Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 4 minutes

out of the money optie | moneyness | beleggen in opties
Out-of-the-money opties zijn opties waarbij de huidige marktprijs van het onderliggende effect niet gunstig is voor de koper van de optie.

Voor call opties betekent dit dat de huidige marktprijs van het onderliggende effect lager is dan de uitoefenprijs van de optie, en voor put opties betekent dit dat de huidige marktprijs van het onderliggende effect hoger is dan de uitoefenprijs van de optie.

In dit artikel bespreken we wat out-of-the-money opties zijn, hoe ze werken en geven we een voorbeeld van hoe ze gebruikt kunnen worden door beleggers.

Wat zijn out-of-the-money opties?

Definitie
Wat is een out-0f-the-money optie?

Als een optie out-of-the-money (OTM) is, betekent dit dat de huidige marktprijs van de onderliggende waarde lager is dan de uitoefenprijs (bij call-opties) of hoger (bij put-opties).

Het is één van de drie verschillende niveaus van moneyness en heeft invloed op de waarde van de optie en de kans dat deze winstgevend zal zijn. Out-of-the-money opties hebben doorgaans een lagere waarde dan at-the-money en in-of-the-money opties.

Out-of-the-money opties hebben namelijk geen intrinsieke waarde en zijn daarom goedkoper dan at-the-money en in-the-money opties. Dit komt omdat de kans kleiner is dat de optie zal worden uitgeoefend en daarom is de premie die betaald wordt voor de optie lager. De waarde van deze opties bestaat voornamelijk uit tijdswaarde. Ze hebben echter wel een hoger risico en vereisen meestal een grotere prijsbeweging om in-the-money te raken.

Hoe werken out-of-the-money opties?

Out-of-the-money opties hebben een lagere kans om winstgevend te zijn dan at-the-money of in-the-money opties. Als gevolg daarvan hebben ze ook een lagere prijs. Het risico is echter groter, omdat als de prijs van het onderliggende effect niet in de richting van de optie beweegt, de optie waardeloos zal expireren en de belegger zijn gehele investering kan verliezen.

Voorbeeld van out-of-the-money opties

Stel dat een aandeel momenteel wordt verhandeld op € 50 per aandeel en u gelooft dat het aandeel zal stijgen naar € 55 per aandeel in de komende maand. U zou kunnen overwegen om een calloptie te kopen met een uitoefenprijs van € 53 per aandeel voor € 0,50 per optie. Deze calloptie is out-of-the-money omdat de uitoefenprijs € 3 boven de huidige marktprijs ligt.

Als de prijs van het aandeel zoals verwacht stijgt naar € 55 per aandeel, zal de calloptie winstgevend zijn. In dit voorbeeld zal de call namelijk € 5 waard zijn. Als de prijs van het aandeel echter onder de € 53 per aandeel blijft, zal de optie waardeloos expireren en zal u de gehele investering verliezen.

Waarom out-of-the-money opties kopen?

Het kopen van out-of-the-money opties kan aantrekkelijk zijn voor beleggers die een hoog rendement willen behalen met een kleinere investering en bereid zijn om meer risico te nemen.

Een van de voornaamste redenen om OTM-opties te kopen is dat ze doorgaans goedkoper zijn dan in-the-money (ITM) opties of at-the-money (ATM) opties. Door de lagere prijs kan een belegger een groter aantal opties kopen met hetzelfde kapitaal. Als de onderliggende waarde vervolgens in de juiste richting beweegt, kan het rendement op de OTM-opties aanzienlijk zijn.

Een belangrijk nadeel van het kopen van OTM-opties is dat de kans op succes kleiner is dan bij ITM- of ATM-opties. OTM-opties hebben immers geen intrinsieke waarde en het is waarschijnlijker dat ze waardeloos zullen aflopen. Beleggers die OTM-opties kopen, moeten zich daarom bewust zijn van de hogere risico’s en bereid zijn om het volledige verlies van hun investering te accepteren.

Hoe gebruikt u out-of-the-money opties?

Het gebruik van out-of-the-money (OTM) opties kan afhangen van de specifieke beleggingsdoelstellingen en risicobereidheid van beleggers. We zetten enkele strategieën op een rij.

  • Speculatie: Beleggers die geloven dat de onderliggende waarde van een optie aanzienlijk zal stijgen of dalen, kunnen OTM-opties kopen om te profiteren van deze verwachte beweging. Dit kan resulteren in een hoger rendement dan bij het kopen van ITM- of ATM-opties, maar met een hoger risico op verlies.
  • Bescherming: Beleggers kunnen out-of-the-money opties kopen als een vorm van bescherming tegen een mogelijke daling van de onderliggende waarde.
  • Extra inkomsten: Verkopers van opties kunnen OTM-opties gebruiken om extra premie te genereren op aandelen in bezit. Als de optie niet wordt uitgeoefend, behoudt de verkoper de volledige premie als winst. Dit kan een effectieve manier zijn om inkomsten te genereren als de onderliggende waarde relatief stabiel blijft. Bekijk het artikel over call opties schrijven voor de voordelen en de risico’s van deze strategie.
  • Optiecombinaties Beleggers kunnen OTM-opties gebruiken als onderdeel van een complexere optiestrategie, zoals een butterfly spread of een iron condor.

Handelen in opties via LYNX

Via LYNX kunt u beleggen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader en u kunt optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

Leer alles over opties

Wilt u meer weten over de werking van opties en de mogelijke risico’s? Ontvang vrijblijvend ons eBook over opties.

"*" geeft vereiste velden aan

*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.