Amerikaanse opties handelen of Europese opties?

Door Justin Blekemolen

....

Geschatte leestijd: 9 minutes

Ervaren optiehandelaren zullen ongetwijfeld weten dat er verschillen zijn tussen Amerikaanse en Europese opties. Het is ook voor beginners belangrijk om goed op de hoogte te zijn tussen de verschillen, zeker nu de mogelijkheden tot wereldwijd handelen eindeloos zijn en beleggers steeds vaker kansen ruiken in het buitenland.

De Amerikaanse optiemarkt is ontzettend groot en geniet van veel liquiditeit. Amerikaanse opties kennen dan ook een aantal voordelen tegenover Europese opties.

In dit artikel worden de belangrijkste verschillen tussen Amerikaanse en Europese opties behandeld. Daarnaast wordt aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden besproken wat precies de voordelen van Amerikaanse opties handelen zijn. Bent u op zoek naar een broker om Amerikaanse opties te handelen, klik dan hier.

Belangrijkste verschillen Amerikaanse opties en Europese opties

  • Openingstijden Amerikaanse beurzen
  • Liquiditeit van opties
  • Aanbod van effecten
  • Afwikkeling van opties

Openingstijden Amerika

De meerderheid van de Nederlandse beleggers is regelmatig actief op de financiële markten. De meeste van u zijn echter van beroep geen beurshandelaar, maar hebben een gewone baan. Beleggen wordt bijvoorbeeld gedaan als hobby, aanvulling op het pensioen of als alternatief voor sparen.

Nu is de Amsterdamse optiebeurs van maandag tot vrijdag geopend van 9:00 tot 17:30 uur, het moment waarop veel mensen werken. Natuurlijk is het met de techniek van tegenwoordig mogelijk om overdag even in te loggen op een mobiele telefoon en een overzicht van de koersen te krijgen. Kijken we echter naar de Amerikaanse beurzen, dan zijn die geopend van 15:30 tot 22:00 uur. U heeft in de avond alle tijd om rustig een blik op de markten te werpen. Zo kunt u op uw gemak inloggen in het handelsplatform en de stand van zaken bekijken.

Juist deze latere openingstijden bieden een voordeel. Handelt u in opties, dan is het over het algemeen belangrijk om met enige regelmaat een blik op de posities te werpen. Optieprijzen kunnen snel wijzigen waardoor enige oplettendheid wel handig is. In de avond is hier over het algemeen meer tijd voor dan overdag, vandaar dat het verschil in openingstijden een voordeel is van Amerikaanse opties ten opzichte van Europese opties.

Liquiditeit van Amerikaanse opties en Europese opties

Het belangrijkste argument in een vergelijking tussen effecten of opties draait vrijwel altijd om de liquiditeit. Liquiditeit is een omvangrijk begrip en in de meest simpele vorm betekent dit het verschil tussen de bied- en laatprijs, oftewel de spread.

Wanneer u een optie koopt of verkoopt, betaalt u transactiekosten aan de broker. Voor het kopen van een calloptie ING betaalt u bij LYNX slechts vanaf € 0,79 en voor een calloptie Apple betaalt u $ 2,40. Dit zijn de directe kosten voor het handelen. Daarnaast zijn er ook indirecte kosten bij het handelen, namelijk de spread. Met de spread wordt het verschil tussen de bied en laat aangeduid.

Aan de hand van een praktijkvoorbeeld ga ik dit toelichten. We kijken naar de optieprijzen van het aandeel ASML, één van de meeste verhandelde aandelen op het Damrak.

Liquiditeit bij Europese opties op ASML

Liquiditeit bij Europese opties op ASML | Handelen in Amerikaanse opties of Europese opties?

De spread bedraagt voor de call optie € 560 mei 20’22 momenteel € 0,55. Wanneer u koopt voor € 12,10 en direct weer zou verkopen voor € 11,55 bedraagt uw verlies € 0,55 per optie. Dit komt neer op € 55 aan indirecte kosten voor deze transactie. Opties kennen namen een multiplier van 100. De spread voor de call opties met een strike prijs van 500 bedragen zelfs 0,80.

Als u koopt, betaalt u de laatprijs en wanneer u verkoopt ontvangt u de biedprijs. Natuurlijk bent u vrij om uw orders ergens daar tussenin te leggen, wat ik ook van harte aanraad. Uiteraard heeft u dan niet de garantie dat u ook daadwerkelijk uitvoering krijgt.

Liquiditeit bij Amerikaanse opties op Apple

Vergelijken we dit met een Amerikaanse optie op Apple, dan ziet u dat de spreads veel kleiner zijn. De at-the-money call opties van Apple kennen een spread van slechts $ 0,10 en dieper in de money $ 0,20. Uw indirecte kosten voor deze optie bedraagt dus $ 10, een stuk minder dan bij een optie op ASML.

Liquiditeit bij Amerikaanse opties op Apple | Handelen in Amerikaanse opties of Europese opties?

De liquiditeit van de opties is dus van wezenlijk verschil voor uw portemonnee. De Amerikaanse markten zijn vele malen groter dan de Nederlandse. Het aantal market makers dat met elkaar concurreert, zorgt ervoor dat de verschillen tussen de bied- en laatprijs heel klein zijn. Door de grote volumes die dagelijks verhandeld worden, is dit mogelijk. Zo bedraagt het gemiddelde volume van opties op Tesla ruim 1 miljoen contracten. Op de hele Nederlandse optiebeurs bij elkaar kunnen ze in hun handen knijpen wanneer de helft van dit aantal bereikt wordt. Het is dus belangrijk om te realiseren dat de indirecte kosten, gemeten aan de hand van de spread, een groot verschil maken. Op de lange termijn kan dit het verschil maken of u winstgevend bent of niet.

Aanbod Amerikaanse opties: de keuze is reuze

Een ander belangrijk punt is het grote aantal aan verschillende aandelen die verhandelbaar zijn op de Amerikaanse markten. In totaal zijn er in Amerika zon 4.500 aandelen die opties hebben en daarmee is het aanbod enorm. In Nederland is dit aantal minder dan 100. Nu denkt u misschien aan de rest van Europa om de vergelijking iets eerlijker te maken. Daar kunnen we redelijk kort over zijn: heeft u weleens een optie in Italië verhandeld? De liquiditeit is zo goed als nihil en de spreads zijn gigantisch. Een Belg handelt doorgaans ook geen opties in België, maar is actief op de Nederlandse of Amerikaanse optiebeurs.

Het brede aanbod aan verschillende onderliggende waardes is ook een voordeel. Denk bijvoorbeeld aan innovatieve groeiaandelen zoals Tesla, Apple, NVIDIA en NIO. Op de Nederlandse markt zijn dit soort aandelen simpelweg amper genoteerd. Dat is natuurlijk ook logisch, een vergelijking tussen de kapitaalmarkten van Nederland en Amerika gaat niet op.

Verschillen afwikkeling: Amerikaanse stijl en Europese stijl

Het kan geen kwaad om te eindigen met een klein stukje optietheorie. Bent u minder bekend met het handelen in Amerikaanse opties, dan is het belangrijk om het verschil tussen de twee type opties goed te onderscheiden. Opties kunnen namelijk Amerikaanse stijl óf Europese stijl zijn. Dit staat overigens los van het land of continent waar de opties verhandeld worden, maar heeft betrekking op de manier van afwikkeling.

Amerikaanse stijl

Amerikaanse stijl houdt in dat de afwikkeling van de opties (meestal) fysiek plaatsvindt. Met een fysieke afwikkeling wordt bedoeld dat u de onderliggende waarde van bijvoorbeeld een calloptie ING geleverd kan krijgen. Dit is mogelijk tot en met de expiratiedatum. Het is belangrijk om te realiseren dat dit type opties vroegtijdig uitgeoefend kan worden. In vaktermen heet dit een early exercise. Bezit u een calloptie, dan kunt u deze ieder moment van de dag tot en met de expiratiedatum uitoefenen, zodat u de onderliggende aandelen direct bijgeschreven krijgt in uw portefeuille. Een interessant bijkomend voordeel hiervan is dat LYNX geen transactiekosten rekent voor het uitoefenen van opties. Hiermee is het een goedkope manier om zonder kosten de onderliggende aandelen te verkrijgen.

Europese stijl

Europese stijl opties zitten anders in elkaar. Ten eerste wordt deze opties (meestal) cash afgewikkeld en vindt dus geen fysieke levering plaats. U bent waarschijnlijk wel bekend met de term cash settlement, wat betekent dat de uiteindelijke ontvangsten van de optie worden bepaald aan de hand van de settlement prijs. Het meest aansprekende voorbeeld zijn AEX-opties. Iedere derde vrijdag van de maand wordt gekeken naar het gemiddelde van de AEX-index tussen 15:30 uur en 16:00 uur. Dit gemiddelde is de settlement prijs waartegen de call- en putopties contant worden afgerekend. U krijgt dit bedrag na expiratie bijgeschreven op uw rekening.

Tussen de twee verschillende type opties zit dus een behoorlijk verschil. De meeste aandelenopties in Nederland en Amerika zijn Amerikaanse stijl opties. Op expiratiedatum worden de opties dus (meestal) fysiek afgewikkeld en dit kan ook al vroegtijdig plaatsvinden middels een early exercise. Het is dus fijn dat tussen een calloptie ING en een calloptie Apple geen verschil is in de afwikkeling. Toch bieden sommige aandelen beide mogelijkheden aan, dus let goed op voor welke levering u kiest. Meestal hebben de verschillende optie types op hetzelfde aandeel ook een andere Ticker.

Binnen het TWS handelsplatform vindt u deze informatie eenvoudig terug door met uw rechtermuisknop het keuzemenu te openen. Vervolgens kiest u voor Financieel Instrument Info > Beschrijving. In een nieuw scherm wordt alle belangrijke informatie over de optie getoond, waaronder de multiplier(hefboom) en de uitoefen stijl.

ASML opties: afwikkeling Amerikaanse stijl | Handelen in Amerikaanse opties of Europese opties?

Amerikaanse opties handelen interessant of niet?

Met de bovenstaande punten wil ik benadrukken dat Amerikaanse opties interessant kunnen zijn voor beleggers. Nederland is bij uitstek een optieland. In geen enkel ander Europees land zijn beleggers zo actief met opties. Zelf heb ik een voorkeur voor Amerikaanse opties, omdat de spread kleiner is en er veel meer keuze is aan onderliggende waardes. Via het TWS Handelsplatform kunt u uitstekend Amerikaanse opties handelen tegen scherpe tarieven.

Waar kan ik Amerikaanse opties handelen? 

Via LYNX kunt u in zowel Amerikaanse indexopties als in Amerikaanse aandelenopties handelen. Deze aandelenopties hebben een Amerikaans aandeel als onderliggende waarde. U heeft de keuze uit dag-, week- maand- of jaaropties. U heeft toegang tot opties op ruim 3.000 Amerikaanse aandelen en ETF’s via LYNX.

Tevens kunt u via LYNX Europese opties kopen op vrijwel alle Europese beurzen. 

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alles over opties