De koperprijs is aan flinke koersschommelingen onderhevig.

 

Het overgangsmetaal is populair in de bouwindustrie en vormt daarmee doorgaans een belangrijke indicator voor de stand van de economie.

In dit artikel bespreken we de ontwikkelingen van de koperprijs. Ook deel ik mijn verwachtingen voor de koperprijs. We bekijken zowel de fundamentele beweegredenen als de technische signalen die de grafiek geeft.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Wat is koper en hoe komt de koperprijs tot stand?
  • Wat heeft de koperprijs de laatste jaren gedreven?
  • Verwachting koperprijs 2020
  • Technische analyse koperprijs
  • Hoe kunt u koper kopen?

Verwachting koperprijs koper

 

Koperprijs

Wat is koper?

Koper is een rood/geel overgangsmetaal dat in ongeleerde vorm ook als roodkoper bekendstaat. Het metaal werd ontdekt circa 8700 jaar voor Christus. De Sumeriërs en Egyptenaren smolten rond 3000 voor Christus al koper om daar brons van te maken. Koper komt op enorm veel plekken voor in het aardoppervlak. Belangrijke vindplaatsen van kopererts zijn Chili, Volksrepubliek China, Peru en de Verenigde Staten. In Chili wordt ongeveer een derde van alle koper gemijnd. De belangrijkste gebruikers van koper zijn China, Duitsland en de Verenigde Staten.

Toxiciteit

Het metaal is brandbaar in poedervorm. Vrijwel alle koperverbindingen moeten als giftig worden beschouwd. Toch is koper van levensbelang voor dieren en hogere planten. Wat velen onder ons niet weten, is dat er koper in onze voeding zit en het menselijk lichaam nood heeft aan een dagelijkse dosis koper. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan koper zijn onder andere oesters, soyalecithine, noten en lever. Koper beschikt tevens over antibacteriële eigenschappen. Het gebruik van koper in sanitaire installaties en leidingen remt de bacteriegroei, waardoor onder meer legionella minder makkelijk voorkomt.

Bouwconstructies

Koper wordt voornamelijk gebruikt in bouwconstructies of leidingen. Fysiek koper heeft haar populariteit met name te danken aan de buigzaamheid en het grote geleidingsvermogen voor elektriciteit en warmte van de grondstof. Het metaal wordt onder andere gebruikt voor generatoren, videokaarten, waterleidingen en in geveldelen van gebouwen. Omdat koper een aanzienlijk aandeel heeft in de bouw, is de prijs sterk verbonden met de conjunctuur van de economie.

In tijden van economische voorspoed is de activiteit in de bouwsector doorgaans hoog, waardoor de vraag naar koper dus ook stijgt. China is grootverbruiker van het metaal waardoor de prijs van koper doorgaans ook een sterke correlatie heeft met de aandelenbeurzen in het land. De Hang Seng index uit Hongkong steeg net als de prijs van koper tussen 2016 en 2018.

Hoe komt de koperprijs tot stand?

De koperprijs komt simpelweg tot stand door vraag en aanbod op de openbare grondstoffenmarkt. Verschillende koperfutures worden verhandeld op COMEX, een divisie van de populaire NYMEX beurs. De prijs is mede afhankelijk van de productiekosten. De zoektocht naar, en het uiteindelijke exploiteren van mijnen kennen een bepaalde prijs. De koperprijs wordt wereldwijd doorgaans uitgedrukt in dollars. De prijs zie je ziet vertegenwoordigt een Amerikaanse  ‘pound’ aan koper. 1 pound staat gelijk aan ruim 0,45 kilogram.

Hoe heeft de koperprijs bewogen in het verleden?

De koperprijs fluctueerde in de periode van 1965 tot 2000 tussen circa $ 0,50 en $ 1,50 per pound. Vanaf het jaar 2001 begon de koperprijs aan een enorme opmars. In een korte periode steeg de prijs enkele honderden procenten. Zo betaalde je in 2001 op het dieptepunt circa $ 0,64 per pound voor koper. In 2008, vlak voor de financiële crisis, was de prijs opgelopen tot bijna $ 4 per pound.

Door de kredietcrisis crashte de vraag naar koper. Er werden in die periode zeer weinig huizen gebouwd, waar door de koperprijs terugzakte tot circa $ 1,40 per pound.

China & koper

Opvallend is het feit dat China de afgelopen jaren de grootste afnemen van koper was. Dit enorme vraag is terug te zien op de grafiek, want in 2011 bereikte de koperprijs alweer een nieuwe piek. Kort was de koperprijs gestegen tot ruim $ 4,50 per pound. Al snel bleek dat de gebouwen die de Chinese overheid bouwden niet bewoond werden en ontstonden er zogeheten ‘ghost cities’.  Op youtube zijn daar overigens prachtige beelden van te vinden.

De afgelopen jaren werd duidelijk dat China te maken heeft met een vastgoed & een kredietbubbel. Bovendien valt de economische groei ook terug, waardoor de overheid veel minder is gaan bouwen. Deze ontwikkeling is uiteraard weer terug te zien in de gedaalde prijs van koper.

Nu de huizenprijzen in veel grote steden tot ongekende hoogtes zijn gestegen, zien we dat er weer meer gebouwd wordt in en rondom de grote steden. Of deze bouw ook gaat lijden tot een hogere koperprijs is nog maar de vraag. Daarvoor zou de vraag naar kopers het aanbod ervan ook aanzienlijk moeten overstijgen. Aangezien China verantwoordelijk is voor ruim 50% van de wereldwijde koperconsumptie moet het antwoord op die vraag ook vanuit het oosten komen.

Hoe heeft de koperprijs bewogen in het verleden?

Technische analyse van de koperprijs: grafiek koperprijs lange termijn

De koperprijs vertoont de afgelopen jaren geen duidelijke trend. Op de grafiek hierboven zou je kunnen zeggen dat de prijs in een grote driehoeksformatie zit gevangen. Als we de daggrafiek bekijken, zien we rond $ 2,85 per pound een eerste weerstand. Na een doorbraak hierboven kan de koers verder herstellen tot boven de $ 3 per pound. Als de prijs boven deze top breekt dan behoort een herstel richting de koerstoppen op $ 3,50 per pound tot de mogelijkheden. Steun ligt rond $ 2,55.

Koper Future (HG) - Koperprijs verwachting

Hoe kunt u koper kopen en beleggen in koper

Fysiek koper kopen

Wellicht niet een erg gebruikelijke manier om te profiteren van een stijging van de koperprijs. Toch zien we dat het wel degelijk mogelijk is om te handelen in fysiek koper. De afgelopen jaren was koper regelmatig het slachtoffer van diefstal. Criminelen stalen koperen kabels van onder meer treinen. Omdat deze vorm van ‘beleggen’ in koper veel rompslomp en kosten met zich meebrengt, zijn er andere manieren in het leven geroepen om in te kunnen spelen op de koperprijs.

Futures

Afgeleide producten waarmee u kunt inspelen op de koperprijs zoals futures, worden veel gebruikt door beleggers en handelaren. Met de NYMEX Copper Future (HG) kunt u direct inspelen op een verandering van de koperprijs. Dagelijks worden tienduizenden contracten verhandeld, waardoor deze future maatgevend is voor de totstandkoming van de koperprijs. Deze future vertegenwoordigt 25.000 keer de onderliggende waarde. Dit wil zeggen dat u bij een koperprijs van $ 3,00, één future een waarde van $ 75.000 vertegenwoordigt. Indien de koperprijs dan vanaf $ 3,00 met 1% stijgt, dan zou u dat een winst en/of verlies van circa $ 750 opleveren.

De future heeft een fysieke levering, wat inhoudt dat u daadwerkelijk koper thuis geleverd krijgt als het contract expireert. Omdat de meeste beleggers daar niet zitten te wachten, is het via het TWS Handelsplatform niet mogelijk om deze future te laten expireren. Vier weken voor de expiratie van de future kunt u via LYNX niet meer handelen in dit product. Zo’n twee dagen voor deze “cutoff” worden uw posities automatisch gesloten om fysieke levering te voorkomen.

De margin vereiste voor een overnight positie is €3100 per future.

Koperprijs verwachting

Beleggen in koper via een ETF

Een Exchange-Traded Fund (afgekort ETF) is een mandje beleggingen dat net als een aandeel wordt verhandeld op de beurs. Een ETF wordt in het algemeen gebruikt om een specifieke marktindex te volgen, waardoor deze producten vaak indextrackers genoemd worden. Er zijn echter ook ETF’s die andere onderliggende waarden volgen. Zo kan iemand die in koper wil beleggen een ETF kopen die de koperrijs bijvoorbeeld één-op-één volgt. Maar andere ETF’s beleggen bijvoorbeeld weer in een aantal aandelen die zich met koperwinning bezighouden.

De meest populaire koper ETF is de Global X Copper Miners ETF. Deze ETF komt echter uit de Verenigde Staten en daarom nog altijd niet verhandelbaar voor Europese beleggers.

Totdat de Europese regelgevingen aangepast worden kunt u daarom gebruik maken van een Europees alternatief. De WisdomTree Copper ETF (COPAP) is ontworpen om beleggers in staat te stellen een blootstelling aan de koersbewegingen van koper te krijgen door het volgen van de Bloomberg Copper Subindex plus een collateral return. 

Beleggen in kopermijnaandelen

Daarnaast is het mogelijk om aandelen te kopen van kopermijn bedrijven. Deze bedrijven profiteren enorm bij een stijgende koperprijs, aangezien zij het overgangsmetaal delven van het kopererts in mijnen. Door aandelen te kopen van deze bedrijven speelt u dus indirect in op de koperprijs. Deze kopermijnaandelen kunt u ook vaak zien als koper met een hefboom. De koersen van deze kopermijnaandelen bewegen vaak veel heftiger, waardoor de koersuitslagen zowel naar boven als beneden met een grotere multiplier bewegen. Hieronder vindt u een overzicht van de vijf interessante kopermijnaandelen die via LYNX verhandelbaar zijn.

Bekijk ook zeker het artikel: Beste kopermijnaandelen 2020.

 Afkorting  Naam
GLEN Glencore
FCX Freeport-McMoran
BHP BHP Group
LUN Lundin Mining
MNOD Norilsk Nickel

Zelf inspelen op de koperprijs?

Via LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in koper. U kunt inspelen op de koperprijs door middel van aandelen, opties, futures, ETF’s, CFD’s en Sprinters.
Bekijk ons aanbod.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.