De beste optietools om succesvol opties te verhandelen

Door Justin Blekemolen

....

Artikel laten voorlezen

Via LYNX krijgen beleggers ontzettend veel mogelijkheden om slimmer, sneller en effectiever te handelen. Onderdeel hiervan zijn de verschillende Trading Tools die u via het TWS Handelsplatform kunt gebruiken, waaronder de optietools.

In dit artikel gaan we in op de beste tools die u kunnen helpen om succesvol in opties te handelen. We hebben de volgende vijf optietools voor u op een rij gezet: de OptieTrader, Probability Lab, ComboTrader, Risk Navigator en de Option Strategy Lab. Bent u op zoek naar een broker om opties te handelen, klik dan hier.

Optietools

Voor de actieve beleggers en handelaren is het Trader Workstation (TWS) bij uitstek geschikt. Het betreft het meest geavanceerde handelsplatform waarbij u beschikt over meer dan 60 ordertypes, het diepteboek en enorm veel verschillende trading tools.

Het TWS Handelsplatform biedt talrijke Trading Tools en algoritmes. Hiermee kunt u uw beleggingsstrategie optimaliseren, sneller handelen en gedetailleerde analyses maken. We behandelen hieronder de vijf belangrijkste optietools.

OptieTrader

Voor een duidelijk overzicht van de optieprijzen kunt u gebruik maken van de OptieTrader (Option Trader), waar u zelf kunt aangeven welke opties worden weergegeven. Alle bied- en laatprijzen van de door u gekozen opties verschijnen in beeld. Zo heeft u dus een duidelijk beeld van alle actuele prijzen voor de opties in de markt. Daarnaast worden ook de optiegrieken en de implied volatiliteit getoond, zodat u op basis van deze informatie kunt bepalen welke optie voor u aantrekkelijk is en past binnen uw strategie.

In de Option Trader kunt u een kooporder aanmaken door simpelweg te klikken op de vraagprijs, of een verkooporder door te klikken op de biedprijs. Nadat u uw order heeft aangemaakt, kunt u het aantal, het ordertype en de duur aanpassen, om de order vervolgens in te leggen. Een order kan ook worden aangemaakt op basis van volatiliteit. Om dit te doen, definieert u een waarde voor de volatiliteit en de OptieTrader berekent automatisch de limietkoers van uw order.

OptieTrader | De beste optietools

Probability Lab

Het Probability Lab biedt u een praktische en visuele manier om met opties te werken zonder over de ingewikkelde wiskunde na te hoeven denken. U kunt deze tool dus gebruiken om de kansverdeling van de markt te analyseren en te bepalen welke optiecombinatie het beste bij uw visie over de markt aansluit.

Probability Lab | De beste optietools

Hierboven ziet u de kansverdeling van Apple opties voor de expiratie in juli. Deze verdeling is gebaseerd op de prijzen van de opties. Hier valt bijvoorbeeld uit op te maken dat de markt de kans op 62,12% schat dat Apple in april onder de $140 per aandeel expireert. Anderzijds denkt de markt dat de kans dat Apple in juli boven de $155 expireert slechts 2,96% is (100-97,04). Denkt u dat die kans hoger is, dan kunt u mogelijk voor een aantrekkelijke prijs een optieconstructie opzetten.

ComboTrader

Wist u dat u via het TWS Handelsplatform met slechts één klik complexe optie combinaties kunt verhandelen? Optiebeurzen, zoals Euronext, bieden een spreadboek aan. Dit houdt in dat u rechtstreeks kunt handelen in optiecombinaties. Zo is het mogelijk om middels één order een positie in te nemen in bijvoorbeeld een vertical spread, butterfly, straddle, of iron condor

Het grote voordeel van zo’n combinatieorder is dat u niet per optiepoot een aparte koop- en verkooporder hoeft aan te maken. U kunt de combinatie toevoegen zodat u in één oogopslag kunt zien wat de bied- en laatprijs is voor de hele combinatie. In de afbeelding hieronder ziet u een voorbeeld van zo een optiecombinatie met de bijbehorende optieprijzen.

ComboTrader | De beste optietools

Risk Navigator

Met de risk navigator krijgt u inzicht in de risico’s van uw openstaande posities binnen uw portefeuille. U krijgt overzichtelijk weergegeven wat de optiegrieken zijn van de onderliggende opties, de delta, gamma, vega en theta. Daarnaast wordt visueel weergegeven welk resultaat de openstaande positie oplevert bij een bepaalde koers van de onderliggende waarde.

Bovenin ziet u allereerst uw rekeninggegevens. Daaronder ziet u om welke posities het gaat en wat de prijzen en wat de optiegrieken zijn per optie. De regel All Underlyings geeft de gegevens weer van uw posities. U ziet dat deze optiecombinatie een delta heeft van -35, een gamma van 2, een vega van 0 en tenslotte en theta van 0.

In de grafiek ziet u de winst en verlies weergegeven tijdens de expiratie in augustus. Op de x-as staat de koers en op de y-as staat uw winst/verlies weergegeven. Zo ziet u precies op welk niveau u welk resultaat behaalt. 

Risk Navigator | De beste optietools

Option Strategy Lab

Dit betreft een wat ingewikkeldere optietool waarmee eenvoudig complexe optiecombinaties kunnen worden gecreëerd. Het systeem geeft suggesties voor optiestrategieën gebaseerd op de verwachtingen die u invoert over de prijs of volatiliteit.

U kunt de resultaten vergelijken op verschillende kenmerken zoals expected profit, sharpe ratio en probability of profit. Resultaten kunnen ook worden gefilterd op premie, delta, strike en/of expiratie. Voor elke strategie ziet u de potentiële winst en verlies en risico/rendement verhouding in de scanner.

Voor een uitgebreide uitleg over het Option Strategy Lab verwijs ik u door naar de service pagina, waar alles stap voor stap wordt uitgelegd.

Option Strategy Lab | De beste optietools

Opties verhandelen met optietools via LYNX

Via LYNX kunt u zeer voordelig handelen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste optietools, zoals de OptieTrader, en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alles over opties