Maandopties, weekopties en dagopties om uw strategie te perfectioneren

Door Justin Blekemolen

....

Hoewel de maandelijkse optie-expiratie, die elke derde vrijdag van de maand plaatsvindt, wordt gezien als dé optie-expiratie, is dit niet de enige expiratie die plaatsvindt. U kunt uw optiestrategie namelijk perfectioneren met zowel maandopties als weekopties en dagopties.

Middels dit artikel willen we u een duidelijk overzicht geven van de verschillende opties. Wat zijn de belangrijke kenmerken van deze maandopties, weekopties en dagopties en waar moet u als belegger absoluut rekening mee houden? Bent u op zoek naar een broker om opties te handelen, klik dan hier.

Wat is een optie precies?

Een optie is een derivaat (afgeleid product) op allerlei verschillende onderliggende waarden. Denk hierbij aan opties op aandelen, indices, grondstoffen, valuta of staatsobligaties. Een optie geeft het recht om de onderliggende waarde tegen een vooraf vastgestelde prijs en tijdstip te kopen of te verkopen.

Zoals uitgebreid beschreven is in het artikel ‘Wat zijn opties en hoe kunt u handelen in opties?‘ bestaan er zowel call opties als put opties. De koper van een call optie heeft het recht om aandelen tegen een van tevoren vastgesteld prijs te kopen, terwijl de koper van een put optie aandelen mag verkopen tegen een vooraf bekende prijs. Voor een verdere uitleg over de grote verschillen en hoe de prijs van een optie tot stand komt, verwijs ik u graag naar bovengenoemd artikel.

Maandopties, weekopties en dagopties

Zoals gezegd is de meest bekende optie de maandoptie, waarbij de expiratie iedere derde vrijdag van de maand plaatsvindt. Lange tijd waren dit de enige opties die verhandelbaar waren op het Damrak, maar de laatste jaren is het voor beleggers ook mogelijk om in dagopties en weekopties te handelen.

Opties op de AEX index | Maandopties, weekopties en dagopties

Maandopties

Maandopties zijn opties die maandelijks expireren op de derde vrijdag van de maand. Deze maandelijkse expiratie is tevens de meest voorkomende looptijd. Er kunnen echter wel verschillen zitten tussen de tijdstippen van expiratie per index. Hierover kunt u meer lezen op onze optie-expiratie pagina.

Weekopties

De expiratie van weekopties vindt aan het einde van iedere week plaats op vrijdag. Dit houdt in dat de looptijd van de weekoptie altijd korter is dan die van de maandoptie. In het voorbeeld van opties op de AEX-index zijn er weekopties beschikbaar van de eerste twee weken. De eerstvolgende expiratie is dan de standaard maandoptie. Valt de maandoptie binnen deze twee weken? Dan is er slechts één weekoptie beschikbaar op de Amsterdamse index (AEX).

Dagopties

Bent u op zoek naar nóg kortere looptijden, dan is het ook nog mogelijk om te handelen in dagopties. Deze optiecontracten lopen aan het einde van de handelsdag af. Er is dus niet alleen een expiratie op de vrijdag. Voor de AEX zijn bijvoorbeeld dagopties beschikbaar voor de huidige handelsdag en de eerstvolgende handelsdag. Is de daarop volgende handelsdag toevallig vrijdag? Dan is voor deze dag weer een expiratie beschikbaar middels de week- of maandoptie.

Wat zijn de voordelen van verschillende looptijden?

Weekopties en dagopties maken het voor beleggers mogelijk om ook met zeer korte looptijden te werken, in plaats van dat beleggers met maandopties vastzitten aan de “standaard” maandexpiratie die iedere derde vrijdag van de maand plaatsvindt. De kortere looptijden hebben dus als voordeel dat beleggers flexibeler worden.

Daarnaast kunt u weekopties of dagopties gebruiken om uw timing te perfectioneren. Het is hiermee mogelijk om op een korte termijn op relatief kleine bewegingen in te spelen. Uiteraard hebben deze opties met een kortere looptijd ook minder positieve kanten.

Waar moet u als belegger op letten?

Voordat u zich waagt aan het handelen in weekopties of dagopties, raden wij u aan om bewust te worden van de belangrijke kenmerken van deze opties met korte looptijd. Zo bent u met kortlopende opties bijvoorbeeld veel heviger blootgesteld aan de optiegrieken in vergelijking met langer lopende opties.

Optiegrieken

Zo kunt u wellicht begrijpen dat een optie die nog slechts enkele uren loopt, een enorm hoge delta krijgt als deze in de buurt van de uitoefenprijs komt. In dat geval loopt de optie dus nagenoeg 1 op 1 mee met de koersbeweging van de onderliggende waarde.

Voor de koper van een dergelijke optie is hier het risico dat, mocht de koersbeweging de verkeerde kant opgaan, de optie binnen no-time flink in waarde kan dalen. Hier staat uiteraard tegenover dat bij een goed voorspelde beweging, de optie ook heel snel in waarde toeneemt. Op deze manier zijn enorme procentuele winsten te behalen, maar hier hangt dus een groot risico aan vast.

Het spreekt voor zich dat ook voor de schrijver van de optie de hoge delta een groot risico met zich meebrengt. Een ander risico voor optiebeleggers is de enorm hoge theta die out-of-the-money opties met een korte looptijd hebben. Dit betekent dat met het verstrijken van de tijd de optie relatief snel in waarde afneemt. Dit is uiteraard logisch te verklaren: de kans dat een out-of-the-money optie nog in-the-money expireert wordt steeds kleiner, indien de looptijd nog slechts enkele uren betreft.

Kunt u de reden voor bovenstaande risico’s niet helemaal goed volgen of wilt u uw kennis over optiegrieken weer opfrissen? Dan raden wij u aan om het artikel over de optiegrieken te lezen.

Liquiditeit

Maandopties zijn tot slot populairder dan weekopties of dagopties. Dit houdt concreet in dat de liquiditeit van de maandopties beter is. Dat vertaalt zich vervolgens weer in kleinere spreads en hogere bied- en laat volumes in maandopties ten opzichte van de kortere looptijden. Bent u dus voornemens om actief in weekopties of dagopties te gaan handelen? Wees u dan bewust van de beperkingen.

Maandopties, weekopties en dagopties kopen via LYNX

Via LYNX kunt u zeer voordelig beleggen in zowel maandopties, weekopties als dagopties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alles over opties