan dit weekend min of meer standhield. Vorige week stonden de Indiase markten nog onder druk door oplopende spanningen tussen de buurlanden. Ook de Pakistaanse beurs reageerde euforisch: de KSE-100-index steeg met bijna 9%, waarmee een handelsstop van een uur werd afgedwongen.

De positieve toon in Azië wordt verder versterkt door Chinese functionarissen die spraken over een “goede samenwerking” en een aanstaande gezamenlijke verklaring met “goed nieuws voor de wereld”. Hoewel concrete details ontbreken, lijkt de markt voorlopig te kiezen voor het voordeel van de twijfel.

Vooruitblik op de Europese markten

Ook in Europa wordt een hogere opening verwacht. Futures wijzen op een 0,7% hogere opening voor de AEX index en ongeveer 1% voor de Duitse DAX index.

De Europese markten volgen daarmee het positieve sentiment uit de VS en Azië. Ook hier heerst opluchting over het mogelijke handelsakkoord tussen de VS en China. Hoewel de markten zich ervan bewust zijn dat de details nog moeten worden vrijgegeven, biedt de diplomatieke doorbraak hoop op minder verstoringen in de wereldwijde handel.

De markten reageren positief, al blijft het afwachten welke concrete afspraken later vandaag worden bekendgemaakt. Ondertussen richten beleggers hun blik deze week op belangrijke Amerikaanse inflatiecijfers en detailhandelsdata, die verdere richting kunnen geven aan het monetaire beleid van de Fed.

Op macro-economisch vlak is het vandaag relatief rustig in Europa. Wel presenteert de Italiaanse bank Unicredit haar kwartaalcijfers, wat vooral voor de financiële sector in de gaten wordt gehouden.

Grafiek AEX index uit TWS Handelsplatform

Beursagenda

Maandag 12 meiJPY – Lopende rekening
EUR – Vergaderingen van de Eurogroep
VS – WASDE rapport
01:50
12:00
18:00
Dinsdag 14 meiEUR – ZEW Economisch sentiment
VS – Inflatie (CPI)
11:00
14:30
Woensdag 15 meiDE – Inflatie (CPI)
VS – Fed-lid Waller spreekt
VS – Ruwe olievoorraden
08:00
11:15
16:30
Donderdag 16 meiEUR – BBP
EUR – Industriële Productie
VS – Jobless claims
VS – Detailhandelsverkopen
VS – PPI
VS – Jobless claims
VS – NY Empire State Productie-index
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Fed-voorzitter Powell spreekt
VS – Industriële Productie
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Fed-vicevoorzitter Barr spreekt
11:00
11:00
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:40
15:15
16:00
16:00
20:05
Vrijdag 17 meiJPY – BBP
JPY – Industriële Productie
EUR – Handelsbalans
VS – Bouwvergunningen
VS – Export & Import
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
01:50
06:30
11:00
14:30
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

Beursnieuws Amerika

De Amerikaanse aandelenmarkten kenden donderdag een positieve sessie, waarin de grote indices hun winsten gedeeltelijk wisten vast te houden na nieuws over een voorlopig handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De Dow Jones Industrial Average sloot 0,6% hoger, de S&P 500 noteerde een winst van bijna 0,6%, en de Nasdaq Composite steeg met 1,1%. Eerder op de dag stonden de beurzen echter nog zo’n 0,9% hoger dan het slot.

Hoewel het akkoord met het VK qua handelsvolume beperkt is vergeleken met China of Mexico, wordt het gezien als een belangrijke testcase. President Trump kondigde aan dat een basistarief van 10% op Britse importen van kracht blijft, wat hij “het laagste tarief” voor toekomstige handelspartners noemde. Toch gaf hij aan dat dit een blauwdruk kan zijn voor toekomstige overeenkomsten. De markten reageerden aanvankelijk enthousiast, vooral nadat Trump sprak over positieve verwachtingen voor het komende weekend waarin handelsbesprekingen plaatsvinden met China. De S&P 500 staat echter op weekbasis nog steeds op een verlies van 0,4%, terwijl de Nasdaq 0,3% lager noteert. De Dow blijft licht positief met een plus van 0,1%.

Op macro-economisch vlak hield de Federal Reserve op woensdagavond de rente ongewijzigd tussen 4,25% en 4,5%, conform de verwachtingen. Voorzitter Jerome Powell waarschuwde echter dat de recente tariefmaatregelen het risico op hogere inflatie en werkloosheid vergroten. Dit zou de vooruitgang richting het inflatiedoel van 2% en volledige werkgelegenheid kunnen bemoeilijken. De obligatiemarkten reageerden met stijgende rentes. De tienjarige Amerikaanse staatslening steeg met meer dan 11 basispunten naar 4,39%, terwijl de tweejarige rente opliep naar 3,89%.

Op de grondstoffenmarkten steeg de olieprijs met ruim 3%, met Brent Crude op $ 62,84 per vat en WTI op $ 59,91. De hoop op een doorbraak in de Amerikaanse-Chinese handelsonderhandelingen stuwde de olieprijzen op. Daarentegen daalde de goudprijs met 1,7% naar $ 3.307,84 per ounce, in reactie op het verbeterde marktsentiment.

Verder meldde de AAII een toename van het beleggersvertrouwen onder particuliere beleggers. Het percentage optimisten steeg van 20,9% naar 29,4%, het hoogste niveau in drie maanden. Desondanks blijft het optimisme historisch gezien laag, terwijl het percentage pessimisten daalde van 59,3% naar 51,5%.

In het nabeurshandel sprongen vooral Pinterest (+16%) en Affirm (-8%) in het oog na kwartaalcijfers die respectievelijk beter en slechter dan verwacht waren. Coinbase verloor 3% door teleurstellende omzetcijfers en bekendmaking van de overname van derivatenplatform Deribit.

Grafiek S&P 500 index uit TWS Handelsplatform

Ontwikkelingen in Azië

De beurzen in Azië noteerden overwegend hoger. In Japan steeg de Nikkei 225 met 0,41% tot 36.928,63 punten. De bredere Topix bleef vlak. De Zuid-Koreaanse Kospi won 0,22% en de Kosdaq eindigde 0,94% hoger. In Australië sloot de S&P/ASX 200 0,16% hoger.

In China presteerden zowel de Hang Seng (+0,37%) als de CSI 300 (+0,56%) positief. De markten reageerden op de renteverlaging van de Chinese centrale bank, die de zeven-dagen reverse repo rente met 10 basispunten verlaagde naar 1,4%. Dit is onderdeel van een breder stimuleringspakket om de economie te ondersteunen. Deze maatregel kan leiden tot lagere rentetarieven op andere markten en ondersteunt zo het beleggerssentiment in de regio.

Beleggers kijken daarnaast uit naar het overleg dit weekend tussen de Amerikaanse minister van Financiën en zijn Chinese ambtsgenoot in Zwitserland, waar belangrijke handelskwesties worden besproken.

Vooruitblik op Europa

De Europese beurzen sloten donderdag overwegend hoger, met een winst van 0,4% voor de Stoxx 600 en 1% voor de Duitse DAX. Technologie-aandelen presteerden sterk met een winst van 1,64%, gedreven door optimisme over de handelsontwikkelingen in de VS.

De Britse FTSE 100 daalde echter met 0,32%, ondanks het aangekondigde akkoord tussen het VK en de VS. De Bank of England besloot donderdag de rente met 25 basispunten te verlagen naar 4,25%. Dit besluit werd genomen met een kleine meerderheid, waarbij sommige leden zelfs pleitten voor een grotere verlaging. Het pond noteerde licht hoger tegenover zowel de euro als de dollar.

Op politiek vlak kondigde de Europese Unie aan dat zij een klacht bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) voorbereidt tegen de Amerikaanse tarieven. Daarnaast startte de EU een consultatie over mogelijke heffingen op Amerikaanse importen ter waarde van 95 miljard euro. Dit kan mogelijk een nieuwe spanningsbron vormen in de trans-Atlantische handelsbetrekkingen.

Met een licht positieve start van de futures lijkt Europa vandaag de opwaartse lijn van donderdag te willen voortzetten. Beleggers blijven verder gefocust op ontwikkelingen rond de Amerikaanse-Chinese onderhandelingen, die dit weekend op de agenda staan.

Grafiek AEX index uit TWS Handelsplatform

Beursagenda

Vrijdag 9 meiJPY – Uitgaven gezinnen
VS – FOMC-lid Williams spreekt
01:30
12:15