Aandeel Microsoft

Wat is de koers en verwachting van het aandeel Microsoft? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

Microsoft Corp.
ISIN: US5949181045
Tickercode: MSFT | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

USD

---USD
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel Microsoft kopen De beste aandelen
  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel Microsoft

De technologiegigant en tweede meest waardevolle bedrijf ter wereld kwam gisteren met teleurstellende resultaten, wat slecht nieuws is voor de technologiebedrijven. Voor Microsoft was dit het vierde kwartaal voor fiscaaljaar 2022.

In april kon het bedrijf de verwachtingen nog kloppen, maar het bedrijf moet beleggers teleurstellen. Vooral een daling in videogameverkopen en een sterke dollar deden de resultaten pijn. Toch stijgt de koers in de nabeurs door de sterke verwachtingen en een verwacht groeipercentage in de tientallen.

Kwartaalcijfers aandeel Microsoft

Het bedrijf rapporteert de traagste omzetgroei in twee jaar. De omzet steeg met 12%, in vergelijking met de overeenkomstige periode van vorig boekjaar tot $ 51,9 miljard. Daarmee presteerde het onder de verwachtingen van Wall Street.  Wanneer we de wisselkoersen constant houden ligt de omzetgroei 4% hoger. Het nettoresultaat bedroeg $ 16,7 miljard en steeg met 2%. Ook de winst per aandeel was nipt onder de verwachtingen, met een winst per aandeel Microsoft van $ 2,23.

Daarbij was ook vooral de computerverkoop de boosdoener, die kende zijn grootste daling in jaren. Dit is vooral te wijten aan de afkoeling van de hausse na het pandemie-tijdperk. De pandemie bracht de verkoop van computers en Windows systemen naar een nieuw niveau. Ook de adoptie van clouddiensten zat hiermee in de lift, deze versnelde groei neemt nu af.

Het bedrijf ondervindt nog steeds supply chain problemen door de lockdowns en verstoringen in China. Vervolgens kosten deze factoren het bedrijf 300 miljoen aan misgelopen omzet volgens het bedrijf. De CEO, Satya Nadella, gaf toe dat het bedrijf niet immuun was voor de economische situatie op de resultatenbekendmaking. De CEO blijft echter zeer positief, hij gaf mee dat geen enkel bedrijf beter is gepositioneerd om de uitdagingen van vandaag te overwinnen en bedrijven te helpen meer te doen met minder.

Wanneer we de resultaten van Microsoft analyseren is het interessant om de bedrijfstakken op te splitsen in drie delen: Productivity and Business Processes, Intelligent Cloud en More Personal Computing.

Productivity and Business Processes

De omzet van Productivity and Business Processes bedroeg $ 16,6 miljard en steeg met 13%. Daarbij was de groei van Office consumentenproducten en cloudservices het kleinst met 9%. Opnieuw een sterke groei voor LinkedIn met 26%. De resultaten met constante wisselkoersen liggen telkens significant hoger.

Productivity and Business Processes | Aandeel Microsoft

Intelligent Cloud

Opnieuw het paradepaardje en de redding van de resultatenbekendmaking. Een sterke vraag naar de cloud-computing business. De serverproducten en cloudservices omzet kende een stijging van 22%. “In een dynamische omgeving zagen we een sterke vraag, namen we aandeel en groeide de betrokkenheid van klanten bij ons cloudplatform.

De commerciële boekingen groeiden met 25% en de omzet uit Microsoft Cloud bedroeg 25 miljard dollar, een stijging van 28% op jaarbasis”, aldus Amy Hood, executive vice president en chief financial officer van Microsoft. “Nu we aan een nieuw fiscaal jaar beginnen, blijven we ons inzetten voor een balans tussen operationele discipline en voortdurende investeringen in belangrijke strategische gebieden om toekomstige groei te stimuleren.”

Intelligent Cloud | Aandeel Microsoft

Personal computing

Hier valt ook de gaming en Xbox tak van Microsoft onder. De hoge vlucht die het segment nam tijdens de pandemie lijkt te vertragen. De verkoop daalde met 6% ten opzichte van vorig jaar. De Xbox hardware met -11%. Naar de verwachtingen van Amy hood, de CFO, zullen de inkomsten dit kwartaal waarschijnlijk opnieuw dalen. Dit is een flinke klap voor Microsoft, gezien zij zeer sterk inzetten op de videogame sector. De Britse mededingenautoriteit opende een onderzoek of de deal met Activision Blizzard wel kan doorgaan. Het bedrijf verwacht dat de deal nog binnen het jaar wordt gesloten. Ook de Windows inkomsten daalden met 2%. De Surface omzet wist wel met 10% te stijgen.

Personal computing | Aandeel Microsoft

Outlook fiscaaljaar 2023

De CEO zoekt balans tussen overleven en groeien. Het nieuwe fiscale jaar brengt voor hem inzetten op operationele discipline, alsook voortdurende investeringen in de belangrijkste strategische gebieden en hiermee de toekomstige groei te stimuleren. Ook de CFO kon een positieve outlook meedelen. Bij constante valuta zal het bedrijfsresultaat sterk blijven groeien. De verkoopvooruitzichten voor het huidige kwartaal zijn tussen $ 49,25 miljard en $ 50,25 miljard.

De negatieve impact van de zeer sterke Amerikaanse dollar zal Microsoft ook nog parten spelen in het huidige kwartaal. Een daling van de omzetgroei van 5 procentpunten wordt verwacht.

Dividend en waardering

Microsoft heeft in het vierde kwartaal van boekjaar 2022 $ 12,4 miljard teruggegeven aan aandeelhouders in de vorm van aandeleninkoop en dividenden, een stijging van 19% ten opzichte van het vierde kwartaal van boekjaar 2021.

 Microsoft
Koers / Winst26,28
Verwachte koers / Winst23,64
TEV / Omzet9,63
TEV / EBITDA19,51
Price / sales9,76
Market cap / free cashflow (Volgende 12 maand)25,65

In de waardering zit een zekere premie. Kwaliteit zal steeds met een reden een hogere waardering bekomen. We zien voorspelbare groei en een zeer sterk merk. De huidige economische druk kan de waardering verder doen afnemen.

Koersgrafiek Microsoft | Aandeel Microsoft

Het aandeel Microsoft kopen of verkopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Microsoft. U heeft toegang tot 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:

De Amerikaanse technologiegigant klopt opnieuw de verwachtingen. Gisterenavond maakte het bedrijf zijn resultaten bekend voor het derde kwartaal voor het fiscale jaar 2022. Deze waren, na de tegenvallende resultaten van Netflix, enigszins een opluchting voor Wall Street en deden de futures voor de grote indexen opnieuw groen kleuren. In de nabeurshandel steeg het aandeel 4,5%. In contrast met de nabeurse -20% van Netflix na de resultaten is dit een positieve reactie.

Aandeel Microsoft

De CEO Satya Nadella kon het bedrijf leiden door een zwaar macro-economisch landschap, zowel tijdens de coronapandemie als nu. Ook in cyclus van zeer hoge inflatie en een stijgende rente weet het bedrijf kop en schouders boven water te houden en te groeien. Met zowel Azure- als Officeproducten via het internet kan het bedrijf meegenieten van de trend waar thuiswerken/hybride de norm lijkt te worden. Zo kan het een deel van zijn supply chain problemen met de Surface en Xbox hardware grotendeels opheffen.

3e kwartaalcijfers

De omzet voor het derde kwartaal was 0,4 miljard hoger dan verwacht met $ 49,4 miljard en een groei van 18%. Per aandeel kwam het netto-inkomen uit op $ 2,22.

Het bedrijf verdeelt zijn omzet in drie grote segmenten: Productivity and Business Processes, Intelligent Cloud en More Personal Computing. Als belegger is dit uiterst interessant om het verschil in groei te onderscheiden en zo beslissingen te maken. Zo weten we precies waar welke groei vandaan komt en in welke segmenten de meeste toekomst schuilt.

Productivity and Business processes

Microsoft bezit een zeer uitgebreid portfolio aan producten en diensten met het doel van productiviteits-, communicatie- en informatieverschaffing. Deze bevatten voornamelijk Office 365 (inclusief Skype), Dynamics 365 (Cloud gebaseerde ERP en CRM-toepassingen) en LinkedIn.

Dit segment wist een groei neer te zetten van 17% tot $ 15,8 miljard. Een hoogtepunt was opnieuw een groei van 34% voor de omzet komend van LinkedIn. Opvallend is dat er een stijging van 88% was voor het aantal mensen dat werd aangenomen via LinkedIn. De Office producten waren goed voor een commerciële groei van 12% en 11% groei voor particuliere abonnementen.

Intelligent Cloud

Dit segment, ondertussen een van de belangrijkste als niet het belangrijkste segment voor beleggers, was goed voor $ 19 miljard omzet en een groei van 26%. Het Azure platform en andere cloud diensten konden opnieuw een indrukwekkend groeipercentage van 46% neerzetten, exact evenveel als het voorgaande kwartaal. Ook het AI-segment in de vorm van Azure Machine Learning kende een groei van 86% in termen van aanvragen. Bedrijven zoals bijvoorbeeld Pepsico maken hiervan gebruik om hun verkopen te voorspellen.

More Personal computing

De omzet steeg tot $ 14,5 miljard met een stijging van 11%. Dit was dan ook lang de core business van Microsoft met Windows, Xbox content en diensten en advertising. De Xbox en PC verkoop in aantal stuks was beter dan initieel werd verwacht. De Xbox omzet steeg met een 4%. Ondanks dat de productie nog steeds heeft te kampen met een tekort aan chips en ook de supply chain issues zorgen voor vertraging.

De Microsoftbelegger kon in het derde kwartaal opnieuw rekenen op een aandeleninkoop en dividenduitkering van $ 12,4 miljard, een stijging van 25% uit het voorgaande fiscale jaar.

Bij Microsoft denken ze overigens dat die groei nog lang niet ten einde is. Volgens de CEO zal technologie een steeds groter deel gaan uitmaken van de wereldwijde economie. Om daarvan te profiteren blijft het bedrijf innoveren en investeren in diverse en groeiende markten.

Microsoft : outlook 2022 Q4

Niet de Microsoft e-maildienst Outlook maar wel de vooruitzichten van het bedrijf. Voor Productivity and business processes voorziet het bedrijf een omzet tussen de $ 16,65 miljard en $ 16,9 miljard voor Q4. Dit zou een groei van ongeveer 5,4% impliceren ten opzichte van dit kwartaal. Opnieuw gedreven door de gezonde groei van Office 365. Deze groei wordt verwacht, net zoals de voorgaande jaren, seizoensgebonden lager te zijn.

Voor Intelligent Cloud ligt dit tussen $ 21,1 miljard en $ 21,35 miljard en dus ongeveer een verwachte groei van 11% tegenover dit kwartaal.

Voor het personal computing segment ziet het bedrijf een groei rond de 1% richting $ 14,65 miljard en $ 14,95 miljard. Microsoft geeft aan dat dit een reflectie is van de lockdowns in China die een negatieve impact hebben op de hardware productie van de Surface en de Xbox.

Er wordt verwacht dat de oorlog in Oekraïne een negatieve impact van $ 110 miljoen zal hebben op de omzet van Q4 2022. Het bedrijf verwacht een sterke groei in verkopen voor het cloud segment alsook een marge-expansie van 1 procentpunt. De groei is volgens het management nog lang niet op zijn einde. De CEO ziet een verdere toename aan belang voor het bedrijf.

Dividend aandeel Microsoft

Microsoft keerde de afgelopen twee kwartalen per aandeel een dividend uit van $ 0,62 per kwartaal. Dat komt neer op een jaarlijks dividend van $ 2,48 per aandeel Microsoft. Bij een koers van $ 290 betekent dat een dividendrendement van 0,86%.

Sinds 2010 is het dividend verhoogd van $ 0,13 per kwartaal naar $ 0,62 per kwartaal. Het dividend groeit dus ook en dat is een positief teken.

Aandeel Microsoft: verwachtingen koers 2022

De koers van het aandeel Microsoft is dit jaar al met 14% gedaald. Ook Microsoft komt dus niet ongeschonden uit de uitverkoop die we momenteel zien bij de techaandelen. Het aandeel is zelfs op weg naar zijn slechtste maand sinds 2010. De vraag is echter of we een diepere correctie gaan zien of dat de koers zijn weg omhoog weer vervolgt.

De cijfers waren in ieder geval prima en Microsoft toont een gedegen groei. Met de geplande overname van Activision Blizzard laat het bedrijf ook zien nog ambitieuze groeiplannen te hebben. Ondertussen worden de vruchten geplukt van de stevige groei bij de clouddivisie. De verdere automatisering en het thuiswerken werken ook in het voordeel van office producten en chatdiensten zoals Microsoft Teams.

Waardering van het aandeel Microsoft

Met een K/W verhouding van 28,75 en een market cap/omzet van 11,45 blijft de waardering boven het S&P 500 gemiddelde liggen. Wat niet raar is voor een techbedrijf met een ietwat voorspelbare groei en een robuuste balans. Het 2e grootste bedrijf ter wereld heeft het talent investeringen enorm goed te doen renderen met winstmarges van rond de 40% en een brutomarge van bijna 69%. Sinds kort kon het ook zijn enorme berg aan cash aan het werk zetten door de overname van Activision Blizzard. Hiermee zet het bedrijf in op een verdere expansie van Xbox content en services. Verder kan de toenemende concurrentie van Amazon en Google druk zetten op de groei van het cloudsegment.

Loading ...
Bedrijfsnaam ISIN Tickercode Marktkapitalisatie (mld.)
Microsoft Corp. US5949181045 MSFT 2.978,27

De handel uit de voorbeurs wijst erop dat de koers opnieuw boven de steunzone zal komen, waardoor een zwaardere neerwaartse val voorlopig kan uitblijven.

Grafiek Microsoft (MSFT) | LYNX Beleggen

Aandeel Microsoft kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Microsoft (MSFT). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Het aandeel Microsoft steeg in 2021 met 51% en is na Apple het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Deze oude techgigant is gek genoeg niet heel populair onder beleggers. Ligt dat aan het stoffige imago of aan de alsmaar stijgende koers? De waardering van het Amerikaanse bedrijf is de afgelopen jaren overigens wel afgenomen, dankzij aanhoudende sterke resultaten.

Aandeel Microsoft

De markt keek gespannen uit naar de cijfers van technologisch zwaargewicht Microsoft. Zeker nadat de koers van Netflix vorige week met ruim 20% in elkaar zakte na een tegenvallende outlook. Aan de reactie te zien nabeurs blijven beleggers zenuwachtig. De koers van het aandeel Microsoft werd direct na de cijfers kort even 8% lager gezet, maar eindigde ruim 2% hoger in de nabeurs-handel. De stijging volgde op positieve vooruitzichten voor het komende kwartaal.

Aandeel Microsft nabeurs | Beleggen in Microsoft

Kwartaalcijfers

Microsoft hanteert een gebroken boekjaar en presenteerde op 25 januari nabeurs zijn 2e kwartaalcijfers van het fiscale jaar 2022. Het gaat hier echter gewoon om de resultaten van het kwartaal dat eindigde op 31 december 2021. Met een stijging van 20% tot een omzet van $ 51,7 miljard in het afgelopen kwartaal ogen de cijfers op het eerst gezicht erg fraai. De nettowinst steeg met 21% tot $ 18,8 miljard en de winst per aandeel kwam uit op $ 2,48.

Bij Microsoft denken ze overigens dat die groei nog lang niet ten einde is. Volgens de CEO zal technologie een steeds groter deel gaan uitmaken van de wereldwijde economie. Om daarvan te profiteren blijft het bedrijf innoveren en investeren in diverse en groeiende markten.

Microsoft kwartaalcijfers | Beleggen in aandeel Microsoft

Het bedrijf heeft zijn omzet onderverdeeld in drie takken. De belangrijkste daarvan is inmiddels de Intelligent Cloud, waar onder andere het Azure Platform onder valt. Maar ook online software platform Github en Windows Server vallen hieronder. Deze tak groeide met 26% tot een omzet van $ 18,33 miljard, iets meer dan de $ 18,3 miljard die werd verwacht door analisten.

De specifieke omzet uit Azure en andere clouddiensten groeiden zelfs met 46%, waarmee echter wel een einde kwam aan een reeks van vier kwartalen met een groei van 50% of meer. Uiteraard gaat het nog steeds om indrukwekkende groeipercentages. Hoeveel omzet deze specifieke diensten per kwartaal boeken maakt het bedrijf overigens nooit bekend. Microsoft blijft in ieder geval aanhoudend profiteren van de toenemende vraag naar clouddiensten. Daarbij werden veel lange termijn contracten afgesloten die toekomstige omzetten veiligstellen.

Ook andere onderdelen zoals Office 365 (+19%) en LinkedIn (+37%) lieten stevige omzetgroei zien. LinkedIn profiteerde van toenemende vraag naar advertenties en een verbeterende arbeidsmarkt. De Productivity and Business Processes tak groeide mede hierdoor met 19% tot $ 15,94 miljard.

De omzet bij de More Personal Computing tak steeg met 15,5% tot bijna $ 17,5 miljard. Deze tak deed het boven verwachting en staat sinds het overnamenieuws rondom Acitivision Blizzard in de spotlight. Onder dit segment valt onder andere Windows, advertising, maar ook de devices en gaming. De inkomsten uit Xbox-hardware stegen opvallend genoeg met slechts 4%, terwijl het bedrijf slechts een jaar geleden de nieuwe Xbox Series X- en Series S-consoles lanceerde. In het vorige kwartaal steeg de omzet hier nog met 166%. Beleggers zijn vooral benieuwd wat Microsoft hier van plan is nadat het bedrijf recentelijk aankondigde het Activision Blizzard voor maar liefst $ 68,7 miljard te willen overnemen. Het gamingbedrijf is onder andere de uitgever van de populaire reeks Call of Duty.

Microsoft: outlook 2022 – Q1

Na de bekendmaking van de cijfer schoot de koers rap omlaag. Maar ruim een uur later nam het bedrijf tijdens de earnings call de onzekerheden van beleggers weg. Het management voorziet namelijk aanhoudend sterke vraag naar vrijwel alle activiteiten. Ook over de Cloud inkomsten blijft het bedrijf uiterst positief.

Met de Intelligent Cloud divisie mikt men het volgende kwartaal op een jaar-op-jaar groei van 30% van de omzet tot de $ 18,75 tot $ 19 miljard. De overige takken laten kwartaal-op-kwartaal een lichte daling zien. Zo moet de Productivity and Business Processes tak in het lopende kwartaal een omzet van tussen de $ 15,6 en $ 15,85 miljard gaan behalen. Bij More Personal Computing denkt men aan een omzet van $ 14,15 – $ 15,45 miljard. Op jaarbasis gaat het overigens wel om omzetgroei, maar op kwartaalbasis dus niet. Dat komt onder andere doordat er meer hardware in het vierde kwartaal rondom de feestdagen wordt gekocht.

In totaal mikt men in het volgende kwartaal op een omzet van circa $ 48,5 tot $49,3 miljard, wat een groei van minimaal 15% zou betekenen op jaarbasis.

Dividend aandeel Microsoft

Microsoft keerde de afgelopen twee kwartalen een dividend uit van $ 0,62 per kwartaal. Dat komt neer op een jaarlijks dividend van $ 2,48 per aandeel Microsoft. Bij een koers van $ 290 betekent dat een dividendrendement van 0,86%.

Sinds 2010 is het dividend verhoogd van $ 0,13 per kwartaal naar $ 0,62 per kwartaal. Het dividend groeit dus ook en dat is een positief teken.

Aandeel Microsoft: verwachtingen koers 2022

De koers van het aandeel Microsoft is dit jaar al met 14% gedaald. Ook Microsoft komt dus niet ongeschonden uit de uitverkoop die we momenteel zien bij de technologieaandelen. Het aandeel is zelfs op weg naar zijn slechtste maand sinds 2010. De vraag is echter of we een diepere correctie gaan zien of dat de koers zijn weg omhoog weer vervolgd.

De cijfers waren in ieder geval gewoon prima en Microsoft toont een gedegen groei. Met de geplande overname van Activision Blizzard laat het bedrijf ook zien nog ambitieuze groeiplannen te hebben. Ondertussen worden de vruchten geplukt van de stevige groei bij de clouddivisie. De verdere automatisering en het thuiswerken werken ook in het voordeel van office producten en chatdiensten zoals Microsoft Teams.

Waardering van het aandeel

Met een beurswaarde van $ 2170 miljard en een winst van $ 71 miljard in 2021 betaalt u momenteel ruim 33 keer de winst over vorig jaar. De verwachting is wel dat de omzet verder blijft stijgen en dat daarmee ook de winst de komende jaren aanzienlijk verder groeit. Bij een verwachte winst van $ 82 miljard in 2022 en $ 94 miljard in 2023, zal de K/W-verhouding de komende jaren zakken tot 30,4 en 27,6. Met de toekomstige groei in het vooruitzicht lijkt het aandeel Microsoft dus nog steeds aantrekkelijk.

Loading ...
Bedrijfsnaam ISIN Tickercode Marktkapitalisatie (mld.)
Microsoft Corp. US5949181045 MSFT 2.978,27

Het aandeel Microsoft is op dit moment misschien niet heel goedkoop, maar daarmee koopt u in feite wel een stabiel techbedrijf met een goed voorspelbaar omzetverloop. Doordat Microsoft op sommige gebieden een sterke marktpositie heeft en anderzijds veel langlopende contracten heeft afgesloten met zijn klanten. Met een kaspositie van ruim $ 125 miljard heeft het bedrijf bovendien voldoende geld in kas om investeringen te doen. Dat bedrag zal wel aanzienlijk dalen als de overname van Activision doorgaat.

Aandeel Microsoft kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Microsoft (MSFT). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

De koers van het aandeel Microsoft is hard opgelopen en daardoor is Microsoft het meest waardevolle bedrijf ter wereld geworden. Microsoft groeit nog steeds snel en weet ook de winst en het dividend te verhogen. Zelfs door het coronavirus wordt het aandeel Microsoft niet zo hard getroffen.

 

Is Microsoft na de forse stijging van de koers nog steeds een aantrekkelijke belegging? In dit artikel ga ik daar dieper op in.

De volgende onderwerpen worden in dit artikel besproken:

 

Aandeel Microsoft

Nieuws aandeel Microsoft

Door het coronavirus werken meer mensen thuis. Het gebruik van Microsoft Teams is daardoor keihard gestegen. Het aantal gebruikers van Teams steeg tot 44 miljoen dagelijkse gebruikers. Microsoft Teams wordt inmiddels onder andere gebruikt door 93 organisaties in de Fortune 100. Deze enorme stijging vraagt voor extra capaciteit. Microsoft heeft de capaciteit met 600% verhoogd.

Op de lange termijn is het gunstig voor Microsoft. De cloud divisie met Microsoft Azure groeit al jaren snel en door de ontwikkelingen kan deze divisie mogelijk nog sneller groeien.

Koers Microsoft

De Microsoft koers is de afgelopen twaalf maanden opgelopen. Voor het coronavirus was het rendement fantastisch, maar recent is de koers ook snel hersteld. Dit komt mede doordat de activiteiten van Microsoft niet zo hard geraakt worden door het coronavirus.

Technologiebedrijven profiteren in sommige opzichten zelfs van de noodzaak om meer thuis te werken. Microsoft profiteert van de groei van technologiebedrijven en van de stijgende vraag naar cloud diensten. Dit is ook terug te zien in de Microsoft koers.

Koers Microsoft aandeel

Wanneer we naar de lange termijn kijken, is de recente crash en het herstel slechts een kleine beweging. De koers is namelijk de afgelopen 10 jaar zeer sterk opgelopen. Deze beweging komt door zowel betere operationele resultaten als een hogere waardering. Zeker sinds 2013 is de weg omhoog gevonden. Het betere marktklimaat hielp, maar het belangrijkste zijn toch de operationele resultaten. De omzet en winst zijn gestegen, maar ook zekerder geworden. Langlopende contracten worden gewaardeerd door beleggers die op zoek zijn naar zekerheid.

Sindsdien is de koers van het aandeel bezig aan een enorm herstel. De koers is flink opgelopen en deze rally is toe te wijzen aan twee factoren. Ten eerste is de waardering fors toegenomen. In 2012 was de koerswinstverhouding 11,4 en nu is deze 31,6. Deze toename verklaart een groot deel van de stijging. Dit is echter niet de enige reden, want ook de bedrijfsprestaties waren goed.  Sinds 2012 is de winst gestegen van $ 22,8 miljard naar $ 33,4 miljard. Daarnaast is het aantal uitstaande aandelen geslonken van 8,4 miljard naar 7,7 miljard en kregen aandeelhouders van Microsoft een dividend dat groeide van $ 0,80 per aandeel naar $ 1,80.

Koers Microsoft 10 jaar

Historie Microsoft

Microsoft werd op 4 april 1975 opgericht door Bill Gates en Paul Allen in Albuquerque New Mexico. Het succes begon in 1980 met een partnership tussen Microsoft en IBM. Microsoft’s platform werd geïnstalleerd op IBM computers en IBM betaalde Microsoft een bedrag voor elke verkochte computer met de software van Microsoft. Uit dit programma vloeide uiteindelijk Microsoft Windows, dat uiteindelijk een marktaandeel van 90% behaalde.

In 1986 kwam Microsoft met Microsoft Works, een set van tools waaruit uiteindelijk Word, Excel en Powerpoint zijn ontstaan. Met de overgang van MS-DOS naar Windows wist Microsoft de concurrentie van WordPerfect en Lotus 1-2-3 te verslaan en de dominante speler in dit soort software te worden. In 1995 kwam Microsoft met Windows 95, waarbij voor het eerst ook een browser geïnstalleerd was. Het internet was de nieuwe groeimarkt en met Internet Explorer wilde Microsoft de concurrentie aangaan met Netscape. In 1997 sloot Microsoft een deal met Apple en ook op de Apple Computer werd vanaf toen Internet Explorer geïnstalleerd. Internet Explorer werd vanaf toen de dominante browser, al is het op dit moment in de meeste landen ingehaald door Google Chrome.

Recent is de cloud een nieuwe groeimarkt geworden. Amazon was de eerste speler in deze markt, maar Microsoft reageerde snel en heeft nu met de Azure producten een sterke, snelgroeiende divisie.

aandeel Microsoft beleggen in software

Bill Gates & aandeel Microsoft

In 1998 werd Steve Ballmer president van Microsoft, maar behield Bill Gates de titel van CEO en Chairman. Dit was de eerst stap voor Bill Gates tot het afstaan van verantwoordelijkheid. In 2006 kondigde hij een twee jaar durende transitieperiode aan waarin zijn rol steeds meer op de achtergrond kwam te liggen. Bill Gates bleef echter Chairman van Microsoft. In 2009 nam Steve Ballmer steeds meer verantwoordelijkheden op zich en presenteerde hij bijvoorbeeld de Consumer Electronics Show. Steve Ballmer was echter niet een heel gelukkige CEO van Microsoft. Vooral de overname van Nokia in 2013 en de problemen rond Windows 8 zijn daarvan exemplarisch. In februari 2014 stapte Steve Ballmer op. Hij werd opgevolgd door Satya Nadella, die daarvoor Microsoft Cloud en Enterprise onder zijn hoede had. Dezelfde dag nam John W. Thompson de rol van Chairman over van Bill Gates. Bill Gates bleef echter als grootaandeelhouder en technologisch adviseur bij Microsoft betrokken.

Onder de leiding van Satya Nadella richtte Microsoft zich meer op de cloud en het Azure platform. Het besloot bovendien om grote afschrijvingen te doen op de overname van Nokia en veel van de voormalig werknemers te ontslaan. Een andere gewaagde beslissingen was de overname van LinkedIn in 2016 voor $ 26,2 miljard. De laatste overname van enig formaat was het Amerikaanse GitHub, dat in oktober 2018 voor $ 7,5 miljard werd ingelijfd.

Feiten over Microsoft

  • Als je één aandeel Microsoft had gekocht voor de Microsoft koers tijdens de beursgang voor $ 28,80 had je nu een rendement van 165.040% en 288 aandelen ter waarde van $ 47.560,32.
  • In 1987 werd Bill Gates op 31 jarige leeftijd de jongste miljardair ter wereld en in 1995 de rijkste man ter wereld.
  • De eerste succesvolle applicatie van Microsoft was Excel dat VisiCalc en Lotus 1-2-3 van de troon stootte.
  • In 1997 redde Microsoft Apple met een investering van $ 150 miljoen.
  • De eerste grote deal van Microsoft was met IBM voor het besturingssysteem PC Dos. Het ging om $ 50.000.
  • Naast Bill Gates zijn ook mede oprichter Paul Allen en Steve Balmer miljardair geworden door Microsoft.
  • De huidige CEO Satya Nadella heeft een geschat vermogen van $ 387 miljoen.
  • Microsoft maakte in 1994 de eerste smartwatch samen met Datalink 150.
  • Bill Gates zou nog steeds gemakkelijk de rijkste persoon ter wereld zijn als hij tot nu toe niet $ 50 miljard aan goede doelen zou hebben gegeven.

Aandeel Microsoft: Het meest waardevolle bedrijf ter wereld

Het aandeel Microsoft is de laatste jaren omhooggeschoten. Microsoft is hierdoor weer het meest waardevolle bedrijf ter wereld geworden. Microsoft verloor deze titel in 2003, maar won hem in december terug. De aandelen van Apple en Amazon zakten toen weg door grotere economische onzekerheid. Microsoft verdient vooral aan het verkopen van software. Deze inkomsten zijn minder volatiel en daarnaast groeit Microsoft hard in de cloud. Door de combinatie van snelle maar stabiele groei is de waardering van het aandeel Microsoft toegenomen. Deze hogere waardering in combinatie met gestegen omzet en winst hebben gezorgd voor uitstekende resultaten voor aandeelhouders.

Waarde Microsoft aandeel

De fundamentele waarde van het aandeel Microsoft is gestegen door de toegenomen winstgevendheid. De hogere waardering maakt de prijs van de Microsoft koers ook stevig. De waardering is gestegen tot 28,8 maal de winst.

In het tweede kwartaal van 2020, dat door Microsoft wegens het gebroken boekjaar op 29 januari werd gepresenteerd, waren de resultaten wederom uitstekend. De omzet steeg met 14%, maar door hogere marges steeg de winst met 38% en de winst per aandeel zelfs met 40%. Ongelooflijke getallen voor een bedrijf dat in een kwartaal een nettowinst behaalde van $ 11,6 miljard.

De snelste groei kwam duidelijk van de intelligente cloud oplossingen. Hier steeg de omzet met 27%. De parels hierbij waren de Azure diensten binnen server producten en cloud services. Deze groeiden met maar liefst 62%. De bruto marges in de commerciële cloud stegen van 62% naar 67% en maar liefst 89% van de omzet bestaat uit jaarlijkse contracten, welke voorspelbare omzet en winst genereren.

De supersnelle groei bij de belangrijke cloud divisie overschaduwt de resultaten van de andere divisies. Toch presteren deze niet slecht. Zo groeide de omzet bij LinkedIn met 24% en ook Office groeit snel, door de uitrol van Office 365. Enkel Xbox bleef met een daling van 11% behoorlijk achter. De introductie van een nieuwe console moet daar echter verandering in gaan brengen.

Aandeel Microsoft het wonder van de nieuwe economie

Dividend Microsoft aandeel

Het dividend groeit met de winst mee, maar ondanks de dividendverhogingen is het dividendrendement afgenomen van boven de 3% in 2012 tot 1,24%. Dit komt doordat de Microsoft koers sterk is opgelopen. 1,24% als dividendrendement is natuurlijk niet veel, maar dit dividend heeft wel de mogelijkheid snel te groeien. Sinds 2010 is het dividend verhoogd van $ 0,13 per kwartaal naar $ 0,51 per kwartaal. Een stijging van het dividend per aandeel van 292%. De laatste verhoging van het Microsoft dividend was met 10,9% van $ 0,46 naar $ 0,51 per aandeel.

Conclusie: Aandelen Microsoft kopen?

Grote bedrijven hebben doorgaans veel moeite om de groei vast te houden. Microsoft lijkt voorlopig de uitzondering op deze regel. De omzet en winst nemen nog steeds snel toe en aandeelhouders worden beloond met een groeiend dividend en de inkoop van aandelen. Historisch gezien is het niet verstandig de duurste en grootste bedrijven te kopen, maar wellicht heeft het internet deze situatie veranderd. De waardering van het aandeel Microsoft is stevig opgelopen, maar gezien de groei is het aandeel niet duur vergeleken met andere technologiebedrijven. Een belegging in Microsoft is historisch gezien één van de beste investeringen ooit. Een investering van $ 28,80 tijdens de IPO is nu ruim $ 47.000 waard. Prestaties uit het verleden bieden echter geen garantie voor de toekomst.

Wanneer u dit artikel interessant vindt, dan bent u mogelijk ook geïnteresseerd in een analyse van het aandeel Apple of de koers van ING.

 

Aandeel Microsoft kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Microsoft (MSFT). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

 

 

Gerelateerde artikelen over aandeel Microsoft

Meer informatie over het aandeel Microsoft

Aandelen kopen

Microsoft: Analyses & tips



Waarom in aandelen van Microsoft beleggen via LYNX?

Met een beleggingsrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook Microsoft. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen Microsoft kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel Microsoft

Laatste koers
Verschil in USD
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

Microsoft : fundamentele cijfers in USD

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel Microsoft: Bedrijfsinformatie Microsoft Corp.

Microsoft is gevestigd in Redmond en is het grootste softwarebedrijf ter wereld. De oprichter zijn Bill Gates en Paul Allen. De bekendste producten zijn het Windows besturingssysteem en de office producten zoals Word, Excel en PowerPoint. Het softwarebedrijf heeft ook allerlei cloud-formules in haar gamma waarvan elk type bedrijf gebruik kan maken en deze markt groeit in snel tempo. Microsoft ontwikkelde verder de Windows Phone, Xbox en heeft ook de touwtjes in handen van Bing, LinkedIn en Skype. Er werkten in 2017 124.000 mensen voor Microsoft.

Address
MICROSOFT CORP.
Microsoft Way 1
98052-6399 Redmond, Washington
USA

Phone
+1-425-882-8080

Fax
+1-425-936-7329

Email
msft@microsoft.com

Internet
www.microsoft.com