At the money (ATM) bij opties

Door Justin Blekemolen

....

Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 4 minutes

at-the-money optie | at the money optie | beleggen in opties
Als een optie at-the-money (ATM) is, betekent dit dat de huidige marktprijs van de onderliggende waarde gelijk is aan de uitoefenprijs van de optie.

At-the-money opties hebben een relatief lage prijs en een hoge delta, wat ze aantrekkelijk maakt voor beleggers die willen speculeren op prijsbewegingen van het onderliggende effect.

In dit artikel leggen we uit wat at-the-money opties zijn en hoe u ze kunt gebruiken in uw beleggingsstrategie.

Wat is een at-the-money optie?

definitie
at-the-money optie betekenis

At-the-money opties zijn opties waarvan de uitoefenprijs (strike price) gelijk is aan de huidige marktprijs van het onderliggende effect. Dit geldt voor zowel call- als putopties.

Het is één van de drie verschillende niveaus van moneyness en heeft invloed op de waarde van de optie en de kans dat deze winstgevend zal zijn. At-the-money opties hebben doorgaans een hogere waarde dan out-of-the-money opties.

“At the money” opties hebben geen intrinsieke waarde en worden meestal voor iets hogere prijzen verhandeld als out of the money opties. Dit komt omdat de kans ongeveer gelijk is dat de optie zal worden uitgeoefend of niet.

At-the-money call optie voorbeeld

Stel dat het aandeel van een willekeurig bedrijf wordt momenteel verhandeld voor € 100 per aandeel. Een at-the-money call optie zou een uitoefenprijs hebben van € 100 per aandeel. Dit betekent dat de optie op dit moment geen intrinsieke waarde heeft, omdat de uitoefenprijs gelijk is aan de huidige marktprijs van het aandeel. De waarde van deze optie is gebaseerd op de verwachting dat de marktprijs van het aandeel in de toekomst zal stijgen, waardoor de optie winstgevend zal worden wanneer deze wordt uitgeoefend.

Waarom zou u at-the-money opties kopen?

At-the-money opties hebben een aantal voordelen ten opzichte van andere opties. Ten eerste hebben ze een relatief lage prijs, omdat de uitoefenprijs gelijk is aan de marktprijs van het onderliggende effect. Dit maakt ze aantrekkelijk voor beleggers die willen speculeren op een prijsbeweging van het onderliggende effect, maar niet te veel geld willen uitgeven aan de optiepremie.

Een ander voordeel van een at-the-money optie is, is dat ze een hoge delta hebben. Delta is een maatstaf voor de verandering in de optieprijs ten opzichte van de verandering in de prijs van het onderliggende effect. Een hoge delta betekent dat de optieprijs gevoeliger is voor prijsbewegingen van het onderliggende effect. Bij at-the-money opties is de delta meestal rond de 0,5 en dat betekent dat de optieprijs met ongeveer 0,5 stijgt of daalt voor elke $ 1 verandering in de prijs van het onderliggende effect.

Hoe gebruikt u at-the-money opties?

At-the-money opties kunnen worden gebruikt in verschillende strategieën, afhankelijk van uw verwachtingen van de markt en uw risicobereidheid. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Speculatie op een prijsbeweging: Als u denkt dat de prijs van het onderliggende effect zal stijgen of dalen, kunt u een at-the-money call optie of put optie kopen. Als de prijsbeweging plaatsvindt zoals verwacht, kunt u winst maken op de optie. Als de prijsbeweging niet plaatsvindt, loopt u het risico uw volledige inleg te verliezen.
  • Bescherming tegen risico’s: Als u al aandelen van het onderliggende effect bezit en u wilt uzelf beschermen tegen een prijsdaling, kunt u ervoor kiezen een at-the-money put optie te kopen. Als de prijs van het onderliggende effect daalt, maakt u winst op de put optie, wat het verlies op uw aandelen kan compenseren.
  • Genereren van extra inkomsten: Op aandelen die u in bezit heeft kunt u besluiten at-the-money call opties te schrijven. Bekijk het artikel over call opties schrijven voor de voordelen en de risico’s van deze strategie.
  • Verlagen van de aankoopprijs: Heeft u een aandeel op het oog, maar nog niet in bezit? Dan kunt u kiezen voor het schrijven van een at-the-money put optie. Hiermee kunt het het onderliggende effect goedkoper aanschaffen, omdat u premie ontvangt voor de geschreven put. Loopt de koers echter op, dan kunt u de aandelen niet kopen, maar houdt u wel de winst van de geschreven put.

Handelen in opties via LYNX

Via LYNX kunt u beleggen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader en u kunt optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alles over opties