Update 24-10-2018: Dreigt koers aandeel Tesla uit de bocht te vliegen?

Het is u waarschijnlijk niet ontgaan dat het aandeel Tesla de afgelopen dagen flink onder druk ligt. Terwijl het aandeel twee weken terug nog een hoogtepunt bereikte van bijna $ 390, kwamen gisteren de headlines naar boven dat het aandeel Tesla zich in een bear market bevindt.

 

Koers van het aandeel Tesla - grafiek van het aandeel Tesla

 

Voor we beginnen over de correctie van de laatste dagen, dient gezegd te worden dat het aandeel Tesla het afgelopen half jaar ontzettend hard is opgelopen. Terwijl het bedrijf nog altijd geen dollar winst maakt, heeft het meer beurswaarde dan gerenommeerde namen als General Motors en Ford.

Reden voor enorme stijging aandeel Tesla

Een perfect voorbeeld van het feit dat beurskoersen gebaseerd zijn op toekomstige cashflows en winsten. Verwacht wordt namelijk dat Tesla vanaf het jaar 2018 winst gaat maken en de jaarlijkse omzetgroei is enorm.

   2014  2015  2016  2017  2018*  2019*  2020*
 Omzet in miljarden dollars  3,20  4,05  7,00  11,55  19,91  27,75  37,42
 Winst in miljoenen dollars  -294  -889  -725  -1039  -228  939  1980

*Jaren 2017 t/m 2020 zijn verwachtingen van door Bloomberg gepolste analisten

Beleggers hebben dus het volste vertrouwen in CEO Elon Musk en verwachten dat Tesla marktleider wordt op het gebied van elektrische auto’s. De elektrische auto moet volgens deze investeerder de huidige vervuilende benzine- en dieselauto’s gaan vervangen in het wagenpark wereldwijd.

Waarom daalt het aandeel Tesla zo hard?

Toch laten beleggers het aandeel de laatste dagen massaal vallen. De echte daling werd maandag ingezet nadat Musk had aangegeven dat het aantal geproduceerde auto’s onder de verwachting van analisten lag. Dit is dan ook het grootste probleem voor Tesla op dit moment.

Aan animo voor de auto’s geen gebrek, de elektrische wagens vliegen als warme broodjes over de toonbank. Maar om aan deze enorme vraag te voldoen zijn enorme investeringen nodig. Denk bijvoorbeeld aan de megafabrieken die Tesla wereldwijd uit de grond aan het stampen is.

Omdat Tesla al jarenlang verlies maakt, zijn beleggers als de dood dat de productie van Tesla niet aan de verwachtingen voldoet. Het bedrijf moet immers zo snel mogelijk geld gaan verdienen, voordat het geduld voor beleggers op is.

Bovenop dit negatieve bericht kwam een verlaging van het koersdoel door een analist van Goldman Sachs. Hij verlaagde zijn koersdoel van $ 190 naar $ 180. De beste man zat dus op een koers van $ 390 al flink scheef, maar durft het toch aan om zijn koersdoel nog verder te verlagen. Dit gaf het negatieve sentiment in het aandeel een extra zetje.

Inspelen op de daling van het aandeel Tesla?

Bij dergelijke snelle dalingen is het nagenoeg onmogelijk om exact de bodem te voorspellen. Wat we wel zeker weten is dat de volatiliteit ten tijde van dergelijke correcties enorm hoog is. Dit maakt de optiepremies relatief hoog en dus aantrekkelijk om te schrijven.

Trade in het aandeel Tesla

Eerlijkheid dient mij te zeggen dat ik de bovenstaande putoptie gisteravond heb geschreven. Het betreft de putoptie met uitoefenprijs van $ 260 en expiratie op 21 juli 2017. Ik heb gekozen voor een optie die ver out-of-the money is, omdat het heel lastig te voorspellen is waar de bodem komt.

Wat ik wel durf te zeggen is dat een koers van $ 260 wel heel diep is, zeker vergeleken met het hoogtepunt van $ 390 die twee weken terug nog in de koers van het aandeel Tesla werd bereikt.

Voor deze putoptie heb ik een premie van $ 1,45 ontvangen. Gezien de multiplier van 100 betekent dit ik een premie van $ 145 heb ontvangen. Dit is tevens mijn maximale winst indien het aandeel Tesla op 21 juli boven een koers van $ 260 noteert. Uiteraard is het mogelijk om de optie vaker te schrijven dan 1 keer.

Het break-even punt voor deze trade ligt op $ 258,55 (260 – 1,45). Noteert het aandeel op expiratie onder deze koers, dan is mijn positie verlieslatend. Technisch gezien kan mijn verlies doorlopen tot een aandelenkoers van $ 0. Dat Tesla binnen komende twee weken failliet wordt verklaard is mijns inziens nihil.

Voor de positie is via LYNX een margin vereist van $ 2.200. Voor deze trade heb ik een commissie van $ 2,40 betaald.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft wel positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

 

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart