Artikel laten voorlezen
De Iron butterfly heeft veel gelijkenissen met nauwverwante optiestrategieën. De strategie wordt opgezet met de verwachting dat de onderliggende waarde weinig volatiliteit zal vertonen tot aan de vervaldatum.

Hierdoor kan de trader de optiepremie verdienen door de verkochte opties en profiteren van het ontvangen geld als de onderliggende waarde binnen het verwachte bereik blijft.

In dit artikel leggen we alles uit over de Iron butterfly. Als u op zoek bent naar een broker om opties te verhandelen, klik dan hier.

Wat is een Iron butterfly?

De Iron butterfly is intuïtief het best te begrijpen als een combinatie van twee verticale spreads, debit spreads of credit spreads. De Iron butterfly omvat het gelijktijdig verkopen van een call en een put met dezelfde uitoefenprijs, samen met het kopen van een call met een hogere uitoefenprijs en het kopen van een put met een lagere uitoefenprijs. Alle contracten hebben hiervoor dezelfde vervaldatum en hetzelfde aantal contracten.

De Iron butterfly bestaat uit 4 benen. Net als de Iron Condor bestaat de strategie uit 2 short of long verticale spreads. Een short/long verticale call spread en een short/long put spread. Net als bij de butterfly hebben de short opties dezelfde uitoefenprijs. De term “guts” wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar de middelste uitoefenprijzen. Terwijl de term “wings” doorgaans wordt gebruikt voor de buitenste uitoefenprijzen.

Het ideale scenario, ongeacht of de positie long of short is, is dat debet spreads aflopen met beide opties in-the-money (ITM) en credit spreads aflopen met beide opties out-of-the-money (OTM). Voor short Iron butterflies is het dus ideaal dat het aandeel precies op de middelste strike staat voor maximale winst.

De short Iron butterfly

Het winstpotentieel van de Iron butterfly is beperkt tot de ontvangen premie. Het maximale verlies is het verschil tussen de uitoefenprijzen van de gekochte en verkochte opties, verminderd met de ontvangen premies. De maximale winst wordt behaald wanneer de onderliggende waarde op de vervaldatum precies op de uitoefenprijs van de guts ligt. Als de onderliggende waarde buiten het verwachte bereik beweegt, kan het verlies toenemen.

De short Iron butterfly is het populairste bij traders. Daarvoor verkoopt de trader de middelste strikes en koopt hij de buitenste strikes. Bij het short gaan van de middelste strikes is het doel meestal om een lage gerealiseerde volatiliteit te hebben.

De termen “long” en “short” hebben weinig betekenis in termen van de spread als geheel. Het belangrijkste zijn de specifieke uitoefenprijzen van de long en short opties. Een call debit spread is in wezen gelijk aan een put credit spread op hetzelfde effect, met dezelfde expiratiemaand en uitoefenprijzen.

De long Iron butterfly

Bij de long Iron butterfly is het fundamentele verschil dat er 2 debit spreads worden gecombineerd. Er wordt een call en put gekocht in het middenpunt en de “wings” worden verkocht. Het risico bij een long Iron butterfly is beperkt tot de betaalde premie voor de opties. Deze strategie is iets minder praktisch omdat het prestatieprofiel sterk verschilt met dat van de short Iron butterfly.

Verschil met de butterfly

Het verschil tussen een butterfly en een Iron butterfly heeft te maken met de positie van de verkochte opties. Terwijl een Butterfly-strategie bestaat uit het kopen van een optie met een bepaalde uitoefenprijs, het kopen van een optie met een hogere uitoefenprijs en het verkopen van twee opties met een nog hogere uitoefenprijs, heeft een Iron Butterfly een extra dimensie.

Een Iron Butterfly-strategie omvat het gelijktijdig verkopen van een call-optie en een put-optie met dezelfde uitoefenprijs, samen met het kopen van een call en put met een hogere/lagere uitoefenprijs. Alle opties hebben dezelfde vervaldatum en hetzelfde aantal contracten.

Het belangrijkste verschil is dus dat de Iron butterfly ook een verkochte put bevat . Dit betekent dat de Iron butterfly een bredere winstzone heeft dan een butterfly-strategie.

Voorbeeld Iron Butterfly

In ons voorbeeld gebruiken we de SPDR S&P 500 ETF (SPY) om het voorbeeld van een short Iron Butterfly uit te werken. De huidige koers bedraagt $ 437, wanneer we rekenen op een lage volatiliteit leggen we de middelste uitoefenprijzen best at-the-money (ATM). Om optimaal gebruik te maken van het eroderen van de tijdswaarde kiezen we contracten met een looptijd tussen 30-45 dagen

1. Verkoop van een call:

  • Verkoop 1 call met een uitoefenprijs van $ 438
  • Ontvang een premie van $ 6,34 per contract


2. Verkoop van een put:

  • Verkoop 1 put met een uitoefenprijs van $ 438
  • Ontvang een premie van $ 6,42 per contract


3. Aankoop van een call:

  • Koop 1 call met een uitoefenprijs van $ 444
  • Betaal een premie van $ 3,5 per contract


4. Aankoop van een put:

  • Koop 1 put met een uitoefenprijs van $ 432
  • Betaal een premie van $ 4,23 per contract

In dit voorbeeld zijn de middelste uitoefenprijzen ($ 438) de “guts” van de Iron Butterfly, terwijl de buitenste uitoefenprijzen ($ 432 en $ 444) de “wings” zijn. De netto premie bedraagt dus $ 503, terwijl het maximale verlies $ 97 bedraagt.

Voorbeeld Iron butterfly | Iron condor

Het doel van deze trade is om te profiteren van een verwachte zijwaartse beweging van de ETF.  Het maximale winstpotentieel van deze Iron Butterfly is gelijk aan de ontvangen premies en wordt behaald als de koers van SPY op de vervaldag op de uitoefenprijs van de verkochte opties blijft. Het maximale verlies is het verschil tussen de uitoefenprijzen van de gekochte en verkochte opties, $ 6, verminderd met de ontvangen premies, $ 5,03. Een maximaal verlies van $ 97 dus.

Om je slagingskans te maximaliseren, kun je je positie sluiten zodra je 25% tot 50% van je maximale winst hebt bereikt.

Conclusie

De Iron butterfly is een complexe optiestrategie die wordt gebruikt om te profiteren van een verwachte periode van lage volatiliteit in de onderliggende waarde. Door het gelijktijdig verkopen van een call en een put met dezelfde uitoefenprijs, en het kopen van een call met een hogere uitoefenprijs en een put met een lagere uitoefenprijs, kan de trader premie verdienen en profiteren van de onderliggende waarde die binnen een bepaald bereik blijft. Het maximale winstpotentieel van de Iron butterfly wordt behaald wanneer de onderliggende waarde precies op de uitoefenprijs van de verkochte opties ligt.

Handelen in opties via LYNX?

Het TWS Handelsplatform biedt u de mogelijkheid om in opties te handelen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Jef Dhondt
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.