De Nasdaq-100 index staat bekend om de dominantie van aandelen van technologiebedrijven.

Achteraf gezien bleek de start van de beurs een nieuw tijdperk in te luiden.

Het was de eerste elektronische beurs zoals wij die nu kennen. Destijds een enorme innovatie, tegenwoordig de standaard.

Wat is de Nasdaq index precies?

Nasdaq is een afkorting voor National Association of Securities Dealers Automated Quatations. De naam komt voort uit het feit dat het de eerste beurs was waar de transacties volledig door computers werd verwerkt. Met “de Nasdaq” wordt de Nasdaq Composite Index genoemd. Deze aandelenindex bestaat hoofdzakelijk uit aandelen van technologiebedrijven met bekende namen als Apple, Google en Microsoft.

Korte geschiedenis van de technologie index

Dat de handel door schreeuwende handelaren op de beursvloer werd gedaan, valt nu lastig meer voor te stellen. Toch was dit dé manier hoe de beurshandel werd bedreven. Toen de beurs in 1971 zijn intrede deed, was het dan ook de eerste ‘schermenbeurs’ ter wereld.

Deze innovatie was bepalend voor de toekomstige beurshandel. De Nasdaq was tamelijk vroeg met deze manier van handel, zeker gezien het feit dat in Amsterdam pas in 2002 de laatste optietransactie op de ouderwetse ‘vloerhandel’ plaatsvond.

nasdaq composite index koers visueel grafiek 1971-2017

De Nasdaq Composite index bestaat sinds de oprichting van de Nasdaq beurs. In februari 1971 begon de index op een stand van 100 punten. Beleggers van het eerste uur kunnen terugkijken op een fantastisch rendement. Op dit moment noteert de index op ruim 5.400 punten.

Samenstelling Nasdaq Composite Index

De index is net als de meeste aandelenindices een ‘marktwaarde gewogen index’. Als beleggers praten over ‘De Nasdaq’, dan wordt hier over het algemeen de Nasdaq Composite Index mee bedoeld.

De Nasdaq Composite is de index waarin alle aandelen zich bevinden die aan de Nasdaq zijn genoteerd. De index bevat meer dan 3000 aandelen, waarvan voornamelijk technologie aandelen. Gezien de hoge koers/winstverhouding van de meeste technologiebedrijven, maakt dit de index een stuk volatieler dan de S&P 500 of de Dow Jones Index.

Door dit enorme aantal aandelen, is technologie natuurlijk niet de enige sector die in de index verwerkt zit. Een ander groot onderdeel is bijvoorbeeld Nasdaq biotech. Dit is een index die apart wordt verhandeld en bestaat uit biotechnologiebedrijven.

nasdaq-biotech-index-grafiek-2015-2016

Omdat het aantal aandelen in de Nasdaq Composite index enorm is, heeft men ervoor gekozen om de Nasdaq-100 te introduceren. In deze index zijn de 100 meest verhandelde aandelen op de Nasdaq beurs opgenomen.

Terwijl in de media nagenoeg altijd naar de Composite-index wordt gekeken, zijn alle derivaten zoals opties, futures en ETF’s juist op de Nasdaq-100 gebaseerd. Best verwarrend, zeker gezien het feit dat beide indices op verschillende koersen noteren.

De vijf zwaarste wegers van de Nasdaq-100 vertegenwoordigen bijna 40% van de hele index. Net als in de S&P 500 voeren de aandelen Apple, Alphabet en Microsoft de lijst aan.

Naam aandeel Weging
Aandeel Apple 10,85%
Aandeel Alphabet (A+B) 8,93%
Aandeel Microsoft 8,58%
Aandeel Amazon.com 6,31%
Aandeel Facebook 4,79%
Aandeel Intel 3,06%
Aandeel Comcast 2,94%
Aandeel Cisco Systems 2,68%
Aandeel Amgen 1,92%
Aandeel Kraft Heinz 1,86%

Gezien het relatief volatiele karakter van de meeste van deze vijf zwaarstwegende aandelen, zijn de dagelijkse uitschieters niet vreemd.

De internetbubbel en de Nasdaq koers

Nadat de Nasdaq Composite in 1971 op 100 punten begon, duurde het 24 jaar voordat de 1.000 puntengrens werd doorbroken. Vanaf dat moment ging het snel, internet was eind jaren ’90 dé oplossing voor zowat alle problemen. Als een bedrijf ook maar iets te maken had met internet, was het reden genoeg voor beleggers om op het aandeel te duiken.

In vijf jaar tijd wist de Nasdaq Composite-index koers op te lopen tot een stand van 5.050 punten. Deze stand werd in maart 2000 bereikt, het toppunt van de zogenoemde dot-com bubble. De internetzeepbel knapte en de index verloor 80% van zijn waarde.

Deze aandelenhausse werd gekenmerkt door de opkomst van allerlei kleine internetbedrijfjes. De beide duimen omhoog van Nina Brink staat bij menig particuliere belegger nog op het netvlies gegrift. ‘World online’ werd een groot hoofdpijndossier bij beleggers, ondanks dat de beursgang destijds maar liefst 20 keer was overtekend.

nasdaq-composite-index-koers-comp-visueel-grafiek-dot-com-bubbleMenig belegger en analist was het erover eens; de recordstand van de Nasdaq koers gaat nooit meer verbroken worden. 15 jaar lang leken beleggers gelijk te gaan krijgen, maar uiteindelijk zorgde de bullmarkt die in 2009 startte toch voor nieuwe recordhoogtes. In 2015 was het eindelijk zover.

FANG aandelen

Deze enorme stijging sinds 2009 werd met mede mogelijk gemaakt door de zogenoemde FANG-aandelen. In 2015 werd deze term wereldberoemd door de enorme stijging van deze aandelen. FANG staat voor de aandelen Facebook, Amazon, Netflix en Google.

nasdaq-composite-index-koers-comp-visueel-grafiek-fang-aandelen-2015-2016

De stijging van deze aandelen in het jaar 2015 was indrukwekkend. Het aandeel Netflix presteerde het beste met een stijging van 135%. Facebook was de minst presterende met een stijging van ‘slechts’ 35%. Toch nog altijd niet slecht, gezien de huidige market cap van ruim $ 300 miljard.

Nasdaq Futures

Zoals gezegd, zijn alle derivaten gebaseerd op de Nasdaq-100. Ook wanneer men spreekt over “de” Nasdaq future, wordt hiermee de E-mini Nasdaq-100 future bedoeld. De mini future is een stuk populairder en meer liquide dan de grotere variant. De future heeft op de huidige koers een contractwaarde van bijna $ 100.000, wat neerkomt op $ 20 per punt.

Uiteraard is het via LYNX mogelijk om te handelen in de E-mini Nasdaq-100 future. De afkorting voor deze future is NQ. Voor een uitgebreide uitleg over deze future verwijs ik u graag naar dit artikel.

nasdaq futures -nq-quote-bundles-visueel

Om de real-time koersen van de Nasdaq future in uw LYNX-Handelsplatform te krijgen, kunt u de US Value Bundle inschakelen. Deze real-time koersdata is gratis wanneer u meer dan $ 30 commissie per maand betaald. Haalt u deze grens niet? Dan betaalt u $ 10 per maand voor deze data.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.