AEX current UBS blijft rekenen op zachte landing & Novo Nordisk is meest waardevolle bedrijf in Europa

current analysis of AEX index

Door |

AEX
ISIN: NL0000000107
|
Ticker: EOE --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
AEX
Artikel laten voorlezen

Wall Street hield gisteren de deuren gesloten in verband met Labor Day. De futures staan momenteel ongeveer 0,10% lager dan het slot van vrijdag. Vorige week sloten de Amerikaanse beurzen een positieve beursweek af, maar in de maand augustus werd een verlies geboekt. Inmiddels is de maand september van start gegaan, dat historisch gezien de zwakste maand van het jaar is voor de aandelenmarkten.

Later deze maand wordt uitgekeken naar het rentebesluit van de Fed. Handelaren houden er rekening mee dat de Amerikaanse centrale bank de rente ongemoeid laat. Zeker nadat vorige week bleek dat de Amerikaanse arbeidsmarkt afkoelt. De werkloosheid steeg namelijk van 3,5% naar 3,8%. Voor meer signalen wordt ook uitgekeken naar nieuwe inflatiecijfers die overigens pas op 13 september verschijnen.

De Zwitserse bank UBS blijft bij haar visie van een “zachte” landing voor de Amerikaanse economie en zegt dat de inflatie dichter bij de doelstelling van de Federal Reserve komt zonder dat er dit jaar een recessie komt. UBS denkt dat tegen november er duidelijke tekenen van vertraging zijn, waardoor de Fed eindelijk een einde zal maken aan haar sterkste renteverhogingscyclus sinds de jaren tachtig. Ze verwachten vervolgens dat de rente op Amerikaanse staatsobligaties tegen het einde van het jaar zal dalen naarmate zowel de Amerikaanse economische groei als de inflatie afneemt.

Azië lager & Europa opent rood

De Aziatische markten zijn overwegend lager gesloten. Zo sloot de Hang Seng index 1,6% lager, nadat bekend werd dat de Chinese dienstensector de traagste groei sinds december 2022 liet zien. De Caixin inkoopmanagersindex voor augustus kwam namelijk uit op 51,8, tegen 54,1 in juli. Dit cijfer duidt nog altijd op groei (boven de 50), maar vertoont wel een duidelijke vertraging. Niettemin bleven bedrijven optimistisch over de vooruitzichten voor 12 maanden en geplande bedrijfsuitbreidingen ondersteunden een verdere toename van de werkgelegenheid in de hele sector, aldus het rapport van Caixin.

Maar volgens Morgan Stanley is China niet de markt waar u momenteel moet zijn als belegger. Volgens de Amerikaanse zakenbank blijft de Chinese economie schommelen en biedt juist India ruimte voor investeringskansen. “China is ‘overbelegd’. Het heeft te veel schulden en is over bevoorraad. En dan hangt er ook nog een geopolitieke wolk overheen”, aldus Jitania Kandhari, managing director bij Morgan Stanley. Dit in tegenstelling tot India, waar volgens Kandhari te weinig in is geïnvesteerd. Bij LYNX schreven we afgelopen week ook over beleggen in India.

De Europese aandelenmarkten gaan een lagere opening tegemoet. De Deense geneesmiddelenproducent Novo Nordisk eindigde gisteren voor het eerst als het meest waardevolle bedrijf van Europa en passeerde luxegigant LVMH.
Novo Nordisk zat afgelopen maand flink in de lift na de lancering van het afslankmedicijn Wegovy in het Verenigd Koninkrijk. Novo Nordisk heeft momenteel een beurswaarde van $ 427,32 miljard, tegenover LVMH’s $ 417,86 miljard.

Duitse handelsgegevens toonden vanochtend een daling van 0,9% op maandbasis in de export in juli, terwijl de import steeg met 1,4%. Er werd echter gerekend op een daling van de export met 1,5%. Dat was dus minder slecht dan verwacht. Verder volgen later vandaag de definitieve inkoopmanagersindex (PMI), die de bedrijvigheid in de verwerkende industrie en de dienstensector meet, van de eurozone.

Beursagenda

Dinsdag 5 septemberJPY – Uitgaven gezinnen
JPY – PMI diensten
CNY – Caixin services PMI
DE – Diensten Inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Fabrieksorders
01:30
01:30
03:45
09:55
10:0
16:00
Woensdag 6 septemberDE – Fabrieksorders
EUR – Detailhandelsverkopen
VS – Import en export
VS – S&P Globals Samengestelde Inkoopmanagersindex
VS – ISM niet-verwerkende Industrie Index
VS – Beige Book
08:00
11:00
14:30
15:45
16:00
20:00
Donderdag 7 septemberCNY – Export en Import
DE – Industriële Productie
EUR – BBP
VS – Jobless claims
VS – Niet-agrarische productiviteit
VS -FOMC-lid Williams spreekt
05:00
08:00
11:00
14:30
14:30
21:30
Vrijdag 8 septemberJPY – BBP
DE – Inflatie (CPI)
VS – U.S. Baker Hughes Oil Rig Count
01:50
08:00
19:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2023/09/05/morgan-stanley-calls-china-overinvested-but-india-is-underinvested.html

https://www.cnbc.com/2023/09/05/european-markets-live-updates-latest-news-stock-moves-and-data.html

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

previous analysis of AEX index

Afgelopen vrijdag bleven de Amerikaanse beurzen dichtbij huis bij de start van een nieuwe beursmaand. De S&P 500 index wist met 0,18% te stijgen naar 4.515 punten en de Nasdaq Composite verloor 0,02%. Een opvallende daler was Tesla met een verlies van ruim 5%. Het bedrijf kwam met een nieuwe versie van de Model 3, maar de upgrades konden beleggers niet voldoende bekoren. Aandelen van sportkledingmerk Lululemon Athletica stegen juist met 6% nadat het de verwachtingen ruimschoots versloeg.

Gedurende de week verwerkten beleggers enigszins tegenvallende macro-economische data, zoals een afnemend consumentenvertrouwen en een afkoelende banenmarkt. Zo bleek ook vrijdag uit cijfers van de Amerikaanse overheid over de arbeidsmarkt. Hoewel er in augustus 187.000 nieuwe banen werden gecreëerd, wat hoger was dan verwacht, steeg het werkloosheidspercentage aanzienlijk tot 3,8%, vergeleken met 3,5% in juli. Dit markeert tevens het hoogste werkloosheidspercentage sinds februari 2022.

De olieprijs zat vorige week ook stevig in de lift met een stijging van ruim 5,5%. Het zwarte goud bereikte met $ 86 per vat het hoogste niveau sinds november. In de markt heerst de verwachting dat de OPEC+ binnenkort opnieuw met productieverlagingen over de brug komt. Rusland kondigde vorige week al aan dat het zijn exportbeperkingen zal verlengen. Op vrijdag zorgde dat voor stevige winsten bij onder meer Exxon Mobil (+2,1%), Chevron Corp (+1,99%) en Conoco Philips (+2,6%).

Vandaag blijven de Amerikaanse beurzen gesloten vanwege Labor Day. Gedurende de rest van de week zullen beleggers een reeks macro-economische gegevens verwerken, waaronder de inkoopmanagersindices en het Fed Beige Book.

Azië groen & Europa opent hoger

In Azië zijn de meeste beurzen in het groen aan de nieuwe beursweek begonnen. De Hang Seng index stak er met een winst van 2,5% duidelijk boven uit. Vastgoedaandelen in Hongkong zaten maandag in de lift, nadat de in opspraak geraakte ontwikkelaar Country Garden Holdings afgelopen weekend goedkeuring kreeg om de betalingen voor een private obligatie te verlengen. Bovendien verlaagde een aantal Chinese banken vrijdag de hypotheekrente. De koers van Country Garden steeg met 7,87%, terwijl de aandelen van Evergrande met 7,27% stegen.

De Europese markten zullen de nieuwe handelsweek eveneens positief beginnen, maar de handel zal mogelijk dun blijven met een gesloten Wall Street. Duitse handelscijfers lieten zojuist een daling zien van 0,9% op maandbasis van de export in juli, terwijl de import met 1,4% steeg. Economen hadden een daling van de export in juli van 1,5% op maandbasis voorspeld.

Beleggers zullen vandaag verder letten op een toespraak van ECB-president Christine Lagarde. Lagarde zal spreken op het Distinguished Speakers Seminar dat wordt georganiseerd door het European Economics & Financial Centre.

Beursagenda

Maandag 4 septemberVS – Labor Day
DE – Handelsbalans
NYSE gesloten
08:00
Dinsdag 5 septemberJPY – Uitgaven gezinnen
JPY – PMI diensten
CNY – Caixin services PMI
DE – Diensten Inkoopmanagersindex
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Fabrieksorders
01:30
01:30
03:45
09:55
10:0
16:00
Woensdag 6 septemberDE – Fabrieksorders
EUR – Detailhandelsverkopen
VS – Import en export
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – ISM niet-verwerkende Industrie
VS – Beige Book
08:00
11:00
14:30
15:45
16:00
20:00
Donderdag 7 septemberCNY – Export en Import
DE – Industriële Productie
EUR – BBP
VS – Jobless claims
VS – Niet-agrarische productiviteit
VS -FOMC-lid Williams spreekt
05:00
08:00
11:00
14:30
14:30
21:30
Vrijdag 8 septemberJPY – BBP
DE – Inflatie (CPI)
VS – U.S. Baker Hughes Oil Rig Count
01:50
08:00
19:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2023/08/31/stock-market-today-live-updates.html

Gisteren zagen we een gemengd beeld op Wall Street. Voor de S&P 500 werd het verlies beperkt tot 0,20% terwijl de Nasdaq 100 een milde stijging kende van 0,19%. De Dow Jones daarentegen daalde aanzienlijk met een daling van 0,66%. Het waren o.a. de aandelen UnitedHealth, Boeing en American Express die de Dow Jones in het negatief trokken. Op sectorniveau zagen we de sterkste daling in de gezondheidssector. De aandelen die goed presteerden gisteren konden over het algemeen teruggevonden worden in de retailsector.

Op aandelenniveau sprong het aandeel Okta er met kop en schouders bovenuit. Het softwarebedrijf kwam met kwartaalcijfers en een positieve outlook voor de rest van 2023. De omzet klokte afgelopen kwartaal af op $ 556 miljoen wat een stijging is van 23% in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Voor de rest van het jaar denkt Okta een winst per aandeel te realiseren van 30 cent, wat een pak hoger is dan de verwachte 20 cent. Het aandeel Okta was het best presterende aandeel uit de Nasdaq 100 met een stijging van 13,51 % en een slotkoers van $ 83,51.

Gisteren was er opnieuw een sterke stijging van de olieprijs. De markt verwacht dat OPEC+ de verlaagde olieproductie voor de rest van het jaar zal aanhouden. Verder lijken de olievoorraden in de VS ook te slinken en heeft China economisch stimulerende maatregelen aangekondigd. Een laatste factor die de olieprijs omhoogstuwt is het feit dat Rusland een verdere daling van hun olie-export zal aanhouden voor de rest van het jaar. Mocht de olieprijs opnieuw voor een lange tijd fors stijgen, kan dit impact hebben op de inflatie en bijgevolg op het verdere verloop van rentecyclus.

Vandaag wordt het uitkijken naar het NFP-cijfer, traditioneel een grote volatility driver. Tot slot wordt ook de ISM PMI gepubliceerd omstreeks 16:00 uur. Op bedrijfsniveau worden in de VS de boeken geopend bij SatixFy. Tot slot wil ik u nog meegeven dat de Amerikaanse beurzen volgende week maandag gesloten zullen zijn wegens Labor Day.

LYNX+ platform, S&P 500 index, 01/09/2023

Blik op Azië en Europa

In Azië blijft de beurs in Hong Kong vandaag gesloten aangezien tyfoon Saola verwacht wordt. Ook vele bedrijven zouden vandaag de deuren gesloten houden wegens veiligheidsoverwegingen. De Shanghai Composite noteert mild hoger met zo’n 0,23% op de borden. Nikkei 225 uit Japan presteert goed met een stijging van meer dan 0,50%.

In Europa was er sprake van een mindere beursdag. BEL 20  bleef status quo. Het was voornamelijk Ackermans & van Haaren die woog op de index. Het aandeel sloot meer dan 7% lager na teleurstellende cijfers. De AEX uit Nederland daalde 0,24%. Het waren voornamelijk de financiële aandelen zoals ING en ABN AMRO die zwak presteerden. De Euro Stoxx 50 daalde 0,54% en de DAX steeg met 0,27%. Het herstel van de reeds sterk gedaalde aandelen Vonovia en Sartorius trokken de DAX op het positief terrein.

Vandaag krijgen we in Europa resultaten te zien van bedrijven zoals Atenor, Campine en Iep Invest. Verder worden PMI-cijfers gepubliceerd van Spanje, Zwitserland, Italië, Frankrijk en Europa. Verder zal het Zwitserse inflatiecijfer gepubliceerd worden om 8:30 uur.

LYNX+, aandeel Ackermans & van Haaren, 01/09/2023

Beursagenda

Vrijdag 1 september JPY – Kapitaalsuitgaven
CNY – Caixin Industriële Productie PMI
DE – Productie inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – Productie PMI
VS – Werkloosheidscijfers
VS – ISM Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – ISM Productie Werkgelegenheid
01:50
03:45
09:55
10:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

www.investor.okta.com/news-releases/news-release-details/okta-announces-second-quarter-fiscal-year-2024-financial-results
www.reuters.com/business/energy/russias-novak-we-will-announce-main-parameters-opec-deal-next-week-2023-08-31/

Wall Street realiseert een kleine winst. De Dow Jones stijgt 0,28% tot 34.958 punten. Technologie-index Nasdaq 100 klimt 0,57% tot 15.471 punten en de brede S&P 500 gaat er 0,42% op vooruit met een slotkoers van 4.517 punten. De Amerikaanse overheid doet een revisie van de verwachte economische groei. Voorheen werd een kwartaalgroei van 2,4% vooropgesteld, maar deze is nu geactualiseerd naar 2,1%. Verder kwam het ADP-banenrapport ook slechter uit dan verwacht. Er werden afgelopen maand naar schatting 177.000 nieuwe banen gecreëerd tegenover de verwachte 194.000. Een lagere economische groei en een daling in de prijzen is een goed scenario voor de Fed om een pauze in te lassen wat de beurzen omhoogdrijft.

De aandelen die er gisteren bovenuit sprongen waren Apple, Salesforce, Sirius XM, Pinduoduo, Match, Transocean en Western Digital. Salesforce klom nabeurs met zo’n 5,5% nadat de omzet en netto-inkomen positief verrasten. Bij Apple zijn ze volgens Bloomberg aan het experimenteren met een 3D printer voor de Apple smartwatch. Dit zou het productieproces vergemakkelijken en de toeleveringsketen efficiënter maken.

Vandaag wordt de PCE-prijsindex gepubliceerd en de jobless claims. Twee belangrijke datapunten voor de Fed. Een verrassing in één van de beide cijfers kan voor verhoogde volatiliteit zorgen op de beurs. Op aandelenniveau wordt het uitkijken naar kwartaalcijfers van Broadcom, Vmware, Lululemon athletica en Dell.

LYNX+ platform, Nasdaq 100 index, 31/08/2023

Blik op Azië en Europa

China heeft vannacht de productie PMI gepubliceerd en deze kwam ondanks de positieve verrassing opnieuw in het contractiegebied terecht. Het is al de vijfde contractie op rij. De niet-productie PMI uit China komt onder de verwachting uit maar wel in het expansiegebied. Het is de achtste keer op rij dat de niet-productie PMI een expansie aantoont van de Chinese economie.

De Hang Seng index reageert lager op de Chinese macro-economische cijfers. De index noteert zo’n 0,35% lager voor de dag. Technisch ziet de index er ook niet al te sterk uit. De Shanghai Composite gaat 0,52% lager. Nikkei 225 noteert 0,85% hoger, zwaargewichten zoals Toyota Motor, Rakuten en Oriental Land trekken Nikkei in het groen.

LYNX+ platform, Hang Seng index, 31/08/2023

In Europa waren de beurzen gisteren niet zo positief gestemd. BEL 20 daalde met 0,55% en de AEX sloot 0,06% lager. De DAX en Euro Stoxx 50 daalden respectievelijk 0,39% en 0,34%. De beurzen reageerden niet positief op het Duitse en Spaanse inflatiecijfer dat gisteren werd gepubliceerd. Voor beiden was er geen verlaging, wat aangeeft dat de ECB waarschijnlijk nog niet het hoogtepunt van hun rentecyclus heeft bereikt.

UBS heeft zonet de kwartaalcijfers gepubliceerd na de gedwongen overname van Credit Suisse. Voor het tweede kwartaal ligt de winst op $ 28,88 miljard tegenover de verwachte $ 33,45 miljard. De Zwitserse bank ziet ook opnieuw een stabiele instroom van deposito’s. Wat duidt op een herstellend vertrouwen van hun klanten. In het tweede kwartaal is er netto zo’n $ 18 miljard bijgekomen.

Vandaag verwachten we cijfers van o.a. Ackermans & Van Haaren en Biocartis. Recticel kwam deze morgen met teleurstellende cijfers. Omzet daalt van € 287 miljoen naar € 226 miljoen. Ook de EBITDA daalt van € 31,7 miljoen naar € 18,2 miljoen. Voor 2023 stelt Recticel een EBITDA van € 40 à € 45 miljoen voorop. Dit is een somber vooruitzicht vergeleken met eerdere voorspellingen.

Voorbeurs gaan de Europese beurzen mild hoger.

Beursagenda

Donderdag 31 september JPY – Industriële Productie
CNY – Productie PMI
DE – Detailhandelsverkopen
DE – Werkloosheidscijfer
EUR – Inflatie (CPI)
EUR – Werkloosheidscijfer
EUR – ECB notulen
VS – Kern PCE prijsindex
VS – Jobless Claims
VS – PCU-prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – Chicago inkoopmanagersindex (PMI)
01:50
03:30
09:55
09:55
11:00
11:00
13:30
14:30
14:30
14:30
14:30
15:45
Vrijdag 1 september JPY – Kapitaalsuitgaven
CNY – Caixin Industriële Productie PMI
DE – Productie inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – Productie PMI
VS – Werkloosheidscijfers
VS – ISM Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – ISM Productie Werkgelegenheid
01:50
03:45
09:55
10:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

www.ubs.com/global/en/investor-relations/financial-information/quarterly-reporting.html
www.apnews.com/article/economy-gdp-inflation-federal-reserve-jobs-growth-8934ebcac23acdfef69089db2942f6d6
www.en.chinawuliu.com.cn/cflp-news/

Zwakke JOLTS vacatures en tuimelend consumentenvertrouwen uit de VS zetten beleggers aan tot het inslaan van aandelen. De redenering is dat de zwakke macro-economische cijfers druk zetten op de Fed om geen renteverhogingen meer door te voeren. Volgens de FedWatch Tool bedraagt de kans dat de Fed de rente binnen de komende 21 dagen niet zal verhogen nu 86,5%; een dag eerder was deze kans nog 78%.

De indices stegen voortreffelijk. De Dow klom 0,88 % tot 34.860 punten. Nasdaq 100 eindigde de dag 2,18 % hoger op 15.383 punten terwijl de brede S&P 500 4.499 punten hoger eindigde wat neerkomt op een stijging van 1,46 %. De sterkste sectoren waren telecommunicatie- en de automobielsector. Op individueel aandelenniveau sprongen Verizon, Apple, NIKE, Pinduoduo, Tesla, Airbnb, Vornado Realty Trust, United Rentals en Macerich eruit.

LYNX+ platform, Nasdaq index, 30/08/2023

Vele Amerikaanse bedrijven die actief zijn in crypto, hebben al meerdere malen hun kritiek geuit op de SEC, omdat het naar verluid geen duidelijkheid wil of kan scheppen over het regelgevend kader. Dit heeft tot gevolg dat er meerdere rechtszaken lopen tussen de SEC en bedrijven actief in de cryptosector. Eén van die rechtszaken loopt tussen Grayscale Investments en de SEC. Grayscale had graag hun Bitcoin ETF die nu gebaseerd is op bitcoin futures omgevormd naar een ETF gebaseerd op de Bitcoin ETF-spotprijs. Maar dit werd tegengehouden door de SEC. Grayscale Investments stapte naar de rechtbank en gisteren kwamen drie rechters tot het besluit dat de SEC ‘arbitrary and capricious’ is, wat zoveel wil zeggen als: ‘willekeurig en wispelturig’. Een overwinning voor Grayscale, maar de SEC heeft nu nog de mogelijkheid om in beroep te gaan.

Lees hier alles over de beste Bitcoin aandelen, ETF’s en futures

De dalende yields op de Amerikaanse staatsobligaties, geven de edelmetalen goud en zilver ruimte om verder te stijgen. In de meeste gevallen vertonen beide een omgekeerde correlatie met elkaar. Goud steeg gisteren 0,90 %, terwijl zilver zo’n 2,06 % steeg. Goud en zilver zijn de producten die worden verkocht door goud- en zilvermijnen. Een hogere prijs is goed dus goed voor het bedrijf. Lees hier alles over goudmijnaandelen.

LYNX+ platform, XAUUSD, 30/08/2023

Blik op Azië en Europa

Ook de Aziatische beurzen lijken het herstel vandaag verder te zetten. Hang Seng index noteert 0,60 % hoger. Shanghai blijft status quo hangen op 0,06 % en Nikkei 225 stijgt met 0,62 %. Een aandeel dat sterk daalt is Nio. Op de beurs van Hong Kong staat de EV-bouwer 7 % lager na teleurstellende kwartaalcijfers. Er werd in het tweede kwartaal een verlies gerealiseerd van $ 835 miljoen. Omzet kwam te liggen op $ 1,21 miljard en verlies per aandeel op 45 cent.

LYNX+ platform, Hang Seng index, 30/08/2023

De Europese indices konden gisteren ook hun graantje meepikken. De BEL 20 klom 0,88 % richting 3.686 punten. De AEX eindigde 0,56 % hoger op 746 punten. De DAX en Euro Stoxx stegen respectievelijk 0,97 % en 0,75 %.

De Nederlandse verzekeraar NN kon mooie resultaten presenteren. In het eerste halfjaar behaalde het bedrijf een winst van €586 miljoen. Op dit moment genereert NN een hoger rendement voor zijn aandeelhouders dan concurrent Aegon. Het aandeel van NN is gestegen met meer dan 10% en nadert nu een koers van ongeveer €38. Verder kwam ook Ageas met kwartaalcijfers. De operationele winst kwam te liggen op € 599 miljoen en de aandeelhouders mogen rekenen op een dividend van € 1,5.

Beursagenda

Woensdag 30 augustus DE – Inflatie (CPI)
VS – ADP banenrapport
VS – BBP
VS – Handelsbalans
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Voorlopige huisverkopen
VS – Ruwe olievoorraden
14:00
14:15
14:30
14:30
14:30
16:00
16:30
Donderdag 31 september JPY – Industriële Productie
CNY – Productie PMI
DE – Detailhandelsverkopen
DE – Werkloosheidscijfer
EUR – Inflatie (CPI)
EUR – Werkloosheidscijfer
EUR – ECB notulen
VS – Kern PCE prijsindex
VS – Jobless Claims
VS – PCU-prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – Chicago inkoopmanagersindex (PMI)
01:50
03:30
09:55
09:55
11:00
11:00
13:30
14:30
14:30
14:30
14:30
15:45
Vrijdag 1 september JPY – Kapitaalsuitgaven
CNY – Caixin Industriële Productie PMI
DE – Productie inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – Productie PMI
VS – Werkloosheidscijfers
VS – ISM Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – ISM Productie Werkgelegenheid
01:50
03:45
09:55
10:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

www.ageas.com/sites/default/files/file/file/EN_HY2023_30082023_012.pdf
www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html
www.cnbc.com/2023/08/29/nio-earnings-q2-2023.html

Beleggers waren gisteren positief gestemd. De Amerikaanse S&P 500 index sloot 0,63% hoger op 4.433 punten en de Nasdaq-100 klom 0,74% tot een stand van 15.052 punten. Onder de Big Tech aandelen viel NVIDIA op met een winst van 1,77%. 3M was een andere opvallende stijger met een winst van ruim 5%. Bloomberg meldde dat het conglomeraat klaar was om een schikking te treffen in rechtszaken die beweerden dat sommige van zijn oordopjes gebrekkig waren.

Voortbordurend op de uitspraken van Jerome Powell afgelopen week vielen de rentes iets terug. Het rendement op de benchmark 10-jaars Treasuries daalde met 3 basispunten naar 4,213%. Deze ontwikkeling gaf de aandelen enige verlichting in een maand die overwegend negatief lijkt te zijn voor de beurs. Met nog maar drie sessies te gaan in de handelsmaand augustus, ligt de Dow op koers om 2,8% lager te eindigen. De S&P 500 en Nasdaq staan op een verlies van respectievelijk 3,4% en 4,5%.

Beleggers zullen vandaag letten op de resultaten van bedrijven als Best Buy en NIO die voorbeurs hun cijfers publiceren. Nabeurs is het de beurt aan HP, waar Warren Buffett een belang in heeft. Verder wordt er gekeken naar cijfers over de huizenprijzen, de JOLT’s-vacatures en het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Het JOLT’s rapport is een maandelijkse uitgave van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics over de arbeidsmarkt. Het splitst het aantal vacatures in de VS uit naar regio en sector. Later deze week volgen cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, zoals het werkloosheidscijfer en de loongroei.

China in de lift & Europa opent licht hoger

De Aziatisch markten stegen vannacht over de gehele linie, nadat Wall Street maandag van een winnende dag afkwam. Aandelen uit Hongkong en het Chinese vasteland stonden aan het hoofd van de Aziatische stijgingen en bouwden voort op hun winsten van maandag. De Hang Seng-index in Hongkong klom daarbij met ruim 2%.

In Japan klom de Nikkei met slechts 0,2%, nadat de werkloosheidscijfers wat tegenvielen. De werkloosheid in Japan kwam in juli uit op 2,7%, hoger dan de 2,5% in juni en ook hoger dan de 2,5% die economen hadden voorspeld.

De Europese beurzen gaan een licht hogere opening tegemoet. Daarmee probeert onder andere de AEX index nog altijd te herstellen van de daling van afgelopen weken. Maar voorlopig zien we slechts een stabilisatie binnen de korte termijn dalende trend. In de technische analyse aex van gisteren worden de belangrijke kantelpunten uitgebreid besproken, tevens leest u hier een analyse van het aandeel Tesla.

Beursagenda

Dinsdag 29 augustus DE – GfK Consumentenklimaat
EUR – Economische prognoses
VS – S&P/CS HPI Samengesteld
VS – CB consumentenvertrouwen
VS – JOLT’s Vacatures
08:00
12:00
15:00
16:00
16:00
Woensdag 30 augustus DE – Inflatie (CPI)
VS – ADP banenrapport
VS – BBP
VS – Handelsbalans
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
VS – Voorlopige huisverkopen
VS – Ruwe olievoorraden
14:00
14:15
14:30
14:30
14:30
16:00
16:30
Donderdag 31 september JPY – Industriële Productie
CNY – Productie PMI
DE – Detailhandelsverkopen
DE – Werkloosheidscijfer
EUR – Inflatie (CPI)
EUR – Werkloosheidscijfer
EUR – ECB notulen
VS – Kern PCE prijsindex
VS – Jobless Claims
VS – PCU-prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – Chicago inkoopmanagersindex (PMI)
01:50
03:30
09:55
09:55
11:00
11:00
13:30
14:30
14:30
14:30
14:30
15:45
Vrijdag 1 september JPY – Kapitaalsuitgaven
CNY – Caixin Industriële Productie PMI
DE – Productie inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – Productie PMI
VS – Werkloosheidscijfers
VS – ISM Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – ISM Productie Werkgelegenheid
01:50
03:45
09:55
10:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2023/08/28/stock-market-today-live-updates.html