AEX current Positieve divergentie voor de AEX en Alibaba

current analysis of AEX index

Door |

AEX
ISIN: NL0000000107
|
Ticker: EOE --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
AEX

Technische analyse AEX index (EOE)

Vorige week waren we negatief gestemd over de AEX-index. De trend is op korte termijn dan ook duidelijk neerwaarts gericht. Toch is Europa relatief sterk ten opzichte van Wall Street. De beurzen in New York staan ver onder de lows van maart, terwijl de AEX daar nog boven staat. Die lows van maart tussen 650-660 punten benoemden we afgelopen week als sterk steunniveau.

Op donderdag 12 mei bereikte de AEX een dieptepunt van 662,22 punten. Opvallend is het feit dat de RSI-indicator daarbij een hogere bodem vormde. Deze positieve divergentie geeft doorgaans aan dat een draai aanstaande is. Vervolgens kregen we dan ook een sterk herstel te zien. Dit betekent echter nog niet dat de bodem gezet is. Op de grafiek zien we nog altijd een dalende trendlijn.

De laatste koerstop werd gevormd op 5 mei en ligt op 714,7 punten. Een doorbraak hierboven zal een technische verbetering opleveren. Vlak daarboven zou de AEX echter het 200-daags gemiddelde tegenkomen. ook liggen er weerstanden op 732,5 en 743 punten. Pas bij een doorbraak hierboven kan men rekenen op aanhoudend stijgende koersen. De AEX heeft dus nog heel wat obstakels te overwinnen. Een eventuele doorbraak onder de 650 punten kan verdere koersdaling uitlokken richting de 630 punten.

Technische analyse AEX index (EOE)  | LYNX Beleggen

Technische analyse aandeel Alibaba (BABA)

Het aandeel Alibaba blijft volatiel en zakte de afgelopen weken weer hard terug. Na de bodem medio maart herstelde de koers met bijna 70%. Vervolgens is de koers weer met 37% gedaald, maar er zijn technische signalen die op een bodem wijzen.

Bij de recente daling is de gap die van 15 op 16 maart werd gevormd gesloten. Hierbij werd een lagere bodem gevormd ten opzichte van de bodem op 25 april. Hierbij liet de RSI indicator echter een hogere bodem zien, wat duidt op positieve divergentie. Dit geeft aan dat de kracht van de neerwaartse beweging afneemt. We zagen op vrijdag dan al een sterke draai omhoog.

Het is nu belangrijk dat Alibaba uit de dalende trend weet te breken. Een uitbraak boven de weerstand op $103,52 zal ruimte vrijmaken voor een herstel richting de weerstand op $ 124. In de range tussen $ 124 en $138 komt het aandeel nog meer oude koestoppen tegen. Ook zal het dalende 200-daags gemiddelde dat zich nu rond de $134 bevindt voor verkoopdruk kunnen zorgen.

Technische analyse aandeel Alibaba (BABA) | LYNX Beleggen

Ontvang wekelijks de technische analyse AEX per e-mail

Ontvang wekelijks een e-mail met de technische analyse van de AEX index en/of een aandeel uit de index.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

previous analysis of AEX index

Technische analyse AEX index (EOE)

In de technische analyse van vorige week schreven we over de gap tussen de 677-686 punten. Vanuit hier wist de index (zoals verwacht) stevig op te veren, maar helaas ging het slechts om een tussentijdse opleving. De neerwaartse trend bleef namelijk gewoon intact. Tijdens het herstel gedurende de week kwam de AEX niet verder dan 714,70 punten. Daarmee bleef de index zelfs iets onder het 55-daags voortschrijdende gemiddelde.

Het herstel bracht de AEX-index al helemaal niet boven de genoemde 719 punten. Deze laatste koerstop hanteerden we als trigger ter bevestiging van de bodem. Momenteel is de AEX opnieuw in de gap beland en lijkt er mogelijk nog een poging te worden gedaan om hier te bodemen. De neerwaartse trend is echter nog intact en we mogen verdere koersdalingen dan ook niet uitsluiten. Veel steun zien we tussen pakweg 650 en 660 punten.

Grafiek AEX index | LYNX Beleggen

Lange termijn weekgrafiek AEX index

Vandaag zoomen we nog eens uit en bekijken we de lange termijn weekgrafiek van de AEX. Op 3 januari 2022 deelde ik mijn positieve vooruitzichten over de AEX. Toch waarschuwde ik destijds ook voor een mogelijk hoofd&schouder patroon. Dat zou onder de 755 worden geactiveerd en een daling richting 677 punten uitlokken. Verder noemde ik destijds de 630 punten als richtlijn. Dat niveau is de top van begin 2020, vlak voordat de coronacrash plaatsvond. We pakken dit niveau er nogmaals bij.

Nu de dalende trend zich voortzet lijkt het niet ondenkbaar dat we de 630 punten toch gaan terugtesten. Hier kan dan een hogere bodem worden gevormd in het langetermijnbeeld. Daarmee wordt namelijk ook een iets lagere bodem gevormd dan we in maart hebben gezien rond 650 punten. Meestal gaat een iets lagere bodem gepaard met onrust. Met het doorbreken van deze bodem zal de paniek een hoogtepunt bereiken. Belangrijke bodems worden veelal gevormd wanneer de angst het grootst is.

Technische analyse S&P 500 index (SPX)

Op Wall Street maakt de S&P 500 index het spannend. Rond 4.057 punten lijkt het laatste vangnet te liggen voor de index. In mei 2021 wist de index hier een belangrijke bodem te vormen en afgelopen twee weken zorgde dit niveau ook voor een opleving. Een eventuele doorbraak onder dit niveau kan nieuwe verkoopdruk uitlokken. De volgende steun zien we dan pas rond 3.853 punten, waar op 25 maart 2021 een bodem werd gevormd.

Een grotere daling is echt ook mogelijk. Indien we de koersformatie van de afgelopen maanden beschouwen als een groot hoofd&schouder patroon. Na activatie onder de neklijn kunnen we een koersdoel berekenen van circa 3.600 punten. Dat zou nog een daling van ruim 12% betekenen vanaf het huidige niveau.

De lucht klaart wat op als de S&P 500 boven de toppen op pakweg 4.300 punten weet te breken. Een herstel richting 4500-4600 lijkt dan mogelijk, alhoewel de voortschrijdende gemiddelden rond 4.380 ongetwijfeld ook voor weerstand kunnen zorgen.

Technische analyse S&P 500 index (SPX) | LYNX Beleggen

Technische analyse AEX index (EOE)

Het sentiment op de aandelenbeurzen is overduidelijk zwak. Ieder herstel op de AEX werd de afgelopen weken door beleggers gebruikt om posities af te bouwen. Dit vertaalt zich op de grafiek in steeds lagere toppen. Op 5 april vormde de index een top onder de 200EMA op 743 punten. Op 21 april werd het herstel vervolgens gestaakt op 732,5 punten. Afgelopen vrijdag kwam de index tijdens het herstel niet verder dan 719. Het feit dat ook het 55-daags gemiddelde neerwaarts beweegt, geeft aan dat de trend op korte termijn zwak is.

Vandaag openden de Europese beurzen opnieuw flink lager. Vervolgens kregen we een flash crash te zien, waarbij de AEX in 3 minuten tijd met bijna 18 punten (-2,5%) omlaag viel. De mini-crash werd opgevangen in de gap (tussen 677 en 686) die we in eerdere analyses steeds noemden. Vervolgens is de index weer snel hersteld. De vraag is nu of we hier te maken hadden met een capitulatie die het einde van de daling aankondigt.

Mocht dit de bodem geweest zijn, dan krijgen we toch een hogere bodem in het middellange termijn speelveld. Een bodem die namelijk hoger ligt dan de bodem rond 654 van begint maart. Voor een bevestiging willen we in ieder geval zien dat de AEX duidelijk boven de laatste top weet te sluiten. Een doorbraak en slotstand boven de 719 punten en de 55EMA kan dus een eerste positief signaal geven.

Voor een lange termijn verbetering moeten we echter wachten op een doorbraak boven de 743 punten. Daarmee zou de AEX ook weer boven het 200-daags gemiddelde breken dat we als voorwaarde mogen beschouwen voor een bull market. Indien de AEX weer onder de 681 punten zakt dan mag een test van de bodems uit maart niet worden uitgesloten.

Grafiek AEX index | LYNX Beleggen

Technische analyse aandeel Air France-KLM

Aandelen van vliegmaatschappijen laten de afgelopen periode een relatieve outperformance zien. Nu de coronacrisis achter de rug is profiteert de luchtvaart van herstelvraag. Mensen staan de popelen om op vakantie te gaan. Het aandeel Air France-KLM ligt nog redelijk zwak vanwege de vele financiële problemen.

Toch laat de grafiek een interessant bodempatroon zien. We hebben hier te maken met een omgekeerd hoofd&schouder patroon. Het hoofd wordt gevormd door de bodem van begin maart en de schouders door de bodems van daarvoor en de afgelopen weken. De neklijn zien we door een trendlijn te tekenen over een reeks aan toppen van het afgelopen jaar.

Na een doorbraak boven de neklijn en weerstand rond €4,30 wordt het patroon geactiveerd. Het koersdoel kan vervolgens worden berekend door de afstand van het hoofd tot aan de neklijn op te meten. Dit bedraagt in dit geval zo’n €1,30. Indien we dit optellen bij de €4,30 dan kan het aandeel Air France-KLM na de activering van het patroon mogelijk stijgen richting de €5,60. Hier liggen ook de toppen van begin 2021.

Grafiek Air France-KLM (AF) | LYNX Beleggen

Technische analyse AEX index (EOE)

In de laatste AEX technische analyse van 11 april waren we duidelijk: de Nederlandse beurs ketste af op het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Hierdoor moest men rekening houden met aanhoudende verkoopdruk. Afgelopen twee weken hebben de verkopers duidelijk de overhand genomen.

De AEX deed nog een poging om te herstellen, maar dit resulteerde op 21 april in een lagere top op 732,58 punten. Ook het korte gemiddelde, de 55EMA, zorgde voor weerstand. De neerwaarts gerichte gemiddeldes wijzen op een negatief marktsentiment, zowel voor de korte als middellange termijn.

Als richtpunten noemden we al eerder de Fibonacci niveaus op 697 (50%) en 687 (61,8%). Die eerste heeft de index vandaag bereikt, maar sluit niet uit dat de AEX-index ook de 687 punten zal gaan opzoeken. Vlak daaronder kan de beurs mogelijk steun krijgen vanuit de gap die tussen 677 en 686 punten ligt.

We kunnen pas weer positief worden als de grafiek van de AEX bodemsignalen laat zien. Dat lijkt voorlopig niet het geval, maar daar komen we uiteraard op terug zodra die zichtbaar zijn. Voor nu laat de AEX simpelweg lagere toppen zien, wat duidt op toenemende verkoopdruk. Enkel en alleen bij een doorbraak boven de 743 punten en de 200EMA klaart de lucht op. Tot die tijd is voorzichtigheid geboden.

Technische analyse aandeel Alphabet (GOOGL)

De grafiek van het aandeel Alphabet laat het schoolvoorbeeld zien van een klassieke koerscyclus. Vanaf oktober 2020 tot medio september 2021 liet het aandeel steeds hogere toppen en bodems zien. Deze mooie stijgende trend kwam halverwege september teneinde met het doorbreken van de stijgende trendlijn en de steun rond $2700.

Alphabet begon echter niet direct met dalen, maar ging consolideren. De distributiefase duurde ruim 6 maanden en kenmerkte zich door een zijwaartse bandbreedte met veel volatiliteit en valse uitbraken. Steeds vaker belandde de koers onder het 200-daags gemiddelde, dat bovendien zijwaarts ging bewegen. De afgelopen maanden was er een duidelijke steun gevormd rond de $2500. Afgelopen vrijdag is de koers daar duidelijk onder gesloten. Deze doorbraak van de steun markeert het begin van een dalende fase bij het aandeel Alphabet.

Een daling richting de $2193, waar op 12 mei 2021 steun werd gevormd lijkt aannemelijk. Indien de koers daaronder sluit zien we veel steun rond de $2000, waar de koers in maart 2021 een stevige bodem vormde. Een koers van rond de $2000 komt ook overeen met het koersdoel van de uitbraak uit de bandbreedte. Die zijwaartse range tussen $2500-$3000 was namelijk circa $500 en als we dat van $2500 aftrekken komen we uit op $2000.

Technische analyse AEX index (EOE)

In de technische analyses van de afgelopen weken waarschuwde ik al meerdere keren voor het gevaar van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (200EMA). Ook vorige week maandag schreven we: ‘Beleggers moeten bovendien nog altijd voorzichtig blijven, aangezien de index onder het 200-daags voortschrijdende gemiddelde staat. Dit kan erop wijzen dat de langetermijntrend van de markt neerwaarts gericht is.”

Op dinsdag 5 april deed de AEX nog een dappere poging, maar vlak onder de 200EMA werd de index weer omlaag gedrukt. Die iets hogere top dan de high van 29 maart werd bovendien vergezeld met een licht lagere top in de RSI indicator. Deze negatieve divergentie gaf eveneens aan dat het momentum niet sterk genoeg was. Het herstel op korte termijn lijkt duidelijk ten einde en de bodems van de afgelopen weken lijken momenteel gebroken te worden.

Enkel een duidelijke doorbraak boven het 200-daags gemiddelde (pakweg 743 momenteel) kan voor een positieve omslag zorgen. Tot die tijd dienen beleggers rekening te houden met aanhoudende verkoopdruk. Neerwaarts richt ik mij in eerste instantie tot 697 punten, waarmee 50% van het herstel weer wordt gecorrigeerd. Ook een interessant richtpunt is de gap tussen 677 en 686, die tussen 15 en 16 maart werd gecreëerd.

Technische analyse aandeel Ralph Lauren (RL)

Tijdens mijn Masterclass van 15 december 2021 heb ik het aandeel Ralph Lauren besproken als interessant inflatiebestendig aandeel. De koers van het luxe modemerk heeft zich de afgelopen maanden relatief sterk weten te handhaven. Waar de indices en sommige aandelen sterk zijn weggezakt, bleef dit aandeel redelijk stabiel.

Op de grafiek zien we dat Ralph Lauren zich eigenlijk al ruim 9 maanden in een zijwaartse bandbreedte bevindt. Deze bandbreedte is vrij ruim, waarbij de koers steeds met tientallen procenten heen en weer vliegt. Wat opvalt is dat de koers telkens sterk weet op te veren als het in de buurt komt van de $100, en daarmee als steunzone gezien kan worden. Nu het aandeel afgelopen donderdag en vrijdag wederom steun lijkt te vinden aan de onderkant van deze trading range, kan een aankoop op steun interessant zijn.

Een eventueel herstel richting de bovenkant van de bandbreedte op pakweg $130 geeft zo’n 23% potentieel. Interessant is het feit dat u met een stoploss vlak onder de steun op bijvoorbeeld $99 slechts 6% riskeert. Deze bandbreedte geeft traders dus een ideale risk/reward.

Technische analyse AEX index (EOE)

De sterke rally van maart heeft een V-bodem achtergelaten op de daggrafiek van de AEX-index. De afgelopen periode is de Nederlandse beurs echter op een stevige weerstandszone gestuit. Voormalige bodems van eind januari stonden een verdere stijging voorlopig in de weg. Beleggers moeten bovendien nog altijd voorzichtig blijven, aangezien de index onder het 200-daags voortschrijdende gemiddelde staat. Dit kan erop wijzen dat de langetermijntrend van de markt neerwaarts gericht is.

Momenteel staat de AEX 0,5% hoger op 735 en wordt een nieuwe poging ondernomen om de weerstand te doorbreken. Zolang de AEX-index niet krachtig boven de weerstandszone rond 735/739 weet te breken (en sluiten) blijft een terugval aannemelijk. Vorige week werd er wel een licht hogere bodem gevormd rond 723 punten. Bij een doorbraak hieronder kan een diepere correctie worden gestart. Een terugval richting de 700 punten of lager behoort dan weer tot de mogelijkheden.

Na een sterke uitbraak boven de besproken weerstanden lijkt een verder herstel tot de weerstand op 772 punten realistisch. Bij een doorbraak daarboven kan de Amsterdamse beurs oplopen tot de weerstand rond 810 punten.

Technische analyse Alibaba (BABA)

De Chinese tech aandelen lijken het ergste achter de rug te hebben. Na positieve geluiden uit Beijing lieten aandelen als Alibaba in maart een V-vormig herstel zien. Na het herstel van ruim 60% lijkt de koers van Alibaba momenteel wat te stabiliseren. Over de toppen van de afgelopen maanden ligt duidelijk een trendlijn die weerstand biedt.

Steun lijkt Alibaba te vinden rond $110, waar de koers tussen december en februari al meerdere malen door werd opgevangen. Het is goed mogelijk dat Alibaba dit niveau als springplank zal gebruiken voor hogere koersen. Na het doorbreken van de weerstandslijn lijkt een herstel richting de weerstand rond $138 aannemelijk. Vlak daarboven zal het aandeel ook het 200-daags gemiddelde tegenkomen.

Zeer waarschijnlijk zal Alibaba rond dat niveau weer op verkoopdruk stuiten. Lukt het de koers echter om deze weerstanden te doorbreken, dan komt er opnieuw veel potentieel vrij. Een herstel richting de weerstand op $180 wordt dan mogelijk. Indien Alibaba weer duidelijk onder de $110 zakt dan moet men rekening houden met een diepere correctie.