Het is begrijpelijk dat het soms lastig is om een optiecombinatie, ook wel combinatieorder genoemd, poot voor poot op te zetten. Vooral met veel volatiliteit op de beurs knipperen de optieprijzen uit uw boek. Uit eigen ervaring weet ik hoe frustrerend het kan zijn om een simpele call spread op te zetten en deze per optiepoot uit te voeren.

Uiteraard begint dit altijd met het kopen van de call, zodat daarna zonder bijkomende marginvereisten de calloptie geschreven kan worden.

Het kopen van de calloptie vormt natuurlijk geen probleem, alleen in de praktijk is het mij en waarschijnlijk menig andere belegger voorgekomen dat de onderliggende waarde wegzakt op het moment dat de ingelegde limietorder van de long calloptie wordt uitgevoerd.

Het gevolg is dat de bied-laatprijs van de calloptie die u wilt schrijven, wegzakt en dat de verkoopprijs naar beneden aangepast moet worden.

Gevolg: een hoop frustratie en uiteindelijk een slechtere prijs voor de gehele optiecombinatie/ combinatieorder.

Wat te doen?

Met een klik handelen in alle optiecombinaties - combinatieorders

Optiecombinaties/combinatieorders

Gelukkig is de oplossing eenvoudig. Optiebeurzen, zoals Euronext, bieden een spreadboek aan. Dit houdt in dat u rechtstreeks kunt handelen in optiecombinaties. Binnen het LYNX Handelsplatform is het mogelijk optiecombinaties in te leggen.

Zo is het mogelijk om middels één order een positie in te nemen in bijvoorbeeld een vertical spread, butterfly, straddle, of iron condor. Het grote voordeel van zo’n combinatieorder is dat u niet per optiepoot een aparte koop en verkooporder hoeft aan te maken.

Het innemen van optiecombinaties / combinatieorder

Het voordeel is dat u handelt met één totaalprijs voor de optiecombinatie die u wilt innemen. Een bijkomend voordeel is dat de prijzen van optiespreads eigenlijk altijd beter zijn dan de prijzen die bij de individuele opties op het scherm staan. Ik zal een voorbeeld geven om dit duidelijk te maken.

Een praktisch voorbeeld van het inleggen van optiecombinaties

In de onderstaande afbeelding ziet u de bied- en laatkoersen van AEX-index opties via TOM. Dit gaat om de XNL call 395 maart, de XNL call 405 maart en de combinatie hiervan. Deze combinatie wordt een vertical call spread genoemd binnen het TWS Handelsplatform.

Opties XNL Call spread - optiecombinaties - combinatieorder

Stel dat u een positie wilt innemen in deze opties, dan kunt u beginnen met het handmatig inleggen van een kooporder voor de XNL call 395 op de AEX. In dit voorbeeld heb ik een kooporder geplaatst voor een contract met een limiet van € 11,30.

Opties XNL Call spread - optiestrategie - optiecombinaties - combinatieorder

Wanneer deze order is uitgevoerd, kan ik daarna zonder extra marginverplichting de XNL call 405 gaan schrijven. De vraag is echter wat voor premie ik nog kan krijgen voor deze call wanneer ik uitvoering heb gehad tegen € 11,30 voor de XNL call 395.

Misschien, beter gezegd waarschijnlijk, krijg ik pas uitvoering op € 11,30 wanneer de AEX wegzakt en de bied – laat van de call 405 verschuift.

Het is daarom veel effectiever om rechtstreeks te handelen in de optiecombinatie via het spreadboek. In de onderstaande afbeelding heb ik een kooporder voor de call spread ingelegd voor een totaalprijs van € 4,00.

Het is niet nodig om optiecombinaties tegen de bied- of laatprijs te handelen. Zelf probeer ik altijd met een limietprijs tussen de bied- en laatprijs in te leggen en deze langzaam te verschuiven tot ik uitvoering krijg. Dit levert de eerste besparing op.

Opties XNL Call spread LYNX - optiestrategie - optiecombinaties - combinatieorders

De ingelegde kooporder is uitgevoerd tegen € 4,00 op het moment dat de AEX een tik naar beneden maakte. Direct is zichtbaar hoe de prijzen van de onderliggende opties veranderen.

De gemiddelde prijs waartegen de positie is ingenomen staat op € 4,02. Dit is te verklaren aan de commissie. Bij LYNX wordt € 1,30 aan commissie gerekend voor indexopties die via TOM worden verhandeld.

Aangezien het totaal om twee opties gaat, een gekocht en een geschreven, is de totaalprijs voor het aankopen van de optiecombinatie € 4,02.

Opties XNL Call spread - optiestrategieën - optiecombinaties - combinatieorder

De ingenomen positie kunt u via dezelfde combinatieregel sluiten. Overigens kunt u ook een individuele optiepoot sluiten. U bent dus niet verplicht om een positie die als combinatie is geopend, te sluiten als combinatie.

Wanneer u bijvoorbeeld bij de bovenstaande positie alsnog een verdere stijging verwacht door veranderende marktomstandigheden, dan kunt u de geschreven XNL call 405 terugkopen en houdt u alleen een long XNL call 395 over.

Uitleg over optiecombinaties/combinatieorders via de Combo Trader

In de maandelijkse update over het handelsplatform is het gebruik van de Combo Trader uitvoerig besproken. Wanneer u nog niet bekend bent met deze tool, raad ik u aan om de beschrijving van de Combo Trader te lezen.

De praktijk heeft mij geleerd dat het gebruik van combinatieorders bij opties tot betere uitvoeringen leidt en een hoop frustratie voorkomt. Daarom is dit een goede uitkomst voor de Nederlandse optiebelegger.

Combinatieorders via LYNX?

Via LYNX kunt u zeer voordelig beleggen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de Option Trader en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

Leer alles over opties

Wilt u meer weten over de werking van opties en de mogelijke risico’s? Ontvang vrijblijvend ons eBook over opties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.