Artikel laten voorlezen

LEAPS oftewel Long-Term Equity Anticipation Securities worden steeds populairder bij beleggers omwille van zijn kapitaal efficiëntie. Het zijn opties met een looptijd van meer dan 1 jaar, zowel put als call opties kunnen LEAPS zijn. Ze worden voornamelijk gebruikt om synthetisch 100 stuks van het onderliggende aandeel in portefeuille te hebben. De strategie bestaat echter niet zonder gevaren bij onwetendheid.

In dit artikel bespreken we vooral de call LEAPS als vervanging van het onderliggende aandeel. Het is voor beleggers van belang dat zij de basisprincipes en optiegrieken goed onder de knie hebben om verrassingen te voorkomen.

Wat is een LEAPS?

Een LEAPS is een call of put optie op lange termijn, dat wil zeggen een looptijd van meer dan 1 jaar. Een 2de traditioneel kenmerk is dat de optie diep in-the-money (ITM) is. Doorgaans kiest men hier voor het kopen van calls of puts, omdat het tijdsverlies(theta), vele malen lager is bij LEAPS dan bij een korte termijn optie. Ook daarom worden ze vaak vergeleken met het fysiek bezitten van een aandeel.

Ze hebben een aantal gemeenschappelijk kenmerken:

  • Zo heeft een call optie op lange termijn ook een beperkt verlies en onbeperkte winst
  • Ze worden vaak gekocht in de buurt van een delta 1. Dit wil zeggen dat ook de prijsbeweging grotendeels gelijkstaat met die van het fysiek bezitten van het aandeel. 1 euro stijging in de onderliggende waarde laat de LEAPS optiepremie ook met 1 euro bewegen.
  • Het risico is bijna even groot. Voornamelijk omdat de intrinsieke waarde het grootste deel van onze optiepremie inneemt. In ons voorbeeld gaan we dieper in op intrinsieke en extrinsieke waarde.

Voor- en nadelen van de LEAPS strategie

Door bijna synthetische 100 aandelen van een bedrijf te bezitten tegen een fractie van de prijs creëren we een hefboom. We kunnen dit zowel als een voordeel als een nadeel zien. Wanneer onze hypothese klopt en het aandeel op lange termijn stijgt zullen we een hoger rendement behalen. Wanneer het aandeel niet naar behoren stijgt en zelfs op lange termijn daalt dan zullen we versnelt verlies maken.

De intrinsieke waarde is een groot deel van onze premie, dat is het verschil tussen de uitoefenprijs en de marktwaarde. Dit kunnen we zien als even risicovol als het aandeel fysiek aanhouden. Daarbij komt nog de extrinsieke waarde, waar vooral de theta invloed op heeft. Hoewel deze een stuk lager ligt op lange termijn zal hij nog steeds een belangrijke rol spelen.

De implied volalatility (IV) of Vega kan een significante impact hebben. De prijs van de LEAPS kan sterk stijgen bij een sterke stijging in de IV. Dit is bijna onmogelijk te voorspellen en daar houden we dus minder rekening mee. Maar een bedrijf dat zopas een overname heeft aangekondigd kan dus een te hoge IV hebben op een horizon van 2 jaar.

Positiemanagement

Er zijn een aantal mogelijkheden om de positie te beheren. Als de positie voldoende stijgt of daalt hebben we de mogelijkheid om de optie weer te verkopen. De winst of het verlies is hier dan het verschil tussen de aan en verkoopprijs. Let op: dit is enkel mogelijk bij een Amerikaanse stijl van expiratie.

Doorrollen

Een 2de mogelijkheid is het doorrollen van onze optie. Dit nemen we in overweging wanneer onze positie nog niet rendeert, maar we nog steeds overtuigd zijn van het onderliggende aandeel. Aangezien de meeste extrinsieke waarde (theta) verdwijnt in de laatste 60 dagen zullen we op dit moment overwegen om te gaan doorrollen. Wanneer het onderliggende aandeel sterk heeft bewogen of de Implied Volatility (verwachte volatiliteit) sterk gedaald is zal het moeilijk zijn op een positieve manier te rollen.

Poor Man’s Covered Call

Het sluiten van onze LEAPS hebben we daarmee besproken. Er zijn echter een aantal mogelijkheden om tijdens onze looptijd meer rendement te behalen. Zo bestaat er de Poor man’s covered call (PMCC) of de synthetische covered call. Dit houdt in dat we tegenover onze LEAPS ook calls kunnen verkopen boven onze uitoefenprijs om zo meer inkomsten te genereren. Het principe is analoog aan een gewone covered call maar vereist minder kapitaal door onze LEAPS. Wanneer we verplicht onze aandelen moeten verkopen door de geschreven call zullen we de positie ook sluiten door onze LEAPS uit te oefenen en de aandelen te verkopen.

Ook het indekken doormiddel van een married put is mogelijk net zoals het fysiek kopen van een aandeel. Daarbij zullen we put kopen die ons indekt tegen grote verliezen. Dit heeft natuurlijk een significante impact op uw rendement.

Praktijk voorbeeld

We weten al dat een LEAPS

  1. Een looptijd van meer dan een jaar heeft
  2. Meestal diep in-the-money (ITM) ligt. Hoe dieper ITM, hoe lager ons break even punt zal liggen
  3. Sterk lijkt op fysiek 100 aandelen bezitten maar een grote hefboom heeft.
  4. De mogelijkheid biedt om de Poor Man’s covered call te gebruiken.

We nemen als voorbeeld het aandeel AMD. Hierbij voldoet het aan de 2 essentiële voorwaarden: De opties zijn liquide en u gelooft in het bedrijf.

Vervolgens kiest u een uitoefenprijs. Afhankelijk van uw opzet kiest u voor een delta dicht bij 0,9 of 1, hoe dichter bij 1 hoe kleiner onze theta maar hoe groter de intrinsieke waarde.

In ons voorbeeld kiezen we de $ 35 strikeprice voor Jan 19 2024. Dus over 557 dagen vanaf vandaag. Daarbij is het eerste kenmerk van een LEAPS voldaan. Hiervoor betalen we een premie van $ 47,5. De totale kosten zijn dan aanzienlijk lager dan de aandelen fysiek aan te kopen. We betalen $ 4750 met een LEAPS terwijl we $ 7732 zouden betalen aan marktprijs voor een positie met dezelfde karakteristieken.

Intrinsieke en extrinsieke waarde van onze LEAPS

De intrinsieke waarde is het verschil tussen de uitoefenprijs en de marktwaarde. Dus onze intrinsieke waarde kunnen we makkelijk berekenen door de optiepremie van de marktprijs af te trekken. $77,32 – $ 35 is $ 42,32. In onze optiepremie zit dus $ 42,32 aan intrinsieke waarde of bijna 90%. De resterende 10% is dan onze extrinsieke waarde, deze bestaat uit de tijd tot expiratie en de IV. Op de dag van expiratie zal de extrinsieke waarde dus in theorie 0 zijn en enkel nog bestaan uit intrinsieke waarde. De extrinsieke waarde is dus de prijs die we betalen om een hefboom te creëren en een groot deel van onze koopkracht te behouden. Dit is dus het risicodragende deel dat verbonden is aan de LEAPS.

Onze optiegrieken zien er dan als volgt uit:

DeltaGammaVegaTheta
0,9330,0020,119-0,009

Ons break-even punt op 19 januari 2024 is dan $ 84,86. Wat niet te zien is op de onderstaande grafiek is dat hij afvlakt op $ 35 en het verlies dus beperkt is. Om de hefboom te illustreren stellen we dat AMD binnen 557 dagen op $ 100 staat. Wanneer we 100 stuks hadden gekocht hadden we een rendement van 30% op ons geïnvesteerd vermogen. Met onze LEAPS ongeveer 42% indien we de optie tot expiratie aanhouden en de extrinsieke waarde weg is. Stel dat we onze target van $ 100 bereiken na 1 jaar en hypothetisch nog de helft van onze extrinsieke waarde behouden, $ 250. Dan bedraagt ons rendement 48%. Hoe verder onze call ITM komt en hoe meer intrinsieke waarde we winnen, hoe kleiner het aandeel extrinsieke waarde wordt.

Conclusie

LEAPS kunnen een goed alternatief zijn voor het bezitten van 100 aandelen van het bedrijf. We mikken hierbij vooral op kwalitatieve bedrijven waarin we veel vertrouwen hebben en waar voldoende liquiditeit voorhand is, ook ETF’s zijn hierdoor een geschikte kandidaat. Daarbij kunnen we op een kapitaal efficiënte manier calls schrijven en de Poor Man’s Covered Call strategie toepassen. De meerdere manieren om onze positie te beheren geven ons meer speelruimte om rendabel te zijn.

Leer alles over opties

Wilt u meer weten over de werking van opties en de mogelijke risico’s? Ontvang vrijblijvend ons eBook over opties.

"*" geeft vereiste velden aan

*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Jef Dhondt
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.