AEX opties: unieke opties op Euronext

Door Justin Blekemolen

....

Geschatte leesduur: 6 minutes

AEX opties: een uniek aanbod op de Amsterdamse beurs
Onder Nederlandse beleggers behoort de AEX-index tot de meest populaire onderliggende waarde van opties. Geen andere index kent opties met een looptijd van een dag, wat de AEX opties op zichzelf al uniek maken.

Met de introductie van weekopties door Euronext vond in 2006 al de eerste bijzondere stap plaats, maar in 2008 zijn ook de dagopties toegevoegd.

In dit artikel leest u alles over de AEX opties. We behandelen de AEX opties expiratie & looptijden, en laten u zien hoe u ze kunt verhandelen via LYNX. Bent u op zoek naar een broker om opties te handelen, klik dan hier.

Wat zijn AEX opties?

Een AEX optie is een optie met als onderliggende waarde de AEX-index, de Nederlandse beurs. Omdat een optie een afgeleid product is, behoren opties onder de noemer derivaten.

Tot enkele jaren geleden bestond de speciale situatie dat AEX opties op twee beurzen verhandeld konden worden. De opties waren op Euronext beschikbaar, maar ook via de TOM-beurs waren deze opties verhandelbaar.

Na een jarenlange felle strijd tussen beide partijen, heeft TOM in 2017 besloten om de stekker eruit te trekken. De AEX opties zijn nu dus alleen nog beschikbaar via Euronext. Dit is overigens dezelfde beurs als waar de onderliggende aandelen worden verhandeld.

DEFINITIE
Wat zijn AEX optieS?

AEX opties zijn financiële instrumenten gebaseerd op de AEX-index. Ze bieden het recht om aandelen te kopen (call) of te verkopen (put) tegen een vooraf vastgestelde prijs binnen een bepaalde periode.

Kenmerken van AEX opties

De luxe die beleggers hadden om zelf hun beurs te kiezen om AEX opties te verhandelen is verleden tijd. Toch zijn de derivaten op de Amsterdamse index nog altijd uniek in hun soort, vergeleken met opties op overige indices.

Zo was Euronext de eerste beurs die weekopties introduceerde voor de AEX-index. Echter, naast de wekelijkse expiratie kent Euronext zelfs een dagelijkse expiratie voor AEX opties. Deze AEX opties zijn populair bij Nederlandse particuliere beleggers, omdat met een enorme hefboom dagelijks geprofiteerd kan worden van een koersbeweging.

Door het enorm hoge verlies aan tijdswaarde leert de ervaring ons echter dat het kopen van de dagopties op lange termijn veelal geen succes oplevert. Vaak is het zelfs zinvol om tegenpartij te zijn en de opties dus te schrijven. Hiervoor moet u als handelaar echter wel over voldoende discipline beschikken en de risico’s nooit uit het oog verliezen.

AEX opties
Handel in AEX opties via LYNX

Handel eenvoudig en tegen lage tarieven in aandelenopties, indexopties, futureopties en valutaopties op alle grote internationale beurzen.

AEX opties expiratie en looptijden

De maandexpiratie is de meest gangbare en populaire looptijd bij het schrijven van AEX opties. Iedere derde vrijdag van de maand vindt deze expiratie plaats. Deze maandelijkse expiratiedata zijn niet alleen beschikbaar voor de eerstvolgende maand, maar vaak voor de komende jaren.

Expiratiedata AEX opties | AEX opties schrijven | AEX optie strategie

Bovenstaande afbeelding maakt dit duidelijker. In de tabbladen bovenin zijn de expiratiedata van de AEX opties terug te vinden. Op 17 juni 2022 (de derde vrijdag van de maand juni) vindt de zogenoemde ‘juni expiratie’ plaats. 15 juli is de volgende maandexpiratie en zo verder.

In het drop-down menu staan de expiratiedata die verder weg liggen. Te zien is dat de eerste drie maanden beschikbaar zijn. Vervolgens gaat dit over op elk kwartaal en halfjaarlijks. Vanaf het jaar 2023 zijn alleen nog opties voor de maand december beschikbaar. De expiratie van de langstlopende optie vindt plaats op 18 december 2026.

AEX Maandopties, AEX weekopties en AEX dagopties

Zoals gezegd is de meest bekende optie de maandoptie, waarbij de expiratie iedere derde vrijdag van de maand plaatsvindt. Maar op de AEX optie heeft u ook de mogelijkheid om met week- en dagopties te werken. Deze dag-optiecontracten lopen aan het einde van de handelsdag af. Er is dus niet alleen een expiratie op de derde vrijdag van de maand.

Voor de AEX optie zijn bijvoorbeeld dagopties beschikbaar voor de huidige handelsdag en in de middag ook voor de eerstvolgende handelsdag. Is de daarop volgende handelsdag toevallig vrijdag? Dan is voor deze dag weer een expiratie beschikbaar middels de week- of maandoptie. Hieronder ziet u waar u de dag opties kunt selecteren in het TWS Handelsplatform. Bij optiereeksen selecteert u wekelijkse aan en bij handelsklasse kunt u de dag opties vinden.

Meer over korte termijn opties.

AEX opties | aex opties koersen | aex opties uitleg

AEX opties handelen uitleg

Uiteraard zijn de AEX opties via LYNX verhandelbaar. Het TWS Handelsplatform biedt u de Option Trader tool. Deze tool geeft u als belegger een duidelijk overzicht van alle informatie die een succesvolle optiehandelaar nodig heeft. Denk hierbij aan een overzichtelijke opsomming van alle mogelijke uitoefenprijzen en expiratiedata, de optiegrieken die per optieserie worden weergegeven of de implied volatility per serie.

Option Trader voor AEX opties

Tot slot kunt u binnen deze Option Trader direct uw opties toevoegen aan de Strategy Builder, waarmee optiestrategieën kunnen worden opgesteld en vervolgens eenvoudig met een druk op de knop ingenomen kunnen worden.

Voor een minder complex overzicht kunnen beleggers ook gebruikmaken van het vernieuwde LYNX+. Ook daar ziet u alle beschikbare opties in één overzicht en verzend u optiecombinaties met slechts één order. En vooraf krijgt u inzicht in de winstkansen en verliesrisico’s van uw optiecombinaties.

Handelstijden AEX opties

AEX opties worden verhandeld via Euronext. De handelstijden van AEX opties zijn doorgaans van 09:01 uur t/m 17:30. Op expiratie dag zijn de opties verhandelbaar tot 16:00 uur. Tussen 15:30 uur en 16:00 uur wordt iedere minuut de stand van de AEX bekeken. Het gemiddelde van deze 30 minuten betreft de expiratiekoers van de aex opties.

Voor alle actuele beurstijden van belangrijke beurzen kunt u terecht op onze openingstijdens beurzen pagina.

AEX opties via LYNX

Via LYNX kunt u dus zeer voordelig beleggen in opties. Naast opties op de Amsterdamse index handelt u in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

FAQ

Het schrijven van AEX-opties omvat het verkopen van het recht om AEX-index gerelateerde aandelen te kopen of te verkopen, met mogelijke verplichtingen voor de schrijver.

Een aandelenoptie is een optie met als onderliggende waarde een aandeel. De koper van de optie heeft het recht om het desbetreffende aandeel tegen een vooraf vastgestelde prijs en tijdstip te kopen. De verkoper van de aandelenoptie heeft een plicht tot levering.

De stand van de Nederlandse beurs verandert dagelijks. Voor de actuele stand van de AEX-index kunt u terecht op onze AEX-pagina of in uw handelsplatform.

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alles over opties