In the money (ITM) bij opties

Door Justin Blekemolen

....

Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 4 minutes

in-the-money-optie | in the money optie | beleggen in opties
Een “in-the-money” optie is een optiecontract waarbij de huidige marktprijs van het onderliggende effect hoger (voor call opties) of lager (voor put opties) is dan de uitoefenprijs van de optie.

“In the money” opties hebben intrinsieke waarde en worden meestal tegen een hogere prijs verhandeld dan at- en out-of-the-money opties.

In dit artikel bespreken we wat in-the-money opties zijn, hoe ze werken en geven we een voorbeeld van hoe ze gebruikt kunnen worden.

Wat zijn in-the-money opties?

Definitie
in-the-money optie betekenis

Een in-the-money optie is een optie waarvan de uitoefenprijs dichter bij de huidige marktprijs van het onderliggende effect ligt. Een in-the-money optie heeft intrinsieke waarde, wat betekent dat de optie onmiddellijk winstgevend is.

Het is één van de drie verschillende niveaus van moneyness en heeft invloed op de waarde van de optie en de kans dat deze winstgevend zal zijn.

Bij een calloptie is de uitoefenprijs lager dan de huidige marktprijs en bij een putoptie is de uitoefenprijs hoger dan de huidige marktprijs. In-the-money opties hebben over het algemeen een hogere prijs dan at-the-money en out-of-the-money opties, omdat er meer kans is dat ze bij expiratie winstgevend zullen zijn.

Hoe werken in-the-money opties?

In-the-money opties hebben een hogere kans om winstgevend te zijn dan out-of-the-money opties. Als gevolg daarvan hebben ze ook een hogere prijs. Het risico is echter lager, omdat de optie waardevol blijft zolang de prijs van het onderliggende effect zich in de richting van de optie beweegt. Als de prijs van het onderliggende effect zich tegen de optie beweegt, kan de belegger zijn verlies beperken door de optie te verkopen voordat deze waardeloos expireert.

Voorbeeld van in-the-money opties

Stel dat een aandeel momenteel wordt verhandeld op € 100 per aandeel en u gelooft dat de prijs van het aandeel zal stijgen naar € 110 per aandeel in de komende maand. U kunt dan overwegen om een calloptie te kopen met een uitoefenprijs van € 95 per aandeel. Deze calloptie is in-the-money omdat de uitoefenprijs € 5 onder de huidige marktprijs ligt.

Als de prijs van het aandeel inderdaad binnen een maand stijgt naar € 110 per aandeel, zal de calloptie bij expiratie winstgevend zijn. Bij expiratie is de optie dan € 15 waard en u maakt een winst van € 1000 (100 x € 10). Als de prijs van het aandeel echter onder de uitoefenprijs van € 95 per aandeel blijft, zal de optie waardeloos expireren en kunt u uw gehele investering verliezen.

Waarom in-the-money opties kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom beleggers ervoor kunnen kiezen om in-the-money opties te kopen. Ten eerste kan het kopen van in-the-money call opties ervoor zorgen dat u kunt profiteren van de stijging van de onderliggende waarde, zonder dat u het volledige bedrag hoeft te investeren dat nodig is om de effecten rechtstreeks te kopen.

Ten tweede kunnen beleggers in-the-money putopties kopen om hun portefeuille te beschermen tegen een daling van de markt, omdat deze opties hen het recht geven om het onderliggende effect te verkopen tegen een prijs die hoger is dan de huidige marktprijs.

Het kopen van in-the-money opties kan dus een strategische keuze zijn om winst te maken of om risico’s te beperken. Met in-the-money opties heeft u meer kans dat uw opties winstgevend expireren.

Hoe gebruikt u in-the-money opties?

In-the-money opties kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, afhankelijk van uw verwachtingen van de markt en uw risicobereidheid. Enkele manieren waarop in-the-money opties kunnen worden gebruikt zijn:

  • Profiteren van prijsstijgingen: Beleggers kunnen in-the-money call opties kopen om te profiteren van prijsstijgingen van het onderliggende effect, zonder het volledige bedrag te hoeven investeren dat nodig is om het effect rechtstreeks te kopen. Als de koersbeweging plaatsvindt zoals verwacht, kunt u winst maken op de optie.
  • Portefeuillebescherming: Beleggers kunnen in-the-money putopties kopen om hun portefeuille te beschermen tegen een mogelijke daling van de markt. Als de marktprijs van het onderliggende effect daalt, kunnen beleggers de put optie uitoefenen en het effect verkopen tegen de hogere uitoefenprijs, waardoor ze de verliezen kunnen beperken.
  • Genereren van extra inkomsten: Beleggers kunnen in-the-money call opties schrijven op aandelen in bezit om extra inkomsten te genereren. Door een call optie te schrijven, verplicht de belegger zich om het onderliggende effect te verkopen tegen een hogere prijs, maar ontvangt hij wel de premie voor het schrijven van de optie.
  • Verlagen van de aankoopprijs: Beleggers kunnen in-the-money put opties schrijven om de aankoopprijs van het onderliggende effect te verlagen. Als de put optie wordt uitgeoefend, kan de belegger het effect kopen tegen de lagere uitoefenprijs en de ontvangen premie gebruiken om de aankoopprijs verder te verlagen.

Handelen in opties via LYNX

ia LYNX kunt u beleggen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader en u kunt optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alles over opties