Technische analyse DAX

In de rubriek “Technische analyse DAX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de DAX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de DAX 30.

Technische analyse DAX | Maakt de Duitse beurs zich klaar voor verdere daling?

Korte termijn technische analyse DAX:

Vorige week sloot ik de analyse van de DAX af met de volgende twee zinnen: ” Hierdoor lijkt het aannemelijk dat de DAX-index in eerste instantie zakt richting de steun rond de 11.850 punten. Vanaf hier mag een kleine opleving worden verwacht, waarna er een lagere top zal worden neergezet, dit zal dan wave B zijn.”

Enkele dagen later is de steunzone rond de 11.850 punten inderdaad getest. Ook werd hier de onderkant van het stijgende trendkanaal getest. De DAX-index bleef maar liefst 3 dagen rond dit niveau hangen en wist gisteren plotseling hard op te veren. Hoewel de technische analyse niet naar fundamentele gebeurtenissen kijkt, werd het herstel veroorzaakt door een bericht van Bloomberg. Het Amerikaanse nieuwsmedium liet weten dat de VS invoering van hogere tarieven voor de invoer van auto’s en auto-onderdelen uit de Europese Unie en Japan mogelijk met zes maanden uit gaat stellen. Uiteraard zeer positief nieuws voor autobedrijven, die bovengemiddeld aanwezig zijn op de Duitse beurs.

Wave C brengt DAX mogelijk verder omlaag

Vorige week gaf ik ook aan dat ik denk dat de DAX-index 5 waves van de Elliott Wave Theorie achter de rug heeft. Hierna volgt vaak een correctie, die zich doorgaans aftekent in 3 bewegingen. De eerste (A) is omlaag, de tweede (B) zorgt voor de lagere koerstop, en de laatste (C) komt dan weer onder de bodem van (A). Momenteel is de DAX-index dus bezig aan wave B. Deze kan stranden op 2 niveau’s, daarvoor gebruik ik de Fibonacci Retracement indicator. Hiermee kunnen we zien dat de DAX-index potentiële draaipunten heeft rond 12.208 (61,8%) en rond de 12.295 (76,4%).

De vorming van een mogelijk top in dit gebiedt kan overigens enkele dagen duren. Hierna kan wave C worden ingezet waarbij de stijgende trend wordt gebroken. Ook zal de DAX-index dan na enig gevecht de steun rond 11.850 doorbreken. Dit maakt de weg vrij voor een verdere daling richting de open koersgap(oranje cirkel) op 11.550 punten. Steun ligt er overigens pas op 11.300 punten, waar de bodem op 26 maart werd gevormd.

Een alternatief scenario is een nieuwe aanval op de weerstand rond de 12.435 punten. Als de DAX boven dit niveau weet te sluiten dan gaat bovenstaande scenario uiteraard verloren en kan de Duitse beurs verder omhoog. De volgende weerstand ligt dan vlak onder de 12.900 punten.

Voor een volledige uitleg van de Elliott Wave Theorie kunt u terecht bij dit artikel: ‘Elliott Wave Theorie uitgelegd’  

 

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27