Aandeel Meta Platforms

Alles wat u moet weten over het aandeel Meta Platforms: van de actuele beurskoers tot nieuws en analyses van het aandeel.

ISIN: US30303M1027
Tickercode: FB | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

USD

---USD
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel Meta Platforms kopen De beste aandelen

 • 1 D
 • 1 W
 • 1 M
 • 6 M
 • YTD
 • 1 J
 • 5 J
 • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel Meta Platforms

Gisteravond kwam het moederbedrijf van Facebook, Meta Platforms, met de resultaten naar buiten. De cijfers kwamen onder de verwachtingen binnen en ook de outlook voor het lopende kwartaal valt tegen. De tegenvallende resultaten zijn opvallend, aangezien branchegenoot Alphabet een dag eerder nog uitstekende cijfers liet zien. In dit artikel bespreken we de laatste resultaten van het aandeel Meta (FB) dat zijn koers na-beurs met 22% in elkaar zag storten.

Aandeel Meta (Facebook)

Meta Platforms (FB) | LYNX Beleggen

Kwartaalcijfers Meta

De omzet in het 4e kwartaal was met $33,67(+20%) miljard redelijk in lijn met de verwachtingen. Door sterk oplopende uitgaven viel de winst echter fors tegen. De totale kosten en uitgaven stegen met 37,8% tot ruim $21 miljard. Er werd daardoor slechts $10,28 miljard winst gemaakt, tegenover $11,21 miljard vorig jaar. Hierdoor bleef de winst per aandeel Meta steken op $3,67, minder dan de verwachte $3,84. Ook het aantal dagelijkse en maandelijkse actieve gebruikers viel tegen. De markt verwachtte 2,95 miljard maandelijkse actieve gebruikers, maar het werkelijke aantal bleef steken op slechts 2,91 miljard. Vooral de rek bij Facebook lijkt eruit, terwijl Instagram en Whatsapp dat weten te compenseren.

Meta heeft naar eigen zeggen last van een combinatie aan factoren. Zo zorgde de privacy-update van Apple’s iOS voor lastige uitdagingen op het gebied van gericht adverteren. Ook wees het bedrijf naar de inflatieperikelen en de supply chain crisis die het advertentiebudget van zijn klanten onder druk zou zetten. Opvallend genoeg hebben we Alphabet daar niet over gehoord.

Verder verwijst Meta naar de toegenomen concurrentie, zoals TikTok. Het bedrijf benadrukt zich midden in een transitie te bevinden, waarin een verandering plaatsvindt in het gebruik van de apps. Zo wordt Instagram steeds meer gebruikt voor de korte video’s, de zogeheten Reels. CEO Zuckerberg denkt dat het tijdig switchen naar de juiste trends ten koste gaat van korte termijn winst, maar op lange termijn juist voor betere resultaten zal zorgen. De zojuist genoemde Reels leveren namelijk minder op dan de traditionele Feed en Stories in de app.

Vooral de stevig stijgende kosten en uitgaven vallen op. Hierdoor zakte de operationele marge in het 4e kwartaal van 2021 naar 37%, die lag in Q4-2020 nog op 46%. Volgens Meta worden hogere uitgaven gedreven door investeringen in nieuw talent en infrastructuur gerelateerde kosten. Ook in 2022 verwacht Meta dat de uitgaven blijven toenemen. Onder andere door investeringen in data centers, servers en nieuwe kantoorfaciliteiten. Uiteraard nemen ook de kosten voor AI en machine learning toe bij de ontwikkeling van nieuwe metaverse gerelateerde activiteiten.

Outlook 2022

Meta liet zich ook voorzichtig uit over de komende periode, waarin men verwees naar toenemende concurrentie en een verandering in het gebruik van hun apps. Beleggers schrokken dan ook vooral van de matige prognoses die het bedrijf deed. In het eerste kwartaal van dit jaar mikt Meta op een omzet tussen de $27 en $29 miljard, terwijl analisten eerder uitgingen van een omzet van $30,15 miljard. Hiermee mikt Meta dus op een jaar-over-jaar groei van slechts 3-11%, wat flink lager is dan we in het verleden hebben gezien.

Tijdens de Earnings Call werden 7 investeringsprioriteiten besproken door CEO Mark Zuckerberg. Meta wil zich in 2022 focussen op Reels, community messaging, commerce, ads, privacy, AI en natuurlijk de metaverse. Aan deze gebieden zal het bedrijf meer talent en meer budget toewijzen.

Opvallend is het feit dat Meta aangeeft te bouwen aan een nieuwe infrastructuur rondom ads om toch weer kwalitatieve en persoonlijke advertenties te kunnen aanbieden, ondanks de iOS veranderingen. Over de AI is het bedrijf ook enthousiast, zeker gezien het rendement op de investeringen hoger blijkt dan eerder verwacht. Kunstmatige intelligentie gaat ook een grote rol spelen bij het bouwen van de metaverse die het bedrijf voor ogen heeft.

Er is zoveel vertrouwen in de metaverse dat Facebook vorig jaar zelfs zijn naam omtoverde in Meta Platforms. Momenteel bouwt het bedrijf aan een AI Research SuperCluster, die zodra deze af is de snelste supercomputer ter wereld zal moeten worden. Daarmee worden nieuwe AI-modellen mogelijk die kunnen leren van triljoenen voorbeelden en honderden talen kunnen begrijpen. Deze supercomputer ligt aan de basis van de metaverse die het bedrijf voor ogen heeft. De Metaverse is kortgezegd een virtuele wereld waar we kunnen werken, gamen of kunnen afspreken met vrienden.

Verder ligt de focus op hardware om die metaverse te kunnen betreden. Daarvoor kun je nu al gebruik maken van de VR-headset van het bedrijf genaamd Oculus Quest 2. De Quest 2 werd eind 2020 onthuld en de gebruikers daarvan hebben al meer dan $1 miljard uitgegeven aan Quest store content. Ook werkt Meta aan een nieuwe high-end virtual reality headset die later dit jaar moet verschijnen. Verder wordt er vooruitgang geboekt met het project genaamd Nazare, dat hun eerste (normale) bril met volledige Augmented Reality functionaliteiten moet worden. Bij de divisie Reality Labs, die de hardware voor VR en AR maakt, steeg de omzet naar $877 miljoen, tegenover $717 miljoen een jaar eerder.

Ticker wijziging

In de eerste helft van 2022 verwacht Meta nog dat Nasdaq de ticker van het aandeel Meta Platforms zal wijzigingen van FB naar META.

Aandeel Meta verwachtingen koers

In heel 2021 steeg de omzet met 37% tot $117,92 miljard. De uitgaven stegen met 34% tot $71,17 miljard en de nettowinst kwam 35% hoger uit op $39,37 miljard. Met een totale winst per aandeel van $13,77 in 2021 en een koers van $260 wordt het aandeel Meta momenteel verhandeld tegen slechts 18,9 keer de winst over 2021. Analisten verwachten in 2022 een minimale winstgroei, maar over 2023 zijn ze een stuk positiever. Gemiddeld verwacht men een winst van $47 miljard, waarmee de K/W-verhouding bij de huidige beurswaarde slechts 15,4 zal bedragen.

Daarmee lijkt het aandeel Meta optisch erg goedkoop vergeleken met andere techgiganten. Beleggers vrezen blijkbaar dat de investeringen in de Metaverse niet dezelfde rendementen zullen behalen als het bedrijf tot nu toe behaalde met de verkoop van advertenties. Het is uiteraard nog te vroeg om daar conclusies over te trekken, maar het aandeel Meta heeft zich in ieder geval nog te bewijzen. Ondertussen groeien de advertentie-inkomsten overigens gewoon door, maar ook de concurrentie neemt toe. En dat zorgt dus weer voor hogere kosten. Tegelijkertijd heeft Meta nog veel potentieel bij bestaande diensten zoals WhatsApp, die nu nog niet veel omzet opleveren.

Mogelijke risico’s liggen ook bij nieuwe wetgeving rondom privacy. Bemoedigend is het feit dat Meta met de Oculus Quest 2 wel al een goed werkende VR-bril heeft. Als dit product verder aanslaat dan zullen de apps en games die hiervoor verkocht worden voor een stevige upswing zorgen van de omzet van het bedrijf.

Meta Platforms (FB) | LYNX Beleggen

Beleggen in Meta Platforms (FB) via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Meta Platforms (FB). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Facebook is de koning van de sociale netwerksites en samen met Alphabet een van de advertentiereuzen van het internet. Hoewel Facebook zelf misschien wat in populariteit lijkt te dalen, wist het bedrijf wel slimme overnames te doen. Zo ziet het aandeel Facebook een stevige omzetgroei. Daarnaast wint het geliefde Instagram steeds meer terrein en uiteraard gebruiken we ook allemaal nog dagelijks WhatsApp.

Aandeel Facebook

Update 29 april 2021: Kwartaalcijfers Q1 – Facebook

Facebook heeft gisteravond de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar bekendgemaakt. Waar de advertenties vorig jaar rond deze periode nog werden geraakt door het coronavirus, wist Facebook ditmaal positief te verrassen. De omzet in het eerste kwartaal steeg met 47,4% tot $ 26,1 miljard. De winst kwam uit op $ 9,5 miljard met een winst per aandeel van $ 3,30. Analisten gingen uit van een winst per aandeel van slechts $ 2,60. De positieve verrassing zorgde in de nabeurs-handel voor een stijging van dik 6% voor het aandeel Facebook, waarmee een nieuwe all-time high werd gemaakt.

De hogere omzet kwam voornamelijk uit de toename van advertenties. Het aantal advertenties steeg met 12% en de prijzen voor advertenties stegen zelfs met 30% (year-over-year). Het bedrijf zag ook zijn dagelijkse en maandelijkse gebruikersaantallen sneller groeien dan Wall Street had voorspeld. Wereldwijd gebruiken nu 3,45 miljard mensen maandelijks minstens één van de Facebook apps. De maandelijkse actieve gebruikers van het kernproduct Facebook stegen tot 2,85 miljard. Een jaar geleden lag dit getal op 2,60 miljard. De toename van het aantal gebruikers komt voornamelijk uit Azië-Pacific en de rest van de wereld. In de VS, Canada en Europa zijn het aantal gebruikers redelijk stabiel.

Facebook sloot het eerste kwartaal af met een free cash flow van $ 7,8 miljard en $ 64,22 miljard aan cash. Genoeg geld dus om eventueel Bitcoin te kopen, zoals het gerucht rondgaat in de wandelgangen. Maar wellicht besteedt Facebook het geld liever aan het belonen van de aandeelhouders. Eerder dit jaar gaf de raad van bestuur toestemming voor het inkopen van nog eens $ 25 miljard aan eigen aandelen, waardoor de totale toestemming voor het inkopen van aandelen op meer dan $ 30 miljard ligt.

Outlook 2021: Nieuwe iPhone iOS software geeft mogelijk tegenwind

Facebook verwacht dat de omzet in het tweede kwartaal ongeveer in lijn ligt met wat we in het afgelopen kwartaal hebben gezien. In de tweede helft van het jaar denkt de advertentiereus zelfs dat de omzetgroei aanzienlijk zal vertragen, na een periode van sterke groei. Het bedrijf verwacht namelijk flinke tegenwind vanwege de recente update van iPhone software iOS 14,5, die naar verwachting vanaf het tweede kwartaal een negatief effect zal vertonen. Apps moeten voortaan om toestemming vragen als ze het gedrag van de gebruikers willen volgen voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties. Volgens Apple verbetert dit de privacy van gebruikers, maar het verdienmodel van Facebook komt hiermee onder druk te liggen.

Mogelijk zullen strengere Europese regelgevingen ook een negatief effect hebben op de activiteiten van Facebook. De totale uitgaven zullen in 2021 licht stijgen tot circa $ 70 – $ 73 miljard, iets hoger dan eerder werd aangegeven. De stijging van de uitgaven ten opzichte van vorig jaar is te danken aan investeringen in nieuwe technieken en hardware zoals augmented en virtual reality. Aan datacenters, servers en netwerk infrastructuur denkt het bedrijf naar schatting tussen de $ 19 en $ 21 miljard kwijt te zijn, juist iets minder dan de $ 21 miljard die eerst werd verwacht.

Wat doet Facebook?

We kennen waarschijnlijk allemaal wel het verhaal achter Facebook. Veelbesproken, ‘verboekt’ en zelfs verfilmd (The Social Network). ‘The Facebook’ werd in 2004 opgericht door Mark Zuckerberg, die destijds nog psychologie studeerde aan het Harvard College. Inmiddels is het sociale mediabedrijf uitgegroeid tot een bedrijf met een beurswaarde van $ 555 miljard.

In september 2006 werd Facebook geheel openbaar, waarna iedereen van dertien jaar en ouder zich kon registreren. Yahoo! deed in datzelfde jaar nog een bod op Facebook van rond de één miljard dollar. De verkoop was mondeling al overeengekomen, maar toen Yahoo! zijn bod verlaagde naar $ 800 miljoen, sloeg Zuckerberg het bod af. Kort hierna toonde ook Google en Microsoft interesse in het bedrijf en zij namen vervolgens een aandelenbelang in het bedrijf.

Het aantal gebruikers is sindsdien explosief gegroeid tot circa 2,5 miljard maandelijkse actieve gebruikers. In de beginjaren vond Facebook het nog lastig om winst te maken, maar de laatste jaren is ook de omzet explosief gegroeid. De populariteit van online advertenties is met de komst van smartphones en snel internet enorm toegenomen.

Hoe verdient Facebook geld?

Het gebruiken van Facebook is geheel gratis. Uiteraard is er geen ‘free lunch in finance’. Een bekend gezegde luidt: If you’re not paying for it, you’re the product. Facebook verdient namelijk simpelweg geld door het verkopen van advertentieruimtes aan bedrijven. Deze advertenties zijn u vast al eens opgevallen. Zowel op Facebook als Instagram ziet u om de haverklap een advertentie tussen uw berichten verschijnen.

Adverteerders zijn de afgelopen jaren bereidt om steeds meer geld uit te geven aan advertenties op sociale netwerken. Niet alleen het bereik is erg groot, maar bedrijven kunnen er ook heel gericht adverteren. De mogelijkheden voor gepersonaliseerde advertenties zijn eindeloos en dat maakt de websites & apps erg populair bij bedrijven. Ook de mogelijkheid om te adverteren via pay-per-click (PPC) is gewild, hierdoor weten bedrijven van te voren al wat ze kwijt zijn voor een klik op een advertentie.

Daarnaast geven gebruikers ook ontzettend veel informatie weg die weer worden doorverkocht als ‘big data’. In de kleine lettertjes van het bedrijf heeft u daar vast allemaal netjes toestemming voor gegeven.

Als we naar de cijfers kijken, blijkt Facebook nog steeds te groeien. Toch zien we de groei van het aantal gebruikers op Facebook in de westerse wereld wat afnemen. Dit is een risico voor het bedrijf, want Facebook haalt het grootste deel van de winst uit Amerikaanse en Europese bezoekers. Mogelijk kan Facebook platforms als Instagram en WhatsApp gebruiken om de groei er in te houden.

Nieuwe verdienmodellen: Instagram & WhatsApp

Instagram

Facebook heeft de afgelopen jaren het imperium weten uit te breiden met een indrukwekkende entourage.  In 2012 kochten ze start-up Instragam voor ‘slechts’ $ 1 miljard. Dit sociale netwerk dat draait om foto’s heeft momenteel ruim 1 miljard gebruikers en behaalde in 2019 een omzet van $ 20 miljard. Een prima overname dus.

Hoewel de groei van het dagelijkse gebruik van Facebook in de westerse wereld misschien afneemt, zien we bij Instagram en WhatsApp echter een spectaculaire groei. Met Instagram weet het bedrijf ook steeds beter het advertentiemodel in te zetten.

WhatsApp

in 2014 kocht het bedrijf WhatsApp voor $ 19 miljard waardoor je nu (bijna) niet meer om de social media gigant heen kunt. WhatsApp heeft wereldwijd ruim 2 miljard gebruikers. De app heeft sinds de overname in 2014 nog niet veel geld opgeleverd, maar er liggen nog altijd plannen op tafel. Bedrijven kunnen sinds kort wel al gebruikmaken van WhatsApp Business. Deze zakelijke variant van WhatsApp laat bedrijven push-berichten sturen naar een grote groep klanten. WhatsApp kan middelgrote- en grote bedrijven ook helpen om klantenservice te verlenen en belangrijke meldingen te leveren aan hun klanten. Ook is er de mogelijkheid tot het maken van een bedrijfscatalogus die producten en services presenteert.

Het bedrijf heeft ook nog altijd plannen om ‘op de lange termijn’ advertenties te tonen aan gewone gebruikers binnen het status-onderdeel van WhatsApp. Volgens ingewijden wil Facebook eerst alle applicaties combineren in één app, voordat er verder wordt gewerkt aan de plannen voor de reclames in WhatsApp. Het bedrijf kijkt hier mogelijk naar de WeChat app, de concurrent uit China die een soortgelijke ‘alles-in-1 app’ aanbiedt.

Privacy schandalen

Het bedrijf heeft een zeer dominante positie op het sociale media domein gecreëerd en dat riep de afgelopen jaren steeds meer weerstand op. De voormalige Amerikaanse presidentskandidaat Elizabeth Warren voerde zelfde campagne met de leus; “Break Up Big Tech”. Wereldwijd van overheden tot gebruikers groeit de kritiek. De afgelopen jaren werden er dan ook vele rechtszaken gevoerd tegen het bedrijf.

Vooral de betrokkenheid van het bedrijf rondom het privacyschandaal van Cambridge Analytica leidde tot veel ophef. Dit campagnebureau zou ongeoorloofde toegang hebben gehad tot persoonlijke gegevens van miljoenen gebruikers van Facebook. Die informatie werd onder meer gebruikt voor de verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016. In 2019 keurde de Amerikaanse rechter een recordboete van $ 5 miljard goed voor Facebook vanwege deze privacyschandalen. De sociale media gigant kreeg de hoogste boete ooit opgelegd van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC). Ook de Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft een boete aan het sociale medium uitgedeeld ter hoogte van 90 miljoen euro.

De FTC oordeelde dat Facebook tientallen miljoenen mensen heeft bedrogen door misleidende toelichtingen en instellingen. Hierdoor waren gebruikers niet op de hoogte hoe hun data gebruikt werden. Volgens de FTC is de boete niet alleen om te straffen, maar ook als signaal naar de buitenwereld. Facebook heeft beloofd de privacycultuur van binnen het bedrijf te veranderen om zo toekomstige overtredingen te voorkomen.

Het controleren van content en het bewaken van de privacy en veiligheid van de gebruikers kost uiteraard geld. De kosten hiervoor zijn de laatste tijd dan ook enorm toegenomen. Facebook lijkt het nepnieuws nu in ieder geval serieus te nemen en hier vooruitgang te boeken. Dit is een stap in de goede richting, al gaat het deels ten koste van de winstgevendheid.

aandeel Facebook koers | Koers Facebook | Advies aandeel Facebook | Beleggen in aandeel Facebook

Is het aandeel Facebook koopwaardig?

Het aantal gebruikers van Facebook blijft nog steeds groeien in niet-westerse delen van de wereld. Vooral op Instagram en WhatsApp lijkt nog veel ruimte voor groei. De advertentiedaling door de coronacrisis was slechts van tijdelijke aard. Bedrijven hebben de advertenties klaarblijkelijk ook nodig voor online-verkopen. Op lange termijn heeft Facebook prima kaarten in handen en haast een monopolie qua advertenties op sociale media.

De recente stijgingen van het aandeel hebben de koers van Facebook weer richting de all-time highs gebracht. Het bedrijf heeft een beurswaarde van ruim $ 933 miljard. In 2019 werd een omzet van $ 85,9 miljard geboekt en een winst van $ 29,4 miljard. Hiermee handelt het aandeel Facebook momenteel op ruim 31 keer de winst over 2020.  In 2021 zal de winst naar verwachting van analisten uitkomen op circa $ 32,9 miljard. Daarmee zal de K/W-verhouding op de huidige koers dalen naar 28,3 en in 2022 mogelijk zelfs naar 23,8. Daarmee wordt Facebook nog altijd gewaardeerd op een stevige jaarlijkse groei. Indien de advertentie-inkomsten zwaar geraakt worden door de nieuwe software update van Apple kan dit het aandeel kwetsbaar maken voor koersdalingen.

Conclusie

Facebook heeft $ 64 miljard cash op de plank liggen. Als we die van de marktwaarde afhalen blijft er een Enterprise Value (EV) over van circa $ 870 miljard. Aan de hand van deze EV komen we op een iets aantrekkelijker K/W van 26,4 voor 2021 in plaats van 28,3. De dubbelcijferige groei die Facebook jaarlijks laat zien verdedigt de hogere waardering en de enorme hoeveelheid geld is interessant voor verdere groei. Het bedrijf investeert bovendien tientallen miljarden om toekomstige groei uit nieuwe markten te kunnen halen.

Facebook heeft een sterke balans en geen schulden. Belangrijk voor verdere groei op de lange termijn is de ontwikkeling van advertenties op WhatsApp en Instagram. Nieuwe wetgeving rondom privacy maakt de advertentiereus wel kwetsbaar.

Technische analyse van het aandeel Facebook

De koers van het aandeel Facebook heeft na de corona-dip een indrukwekkend herstel laten zien. Al snel werd daarbij de weerstand op pakweg $ 220 doorbroken en schoot de koers tot boven de $ 300 per aandeel. Vanaf oktober 2020 begon de koers te corrigeren in een bullish vlagpatroon. De uitbraak vond aan het begin van deze maand plaats waarmee de stijgende trend werd hervat. Het koersdoel van de bullflag ligt op circa $ 440. Dit betreft een lange termijn weekgrafiek, dus dat koersdoel is ook voor de wat langere termijn. Op korte termijn blijft het technische plaatje uiterst positief zolang de koers boven de $ 300 noteert.

Aandeel Facebook kopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook het aandeel Facebook (FB). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Het aandeel Facebook heeft in korte tijd 40% van haar waarde verloren. Daarmee is het in een stevige berenmarkt belandt. Het aandeel Facebook is echter in goed gezelschap, de koersen van alle FAANG-aandelen kijken namelijk tegen een verlies van 20% of meer aan. Facebook heeft de leiding genomen en de andere FAANG-aandelen lijken slaafs te volgen. Tijd dus voor een nieuwe update over Facebook en de FAANG-aandelen.

In dit artikel bespreek ik het volgende:

 • De problemen bij het aandeel Facebook
 • Facebook & FAANG richting de afgrond
 • Analisten geven advies aandeel Facebook
 • Fundamentele analyse aandeel Facebook

De problemen bij het aandeel Facebook

Facebook ligt opeens van alle kanten onder vuur. Was het bedrijf eerst nog een groeiparel met veel perspectief. Nu is Facebook het bedrijf met stagnerende bezoekersaantallen, dat onze privacy misbruikt en nepnieuws verspreid. Het kan verkeren en in korte tijd verloor het aandeel zo’n 40% aan waarde. Wat klopt er nu eigenlijk van deze aantijgingen? Als we naar de cijfers kijken, blijkt Facebook nog steeds te groeien. Toch zien we het aantal gebruikers in rijke landen gelijk blijven. Dit is een probleem, want Facebook haalt het grootste deel van haar winst uit Amerikaanse en Europese bezoekers. Mogelijk kan Facebook bovendien Instagram en Whatsapp gebruiken om de groei er in te houden.

Nepnieuws en privacy zijn natuurlijk ook serieuze problemen voor Facebook. Het lijkt erop dat de controle van Facebook duidelijk te kort heeft geschoten. Dit blijkt onder andere uit het feit dat Facebook de uitgaves aan controle van content sterk heeft opgevoerd. Dat Rusland via Facebook-advertenties mogelijk de Amerikaanse verkiezingen kon beïnvloeden is echter een groot probleem waarvan het prijskaartje nog lang onduidelijk zal zijn. Facebook lijkt het nepnieuws nu in ieder geval serieus te nemen en hier vooruitgang te boeken. Dit is een stap in de goede richting, al gaat het deels ten koste van de winstgevendheid.

Facebook betaalt buiten de VS weinig belasting. De lagere belastingen in de VS vormen een extra stimulans voor de winst. Nieuwe belastingen op techgiganten zoals Facebook in Engeland en Spanje vormen echter een gevaar. Zeker nu Facebook in de publieke opinie toch al slecht bekend staat, neemt de kans op extra belastingen op grote internetbedrijven toe.

Aandeel Facebook & FAANG richting de afgrond

De FAANG-aandelen leiden de markten naar grote hoogte. Vooral de Amerikaanse indices profiteerden hier enorm van. Met name de NASDAQ schoot omhoog, terwijl ook andere bedrijven het voorbeeld van de FAANG probeerde te volgen. De aandelen zitten nu echter allemaal in de hoek waar de klappen vallen. De koersen zijn in korte tijd fors gedaald. Dit heeft ervoor gezorgd dat alle FAANG-aandelen nu meer dan 20% zijn gedaald en zijn in een officiële berenmarkt belandt. Facebook was lang één van de aanvoerders van deze groep, maar moest sinds het begin van het jaar deze eer laten aan Netflix & Amazon.

De koersen zijn echter begonnen met kantelen en nu is het wederom Facebook die de FAANG aandelen leidt. De richting is echter de verkeerde kant op. Alle FAANG-aandelen en het aandeel Facebook voorop lijken zo snel mogelijk te willen zakken. Er is hierbij echter wel sprake van een tweedeling. De FAANG-aandelen Netflix en Amazon zijn niet heel winstgevend en investeren alles in groei. Apple, Alphabet en Facebook steken ook significante hoeveelheden in het inkopen van eigen aandelen. Nu de koersen zo dalen lijken dit wellicht domme keuzes, maar alle drie hebben ze nog veel kasgeld en een sterke kasstroom om deze inkopen van aandelen door te zetten.

Aandelen Facebook en FAANG

Analisten geven advies aandeel Facebook

Ondanks de stevige afstraffing op de beurs blijven analisten optimistisch. Van de 52 analisten die het aandeel Facebook volgen, geven 42 het advies het aandeel Facebook te kopen. Het aantal analisten met een houdadvies is de afgelopen tijd wel iets toegenomen en staat op 7. Slechts 5,8% van de analisten durft het aan om verkopen als advies te geven. Opvallend is ook dat het gezamenlijke koersdoel van analisten erg hoog is met $191,58. Dit biedt beleggers dus de kans op een rendement van 45,6%. Door de sterke dalingen van de afgelopen tijd is het echter goed mogelijk dat er de komende weken nog lagere koersdoelen van analisten gaan komen.

Fundamentele analyse aandeel Facebook

Het bedrijfsmodel van Facebook is ijzersterk. De omzet is sinds 2010 gestegen van $ 2 miljard naar $ 55 miljard. Deze enorme groei ging bovendien gepaard met hoge winstgevendheid. De bruto marge steeg van 75% naar 84,3%, maar de netto winstmarge explodeerde van 18,8% naar 41,9%. Deze hoge marges zijn mogelijk omdat gebruikers zelf alle content genereren. Facebook ontwikkelt enkel het platform en bij een hogere aantal gebruikers stijgt dus de winstgevendheid. De winst over de afgelopen 12 maanden was $ 21,7 miljard en over heel 2018 wordt een winst van $ 24,3 miljard verwacht. Dit betekent dat Facebook momenteel gewaardeerd wordt op een koers/winstverhouding van 17,4. Dit is vrij goedkoop voor een bedrijf dat nog steeds vrij snel groeit ondanks alle problemen. De balans van Facebook is ook ijzersterk. Het bedrijf heeft geen schulden en bovendien $ 41,2 miljard in kas. Fundamenteel lijkt Facebook op dit moment dan ook aantrekkelijk te worden.

Conclusie aandeel Facebook

De koers van het aandeel Facebook is hard weggezakt. Er is veel negatief nieuws over het bedrijf. Nepnieuws en stagnerende bezoekersaantallen lijden tot zorgen bij beleggers. Er is echter nog veel groeipotentieel in overgenomen bedrijven als Instagram en Whatsapp. Fundamenteel gezien is het aandeel Facebook koopwaardig, dankzij de hoge winstgevendheid en ijzersterke balans zouden beleggers een positie kunnen overwegen. Ze lopen dan echter wel het risico een vallend mes te vangen.

Het aandeel Facebook kopen of verkopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Facebook. U heeft toegang tot 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:

FANG aandelen is de laatste jaren een bekende beursterm geworden. Deze term is inmiddels al een aantal keer uitgebreid. Eerder zagen we FAANG, FAANG+M, FANGMAN, en inmiddels valt FANGMANIA in de wandelgangen.

Tijdens de kwartaalcijfers kwamen onder andere Facebook en Netflix met tegenvallende resultaten. De forse koersval van 20% bij beide aandelen zorgde voor enige onrust onder technologiebeleggers.

In dit artikel bespreek ik hoe de bekendste techaandelen ervoor staan. Na het lezen van dit artikel weet u of het nog interessant is om te investeren in deze FANG aandelen.

Wat zijn FANG aandelen?

De term FANG werd bekend nadat Jim Cramer op de Amerikaanse nieuwszender CNBC de afkorting gebruikte om de 4 populairste en snelst groeiende techaandelen aan te duiden. Aanvankelijk ging het om de aandelen Facebook, Amazon, Netflix en Google. De afkorting is in de jaren erna enorm populair geworden en enkele keren uitgebreid met andere namen. Met FAANG+M doelt men bijvoorbeeld op de zes bekendste aandelen: Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google en Microsoft. Uiteraard is de G van Google verouderd nadat het bedrijf in 2015 haar naam veranderde naar Alphabet.

Met FANGMANIA worden de onderstaande 9 techreuzen bedoeld. In de tabel is ook de totale marktkapitalisatie ofwel beurswaarde van de aandelen te lezen.

Hoeveel invloed hebben de FANG aandelen op de beurzen?

Deze negen Amerikaanse techgiganten zijn de afgelopen jaren verantwoordelijk geweest voor een groot deel van de stijging. Men beweert dan ook vaak dat de markt omhoog is gedragen door deze groep aandelen. Samen hebben deze aandelen een marktwaarde van ruim $ 4,5 biljoen ($ 4500 miljard). Ter vergelijking: de totale marktwaarde van de S&P 500 is circa $ 25 biljoen. Deze negen aandelen hebben dus een weging van circa 18% in de index die uit 500 aandelen bestaat. In de Nasdaq 100 maken deze negen aandelen ruim de helft van de index uit.

In onderstaande tabel een overzicht van de weging van de top 15 aandelen uit de Nasdaq 100:

 

 

 Rank Bedrijf Ticker Weging
1 Apple Inc AAPL 11,80%
2 Amazon.com Inc AMZN 10,39%
3 Microsoft Corp MSFT 9,73%
4 Alphabet C Inc GOOG 5,07%
5 Facebook Inc FB 4,90%
6 Alphabet A Inc GOOGL 4,38%
7 Intel Corp INTC 2,71%
8 Cisco Systems Inc CSCO 2,34%
9 Comcast Corp CMCSA 1,93%
10 PepsiCo Inc PEP 1,92%
11 NVIDIA Corp NVDA 1,78%
12 Netflix Inc NFLX 1,75%
13 Amgen Inc AMGN 1,54%
14 Adobe Systems Inc ADBE 1,45%
15 Texas Instruments Inc TXN 1,29%

 

ETF’s & Future op de FANG aandelen

Tackers en ETF’s zijn de laatste jaren een enorm populaire manier van beleggen geworden. Indien het woord ETF nieuw voor u is raad ik u aan om het artikel “Alles over beleggen in ETF’s” te lezen. Uiteraard heeft u, als u belegt in een index ETF die de Amerikaanse markt volgt, een grote weging in de genoemde techaandelen.

Mocht u dat nog niet genoeg vinden of actiever te willen handelen, dan is er voor de liefhebber zelfs een speciale FANG+ future op de markt gebracht. Futures zijn uiteraard een product voor de gevorderde belegger. Wilt u meer weten over deze future lees dan vooral het artikel over het inspelen met futures op techgroeigiganten.

Korte analyse van de FAANG+M

Aandeel Facebook

De laatste jaren is het aandeel Facebook met honderden procenten gestegen nadat het zijn advertentiemodel kon perfectioneren en de winst de lucht in schoot. Na de publicatie van de kwartaalcijfers viel het aandeel met ruim 20% omlaag. De winst per aandeel kwam uit op $ 2,06 waar $ 2,01 werd verwacht. De cijfers waren niet echt slecht, maar de verwachtingen werden naar beneden bijgesteld.

De reden voor de dump heeft met name te maken met het aantal dagelijkse gebruikers dat afneemt waardoor ook de inkomsten uit advertenties lager uitvielen dan verwacht. Na de kwartaalcijfers maakte een woordvoerder tevens bekend dat de winstverwachting wordt bijgesteld. Facebook wil de focus het komende halfjaar leggen op het waarborgen van de privacy van gebruikers en dat zal impact hebben op de omzetgroei.

Is Facebook uitgegroeid?
Het aantal gebruikers blijft nog steeds groeien, het gaat alleen minder hard. Waar er voorheen groeipercentages van 40% waren, moeten beleggers het nu doen met circa 25%. Het social media bedrijf hoopt met Whatsapp en Instagram de komende jaren meer geld te gaan verdienen. De huidige koers/winst-verhouding is circa 24,5. Voor een bedrijf met een kaspositie van ruim $ 42 miljard en een verwachte groei van de winst per aandeel van ruim 20% is dit niet extreem hoog.

Technisch is het aandeel Facebook mooi opgevangen aan de onderkant van de meerjarige stijgende trend. Op de weekgrafiek is een hogere bodem gevormd vlak onder de $ 175. Vanaf hier is een herstel ingezet. Zolang Facebook hierboven blijft kunnen beleggers opwaarts kijken. Eerste weerstand wacht rond $ 219 waar de top ligt van 27 juli.

FANG aandeel Facebook

Aandeel Amazon.com

De e-tailer heeft bij haar laatste kwartaalcijfers alle analistenverwachtingen verslagen. Hoewel de omzet iets lager uitviel dan verwacht, nam de winst wel flink toe. Analisten hadden op een winst per aandeel gerekend van $ 2,50, maar de e-commercegigant boekte een WPA van $ 5,07.

De afgelopen jaren ging de winst meteen weer terug het bedrijf in, waarmee zij mikten op lange termijn groei. Het bedrijf schreef hierdoor jarenlang amper winsten in de boeken. Daarmee is de koers/winst-verhouding ruim boven de 100 en dus extreem hoog. Nu de winstmotor is gestart, gaat de winst per aandeel naar verwachting de komende jaar flink toenemen. Hierdoor neemt de K/W verhouding rap af.

Amazon.com bevindt zich al jaren in een stijgende trend. Er is weinig aan te merken op het sterke technische beeld van het aandeel. Zolang het patroon van hogere toppen en bodems zich voortzet, mag opwaarts worden gekeken. Steun is te zien rond $ 1346 (bodem van 14 februari).

FANG aandeel Amazon

Aandeel Apple

De smartphonemaker boekte een winst per aandeel van $ 2,34 waarbij analisten hadden gerekend op een WPA van $ 2,18. Het aantal verkochte iPhones viel iets lager uit dan verwacht, maar ze gingen voor $ 724 over de toonbank waar analisten hadden gerekend op $ 693,69. Hierdoor werden ook de winstverwachtingen licht verslagen. Het gaat dus prima met Apple, en dat had Buffett enkele maanden geleden goed gezien toen hij aan het begin van dit jaar bekendmaakte ruim 240 miljoen aandelen te hebben gekocht. De techgigant heeft recent ook als eerste de mijlpaal van een marktwaarde van $ 1 biljoen bereikt.

Apple heeft een koers/winst-verhouding van 19 en is daarmee redelijk geprijsd. De verwachte K/W voor de komende 12 maanden is 17,72. De winst per aandeel zal naar verwachting ook de komende jaren blijven toenemen.

FANG aandeel Apple

Aandeel Netflix

De kwartaalresultaten waren teleurstellend. De streamingsdienst kon in eigen land slechts 670.000 nieuwe abonnees bijschrijven, waar analisten gerekend hadden op 1,23 miljoen nieuwe kijkers. Internationaal viel de groei ook tegen: er kwamen 4,47 miljoen nieuwe abonnees bij waar men uitging van 5,11 miljoen.

Netflix geeft ontzettend veel geld uit aan het creëren en kopen van content. Het volgt hierbij de strategie van Amazon dat ook jarenlang haar geld herinvesteerde. Of dat bij Netflix een succes gaat worden, moet nog blijken. De laatste groeicijfers vielen in ieder geval niet in goede aarde bij beleggers. Het aandeel verloor ruim 20%. De koers/winst-verhouding van 150 is extreem hoog maar dat zegt in deze groeifase nog niet zoveel.

Technisch vindt de huidige correctie van Netflix plaats binnen de meerjarige stijgende trend. Zolang het patroon van hogere toppen en bodems intact blijft kunnen beleggers opwaarts kijken.

FANG aandeel Netflix

Aandeel Alphabet

Alphabet liet weer prachtige kwartaalcijfers zien. De aangepaste winst per aandeel kwam met $ 11,75 een stuk hoger uit dan de $ 9,59 die verwacht was door analisten. De inkomsten uit advertenties stegen met maar liefst 23,9%, terwijl de overige inkomsten met maar liefst 36,5% stegen. Het bedrijf profiteert van toenemende zoekvolumes op mobiele telefoon en Youtube. Het bedrijf investeert veel in kunstmatige intelligentie en haar inmiddels wel bekende project met zelfrijdende auto’s. Het technologiebedrijf heeft een koers/winst verhouding van 31, wat niet extreem veel is voor een bedrijf dat in staat is met meer dan 20% te groeien.

Alphabet beweegt al jaren in een mooie stijgende trend. Zolang de stijgende trendlijn intact blijft, mogen hogere koersen worden verwacht. Eerste steun ligt rond $ 1100,00.

FANG aandeel Alphabet

Aandeel Microsoft

Microsoft is een oude rot uit het vak dat een tijd lang last heeft gehad van de enorme concurrentie die de techgigant voorbij streefden. De laatste jaren is Microsoft back in the game gekomen door het aanbieden van clouddiensten en het populaire besturingssysteem Windows 10.

Bij de laatste kwartaalcijfers werden de verwachtingen overtroffen, de omzet werd met 18% opgevoerd. Uitschieter was het clouddienst Azure platform van Microsoft dat de omzet met 89% wist op te voeren. De spellendivisie liet een groei zien van 38% en Office producten zagen de omzet met 8% toenemen. Voor de komende 12 maanden wordt een koers-winst/verhouding van slechts 25,7 verwacht. De omzet groeit gemiddeld 10% per jaar en de winst per aandeel neemt naar verwachting de komende jaren gestaag toe.

Microsoft beweegt in een stijgende trend gekenmerkt door hogere toppen en bodems. Zolang de steun rond $ 97,26 (gevormd op 28 juni) intact is blijft het technische plaatje positief.

FANG aandeel Microsoft

Bubble of niet?

Het is mij de afgelopen weken opgevallen dat de ‘nieuwe’ techbedrijven die een dienst aanbieden, de analistenverwachtingen niet konden waarmaken en werden afgestraft op de beurs. Facebook, Netflix en Twitter zijn alle drie bedrijven die vooral de laatste jaren hard gegroeid zijn en erg afhankelijk zijn van de groei van het aantal gebruikers van het platform. Die aandelen hebben de laatste jaren ook gigantische koersstijgingen laten zien. Beleggers besluiten wat winsten veilig te stellen nu de groei wat begint af te zwakken. Facebook is recentelijk mooi opgevangen binnen de stijgende trend en ook Netflix ligt er technisch nog positief bij.

Volwassen techbedrijven die al wat langer meegaan zoals Apple, AmazonMicrosoft en Alphabet, hebben stuk voor stuk goede kwartaalcijfers bekend gemaakt. Voorgenoemde hebben op Amazon.com na ook helemaal geen zeer hoge koers/winst-verhouding. Technisch zien we bij deze fondsen mooie lange termijn uptrends die stuk voor stuk intact zijn. Ik denk dan ook dat beleggers zich niet al te druk hoeven te maken over een eventuele ‘techbubble’ die op knappen staat.

FANG aandelen kopen via LYNX?

Uiteraard is het via het LYNX Handelsplatform mogelijk om te beleggen in alle besproken aandelen. LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen.

Waarom in aandelen van Meta Platforms beleggen via LYNX?

Met een beleggingsrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook Meta Platforms. Met directe toegang tot wereldwijde handelsbeurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt gewoon voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdscerschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen van Meta Platforms kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel Meta Platforms

Laatste koers
Verschil in USD
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

Meta Platforms : fundamentele cijfers in USD

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel Meta Platforms: Bedrijfsinformatie Meta Platforms Inc.

Meta Platforms is de opvolger van Facebook dat werd opgericht in 2004 en haar hoofdkantoor heeft in Californië. Het bedrijft beheert de website Facebook.com en verbindt zo alle Facebookgebruikers online. Meta Platforms beheert eveneens Instagram, Messenger, WhatsApp en Oculus. Eind 2017 had het toenmalige Facebook dagelijks meer dan 1,4 miljard actieve gebruikers. Het bedrijf kwam al enkele malen in opspraak in het kader van schending van de privacy. Meta Platforms haalt haar inkomsten uit advertenties. De CEO Mark Zuckerberg liet weten dat hij de toekomstplannen voor Meta Platforms in de richting van metaverse ziet gaan. Wereldwijd werken er 27.000 werknemers voor Facebook.