Butterfly spread: een speculatieve optiestrategie

Door Justin Blekemolen

....

Geschatte leestijd: 8 minutes

Er zijn talloze optiestrategieën te verzinnen om te profiteren van bewegingen op de beurs. De butterfly spread is echter een vrij bekende optiestrategie om geld te verdienen als u verwacht dat een koers binnen een bepaalde bandbreedte blijft.

De butterfly spread is daarmee een mooie optiestrategie om in te spelen op weinig beweging in de markt. 

Na het lezen van dit artikel weet u alles over de butterfly spread als optiestrategie. We behandelen onder andere de voor- en nadelen van een butterfly spread en geven praktische voorbeelden van een butterfly spread. Bent u op zoek naar een broker om opties te handelen, klik dan hier.

Butterfly Spread als optiestrategie

Met een butterfly spread wordt ingespeeld op de verwachting dat een aandeel, index of andere onderliggende waarde binnen een bepaalde bandbreedte noteert op het moment dat de opties expireren. Daarnaast kan de optiestrategie ingezet worden als een beperkte beweging wordt verwacht.

Omdat specifiek wordt ingespeeld op een bepaalde prijs van de onderliggende waarde, kan dit opgezet worden voor een beweging omhoog, omlaag of zelfs geen beweging. Hieronder vindt u een voorbeeld van een butterfly spread. In dit voorbeeld worden de volgende transacties uitgevoerd:

 • Koop: 1 putoptie $ 35
 • Verkoop: 2 putopties $ 40
 • Koop: 1 putoptie $ 45
Butterfly voorbeeld | Butterfly spread | Butterfly Spread uitleg

Uitleg Butterfly Spread

Een butterfly spread bestaat uit een vaste opzet. Voor deze strategie worden de buitenste opties eenmaal gekocht, terwijl de binnenste optie tweemaal wordt verkocht. De afstand tussen de gekochte en de verkochte opties is aan beide zijdes doorgaans gelijk.

Het risico tegenover de optiegrieken is bij een butterfly minimaal en de investering beperkt. Nog niet bekend met de optiegrieken? Bekijk dan vooral ons artikel over de optiegrieken: delta, gamma, vega en theta.

Wel betreft het een risicovolle strategie. De onderliggende waarde moet namelijk exact in de vooraf vastgestelde bandbreedte expireren wil de optiecombinatie winstgevend zijn. In het bovenstaande voorbeeld wordt de butterfly spread ingenomen tegen een premie van $ 1.

Dit betekent dat de break-even prijs op $ 36 en $ 44 ligt. Dit is de bandbreedte waartussen de onderliggende waarde moet expireren om winst te maken.

De maximale winst is op een koers van $ 40 te behalen. Deze winst is gemaximaliseerd tot $ 400. In dit geval is de putoptie van $ 45 namelijk $ 5 waard, terwijl de overige opties waardeloos aflopen. Omdat voor de strategie een premie van $ 1 is betaald, is de winst dus $ 4.

De standaard multiplier van $ 100 verklaard de winst van $ 400. Expireert de onderliggende waarde buiten de gestelde bandbreedte, dan is de optieconstructie verlieslatend. Dit verlies is gemaximaliseerd tot uw betaalde premie van $ 100 in dit voorbeeld.

Voordelen butterfly spread

 • Beperkt risico tegenover de optiegrieken
 • Uitstekende risk/reward verhouding
 • Kleine investering

Nadeel butterfly spread

 • Hoge transactiekosten door meerdere opties
 • Ultieme winst wordt zelden gerealiseerd
 • Lage kans van slagen (bij een smalle bandbreedte)
opties
Handel in opties via LYNX

Handel eenvoudig en tegen lage tarieven in aandelenopties, indexopties, futureopties en valutaopties op alle grote internationale beurzen.

Wat is de beste looptijd en uitoefenprijs van een butterfly spread?

In de laatste week tot expiratie is de fluctuatie van de waarde van de butterfly optiestrategie het grootste, aangezien de tijds- en verwachtingswaarde kort voor expiratie het snelst uit de opties loopt. Dit maakt het belangrijk welke looptijd en uitoefenprijs wordt gekozen.

Kiezen uitoefenprijs

Bij een butterfly spread is het belangrijk om de juiste risk/reward te kiezen. Des te groter de gestelde bandbreedte is, des te groter de kans dat de koers binnen de winstgevende bandbreedte expireert. Hier staat tegenover dat de investering ook steeds groter wordt naarmate deze zone verbreedt wordt.

De voorkeur gaat uit naar een gezonde verhouding van de betaalde premie en de maximale winst. Hierbij is een verhouding van 5 tot 10 keer aan te raden. Voor de AEX-index wordt aangeraden om een minimaal verschil van 5 punten tussen de uitoefenprijzen aan te houden.

Kiezen looptijd

Ook het kiezen van de looptijd is belangrijk om succesvol te handelen in een butterfly spread. Wij raden u af om een positie in te nemen met een looptijd van langer dan een maand. Omdat expiratie dan nog ver weg ligt, fluctueert de koers van de optiestrategie nauwelijks.

Zoals gezegd speelt u met de butterfly optiestrategie voornamelijk in op het verlies aan tijdswaarde van de geschreven opties. Des te korter de looptijd is, des te groter de theta van deze opties is. Daarnaast is het naarmate de looptijd langer wordt, steeds moeilijker om de bandbreedte juist te voorspellen.

Positiemanagement

Omdat u met een butterfly spread inspeelt op een beweging binnen de vastgestelde bandbreedte, is het goed nieuws als de koers nauwelijks beweegt binnen deze zone. Zolang er dus weinig actie is hoeft u niets te doen en is het wachten op het verlies aan tijds- en verwachtingswaarde dat uw kant op komt.

Dreigt de onderliggende waarde toch buiten de gestelde bandbreedte te expireren, dan is het verstandig om tijdig in te grijpen. Zoals al eerder gezegd is het verlies aan tijds- en verwachtingswaarde de laatste dagen voor expiratie het grootste.

Als u de kans klein inschat dat de expiratie binnen de winstgevende zone plaatsvindt, dan is het raadzaam om direct in te grijpen. Des te langer u afwacht, des te minder u nog voor uw optiecombinatie ontvangt, gezien het hoge verlies aan theta (tijdswaarde).

De makkelijkste manier om in te grijpen is om de positie te sluiten. U verkoopt de optiecombinatie tegen de dan gestelde marktprijs. Het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs is uw verlies. Daarnaast is het mogelijk om de butterfly spread door te rollen. In dat geval verkoopt u de huidige butterfly en koopt tegelijkertijd een nieuwe butterfly met een expiratiedatum die verder weg ligt.

Voorbeeld Butterfly Spread

In dit praktische voorbeeld noteerde de AEX-index op een stand van 502 punten. Enkele weken eerder werd een meerjarig hoogtepunt bereikt van 510 punten, waarna de index vervolgens stil kwam te liggen rond de 500 puntengrens.

Om in te spelen op een opwaartse uitbraak boven de top van 510 punten, werd een butterfly spreadopgezet. Voor de butterfly 510 – 520 – 530 op de AEX werd een premie van € 1,50 betaald. De volgende transacties werden uitgevoerd:

 • Koop: calloptie 510 juni
 • Verkoop: 2 callopties 520 juni
 • Koop: calloptie 530 juni

De optiegrieken voor deze optiegrieken zijn als volgt:

DeltaGammaVegaTheta
6-2-21

Ondanks dat het in dit voorbeeld om 4 opties gaat (2 gekocht en 2 geschreven), blijven de optiegrieken zeer beperkt. De gekochte callopties worden vrijwel volledig geneutraliseerd door de verkochte opties. 

De theta van 1 geeft aan dat op het moment van inname, de optiecombinatie dagelijks € 1 aan premie meer waard wordt. Noteert de AEX binnen de vastgestelde bandbreedte en komt expiratie dichterbij, dan wordt de positieve theta een stuk hoger.

 Actie Optie Betaald Ontvangen
 Koop CALL 510 € 4,95 
 Verkoop (2x) CALL 520   2x € 2,10
 Koop CALL 530 € 0,75 
  Betaalde premie € 5,70 
  Ontvangen premie  € 4,20
  Totaal betaalde premie € 1,50 

Voor de gehele optiestrategie werd aan € 1,50 premie betaald. De break-even prijs ligt dus op 511,5 en 528,5 punten. Als de AEX binnen deze bandbreedte expireert, levert de positie geld op. Door de standaard multiplier van 100 is de investering van de butterfly spread € 150, exclusief transactiekosten.

Gezien de betaalde premie van € 1,50 is de maximale winst € 850. Deze wordt behaald indien de expiratie exact op 520 punten plaatsvindt. Gezien de investering van € 150 komt dit uit op een procentuele winst van 465%.

Resultaat voorbeeld Butterfly Spread

De expiratie vond in dit praktische voorbeeld echter buiten de gestelde bandbreedte plaats. De butterfly spread werd nagenoeg op de high ingenomen. De expiratieprijs werd uiteindelijk 475 punten. Omdat de AEX niet tussen de 511,5 en 528,5 punten expireerde, is de strategie verliesgevend. Het verlies is in dit geval € 1,50 en € 150 in totaal, de gehele investering dus.

Omdat u met een butterfly spread alleen geld verdient als de onderliggende waarde binnen de juiste bandbreedte expireert, gaat het om een vrij risicovolle strategie. Het is dus niet uitzonderlijk dat u uw hele inzet verliest. Hier staat echter een hoge winst tegenover wanneer u het bij het juiste eind heeft.

 AankoopbedragWaarde na expiratie
Butterfly 510-520-530€ 1,50€ 0,00

Aangezien de butterfly optiestrategie voor de meeste beleggers speculatief wordt gebruikt, raad ik u aan om hierin te beleggen met een zeer beperkt gedeelte van uw beschikbare vermogen. Een butterfly spread is in die zin absoluut geen alternatief voor bijvoorbeeld een vertical spread of een iron condor.

Inspelen op beperkte volatiliteit met de Butterfly Spread

In 2018, te midden van geopolitieke spanningen en onzekerheid over de wereldwijde handel, besloot een ervaren belegger een butterfly spread-strategie toe te passen op zijn optieportefeuille. Hij voorspelde dat de markt zijwaarts zou bewegen met minimale prijsschommelingen. Door zowel call- als put-opties te kopen en te verkopen op verschillende uitoefenprijzen, kon hij profiteren van de beperkte prijsbeweging van het onderliggende aandeel. Aan het einde van de optieperiode had hij een netto winst gerealiseerd, terwijl veel andere beleggers verlies leden door de volatiliteit.

Handelen in de Butterfly Spread via LYNX

Bij LYNX kunt u zeer voordelig beleggen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrade en kunt u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs versturen.

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alles over opties