Weet u welke 8 Nederlandse aandelen in New York noteren?

U heeft misschien wel eens gehoord dat Nederlandse aandelen naast een notering op de Amsterdamse Effectenbeurs ook een notering in New York hebben.

Wat houdt deze notering van Nederlandse aandelen in New York precies in?

Deze notering is een certificaat die ADR’s worden genoemd.

In dit artikel leg ik u alles uit over deze certificaten en zoek ik uit welke Nederlandse aandelen in New York genoteerd zijn.

ADR: Nederlandse aandelen in New York

Een ADR is een afkorting voor American Depository Receipt. ADR’s zijn Amerikaanse certificaten van een niet-Amerikaans aandeel. Deze certificaten worden in bewaring gehouden door Amerikaanse financiële instellingen. Tegenover deze certificaten worden in het land van uitgifte (zoals Nederland) aandelen in bewaring gegeven.

Nederlandse aandelen in New York

Houders van ADR’s hebben dezelfde rechten en plichten als gewone aandeelhouders. Zij kunnen aandeelhoudersvergaderingen bijwonen en daarbij hun stem uitbrengen en meedelen in de winst. Omdat de ADR gebaseerd is op een aandeel, moeten deze in theorie altijd dezelfde waarde hebben.

ADR’s worden verhandeld in Amerikaanse dollars. Ook dividenden worden uitgekeerd in dollars.

De waarde van de ADR is gebaseerd op de prijs van een aandeel, dit aandeel is de onderliggende waarde. Omdat deze onderliggende waarde genoteerd is in een andere valuta, loopt de houder van een ADR een valutarisico.

Welke grote Nederlandse aandelen noteren in New York?

Acht aandelen uit de AEX-index hebben ook een notering op New York Stock Exchange middels een ADR. Het gaat om de aandelen:

  1. Aegon (AGN)
  2. ArcelorMittal (MT)
  3. ASML Holding (ASML)
  4. ING Groep (ING)
  5. Philips (PHI)
  6. RELX (REN)
  7. Royal Dutch Shell (RDSA)
  8. Unilever (UN)

Het dagelijks volume in de ADR ligt een stuk lager dan in het onderliggende aandeel. Als voorbeeld neem ik het aandeel ING:

In bovenstaande grafiek ziet u het dagelijks volume van het aandeel ING in het afgelopen half jaar. U ziet dat het dagelijks volume rond de 20 miljoen stukken ligt. Hieronder vindt u de grafiek van de ADR.

Het is duidelijk te zien dat het volume in dit product en stuk lager ligt. Met een gemiddeld dagelijks volume van 2,5 miljoen stukken is het volume in de ADR acht keer zo klein. Wat betreft het volume kunt u dus beter in het aandeel handelen.

Een belangrijk verschil tussen het aandeel en de bijbehorende ADR zijn de openingstijden. Het aandeel heeft de reguliere handelstijden van 09:00 tot 17:30 uur, terwijl de ADR de openingstijden van de New York Stock Exchange heeft. Hier zijn de reguliere handelstijden van 15:30 tot 22:00 uur.

Dit kan een voordeel zijn als u positie heeft in een van deze aandelen: nabeurs kunt u deze positie te allen tijde hedgen middels een ADR.

Invloed van de euro/dollar op de Nederlandse aandelen in New York

Omdat beide producten in verschillende valuta genoteerd zijn is de invloed van de euro/dollar koers groot. Als de koers van het aandeel beweegt, loopt de koers van de ADR mee aangezien het dezelfde onderliggende waarde heeft. Echter, de koers van de ADR kan ook bewegen zonder dat de koers van het aandeel verandert. Met een klein voorbeeld maak ik dit duidelijk:

Het aandeel ING noteert op € 10 met een euro/dollar koers van 1,10. De koers van de ADR is in dit geval $ 11 (€ 10 x 1,10). Echter, als de koers van de euro/dollar begint te dalen naar 1,09, ontstaat vanzelf verkoopdruk in de ADR, terwijl de koers van het aandeel niet verandert. In plaats van $ 11 hoort de koers van de ADR nu op $ 10,90 te staan.

In bovenstaand voorbeeld heb ik een situatie geschetst waarin de koers van een ADR kan bewegen, terwijl de koers van het aandeel niet verandert. Aan het begin van deze eeuw, toen high frequency traders de markt nog niet zo hadden bestormd als nu het geval is, bestonden hier grote arbitrage mogelijkheden.

Slimme handelaren die kort op de bal zaten konden hier goed hun brood mee verdienen. Hedendaags zijn deze mogelijkheden alleen nog besteed aan de grote professionele jongens waar elke milliseconde telt.

Nederlandse aandelen in New York verhandelen via het LYNX Handelsplatform

Via LYNX is het mogelijk om in deze ADR’s te handelen. U vindt deze certificaten door de tickercode in te typen in het handelsplatform. Vervolgens verschijnt een klein scherm met daarin het aandeel genoteerd in Amsterdam en die op de NYSE. Wilt u handelen in de ADR, dan kiest u voor het de notering op de New York Stock Exchange (NYSE). Wilt u handelen in het aandeel, dan kiest u simpelweg voor de AEB.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. 

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker