Artikel laten voorlezen
 
 
Bij het woord “Nasdaq futures” denkt u waarschijnlijk aan de E-mini Nasdaq 100 future. Dit is een populaire Amerikaanse future met relatief heftige bewegingen.

Wat is de onderliggende waarde van deze future en bestaan er nog meer Nasdaq futures en indices

Na het lezen van dit artikel weet u beter welk aanbod er is en kunt u kiezen wat het beste bij uw beleggingsstrategie past. Bent u meer van de Nederlandse markt? In mijn artikel vorige maand heb ik de AEX future uitgebreid beschreven.

nasdaq futures real time beleggen

Nasdaq futures

De onderliggende waarde van de mini Nasdaq 100 future is de Nasdaq 100 index. Deze index wordt gedomineerd door technologiebedrijven, waarvan Apple, Facebook en Google de bekendste zijn.

Grafiek van de Nasdaq future - Alles wat u wilt weten over Nasdaq futures

Naast dit product bestaan er meerdere Nasdaq futures en indices. Voorbeelden hiervan zijn de Nasdaq Composite index en een future zoals de Nasdaq Biotechnology future.

De mini Nasdaq future is net als bij de S&P 500 future een stuk populairder dan de grote variant, iets wat bij Europese futures zeker niet het geval is. De multiplier van de mini future is vijf keer zo klein in vergelijking met de normale future.

Contractspecificaties Nasdaq futures (NQ)

De contractspecificaties van futures kunnen onderling aanzienlijk verschillen, waardoor het belangrijk is dat u goed begrijpt wat de kenmerken van elke future zijn. Qua beweging in de future zelf, is deze volatieler dan bijvoorbeeld de S&P 500 future. Deze intra-day uitschieters zijn te vergelijken met die van de Europese DAX future, die over het algemeen ook grotere bewegingen laat zien dan de Euro Stoxx 50 future.

Nasdaq futures worden verhandeld op de beurs GLOBEX, een onderdeel van CME Group. De ticksize van deze future is 0,25 punt, wat normaliter ook de spread is.

In volatiele tijden komt het voor dat deze spread wijder is, maar over het algemeen is de spread in de Nasdaq gelijk aan de ticksize.

De multiplier is 20, wat neerkomt op $ 5 per tick van 0,25 punt. Op een stand van 4000 punten is dit een contractwaarde van $ 80.000. Dit komt redelijk overeen met andere Amerikaanse futures, zoals die van de S&P 500 en de Dow Jones.

De expiratie van de Nasdaq future vindt vier maal per jaar plaats, in maart, juni, september en december.

De openingstijden zijn gelijk aan die van de andere grote Amerikaanse futures, deze gaat bijna 24 uur per dag door.

Vanaf zondagnacht om 0:00 opent de handel en deze gaat door tot en met 22:15 uur. Om 22:15 uur wordt de handel een kwartier stilgelegd om vanaf 22:30 uur weer van start te gaan tot 23:00. Hier stopt de handel opnieuw, ditmaal tot 0:00.

Om deze positie aan te gaan is bij LYNX een intraday margin vereist van $ 3000. Dit komt neer op een leverage van bijna 30. Om een future mee te nemen naar de volgende handelsdag is een dubbele margin vereist.

Margin nasdaq future - Alles wat u wilt weten over Nasdaq futures

Handel in Nasdaq futures

Het dagelijks verhandelde volume in de E-mini Nasdaq 100 future ligt rond de 300.000. Hiermee ligt het product tussen de Dow en S&P future in. In vergelijking met de AEX future, waar het dagelijks volume rond de 40.000 ligt, is het volume groot te noemen. Over de liquiditeit in deze future hoeft u zich geen zorgen te maken, zeker niet tijdens de reguliere handelstijden.

volume van de nasdaq future - Alles wat u wilt weten over Nasdaq futures

Een voordeel van deze future is de spread. Over het algemeen is een spread van 0,25 punt gangbaar. Aangezien de Nasdaq rond de 4000 punten noteert, is dit klein te noemen. De indirecte kosten, die u op de beurs altijd betaalt middels de spread, zijn voor dit product dus laag.

Handelen in deze future heeft niet mijn voorkeur. Uit eigen ervaring weet ik dat het snel kan gaan in dit product en dat de bewegingen over het algemeen extremer zijn dan in andere futures. Hiertegenover staat het voordeel van een kleine spread.

Heeft u een sterke maag, dan is deze future wellicht op uw lijf geschreven. Vindt u nachtrust een belangrijk bezit, dan raad ik u toch aan voor een ander product te kiezen.

Future E-mini Nadsaq 100 future
Symbool NQ
Beurs GLOBEX
Valuta USD
Expiratiedata maart, juni, sep. & dec.
Openingstijden 0:00 – 22:15, 22:30 – 23:15,
5 dagen per week
Ticksize 0,25 punt
Multiplier 20
Initial Margin $ 3.000
Overnight Margin $ 6.000

Nasdaq Futures handelen via LYNX?

Via LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle futures markten die wereldwijd worden aangeboden. Meer weten? Lees hier alles over handelen in futures via LYNX.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.