Onder Nederlandse beleggers behoort de AEX-index tot de meest populaire onderliggende waarde van opties. Geen andere index kent opties met een looptijd van een dag, wat de AEX opties op zichzelf al uniek maken.

Met de introductie van weekopties door Euronext vond in 2006 al de eerste bijzondere stap plaats, maar in 2008 zijn ook de dagopties toegevoegd.

In dit artikel leest u meer over de AEX opties. We behandelen de expiratie en looptijden en laten u zien hoe u ze kunt verhandelen via LYNX.

Wat zijn AEX opties?

Een AEX optie is een optie met als onderliggende waarde de AEX-index. Omdat een optie een afgeleid product is, behoren opties onder de noemer derivaten. Onder Nederlandse beleggers zijn opties op de AEX ontzettend populair.

Tot enkele jaren geleden bestond de speciale situatie dat AEX opties op twee beurzen verhandeld konden worden. De opties waren op Euronext beschikbaar, maar ook via de TOM-beurs waren deze opties verhandelbaar.

Na een jarenlange felle strijd tussen beide partijen, heeft TOM in 2017 besloten om de stekker eruit te trekken. De AEX opties zijn nu dus alleen nog beschikbaar via Euronext. Dit is overigens dezelfde beurs als waar de onderliggende aandelen worden verhandeld.

Wat maakt AEX opties uniek?

De luxe die beleggers hadden om zelf hun beurs te kiezen om AEX opties te verhandelen is verleden tijd. Toch zijn de derivaten op de Amsterdamse index nog altijd uniek in hun soort, vergeleken met opties op overige indices.

Zo was Euronext de eerste beurs die weekopties introduceerde voor de AEX-index. Echter, naast de wekelijkse expiratie kent Euronext zelfs een dagelijkse expiratie voor AEX opties. Deze opties zijn populair bij Nederlandse particuliere beleggers, omdat met een enorme hefboom geprofiteerd kan worden van een koersbeweging.

Door het enorm hoge verlies aan tijdswaarde leert de ervaring ons echter dat het kopen van de dagopties op lange termijn veelal geen succes oplevert. Vaak is het zelfs zinvol om tegenpartij te zijn en de opties dus te schrijven. Hiervoor moet u als handelaar echter wel over voldoende discipline beschikken en de risico’s nooit uit het oog verliezen.

Expiratie en looptijden

De maandexpiratie is de meest gangbare en populaire looptijd van de AEX opties. Iedere derde vrijdag van de maand vindt deze expiratie plaats. Deze maandelijkse expiratiedata zijn niet alleen beschikbaar voor de eerstvolgende maand, maar vaak voor de komende jaren.

Expiratiedata AEX opties | AEX opties: een uniek aanbod

Het bovenstaande screenshot maakt dit duidelijker. In de tabbladen bovenin zijn de expiratiedata van de AEX opties terug te vinden. Op 17 juni 2022 (de derde vrijdag van de maand juni) vindt de zogenoemde ‘juni expiratie’ plaats. 15 juli is de volgende maandexpiratie en zo verder.

In het drop down menu staan de expiratiedata die verder weg liggen. Te zien is dat de eerste drie maanden beschikbaar zijn. Vervolgens gaat dit over op elk kwartaal en halfjaarlijks. Vanaf het jaar 2023 zijn alleen nog opties voor december beschikbaar. De expiratie van de langstlopende optie vindt plaats op 18 december 2026.

AEX opties handelen via LYNX

Uiteraard zijn de AEX opties via LYNX verhandelbaar. Het TWS Handelsplatform biedt u de Option Trader tool. Deze tool geeft u als belegger een duidelijk overzicht van alle informatie die een succesvolle optiehandelaar nodig heeft. Denk hierbij aan een overzichtelijke opsomming van alle mogelijke uitoefenprijzen en expiratiedata, de optiegrieken die per optieserie worden weergegeven of de implied volatility per serie.

Option Trader in het TWS Handelsplatform | AEX opties: een uniek aanbod

Tot slot kunt u binnen deze Option Trader direct uw opties toevoegen aan de Strategy Builder, waarmee optiestrategieën kunnen worden opgesteld en vervolgens eenvoudig met een druk op de knop ingenomen kunnen worden.

Via LYNX kunt u dus zeer voordelig beleggen in opties. Naast opties op de Amsterdamse index handelt u in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.