De Jade Lizard optiestrategie

Door Jef Dhondt

....

Artikel laten voorlezen

De meeste optietraders zijn bekend met Iron condors, vertical spreads en noem maar op, maar heeft u al gehoord van de Jade Lizard strategie? De Jade Lizard is een geavanceerde optiecombinatie bestaande uit 3 contracten of poten. Het unieke aan de strategie is dat de opzet “licht” bullish of neutraal is. Een concept dat we in dit artikel verder uit de doeken zullen doen. De Jade Lizard kan ook een mooie aanvulling zijn voor de Wheel Strategy, maar vraagt dan iets meer aandacht en positiemanagement.

We bespreken eerst de theorie en mogelijkheden van de Jade Lizard. Vervolgens bespreken we de voor- en nadelen en geven we u een praktisch voorbeeld van de Jade Lizard optiecombinatie.

De Jade Lizard als optiestrategie

Een belegger of trader gebruikt de optiecombinatie wanneer hij neutraal of licht bullish is over een onderliggende waarde. Hij verwacht dan dat de koers van het onderliggende aandeel gelijk blijft of licht stijgt. Wanneer u zeer bullish zou zijn of heel neutraal dan bestaan er betere strategieën om toe te passen, zoals de Straddle of Strangle. Belangrijk is ook dat u deze strategie toepast in een periode van verhoogde implied volatility, zodat de credit die we ontvangen hoog genoeg is.

De trader kan de combinatie verhandelen door

 1. Een out-the-money (OTM) Put te verkopen (schrijven)
 2. Een OTM verticale call spread te verkopen

Een vertical call spread houdt in dat we een call optie verkopen aan een bepaalde uitoefenprijs en een call kopen aan een hogere strikeprice. Meer informatie omtrent dit soort spread vindt u in dit artikel.

Zo bestaat de Jade Lizard uit 3 poten, oftewel 3 verschillende opties. Een put optie en twee call opties. Zeer belangrijk is dat we de strategie zo opzetten dat er geen opwaarts risico is. Dat kunnen we bewerkstellen door zeker te zijn dat het bedrag (premie) dat we ontvangen voor onze put en call spread groter is dan de breedte van de short call spread. Dit zullen cijfermatig uitwerken in ons praktisch voorbeeld later in het artikel.

opties
Handel in opties via LYNX

Handel eenvoudig en tegen lage tarieven in aandelenopties, indexopties, futureopties en valutaopties op alle grote internationale beurzen.

Wat is de beste looptijd en uitoefenprijs?

Het belangrijkste voordeel van het ontvangen van premie is dat het verlopen van tijd in uw voordeel speelt. We willen dus dat er zo snel mogelijk zo veel mogelijk tijdswaarde uit onze positie loopt. Het ideale scenario is dus dat onze opties waardeloos aflopen. Dit is essentieel voor het kiezen van onze looptijd en uitoefenprijs.

Het kiezen van een uitoefenprijs

Alle drie de opties zijn best out-the-money (OTM) zo bestaat de prijs enkel uit extrensieke waarde en bevat de koers geen intrinsieke waarde. De intrinsieke waarde is het verschil tussen de uitoefenprijs en de marktwaarde, deze zou dus negatief zijn.

Voor de Jade Lizard is het vooral belangrijk dat de premie die we krijgen voor het schrijven van de put groot genoeg is. Deze moet samen met de premie van de call spread groot genoeg zijn om ons potentieel verlies van de spread te dekken.

Een voorbeeld: We stellen dat we een aandeel hebben dat aan $ 50 noteert. Onze credit spread bestaat uit:

 • Verkoop: call $ 57,5
 • Koop: call $ 60

De breedte is dus $ 2,5 of $ 250 (opties hebben een standaardmultiplier van 100) potentieel verlies. Daarvan trekken we nog de hypothetisch ontvangen premie van $ 0,5 af. Dan blijft er nog $ 2 over aan potentieel verlies. Dat wil zeggen dat we minimaal $ 2 premie moeten ontvangen op onze geschreven put. Zo kunnen we ons opwaarts risico volledig wegwerken.

Het kiezen van een looptijd

Het kiezen van de looptijd is iets makkelijker dan het kiezen van een uitoefenprijs. We willen namelijk dat er zo snel mogelijk zoveel mogelijk tijdswaarde uit de optiepremie verdwijnt. Het verlies in tijdswaarde is het steilst en grootst in de laatste maand voor expiratie. Als looptijd kunnen we dan tussen de 45 dagen en 30 dagen kiezen als richtlijn.

Positiemanagement van de Jade Lizard

Als de koers richting de uitoefenprijs van onze short put positie trade of eronder zakt, dan kunnen we de geschreven put doorrollen naar beneden en meer premie ontvangen, zonder ons opwaarts risico te verhogen. Daarbij is natuurlijk altijd het gevaar dat een neerwaartse trend is ingezet en de initiële hypothese fout was en u de put beter zou terugkopen.

Wanneer het aandeel te hard stijgt, dus boven onze verwachtingen, zullen we geen verlies maken maar wel minder winst. De vertical call spread opwaarts doorrollen is dus niet altijd nodig.

De volledige positie kunnen we ook altijd sluiten wanneer de positie teveel zakt of blijft doorstijgen. Een mooie aanvulling aan de Jade Lizard is de eerder besproken Wheel Strategie, bij de wheel strategy verkoopt u herhaaldelijk OTM put opties op een aandeel waar u vertrouwen in hebt tot u de aandelen toegewezen krijgt. U verkoopt vervolgens OTM call-opties op het aandeel tot u de aandelen moet verkopen. U zou dus de Jade Lizard strategie kunnen toepassen op aandelen waarvan u het niet erg zou vinden om in portefeuille te hebben en waar u licht bullish over bent.

Voordelen van de Jade Lizard

 • Positieve theta
 • Veel mogelijkheden voor positiemanagement
 • Geen opwaarts risico
 • Wheel strategy

Nadelen van de Jade Lizard

 • Ongelimiteerde verliesmogelijkheid naar de onderkant
 • Hoge marginvereisten ten opzichte van het winstpotentieel
 • Gemaximaliseerde winst

Praktisch voorbeeld

Met een Jade Lizard transactie neemt u drie verschillende optieposities in op hetzelfde onderliggende aandeel via uw LYNX rekening.

Als voorbeeld nemen we Docusign, we gaan ervan uit dat het een hoge implied volatility heeft en we licht bullish zijn op het aandeel op een termijn van 45 tot 30 dagen. Let ook op dat het bedrijf geen resultaten bekendmaakt tijdens de looptijd van de strategie.

Verkoop:Putoptie Sept’16’22 $ 60
Verkoop:Calloptie Sept ’16’22 $ 97,5
Koop:Calloptie Sept ’16’22 $ 100

Voor het opzetten van deze combinatie doet u 3 optietransacties. De totale premie van deze Jade Lizard wordt als volgt berekend:

 ActieOptieBetaaldOntvangen
 VerkoopPutoptie Sept’16’22 $ 60  $ 2,45
 VerkoopCalloptie Sept ’16’22 $ 97,5  $ 1,92
 KoopCalloptie Sept ’16’22 $ 100 $ 1,60 
 Betaalde premie $ 1,60 
 Ontvangen premie  $ 4,37
 Totaal ontvangen premie $ 2,77 

Onze maximale winst is dus $ 2,77 premie of $ 277. Wanneer de koers expireert tussen de $ 60 en $ 97,5 dan maximaliseren we onze winst. Wanneer de koers blijft doorstijgen boven onze uitoefenprijs van $ 100 dan blijven we $ 27 rendement behouden.

De optiegrieken voor deze call spread zijn als volgt:

DeltaGammaVegaTheta
0,143-0,013-0,0720,099

Ons prestatieprofiel ziet er als volg uit:

jade lizard option strategy - jade lizard strategy - jade lizard optiestrategie

Conclusie

De Jade lizard is een neutrale tot bullish optiestrategie. De trade is geschikt voor aandelen die bijvoorbeeld sterk zijn gezakt en een hoge implied volatility hebben. De positie heeft geen opwaarts risico omdat de ontvangen premie het potentieel verlies van de short call spread dekt. De positie heeft wel een neerwaarts risico en moet daarom goed beheerd worden. Dit risico kunnen we in het persepctief van de Wheel strategy plaatsen om de positie te beheren.

Voor aandelen waar u heel positief en bullish bent op korte termijn kunnen strategieën zoals call spreads, short puts of gedekte calls meer geschikt zijn.

Handelen met de Jade Lizard via LYNX

Bij LYNX kunt u zeer voordelig beleggen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrade en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

Stuur een bericht naar Jef Dhondt
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alles over opties