Opties doorrollen: een verkenning van risicobeheer

Door Jef Dhondt

....

Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 6 minutes

Opties doorrollen is een optiestrategie die wordt ingezet door ervaren handelaren om bestaande optieposities te beheren en aan te passen. Deze strategie is een krachtig instrument dat beleggers in staat stelt om de blootstelling aan de markt te verfijnen. In dit artikel zullen we het doorrollen van opties grondig onderzoeken. We gaan in op de verschillende toepassingen en presenteren enkele praktische voorbeelden.

Bent u op zoek naar een broker om opties te verhandelen, klik dan hier.

De Basis van Opties Doorrollen

Voordat we dieper ingaan op opties doorrollen, is het essentieel om een goed begrip te hebben van opties. Een optie is een financieel contract dat de houder het recht geeft, maar niet de verplichting, om een onderliggende activa, zoals aandelen, te kopen (call-optie) of te verkopen (put-optie) tegen een vooraf bepaalde prijs, binnen een vastgestelde periode.

Opties hebben een beperkte levensduur en hun prijzen worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de prijs van het onderliggende activa, de tijd tot expiratiedatum, de volatiliteit van de markt en de rentetarieven.

Het principe van doorrollen

Wanneer beleggers opties schrijven of verkopen, lopen ze het risico dat de markt zich tegen hen keert. Dit kan leiden tot een situatie waarin de optie dreigt te worden uitgeoefend. Dat is niet altijd gunstig voor de schrijver. In dergelijke gevallen kan het doorrollen van opties een waardevolle strategie zijn.

Doorrollen houdt in dat de belegger de bestaande optiepositie sluit en vrijwel onmiddellijk een nieuwe positie opent met aangepaste parameters. Dit kan de volgende elementen omvatten:

  • Verandering in looptijd: De nieuwe optie heeft meestal een langere looptijd. Daardoor heeft de belegger meer tijd heeft om te profiteren van gunstige marktbewegingen.
  • Aanpassing van uitoefenprijs: De uitoefenprijs van de nieuwe optie kan anders zijn dan die van de oorspronkelijke optie. Dit stelt de belegger in staat om de positie aan te passen aan de huidige marktomstandigheden.

Deze techniek stelt u in staat om uw optiepositie aan te passen. Opties doorrollen is vooral waardevol voor optie-schrijvers. Dat zijn degenen die opties hebben verkocht zonder ze in bezit te hebben.

Opties doorrollen kan zowel dienen als een geavanceerd beschermingsmechanisme als een tactische zet om lopende winsten te optimaliseren.

Definitie
Wat betekent het doorrollen van opties?

Doorrollen van opties is het sluiten van een huidige optiepositie en het gelijktijdig openen van een nieuwe positie met andere voorwaarden, zoals expiratiedatum of uitoefenprijs, om de strategie aan te passen aan marktveranderingen.

Geschreven opties doorrollen

Wanneer u opties op aandelen hebt verkocht en de koers van de onderliggende waarde beweegt zich tegen uw positie in, dan ontstaat het risico dat deze opties worden uitgeoefend. Naarmate de marktprijs van de onderliggende waarde de uitoefenprijs van de optie nadert, neemt het risico van uitoefening toe. Het doorrollen van opties biedt een strategie om dit risico te vermijden.

Wanneer u besluit een ‘short’ optiepositie door te rollen, begint u met het sluiten van de bestaande positie. Vervolgens opent u onmiddellijk een nieuwe positie op hetzelfde onderliggende aandeel, maar met een langere looptijd. Afhankelijk van uw strategie kunt u ook de uitoefenprijzen van de opties aanpassen bij het openen van de nieuwe positie.

Het is echter belangrijk te realiseren dat opties doorrollen geen garantie op succes biedt. Het verlengt simpelweg de tijd die nodig is voor de optie om winstgevend te worden. Als de onderliggende waarde voortdurend in de tegengestelde richting beweegt, kan het doorrollen van opties een langdurige oefening worden zonder enige zekerheid van succes.

Opties doorrollen in de praktijk

Opties doorrollen is een strategie waarbij een bestaande optiepositie wordt aangepast. Dat doet men door dezelfde optie te sluiten en een nieuwe optie met een andere expiratiedatum of uitoefenprijs te openen. Dit stelt handelaren in staat om hun optiepositie te behouden terwijl ze deze aanpassen aan veranderende marktomstandigheden.

Er zijn verschillende redenen waarom handelaren opties willen doorrollen:

  • Risicobeheer: Als de markt zich niet ontwikkelt zoals verwacht, kunnen handelaren hun positie doorrollen om het risico te verminderen. Bijvoorbeeld, als een call-optie diep in the money is en de handelaar liever het onderliggende aandeel niet wil kopen, dan kan deze de optie doorrollen naar een latere expiratiedatum om de verplichting uit te stellen.
  • Tijdsverloop: Opties verliezen waarde na verloop van tijd, ook wel tijdsverloop of theta-verval. Door opties door te rollen naar een latere expiratiedatum, kunnen handelaren de impact van tijdsverloop verminderen en meer tijd hebben om winstgevende bewegingen in de markt te benutten.
  • Aanpassing aan marktomstandigheden: Als de marktomstandigheden veranderen, kan het nodig zijn om opties aan te passen. Handelaren kunnen bijvoorbeeld een geschreven call-optie doorrollen naar een hogere uitoefenprijs als de onderliggende waarde stijgt, om zo winst te kunnen blijven maken.

Doorrollen van een gedekte call-optie

Stel dat een handelaar in het bezit is van 100 aandelen van XYZ Corporation en een call-optie heeft geschreven met een uitoefenprijs van € 50 en een expiratiedatum over 30 dagen. Op dit moment is de prijs van XYZ gestegen van € 48 naar € 52. De uitgeschreven call-optie dreigt nu te worden uitgeoefend, wat betekent dat de handelaar de 100 aandelen tegen € 50 per stuk moet verkopen.

Om dit te voorkomen, kan de handelaar ervoor kiezen om de bestaande call-optie door te rollen. Ze kunnen de oorspronkelijke call-optie terugkopen (terugkoopprijs van € 2,20 per optie) en tegelijkertijd een nieuwe call-optie schrijven met een hogere uitoefenprijs, bijvoorbeeld € 54 en een vervaldatum over 60 dagen. Deze nieuwe optie genereert dan bijvoorbeeld een premie van € 2,35.

Doorrollen van een gedekte put-optie

Laten we nu eens kijken naar een voorbeeld van het doorrollen van een put-optie. Stel dat een handelaar een put-optie heeft verkocht op XYZ-aandelen met een uitoefenprijs van € 50 en een expiratiedatum over 30 dagen. Op dat moment werd de onderliggende waarde verhandeld voor € 51,50 per aandeel, en de handelaar ontving een premie van € 0,80 per optie (totaal € 80 voor de transactie).

Na verloop van tijd is de prijs van de XYZ-aandelen gedaald naar € 49 per aandeel, en de optie dreigt nu te worden uitgeoefend. Om de onderliggende aandelen te kopen voor € 50 per stuk, kan de handelaar ervoor kiezen om de oorspronkelijke put-optie terug te kopen (terugkoopprijs van € 1,45 per optie) en tegelijkertijd een nieuwe put-optie te schrijven met een lagere uitoefenprijs, bijvoorbeeld € 47,50 en een expiratiedatum over 90 dagen. Deze nieuwe optie werd bijvoorbeeld geschreven voor een premie van € 1,60.

Rollen van een optiespread

Opties doorrollen kunnen ook worden toegepast op complexere strategieën, zoals optiespreads. Stel dat een handelaar een bear call spread heeft geopend op XYZ-aandelen, met uitoefenprijzen van € 65 en € 70, en een vervaldatum over 45 dagen. Deze strategie heeft een totale premie van € 1,00 opgeleverd.

Wanneer de aandelen van XYZ echter stijgen tot € 66,50, kan de handelaar besluiten de spread door te rollen. Ze kunnen de bestaande spread sluiten (terugkoopprijs van € 1,70) en tegelijkertijd een nieuwe spread openen met hogere uitoefenprijzen, bijvoorbeeld € 70 en € 75, en een vervaldatum over 60 dagen. Deze nieuwe spread genereert dan bijvoorbeeld een premie van € 1,05.

Conclusie

Opties doorrollen is een krachtig hulpmiddel voor ervaren optiehandelaren om bestaande posities aan te passen en te optimaliseren in reactie op veranderende marktomstandigheden. Het biedt flexibiliteit, risicobeheer en de mogelijkheid om optimaal gebruik te maken van tijdsverloop. Het is belangrijk voor beleggers om grondig te overwegen of opties doorrollen geschikt is voor hun specifieke situatie en doelstellingen.

Handelen in opties via LYNX?

Via LYNX kunt u zeer voordelig beleggen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

Stuur een bericht naar Jef Dhondt
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alles over opties