Terwijl de maandelijkse optie expiratie die elke derde vrijdag van de maand plaatsvindt, wordt gezien als de grote expiratie van de AEX, is deze niet de enige expiratie die plaatsvindt.

Sterker nog, expiraties vinden zelfs dagelijks plaats.

Middels dit artikel wil ik u een duidelijk overzicht geven van de verschillende opties die wij kennen, zoals dagopties, weekopties of maandopties. Wat zijn de belangrijke kenmerken van deze verschillende opties? En wellicht nog belangrijker: waar moet u als belegger absoluut rekening mee houden?

Wat is een optie precies?

Een optie is een derivaat (afgeleid product) op allerlei verschillende onderliggende waarden. Denk hierbij aan opties op aandelen, indices, grondstoffen, valuta of staatsobligaties. Een optie geeft het recht om de onderliggende waarde tegen een vooraf vastgestelde prijs en tijdstip te kopen of te verkopen.

Zoals uitgebreid beschreven is in mijn artikel ‘Wat zijn opties? En hoe werken opties precies?’ bestaan er zowel calopties als putoptie. De koper van een calloptie heeft het recht om aandelen tegen een van tevoren vastgesteld prijs te kopen, terwijl de koper van een putoptie aandelen mag verkopen tegen een vooraf bekende prijs. Voor een verdere uitleg over de grote verschillen en hoe de prijs van een optie tot stand komt, verwijs ik u graag naar bovengenoemd artikel.

Opties met verschillende looptijden: maand-, week- en dagopties.

Zoals gezegd, is de meest bekende optie de maandoptie, waarbij de expiratie iedere derde vrijdag van de maand plaatsvindt. Lange tijd waren dit de enige opties die verhandelbaar waren op het Damrak, maar de laatste jaren is het voor beleggers ook mogelijk om in dagopties en weekopties te handelen.

Weekoptie

De expiratie van weekopties, de naam zegt het eigenlijk al, vindt aan het einde van iedere week plaats op vrijdag. Dit houdt in dat de looptijd van de weekoptie altijd korter is dan die van de maandoptie. Wat betreft de opties op de AEX-index zijn er weekopties AEX beschikbaar van de eerste twee weken.De eerstvolgende expiratie is dan de standaard maandoptie. Valt de maandoptie binnen deze twee weken? Dan is slechts één weekoptie beschikbaar op de Amsterdamse index (AEX).

Dagoptie

Bent u op zoek naar nog kortere looptijden, dan is het ook nog mogelijk om te handelen in dagopties. De naam verklapt al dat deze optiecontracten aan het einde van de handelsdag aflopen. Er is dus niet alleen een expiratie op de vrijdag. Voor het gemak neem ik weer de AEX-index als uitgangspunt.Voor de AEX zijn dagopties beschikbaar voor de huidige handelsdag en de eerstvolgende handelsdag. Is de daarop volgende handelsdag toevallig vrijdag? Dan is voor deze dag weer een expiratie beschikbaar middels de week- of maandoptie.

Wat zijn de voordelen van verschillende looptijden

Weekopties en dagopties maken het voor beleggers mogelijk om ook met zeer korte looptijden te werken, in plaats van dat beleggers vastzitten aan de “standaard” maandexpiratie die iedere derde vrijdag van de maand plaatsvindt. De kortere looptijden hebben dus als voordeel dat de beleggers flexibeler worden.

Daarnaast kunt u dagopties of weekopties gebruiken om uw timing te perfectioneren. Het is hiermee mogelijk om op een korte termijn op relatief kleine bewegingen in te spelen. Uiteraard hebben deze opties met een kortere looptijd ook een wat minder positieve kant.

Waar moet u als belegger op letten?

Voordat u zich waagt aan het handelen in dag- of weekopties, raad ik u aan om bewust te worden van de belangrijke kenmerken van deze opties met korte looptijd. Zo bent u met kortlopende opties bijvoorbeeld veel heviger blootgesteld aan de optiegrieken in vergelijking met langer lopende opties.

Zo kunt u wellicht begrijpen dat een optie die nog slechts enkele uren loopt, een enorm hoge delta krijgt als deze in de buurt van de uitoefenprijs komt. In dat geval loopt de optie dus nagenoeg 1 op 1 mee met de koersbeweging van de onderliggende waarde.

Voor de koper van een dergelijke optie is hier het risico dat, mocht de koersbeweging de verkeerde kant opgaan, de optie binnen no-time flink in waarde kan dalen. Hier staat uiteraard tegenover dat bij een goed voorspelde beweging, de optie ook heel snel in waarde toeneemt. Op deze manier zijn enorme procentuele winsten te behalen, maar hier hangt dus een groot risico aan vast. Het spreekt voor zich dat ook voor de schrijver van de optie de hoge delta een groot risico met zich meebrengt.Een ander risico voor optiebeleggers is de enorm hoge theta die out-of-the-money opties met een korte looptijd hebben. Dit betekent dat met het verstrijken van de tijd de optie relatief snel in waarde afneemt. Dit is uiteraard logisch te verklaren: de kans dat een out-of-the-money optie nog in-the-money expireert wordt steeds kleiner, indien de looptijd nog slechts enkele uren betreft.

Kunt u de reden voor bovenstaande risico’s niet helemaal goed volgen of wilt u de kennis over optiegrieken weer opfrissen? Dan raad ik u aan om het artikel “De optiegrieken: delta, gamma, vega en theta” van mijn collega te lezen.

Tot slot: maandopties zijn populairder dan weekopties of dagopties. Dit houdt concreet in dat de liquiditeit van de maandopties beter is. Dat vertaalt zich in kleinere spreads en hogere bied- en laat volumes in maandopties ten opzichte van de kortere looptijden. Bent u dus voornemens om actief in de weekopties of dagopties te gaan handelen? Wees u dan bewust van bovenstaande informatie.

Maand-, week- en dagopties kopen via LYNX

Via LYNX kunt u zeer voordelig beleggen in zowel maand-, week- als dagopties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties, zoals dagopties AEX en weekopties ASML. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.