De 0DTE optiestrategie, interessant of te gevaarlijk?

Door Jef Dhondt


Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 6 minutes

0 DTE optiestrategie
De Zero Days to Expiration (0DTE) optiestrategie is een speculatieve strategie waarbij een trader opties koopt en verkoopt die dezelfde dag aflopen.

Het doel van de strategie is om snel winst te maken door te profiteren van de snelle, of juist het uitblijven, van prijsbewegingen die zich voordoen wanneer opties dicht bij de vervaldatum komen.

Na het lezen van dit artikel weet u precies wat de strategie is, wat hij inhoudt en wat de gevaren en kansen zijn. Als u op zoek bent naar een broker waar u 0DTE opties kunt verhandelen, klik dan hier.

De 0DTE optiehandelsstrategie vereist dat een handelaar snel beslissingen neemt en actief de marktbewegingen volgt. Omdat de tijd om te handelen beperkt is, is deze strategie alleen geschikt voor actieve handel. Deze strategie is daarom vooral geschikt voor ervaren traders die bereid zijn om risico’s te nemen en die de markt nauwlettend in de gaten kunnen houden.

Wat houdt de 0DTE strategie in?

De 0DTE staat voor 0days to expiration. Dat wil zeggen dat de trader opties met een vervaldatum van diezelfde dag verhandelt. Dit kan worden gedaan door de optie te verkopen tegen een hogere prijs dan de aankoopprijs. Ook door te wachten tot de optie verloopt en de volledige waarde ervan te verzilveren kan men winst maken. De opties met een vervaldatum van dezelfde dag zijn doorgaans minder waard. Dat zorgt ervoor dat het risico van deze strategie hoog is en dat verliezen snel kunnen oplopen.

Door de hoge hefboom en lagere kapitaalvereisten trekt de strategie meer en meer aandacht bij particuliere traders.

Wat is het verschil met andere opties?

Het enige verschil tussen een optie met een looptijd van 0 dagen en een reguliere wekelijkse of maandelijkse optie is de verminderde tijd tot het verstrijken van de looptijd. Theoretisch betekent dit dat alle optiehandelsstrategieën kunnen worden toegepast op opties met een looptijd van nul.

In de praktijk komen opties met een looptijd van 0 dagen niet veel voor bij individuele aandelen en producten. In plaats daarvan gebruiken de meeste handelaars 0DTE-opties om op eendaagse bewegingen in de markt te spelen met behulp van index-ETF’s zoals de SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY), die nu 0DTE-opties biedt voor elke handelsdag op de kalender.

Deze opties worden vooral gebruikt om in te zetten op scherpe bewegingen van de koers of het uitblijven daarvan met behulp van naked calls of naked puts. Bijvoorbeeld door in te zetten op out-of-the-money (OTM) calls en puts om strangles te schrijven die dezelfde dag nog verlopen. Het kopen van deze opties wordt vooral gedreven door het feit dat er heel goedkoop 100 aandelen gecontroleerd kan worden.

Deze benadering kan aanzienlijke winsten opleveren met minimaal kapitaalrisico. Het is echter ook een benadering met een lagere kans op succes.

Risico’s en voordelen van de 0DTE optiestrategie

De voor- en nadelen staan vaak met elkaar in verband, enkele voordelen kunnen ook gezien worden als een risico. Zoals de kans om snel winst te maken kan worden omgedraaid in het risico dat men snel veel verlies maakt.

Risico’s

Ook de algemene markt kan risico ervaren van 0DTE opties. Als veel traders dezelfde opties bezitten, kan een koersbeweging in de verkeerde richting ertoe leiden dat ze allemaal tegelijkertijd hun verlies willen nemen. Dit kan gigantische bewegingen veroorzaken wanneer die opties worden afgesloten. Dat is vergelijkbaar met de volatiliteit die soms wordt waargenomen op de derde vrijdag van elk kwartaal. Die gebeurtenis staat ook wel bekend als de ‘triple witching day’. Op die dag kunnen ook grote koersbewegingen plaatsvinden door de afloop van verschillende optiecontracten.

De 0DTE optiestrategie kan zeer risicovol zijn vanwege de volgende redenen. Opties met een looptijd van 0 dagen zijn zeer volatiel. Ze kunnen snel in waarde veranderen vanwege kleine prijsbewegingen in de onderliggende waarde. Dit betekent dat de potentiële winsten hoog kunnen zijn, maar ook dat de verliezen snel kunnen oplopen. De beperkte tijd zorgt er dan ook voor dat de handelaar minder tijd heeft om in te grijpen en anticiperen. De handelaar heeft slechts één handelsdag om winst te maken voordat de optie vervalt. Dit betekent dat de trader snel beslissingen moet nemen en de marktbewegingen nauwlettend moet volgen om de juiste kansen te vinden.

De meeste traders die de 0DTE optiestrategie gebruiken, zetten in op out-of-the-money (OTM) calls of puts. Dit betekent dat als de markt niet de verwachte beweging maakt, er een aanzienlijk verlies uit voort kan komen. Kortom, de 0DTE optiehandelsstrategie is zeer risicovol en vereist ervaring en discipline om succesvol te zijn.

Voordelen

Enkele potentiële voordelen van de 0DTE optiestrategie zijn de volgende. De 0DTE optie verkoopstrategie kan snel rendement opleveren, aangezien de optie dezelfde dag nog verloopt. Dit kan aantrekkelijk zijn voor traders die snel winst willen maken. Aangezien de optie verloopt aan het einde van de handelsdag, is het risico beperkt tot die dag. Dit kan traders geruststellen die zich zorgen maken over het aanhouden van posities op lange termijn en de daarbij behorende risico’s. Opgelet, dit is enkel van toepassing op gekochte opties, wanneer u opties schrijft kan het contract worden uitgeoefend en bent u verplicht het onderliggende product te kopen of verkopen. De 0DTE optie verkoopstrategie kan flexibel zijn, omdat de handelaar elke dag kan beslissen of hij de strategie wil toepassen. Dit kan handig zijn voor traders die willen profiteren van dagelijkse marktbewegingen.

Omdat de optie verloopt aan het einde van de dag, kan de handelaar potentieel winst maken met relatief weinig kapitaal. Dit kan aantrekkelijk zijn voor traders die willen profiteren van marktbewegingen zonder veel kapitaal te riskeren.

Conclusie

De 0DTE optiestrategie kan een aantrekkelijke mogelijkheid zijn voor traders die snel winst willen maken met beperkt kapitaal en risico. Door de flexibiliteit van de strategie kunnen traders dagelijks beslissen of ze de strategie willen toepassen en kunnen ze potentieel profiteren van dagelijkse marktbewegingen. Echter, er zijn ook risico’s verbonden aan deze strategie, zoals het grote potentieel voor verliezen en de beperkte tijd om marktbewegingen te herstellen. Daarom is het belangrijk voor traders om deze risico’s goed af te wegen en de strategie alleen toe te passen als ze de risico’s volledig begrijpen en accepteren. Kortom, de 0DTE optie verkoopstrategie kan een nuttig instrument zijn voor ervaren en risicobewuste traders. Maar het is geen geschikte strategie voor beginners en traders die niet bereid zijn om risico’s te nemen.

Handelen in opties via LYNX?

Het TWS Handelsplatform biedt u de mogelijkheid om in opties te handelen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:


Stuur een bericht naar Jef Dhondt
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.