Technische analyse DAX

In de rubriek “Technische analyse DAX bespreekt Justin Blekemolen wekelijks de DAX index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de DAX 30.

Technische analyse DAX | False move op de Duitse beurs

Korte termijn technische analyse DAX: daggrafiek

Twee weken geleden besprak ik de ijzersterke conditie van de Duitse beurs. De DAX-index ligt er op lange termijn prima bij. Op korte termijn werd een hervatting van de stijgende trend verwacht. Hierbij wees ik op de weerstand op 13.596 punten, de top van 22 januari 2018. Een doorbraak en slotstand boven deze weerstand was noodzakelijk om de lange termijn stijgende trend te hervatten.

Die uitbraak vond vorige week op 22 januari 2020 plaats. Van een slotstand boven deze weerstand is echter geen sprake geweest. Hierdoor kunnen we spreken van een false move, oftewel een valse uitbraak. Zo een valse uitbraak geeft aan dat er tijdens de uitbraak niet genoeg kracht in de markt zat. Dit gebrek aan momentum lokt meer verkopers naar de markt, waardoor een correctie waarschijnlijker wordt.

Nu de stijgende trend ook lijkt af te breken, verzwakt het technische plaatje verder. De steun ligt rond de 12.900 punten, waar de DAX-index eerder meerdere keren een bodem wist te vinden. Het ligt voor de hand dat we dit steunniveau opnieuw gaan testen. Indien de DAX onder dit niveau zakt, mag een verdere daling worden verwacht. De volgende steunzone zien we rond de voorgaande koerstoppen uit 2019. We hebben het hier over de zone tussen de 12.400 en 12.632 punten.

Enkel een doorbraak en slotstand boven de all-time high zal het negatieve tij kunnen keren. Tot die tijd moet men voorlopig rekening houden met verkoopdruk.

 

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker